Agatha Christie olvasmányaim - 2024 / 1.félév

by - augusztus 03, 2024

Sziasztok!

Szeretettel köszöntelek benneteket újra itt, a dontforgettosmileandread  blogon! 


Agatha Christie az örök kedvenc írónőim egyike, a krimik királynőjének könyvei hosszú évek óta velem tartanak a könyvmoly életemben. Idén nagy lépés történt , ugyanis azt mondhatom, hogy mára már az összes regényének , novellájának, kötetének minimum egy (van, amiből több kiadásom is van :D) példányát a könyvtáramban tudhatom. Vannak ritkább és kevésbé beszerezhetetlen, sokkal ismertebb kiadások is, de egytől egyig mindegyik külön öröm, hogy a polcomon tudhatom. Éppen ezért szántam rá magam tavaly, hogy a teljes életművet sorrendben kezdem el olvasni és nem úgy, ahogy eddig tettem, csupán borító és tartalom alapján. 2024-ben eddig 9 kötetet olvastam a neve alatt, 7 önálló regényt, egy novella-válogatást és egy személyesebb hangvételű kötetet. Amikor sztoriban megkérdeztelek titeket, legyen e róla külön poszt, nem várt lelkesedéssel voltatok, így úgy döntöttem, egy blogbejegyzésben szedem össze a féléves élményeket. 

Mindezek előtt viszont egy visszatérő kérdést szeretnék megválaszolni!
Melyik regénnyel érdemes kezdeni az olvasást a krimi királynőtől? Milyen AC regényt olvasson valaki először?
Nehéz és egyszerre könnyű kérdés is ez. Elsőre azt mondanám, amire kíváncsi vagy, amire fülszöveg alapján azt mondod: na ez! De én inkább azt szoktam mondani, érdemes egy novellás kötetével kezdeni, hiszen az elmúlt években egy gyönyörű válogatás jelent meg. Minden évszakra jut belőle! Mutatom!




Ebben a legtöbb nyomozójával találkozni, az utánozhatatlan stílus pedig átjön a lapokról. 

Ugyanakkor nem tudom nem megemlíteni az Írónő saját, személyes kedvenceit! 



Én egyébként az ikonikus Tíz kicsi néger (aminek azóta már szintén legalább 3 új címe van, de a történet ugyanaz) regényével kezdtem, majd utána N vagy M, Sors-rejtekajtó és így tovább...

Tavaly óta viszont sorban olvasom az életművet, s mellé néha becsempészek novellás köteteket, vagy egyéb extra olvasmányait. 
Nézzük is ezeket!

A ​barna ruhás férfi (Race ezredes 1.)

Fülszöveg
" Anne ​Beddingfeld igazi kalandregény-hősnő: merész, önálló, szép és félárva. Egy baja van csak, a faluban, ahol él, kaland csak a filléres regényekben és a moziban terem. Édesapja halála után azonban Londonba kerül, és tanúja lesz, amint egy férfi ijedtében a földalatti síneire esik és meghal. A halál beálltát megállapító orvos pedig elveszít egy cédulát. De a cédulának naftalinszaga van, mint a halott kabátjának! Mit jelenthet az öt számjegy és a két szó a papírszeleten? És miért akart megnézni a halott egy Temze-parti házat, amit tulajdonosa, Sir Eustace Pedler, bérbe kíván adni? Amikor aztán egy meggyilkolt nőt találnak ebben a házban, Anne akcióba lendül. Nem zavarja, hogy egyedül van, hogy koldusszegény, a gyilkossággal vádolt, titokzatos „barna ruhás férfi” nyomába veti magát. Nyomoz a tetthelyen, a Malomházban, Londonban, óceánjárón, Dél-Afrikában. Megismerkedik egy parlamenti képviselővel, egy társasági szépasszonnyal, Race ezredessel és egy titkárral, aki a Borgiák fő méregkeverője lehetne külseje alapján.
Agatha Christie fiatalkori, könnyed, szellemes kaland-krimijében persze senki sem az, akinek látszik… "

Értékelésem: 
Kalandregény, AC korai krimijei közül, amelyben nagy szerepet kap a romantika is, nem volt kiemelkedő, de jól szórakoztam, messzi tájakon barangolhattam általa.

Pontozás: 5 / 4

Egy idézet
" Ha egyetlen detektívtörténetet is olvastál már életedben, tudhatod, hogy mindig az a gyilkos, akiről a legkevésbé gondolná az ember. "

Grand ​Tour - A krimi királynőjének nagy utazása



Fülszöveg: 
" Agatha Christie napjaink egyik legnépszerűbb szerzője, 1922-ben azonban még csak ifjú feleség és anya volt, akinek első publikációi különösebb visszhang nélkül jelentek meg. Az addig gyakorlatilag csak Angliát ismerő fiatal írónő világ körüli útra indult férje oldalán a Brit Birodalmi Misszióval, és ez a nagy utazás, a Grand Tour örökre megváltoztatta az életét. A 32 éves fiatalasszony tisztában volt azzal, hogy kibírhatatlanul hiányozni fog a kislánya, de úgy hitte, ez az egyetlen alkalom arra, hogy eljusson a világ távoli tájaira.

A misszió tagjai közel egy év alatt bejárták az akkori Brit Birodalom főbb területeit Kelet-Afrikától Új-Zélandig. Agatha Christie élményeiről őszinte hangvételű beszámolók, levelek, feljegyzések és saját készítésű fotók tanúskodnak, amelyeket az írónő unokája, e könyv szerkesztője gyűjtött egy kötetbe. A levelek nyomán egyszerre rajzolódik ki egy izgalmas írói személyiség kialakulása, valamint a századelő mesés és meghökkentő birodalmi miliője. " 

Értékelésem: 

Messzi – messzi tájakra utaztam Agatha Christie édesanyjának küldött levelei által, szép, de olykor nekem, mint “csak” olvasónak, monoton és egyhangú volt. Kevésbé éreztem át, hiszen ezek olyan személyes hangvételű lapok voltak, melyeken a briliáns írónő személyes, családi dolgai, történetei jelennek meg. 


Pontozás: 5 / 3,5 

Egy idézet: 

" Egyébként sem voltunk olyanok, akik mindig csak óvatoskodnak és biztosra mennek: minden ellenkezés és nehézség ellenére csakazértis összeházasodtunk, most pedig elhatároztuk, hogy csakazértis világot fogunk látni. " 




Chimneys ​titka (Battle főfelügyelő 1.) 



Fülszöveg: 
" Clement ​Edward Alistair Brentnek, Caterham kilencedik márkijának élete nagy fordulatot vett, amikor bátyjától, a gyermektelenül elhalt nyolcadik márkitól megörökölte Chimneyst, a gyönyörű, ódon udvarházat. Bátyja az angol diplomácia oszlopa volt, külügyminiszter, a jelenlegi Lord Caterhamet viszont untatják a politikusok. De Chimneys olyan hely, ahol meg szokták változtatni a történelem menetét. Most például a hercoszlovák trónkövetelő készül itt találkozni angol pénzemberekkel. És ide várnak egy bizonyos James McGratht, aki egy elhunyt diplomata emlékiratait hozza Angliába Dél-Afrikából. Jimmy azonban inkább aranyat kutatna, rábízza hát az emlékiratokat régi cimborájára, Anthony Cade-re…

Agatha Christie egyik korai kaland-krimijében találkozhatunk Battle főfelügyelővel is, aki francia kollégája, Monsieur Lemoine segítségével próbál fényt deríteni néhány gyilkosságra és egy nagyon titokzatos ékszerrablásra.
A regény – más kiadónál, rövidített fordításban – Királyok és kalandorok címen jelent meg. " 


Értékelésem

Agatha Christie ezen korai regénye nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet. Az biztos, hogy megtornáztatta az agyam a sok szereplőjével, tényleg rengeteg szál volt benne, néha már túl sok karakter bontakozott ki előttem. Volt itt minden, titokzatos levelek, zsarolás, veszedelmes helyzetek, utazás, nyitott ablak, lábnyomok, gyanús alakok. Összeesküvés, de az biztos, hogy majd' mindegyik a politikához vezethetőek vissza. Részletes politikai helyzetről, vitákról olvashatunk, ami annyira nem kötött le. Könnyen olvasható regény ugyan, de valószínűleg könnyen is felejthető lesz. Fáj ezt kimondani, hatalmas AC rajongóként, de hát a krimi királynőjének is vannak – számomra- rosszabb regényei.
Battle felügyelő tisztességes, óvatos és végtelenül, talán túlontúl is diszkrét, szinte észrevehetetlen volt.


Pontozás : 5 / 3,5 

Egy idézet
" A szerelem nem gyógyszer, amit azért szedünk, hogy a környező világról megfeledkezzünk." 

Az ​Ackroyd-gyilkosság (Hercule Poirot 4.)



Fülszöveg: 
" King's Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán „szürke agysejtjeit”. " 

Értékelésem:
Végre újra egy olyan AC regény, amitől leesett az állam … Méltó volt a krimik királynőjéhez, nem véletlen, hogy saját személyes kedvencei között tartja számon. Sőt, ha információim jók, ez az egyetlen könyve az írónőnek, ami még a híres 1001-es könyves listán is szerepel. Nem véletlen. Csak ajánlani tudom.

A befejezés teszi ezt a könyvet igazán 5 + csillagossá. Elképesztő. Amikor kiderül a gyilkos, alig akartam elhinni. Amikor elkezdi magyarázni, továbbra sem hittem el. Csak bizonyos részletek újraolvasásával ismerhető fel, hogy a válasz és a nüansznyi részletek mindig is előttünk voltak, s mi mégsem láttuk azt. Christie garancia a sikerre. Ezen regényét nagyon sokszor fogom ajánlani. Ez bizony, zseniális. A cselekmény lenyűgöző, a kivitelezés pedig hibátlan.

Rögvest utána megnéztem a könyv filmes adaptációját, mert muszáj volt látnom, mennyire kidolgozottak a részletek. Jó volt , jó volt, David Suchet páratlanul játszik !

Pontozás: 5/5** - kedvenc ! 

Egy idézet
"  – Aha! – kiáltott fel Poirot. – Nekem is ez a jelszavam. Módszer, rend és a kis szürke sejtek.
    – Sejtek? – bámult el a felügyelő.
    – Az agy kis szürke sejtjei – magyarázta a kis belga.
    – Ó, persze, de hát azokat, azt hiszem, mindnyájan használjuk.
    – Többé-kevésbé – mormolta Poirot. " 



A ​titokzatos Négyes (Hercule Poirot 5.) (Arthur Hastings 4.)


Fülszöveg:

" Li Chang Yent tekinthetjük a Nagy Négyes agyának. Ő az irányító és a mozgatóerő. Ezért őt az Egyesnek nevezem.
A Kettest ritkán említik a nevén. Őt egy „S”-sel jelölik, két vonallal áthúzva – a dollár jelével. Ő képviseli a gazdagság hatalmát.
A Hármas minden kétséget kizárólag nő és francia nemzetiségű.
A Négyes…
Itt elcsuklott a hangja és elhallgatott. Úgy tűnt, hogy valami legyőzhetetlen félelem hatalmasodott el rajta. A vonásai eltorzultak… "

Értékelésem
Agatha Christie olvasásaimat mindig a korábbi AC élményeimhez tudom hasonlítani. Ez most egy kicsit kuszább, kevésbé élvezhető regény volt a számomra. Bár rövid, mégis annyi minden történik benne, annyi különböző szálon fut, hogy minden egyes fejezet olyan volt, mintha csak egy összekötő elem lenne A nagy négyes felé.

Mint rövid kutatásom alatt megtudtam, ezek újságokban megjelent novellák voltak, melyek egyen-egyenként is megállják a helyüket, közös viszont bennük A titokzatos négyes, a bűnszövetkezet, amit ideje lenne leleplezni , s természetesen kedvenc párosunk Hastings és Poirot meg is próbálkozik vele. 

Bűnözés, kémkedés több országon át. Vakvágányok, hihetetlen felderítések.

Újraolvasni minden bizonnyal nem fogom, de így, hogy ezt is elolvastam, jöhet a következő az életműből.

Ha egy tanácsot adhatok azoknak, akik még nem olvastam a krimik királynőjétől: ne ezzel kezdjék!

Pontozás: 5 / 3,5 

Egy idézet
" Ki hazudik? Mindig ez a kérdés. " 


A ​titokzatos Kék Vonat (Hercule Poirot 6.)


Fülszöveg:
" A Kék Vonat, a milliomosok vonata, Calais felől a Riviérára tart. Sokan utaznak rajta: Hercule Poirot, a világ leghíresebb magándetektívje, Ruth Kettering, a világ egyik leggazdagabb emberének, Rufus Van Aldinnak a lánya a komornájával, Katharine Grey kisasszony, akire munkaadója egy vagyont hagyott – és mivel Agatha Christie fonja a történet szálait, össze is kapcsolódik a sorsuk.

Ruth Ketteringet brutálisan meggyilkolják és ki is rabolják. Hercule Poirot kapja a megbízást Mrs. Kettering édesapjától, Rufus Van Aldintól, hogy találja meg lánya gyilkosát. A nyomozás több helyszínen zajlik: Párizsban, ahol nagy szerepet kap a rosszhírű Monsieur le Marquis és a dúsgazdag régiségkereskedő, Papopoluosz úr; valamint a Riviérán, az ott üdülő vagy lakó angolok között, sőt még St. Mary Meadben is, ahol Miss Grey él. A végére természetesen Poirot híres szürke sejtjei győzedelmeskednek a gonosztevők fölött! "

Értékelésem:
Na végre! Újfent egy olyan AC regény, amit imádtam.
„ Megint felhangzott a vonatfütty.
– Bízzon a vonatban, Mademoiselle – mormolta Poirot ismét. – És bízzon Hercule Poirot-ban, ő mindent tud.”

Parádés volt! A nagy fordulatok, apró összefüggések, rejtélyek és megoldások kötete.
Ez egy kiváló példa arra, miért érdemes mindig sort keríteni egy – egy AC regényre.

Pontozás: 5/5 * - kedvenc lett! 

Egy idézet
" Az élet olyan, mint egy vonat, mademoiselle. Megy tovább. És jó is, hogy így van. " 

Baljós ​tavasz



Fülszöveg: 
„- Na, nem várhatja el mindenkitől, hogy olyan ragyogó ötletei támadjanak, mint magának. Magából zseniális gonosztevő válhatott volna. Egyéb észrevétel, M. Poirot?”

Vadonatúj válogatás Agatha Christie tavasszal játszódó novelláiból! A napok egyre hosszabbak és melegebbek, az éjszakák rövidülnek… elő a nyugággyal, üljünk ki a kertbe a műfaj koronázatlan királynőjének történeteivel. Kibújtak a virágok, sétára csábítanak a vidéki ösvényeken, de egyszer csak eltölt minket valami baljós érzés. Gyilkosság szaga száll a levegőben? Óvakodjunk hát, ha világvégi házikóval, lopott kincsekkel vagy bosszút forraló emberekkel kerülünk szembe! De ha ott van velünk Miss Marple, Hercule Poirot, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, Tommy és Tuppence vagy épp Parker Pyne, akkor biztonságban leszünk. Fordította Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Kállai Tibor, Prekop Gabriella, Sipos Katalin. " 

Értékelésem:

Egy jó krimi-válogatást az év minden évszakára? A Baljós tavasz kötettel lett teljes az Agatha Christie novella-válogatás díszes, míves és csodaszép gyűjteménye. Bár talán fontos hangsúlyozni, hogy ezek mindegyike már korábban is szerepelt régebbi kiadású könyvekben, újságokban, szintén másfajta aspektusból gyűjtött válogatásban.

A krimik királynője mindig egy kiváló választás, én előszeretettel ajánlom azoknak, akik nem a véres, hanem sokkal inkább az izgalmas, lélektani oldalát szeretik a műfajba tartozó könyveknek.
Lenyűgöző fordulatok, mesteri történetek. Nagyon jó volt olvasni és kikapcsolódni általa. Ezeket a novellásköteteket azoknak is ajánlom, akik esetleg még nem olvastak az írónőtől. Kiváló alkalom a megismerésére, minden nyomozójától több történet is megelevenedik benne, mindeközben a hamisítatlan (és szerény véleményem szerint utánozhatatlan) elbeszélői stílusban.

Nem minden novella volt ismeretlen, mivel hosszabb - rövidebb vásárlások és keresgélések után már teljesnek mondhatom az AC gyűjteményem, így sokat ismertem már, még néha ezekben a tematikus, évszak szerinti álomszép kötetek között is van némi átfedés.

Nagy kedvencem volt Az eltűnt hölgy esete, a Halálhozó gyógyfű, Minden megvan? és a Lány a vonaton novellák,  de a többi is kellően fordulatos, kiszámíthatatlan volt. Elég apránként olvastam, majdhogynem egy nap egy novella tagoltsággal.
Minden rövid írása bizonyítja, hogy ugyanolyan csavaros, izgalmas és letehetetlen történetet tud írni, mint hosszabb regényeiben. Mindegyik címhez passzolóan tavaszi ébredéshez, napsütéshez kiváló, amely olyan kapukat nyit meg, olyan mélyre ás az emberi természetben, amely egyedülálló. Külön örültem, hogy a tavasz most ténylegesen megjelent minden novellában. Rejtélyekkel és kalandokkal volt telitűzdelve, melyek mindegyike az évszakhoz köthető helyekre, kertekbe repített , annyira, hogy szinte a bőrömön éreztem a nap perzselő sugarait. Vidám és borzongató kollekció.

Kiemelkedő gyűjtemény volt, nálam AC mindig egy telitalálat, egyik biztos választásom, ha a garantált kikapcsolódásra és szórakoztatásra vágyom.
Ajánlom Neked is, ha nem tudod, honnan indulj, mit válassz munkáinak hatalmas listájáról, jó kiindulópont lesz! De akkor is ajánlom Neked, ha már repetitív olvasója vagy a krimikirálynőnek.

Pontozás: 5 / 5 

Egy idézet: 
" – Az élet mindenütt nagyjából ugyanolyan – mondta fáradtan. – Mindössze más és más ruhát visel. " 




A ​Hét Számlap rejtélye (Battle főfelügyelő 2.)


Fülszöveg:
" Nagy-Britanniában ​1929-ben, Magyarországon viszont csak 1995-ben jelent meg először a G. K. Chesterton fő művének tartott, Az ember, aki Csütörtök volt című regény hatásait tükröző regény, A Hét Számlap rejtélye.
Melynek helyszíne Chimneys, Lord Caterham vidéki kastélya, ahol fiatalokból álló vidám társaság vendégeskedik. Egyikük sem éppen korán kelő, ám akad közöttük egy, Gerald Wade, aki minden képzeletet felülmúlóan sokáig alszik. Olyannyira, hogy mire leér reggelizni, szinte már ebédre terítenek.

Ez persze nem csak a háziasszonyt, hanem a többieket is bosszantja, ezért – legalábbis szerintük – remek tréfát eszelnek ki, néhány hangosabbnál hangosabb ébresztőóra közreműködésével.
Csakhogy a fiatalember másnap nem hogy a megszokottnál korábban, de egyáltalán nem érkezik le a reggelihez. Mi több, később sem. Majd megjelenik az inas, aki szörnyű hírrel szolgál az érdeklődőknek: „… a szerencsétlen fiatalember örökre elaludt.”

Majd kicsivel később az akkori társaság újabb tagja leheli ki lelkét. Már az első haláleset is kétségeket ébresztett egyes emberekben, ám ez a második komoly lavinát indít el – minden szinten.
Főleg, mert mindkét esetben szóba kerül a Hét Számlap, ám senki nem tudja biztosan, mi is az pontosan. Csak annyiban lehetünk biztosak, hogy valami rejtély van a dologban. És persze nincs olyan rejtély, amit Lady Eileen Brent ne akarna felderíteni. Főleg, ha érintett az ügyben.

Miss Marple és Hercule Poirot helyett vele, és a két „tökfilkóval” kell beérnünk. A rend hivatalos őreit pedig Battle főfelügyelő képviseli. Persze nincs könnyű helyzetben, de ehhez valószínűleg már hozzászokott. Vagy ha nem, hát most alkalma nyílik rá. Miss Brent ugyanis olyan, de olyan dolgokat művel…  "

Értékelésem:
Nagyjából hasonló véleményem és érzésem van, mint az előző Battle főfelügyelő sorozat részével, pedig direkt nem akartam egymáshoz hasonlítani. De valahol muszáj, AC rajongóként csak egymáshoz tudom mérni az élményeket, s olybá tűnik, hogy Chimneys történetei már csak ilyenek.

Ismételten megtornáztatta az agyam a sok szereplőjével, néha úgy éreztem, különálló történetekből is gyúrták össze, valahogy nem állt össze kerek egésszé és nem is esett le az állam, ahogy általában szokott a krimik királynőjének könyveitől. Volt itt minden, a hét számlap égisze alatt működő 'szupergonoszok titkos társasága' , mely nemzeteket ível át, gyilkosság és persze kémkedés. Összeesküvéselméletek, elterelő hadművelet, titkok és még több titkok.
Könnyen olvasható regény ugyan, de valószínűleg könnyen is felejthető lesz. Fáj ezt kimondani, de hát a krimi királynőjének is vannak – számomra- rosszabb regényei.
Nem volt annyira izgalmas, mint gondoltam, volt meglepő befejezés, de mégis vannak homályos momentumok, maradtak bennem kérdőjelek.

Battle felügyelő most is tisztességes, óvatos és végtelenül, talán túlontúl diszkrét, szinte észrevehetetlen volt.

Pontozás: 5 / 3,5 

Egy idézet: 
" Nekünk, magyaroknak acélidegeink vannak." 

Gyilkosság ​a paplakban (Miss Marple 1.)


Fülszöveg: 
" Amikor ​a közutálatnak örvendő veterán hadfit a paplakban holtan találják – kétség nem férhet hozzá, hogy gyilkos kéz fegyverétől –, voltaképpen senki sem csodálkozik. Hiszen maga a galamblelkű pap is kijelentette, méghozzá népes társaságban, hogy ha valaki netán meggyilkolná Protheroe ezredest, ugyancsak nagy szolgálatot tenne az emberiségnek. Bizony, sokan örültek volna, ha az ezredes nem áll az útjukban – kezdve fiatal feleségén, aki első perctől fogva boldogtalan volt mellette. Vagy nézzük például az első házasságából való lányát, aki szerint, ha apjában volna annyi tisztesség, hogy beadja a kulcsot, megoldódna minden probléma, nem beszélve a sikkasztással és pápista szimpátiákkal vádolt ifjú káplánról, akit az ezredes nyilvánosan megszégyenített, avagy a fiatal festőművészről, aki Protheroe lánya körül legyeskedik, de a feleségét szeretné megszöktetni.

A rejtélyes gyilkosság kivizsgálásával megbízott Slack felügyelő roppant rossz modorú ember; nem is megy semmire a kihallgatott falubeliekkel. A nyomozás már-már zsákutcába jut, amikor közbelép Miss Marple, a finom, törékeny öregkisasszony, az emberi lélek nagy ismerője. Előbb derűsen közli, hogy legalább hét olyan személyt tud, aki nagyon örült volna, ha Protheroe ezredes jobblétre szenderül, majd (a tőle megszokott finom tapintattal) kezébe veszi a dolgot, és nem is nyugszik, amíg ki nem deríti az igazságot, ám a tettes leleplezésének dicsősét átengedi Slack felügyelőnek: hátha ettől egy kicsit megjavul a modora. " 

Értékelésem
Miss Marple első kalandja egyszerre volt pörgős, rejtélyes, pikírt és vidám hangulatú; Agatha Christie ezen regénye is telitalálat, rendkívül jól szórakoztam rajta.

Pontozás: 5 / 5 - nagyon tetszett ! 

Egy idézet
" – Azt hiszem, a szívünk mélyén valamennyien Sherlock Holmes-nak képzeljük magunkat. " 



Agatha Christie-t ajánlani sosem egyszerű egyébként, így viszonylag ritkán is teszem annak ellenére, hogy mennyit olvasok tőle.
De ezt a féléves időközönkénti összegzést megpróbálom tartani, mert hatványozottan megérdemli, hogy szó essen róla! 
Remélem meghoztam a kedveteket egy jó kis krimihez tőle !

Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót , nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre


Előző könyvajánlóm : Szlavicsek-Judit-Balatoni-krimik

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Ahol még megtalálod írásaimat, ajánlóimat és képeimet :
    Instagram: ktssyedina
    Facebook : ktssyedina
    Moly.hu : dontforgettosmileandread
    Pinterest : ktssyedina 
    Threads : ktssyedina 


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!


A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2024
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 comments