Szlavicsek Judit - Balatoni krimik sorozat (Kardos Júlia 1.,2.,3.) Légy/ott , Hullámsír, Halál Tihanyban

by - július 17, 2024

Sziasztok!

Szeretettel köszöntelek benneteket újra itt, a dontforgettosmileandread  blogon! 



Több, mint két éve már annak, hogy elolvastam a (számomra) első Szlavicsek Judit által írt regényt és hagytam magam lenyűgözni, félrevezetni és egy olyan krimi élményt kapni, amit azóta sem feledtem. Ez volt egyébként a Hullámsír regénye. Nos, eltelt pár év, jó néhány olvasmány, többek között az írónőtől a Viharcsapda is - de most nem erről lesz szó, arról már írtam a blogon - ,  s most újra itt vagyunk. 
Elérkezettnek láttam az időt, hogy az eddig megjelent Balatoni krimi sorozatról egy teljes bejegyzésben is írjak. 

Azon sorozatok egyike, mely azonnal eszembe jut, amit sokszor ajánlok, ha valaki MAGYAR krimit szeretne olvasni.
Tudjátok, mennyire szeretem a magyar íróinkat is. 

Nagyon örülök neki épp ezért, hogy egyre több krimi kerül a polcokra magyar szerzők tollából.
Nemrég egy bejegyzésben szedtem össze pár kedvenc nyomozós regényemet, érdemes megnézni: link .

Számomra a krimi - thriller az egyik komfort műfaj, amiben előszeretettel olvasok és ezáltal természetesen ajánlok is könyveket.
Pláne ilyeneket ! Jártas vagyok a krimikben, számos könyvet olvastam már és rendkívül sok sorozatot is néztem a témában. (Castle♥♥‍☠️). S nyilván a hivatásomból adódóan is van mire hivatkozni. 
No de! 
Nem meglepő tehát, hogy kritikusan olvasok. Mégsem tudok ezeknél a regényeknél semmit a fekete listára írni. / Egyedül talán némi szabad szájú megnyilvánulást tudok ide hozni a szereplők részéről, de azt hiszem ez sem igazán jó indok, hiszen krimiről beszélünk, valahol nyilvánvaló, ha néha "kijönnek" ezek a szavak a szereplők száján ... Ez az ő világuk, az ő terepük. 

Jó helyszín, jó nyomozók, a női főszereplőért pirospont. 

Nézzük sorban!

Légy / ott

Egy ​feldúlt, fiatal lány indul haza éjjel egyedül egy szórakozóhelyről a kihalt Balaton-parti fasorban. Mikor meglátja a közeledő fényszórókat, először nagyon megörül. De aztán…
Kardos Júlia, az évek óta magányosan élő negyvenes nyomozó képtelen szabadulni múltjától, hiába menekül előle a Balatonhoz, a feldolgozatlan traumák oda is utána jönnek.
Pedig muszáj lesz összeszednie magát. Mert a fagyos februári tó egy fiatal lány testét dobja ki magából. És ez még csak a kezdet.

A szálak egy jómódú családhoz vezetnek, ahol a jólét és a tökéletes család látszata mögött sötét titkok rejtőznek. Egy apa, egy anya, egy fiú. Egy család. De mi tartja egyben? És mi szakítja szét?
És mi van, ha a család csak egy szó?
Egy többszáz lájkot és szívecskét begyűjtő poszt, egy cirádás ezüstkeretbe szuszakolt, mosolyba merevedett pillanat az elektromos kandalló feletti polcon?
És mi van, ha már nincs is.

Szlavicsek Judit könyvet olvasni mindig különleges élmény, mondhatom, hogy egy biztos választás volt, tudtam, hogy egy kiváló krimit fogok a kezemben, s nem mellesleg régóta kíváncsi voltam az első Kardos sztorira. 
Olyannyira régóta, hogy több, mint két éve vettem meg belőle egy példányt, ebookban. Majd - mivel akkor még nem éreztem a hívószavát- félretettem.
Annak hírére viszont, hogy újra egy Balatoni krimi jön , májusban végre itt volt az ideje a Légy/ott-nak is.  

Nagyon szeretem, amikor egy krimi beváltja a hozzá fűzött reményeket, rendkívül lelkes tudok ilyenkor lenni. 
Magasra húzódott a szemöldököm, és leesett az állam. Na pont ilyen volt ez a történet! 
A bűnüldözés, sorozatgyilkosság felüti fejét a Balatonnál is, de lesz-e valaki, aki megállítja? 

A hideg segít, hogy jobban emlékezz, mondják. De mi van akkor, ha nem akar emlékezni?
" A csokorral nem törődik már senki. Senkit sem érdekel, ahogy a parttól alig egy méterre az átázott szirmok súlya lassan aláhúzza a vízbe. "
Furcsa illatok terjengenek.

Egy család, aki mindig a maga malmára hajtja a vizet, bármi történjék. Nincs szükség rá, hogy bárki ellenük forduljon, vagy belerondítson a levesükbe. 
A kérdés csak az, tényleg ennyire hosszú a kéz? Mindent el tud fedni, vagy ki mint vet, végül úgy arat törvények utolérik őket. 

Alig egy hónap telt el, mióta az első áldozatot kidobta a balaton fagyos vize, s máris újabb lány tűnik el, majd kerül elő holtan. Mi történik Keszthelyen? 
Hasonló mód, hasonló körülmények. 
" - Vagyis valahol itt, a mi csodálatos Balatonunk környékén épp mostanában ébredezik öntudatra egy sorozatgyilkos. Valami ilyesmire gondol, nemdebár? "

S bár az ember azt remélné, ennyi volt, az igazi vihar még el sem érte a várost. 
Közben a nádasból, bent a stég előtt… 

Miközben a rendőrség - látszólag - pitiáner kérdéseket tesz fel. Csak az időt húzza? Vagy Kardos már átlát a szitán? A megérzéseire hallgat, miközben ő sincs jól.

" Az ember néha nem lát túl saját magán. "

Végig azt éreztem olvasás közben, hiába fogynak az oldalak, még az elején vagyunk az ügynek. Rengeteg piszkos dologra fog még fény derülni, mint amit valaha is el tudnék képzelni. Egy igazi darázsfészekbe nyúltak, amikor a teljes képet próbálták meg felgöngyölíteni.

Rengeteg történés. Furcsák és megmagyarázhatatlanok. Fel van adva a lecke a magyar rendőrségnek! 
Velük együtt várjuk az áttörést. Hiszen mindannyian tudjuk: " A dolgok néha a legváratlanabb helyzetekben kerülnek a helyükre: megváltást nyerünk, pedig nem készültünk rá." 

Lesz egy pont, amikor a pánik valami másba csap át. Egy végtelen nyugalomba, amikor mindannyian megnyugszunk: ennyi volt.

S hogy mit szeretek én nagyon a krimikben? Az emberi természet sokrétűségének ábrázolását. " Az emberi természet mindenhol egyforma, ahogy a jó öreg Miss Marple szokta volt mondani. "  

Azt szeretem igazán a történeteiben (s érthető ez most egy kicsit általánosan is, minden könyve elolvasásának távlatából) , hogy bár krimi, de rengeteget lehet belőle tanulni. Igazi fricska elrontott életekről, nem működő, megoldatlan problémákkal küzdő, rosszul forgó sorskerékről, mindemellett tud szórakoztató lenni. Nem lehet unatkozni mellette! Akár egy fárasztó nap után, akár pihenéshez választod, remek alternatíva.

Rögtön látszik az egyedi történet és kivitelezés. Olyan a stílusa, ami semmiképp sem ereszt el és egy csepp nyugalmat sem hagy. 
Szeretem a felépítését. Relatíve nem olyan sok szál van benne, mégis gyönyörűen érnek össze, egybefonódnak, a végére tökéletesen érted a miérteket, rengeteg a csavar és fordulat. 

Sokszor meglepett. A leleplezést pedig nem csak a végére érjük el, hogy egy mozdulattal ránk uszítják, hanem szépen elosztva, olyan Agatha Christie-sen, hogy amikor visszagondolunk, még több meglepetésben legyen részünk az út során.

Ahogy az ennél a műfajnál lenni szokott, vakon megyünk. Nem éri meg kukucskálni, vagy előre olvasni, mert úgy nem üt akkorát. 

Szándékosan fogalmazok mindig homályosan, hogy Te is maximálisan megtapasztalhasd a sokkot.

Zseniális történetmesélés és egy olyan könyv, amely biztosan sokaknak kellemes és izgalmas olvasási élményt nyújt. Bátran ajánlom. 

Hullámsír 



Kardos Júlia, a keszthelyi rendőrség nyomozója éppen túl van élete ügyén. Boldognak és elégedettnek kellene lennie, mégis az egyik gimnáziumi barátjától kölcsönkapott siófoki luxusapartmanban tölti a napjait, és igyekszik számot vetni a múltjával és még inkább a jelenével.
Amikor holttestet találnak a Balatonban, Júlia mindent megtesz, hogy a végére járjon a dolgoknak. Pedig az ügy nem hozzá, hanem egy fiatal rendőrtiszthez kerül, aki először magabiztosan vág bele a nyomozásba, később azonban elbizonytalanodik. Vajon elfogadja Kardos segítségét? Elfogadhatja-e egyáltalán? Mert mi van, ha Júlia esetleg érintett az ügyben? És mi van, ha épp ő a kulcs a megoldáshoz?

Bár nem a nyomozónk, Kardos Júlia kapja az ügyet, hisz „pihenni ment” mégsem hagyhatja összegabalyodva a szálakat. Még akkor sem, amikor egy pillanat alatt, Júlia is vádlott lesz a gyilkossági ügyben.
Izgalommal teli és a feszített tempó, a hangulat patetikus, heves. Sodródsz az árral, a hullámok garantáltak. Biztosra veszem, hogy meglepnek az utolsó oldalak.
Kiszámíthatatlan, jó pár olyan hullámra ültem fel én is, ami nem vezetett eredményre. Hihetetlen!
Ugyanakkor rengetegszer nevettem is! Olyan apró részleteken, melyet csak a magyarok érthetnek! A borsonline-tól, az Rtl reggeli műsorán át Balázsék rádiójának kibeszélőjéig. Jó pár görbe tükör is helyet kapott, a nyelvezet, a sztárvilágról alkotott kép, a búlvársajtó.

Hisz itt van egy férfi, akit az egész ország ismer. Tévéműsorokban szerepel, búlvárlapok címlapján mutogatja, hol nyaralt a gyönyörű feleségével. Ha bárki meghallja a nevét, tudja, hogy ki ő. Aztán egy reggelre meggyilkolják. A 21.század, ahol a halott színész felesége a kihallgatása előtt még bemegy a Reggelibe haknizni kicsit a gyásszal és kamukönnyekkel.

Várjunk! Van egyáltalán jelentősége, hogy mi történt ezerkilencszázkilencvennégyben? Hogy ki halt meg? És miért?

Vagy mindez, csak az elterelő hadművelet része? Hisz a regényből megtudhatjuk, attól még, hogy valaki furcsa, még nem biztos, hogy ölt. Ahogyan azt is, hogy hamarosan mindenre fény derül, hisz olyan nincs, hogy tökéletes helyszín. Ahogy tökéletes gyilkosság sincs. De akkor van összefüggés? Van elvarratlan szál a múltból, vagy csak képzelgés az egész…

Minden hónapban olvasok Agatha Christie novellákat vagy regényeket, de most nem kellett ennyire messzire mennem, hisz itt volt nekem a Hullámsír.

Nagyon tetszett a regény formai világa is, mind a fejezetcímekben, mind pedig a borító tekintetében. Ezt a regényt biztosan megjegyeztem és hosszú ideig nem eresztem.

A borítón és a rajtam szereplő kabát színének egyezése pusztán a véletlen művel. Vagy mégsem?! :D 



S akkor a legfrissebb ! 

Halál Tihanyban 


A kötet az ehavi Nincs időm olvasni kihívás (NIOK) közös könyve is, amihez most a Libertine-nél ajándék szemüvegtörlő is jár, még nem késő lecsapni rá! Ez még belefér a hónapba! ;-)


Egy esküvő – hány temetés?

Egy idős nő áll zavartan egy eldugott tihanyi utca utolsó háza előtt vasárnap reggel, és a biztonsági kamerába bámul. Fogalma sincs, ki ő, és hogy került oda – és csak angolul beszél.

A helyi járőr hirtelen ötlettől vezérelve Kardos Júliát, a négy éve visszavonult gyilkossági nyomozót hívja, hogy tolmácsoljon, míg megérkeznek a mentők. Kardos úgy dönt, hogy segít, de ekkor még fogalma sincs, mibe csöppent.

A helyzet Tihanyban ugyanis kezd eldurvulni. Egy hotel recepciójáról pánikszerű telefon érkezik a helyi rendőrőrsre: az előző napi esküvő egyik illusztris vendégét meggyilkolták. Mégpedig brutális kegyetlenséggel. Mire azonban a rendőrök megérkeznek, rádöbbennek, hogy ez csak a kezdet.

Kardos kapja meg az ügyet, amíg az életellenes osztály vezetője haza nem ér a nászútjáról. Négy napja van, hogy kiderítse, a vendégek közül ki hazudik. Vagy hogy egyáltalán mond-e valaki igazat. Közben azonban szembe kell néznie a saját démonaival is, pedig már azt hitte, legyőzte őket…


Amikor ezt az ajánlót írni kezdtem még van pár oldalam ebből a zseniális krimiből, de mielőtt lelepződnének a rejtélyek, írok. Először is azt, hogy szerintem a sorozat minden részével felülmúlja önmagát, ez pedig óriási dolog. Mindig tud valami újat mutatni, folyamatosan több és jobb lesz. Nagyon bízom benne, hogy olvasunk még Balatoni krimit, mert kíváncsi vagyok hova lehet ezt még fokozni.

Na jó... várjuk tehát a szeptembert!😍 
Forrás : Szlavicsek Judit Hivatalos Facebook oldala
Az írónő válasza arra, hogy a Légy/ott kapható e jelenleg. 

Kardos Júlia nyomozó valahogy újra oda csöppen vissza, amit a legjobban tud : nyomozni. Rendkívüli ügyeket derített már fel eddig is, ezt senki nem veheti el tőle. Hogyan lehetséges akkor mégis az, hogy saját életének menedzselése már kevésbé sikerül neki? " Elcseszett egy élet ez, macskástól, tükröstől és a soha el nem maradó reggeli első alutasakostól." 

Az élete baklövéseinek miértjeit kereső gondolatok közepette a segítségét kérik: a Középsőóvári utca végén egy zavart, idős nő motyog maga elé angolul, de nem tudja kicsoda és honnan jött. Júlia bár már visszavonult, kötelességének érzi, hogy segítsen és legalább addig sem a saját nyomorán emészti magát. 

Csakhogy ezúttal lehet jobb lett volna távol maradni. Segítéskérő, de kimért telefonhívás érkezik a tihanyi Hotel Szirén szállodából. "Megölték. "
S ez még csak a kezdet. 
" Van az a perc, mikor azt érzed, kell egy perc, és ez most ilyen. "

De amíg ők és mi is levegőt veszünk, hárman eltűnnek. 

A hotelben egy násznép tartózkodott, de könnyen lehet, hogy életük legszebb napja válik egyben a legrosszabbá is. 
" Miközben persze szinte percenként tett fel Insta-sztorikat a balatoni panorámáról, betaggelve rajtuk a hotelt, amin olyanokat írt, hogy #weddingday meg #bestdayinmylife. De ők már csak ilyenek. A valóság nem tartja vissza őket attól, hogy mindenről a tökéleteset hazudják. " 

Lehetetlen egy lépéssel előttük járni. Rengeteg a kérdés, a válasz pedig homályos. Az emberek könnyen hazudnak, hogy magukat jobb színben tüntessék fel és megússzák a számonkérést. 

" Ezt nem úgy szokták, hogy az embert berendelik a rendőrségre, és ott van egy ilyen üvegfalú szoba, ahonnan a fejesek nézik az ember minden mozdulatát, és van egy, aki játssza a jó zsarut, bár, ahogy magát megismertem, azt tutira nem maga lenne." 
Kardosnak ki kell ábrándítania a gyanúsítottat!
Ez itt kérem, Magyarország és nem a Netflix vadiúj csilli-villi bűnügyi sorozata, ahol ránézésre állapítják meg, mikor és hogyan hunyt el az áldozat. ;-)

S az igazi mélypontok még csak ezután jönnek! "… nem hirtelen, váratlanul jönnek.

A Balaton, mint mindig gyönyörű, szerettem, hogy egyre többet kapunk belőle, megvan az igazi balaton feeling, láttam magam előtt a vizet, belépve a stégről szinte fellélegezve hűtött le a víz ezekben a forró nyári napokban. Kristálykék volt az ég, sütött a forró nyári nap, szinte összeért a földdel. Mégis, örültem, hogy, ha becsuktam a könyvet, itthon voltam. Ez ugyanis bármennyire szép, rémisztő is egyben. 

Tanács? Az nincs, hiszen a leglényegtelenebb információk fognak a nyomra vezetni, a mozaikokat úgy kell majd összerakni, hogy csak ámulni fogsz, mennyi mindenre lehetett volna még figyelni. Okos, okos, nagyon okos! 
Rendkívül lebilincselő, feszült és letehetetlen! A jelen drámái mellé még múltbeli perspektívát is kapunk, csak győzzük megjegyezni! 

Kapunk ismét egy diszfunkcionális családot, akik nem tudják vagy nem is akarják megbocsátani a múltat, melyet legszívesebben elfelejtenének. Haragjuk szeli majd apró darabokra a jelent. Egy pusztító titkokkal teli családban senki sem marad büntetlenül.

Nagyon figyelj a nyomokra, nehogy te legyél a következő!
Jól átgondolt és szépen kivitelezett rejtély. Szórakoztató, extravagáns gyilkossági nyomozás, ahol bárki lehet a tettes. Gyors és élvezetes olvasmány. Szeretem ahogy ebbe a világába betekintést enged.

Érdekes társadalmi kommentár is bele van szőve ismét, amit én annyira szeretek. Kiváló látlelet arról a korról, amelyben élünk. Mi, mindannyian. 
Baljós sorok , félvállról vett előjelek , pedig itt, itt bizony vérre menő harc folyik, néha családon belül, néha a tükörből visszamosolygó arc vágja oda az éles pengét.

Kristálytisztán adta át az érzelmeket. Hol van a pénz hangja, mikor és hogyan veszi át az irányítást a hatalom? 
Örökös kudarcra ítélt háborút vívunk ?!

Beleborzong az ember. 
Olvasd el, adj egy esélyt, s ne felejtsd el, érdemes kicsit többet gondolkodni az átlagosnál, minden oldalanként.

Ez a könyv tehát nem meglepő módon a kedvenceim közé tartozik. Tetszett az epilógus is, a folyó cselekmény közbeni visszaemlékezések, ezeket olvastam a leglassabban, hátha rájövök. 
Éreztem az összes libabőrt a karomon, az akciódús, izzasztó jeleneteknél izgultam Júliáért, az igazságért, mindenkiért. 
A kíváncsiságom nem ismert határokat, az utolsó egy harmadát már egyszerre olvastam el, hisz szerintem ez a legjobb rész. Amikor a helyükre kerülnek a mozaikdarabok.

Izgalmas volt a cselekmény, kiváló az elbeszélés, elveszítjük időérzékünket, sodródunk a lapokkal. Mi kell még egy jó krimihez?
Ez egy igazán hangulatos, hűsítő, fordulatos olvasmány, amit nagyon ajánlok! 

Irány a Balaton! A csendes, a haragvó, a befogadó, a bosszúálló Balaton.

Hadd emeljem még ki, hogy bár a sorozatot lehet nem megjelenési sorrendben is olvasni és nem egybefüggőként, én mégis felfedeztem benne nüánsznyi elejtett mondatokat, melyekből lehetett visszagondolni a korábbi kötetekre. Ezt külön köszönöm

Mielőtt a záró gondolatokat írnám, nem lehet szó nélkül hagyni azt sem, hogy milyen szép felvezetést ad, mintegy tagolja a regényt Garay János Rege a tihanyi visszhangról verse , melyből idézek most egy pár sort, csak a hangulat átadása végett. 

A régi szép időkben
Egy szép királyleány
Aranyszőrű kecskéket
Őrzött Tihany fokán.
...
A tónak ősz királya
Haragra gyult ezért,
A bércztől a leányra
S a nyájra átkot kért.
...
A lányt pedig örökre
Bűbáj kötötte meg,
Foglyául tartja máig
Ki tudja mely üreg?
...
Szemmel nem látja senki,
Kézzel nem fogható —
De, bár ki megszólítja,
Visszhangja hallható.


Gyanítom, hogy ez lesz az év egyik legnagyobb krimije! Nálam legalábbis biztosan. 

Érdemes tehát felvenni ezt a sorozatot a listádra, de ne arra, ami már olyan magas, mint a svájci alpok. (Tudom, hisz az én TBR listám is hasonló…)

Hanem arra, ami nem hagy nyugodni, ami folyton előtérbe kerül és ami végül győz

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet
5/ 4,5 
5/ 5
5/ 5*

Karakterek: 5/5***

Borító: 5/5**

Cím: 5/ 5***

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5**

Kiadás: 2020, 2022, 2024

Oldalszám: 304, 352 , 436

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               
1. 

" Az emberek nem tudnak mit kezdeni azzal, ha valaki nincs jól. Inkább kerülik. Így egyszerűbb. De ettől még nem rosszak, hidd el. Adj időt nekik. Légy türelmes - " 

" Néha egyszerűbb hallgatni, még ha az ember azért is jött, hogy beszéljen. " 

2. 

" – Az ember roppant figyelmetlen, amikor fiatal, nem? – kérdezi Júlia, és olyan, mintha az egészet csak magának mondaná. – El van foglalva a saját bajaival, és észre sem veszi, hogy akik körülötte vannak, milyen drámákat élnek át. "

" – Mindig is tudta, hogy az ilyen találkozók hülyeségek – mondja Júlia. Óvatosan felhajtja a takarót, és újra megpróbál felülni. – Az emberek bármi áron, de meg akarják mutatni azoknak, akiket ezer éve nem láttak, hogy vitték valamire. "

" Aki hazudik, az előbb-utóbb belegabalyodik abba, amit mond. Csak elég sokszor kell ugyanazt meg kérdezni. Aki hazudik, az végül elkezd az apró részletekben hibázni. De aki igazat mond, az sosem. "

" Milyen hülyék az emberek, hogy a látszat alapján ítélnek, ahelyett, hogy meghallgatnák a másikat. "

" Olyan ez, mint amikor az ember tengerparti szállodába foglal szobát, de azt a plusz húsz százalékot már nem hajlandó kifizetni, amennyibe a tengeri panoráma kerül. Így inkább egy sötét szobában tölti a hetet, miközben frusztráltan bámulja a szomszéd hotel tűzfalát, és már az első nap rájön, hogy ezt mégsem képes ellensúlyozni az a spórolás okozta pillanatnyi öröm, ami a foglaláskor elöntötte. " 

3.
" Van az a perc, mikor azt érzed, kell egy perc, és ez most ilyen. "

" Kár, hogy a legmerészebb álmot is meg lehet unni, ha az ember már elérte. "

" Lehet, hogy ezt kéne tennie. Nem koncentrálni rá, nem agyalni annyit, nem gondolkodni folyton azon, hogy most mi lenne a helyes. "



Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem és egyben könyvajánlóm: Forró-Bence-Kérésztánc könyvajánló

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Ahol még megtalálod írásaimat, ajánlóimat és képeimet :
    Instagram: ktssyedina
    Facebook : ktssyedina
    Moly.hu : dontforgettosmileandread
    Pinterest : ktssyedina 
    Threads : ktssyedina 


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!


A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2024
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 comments