Szlavicsek Judit : Viharcsapda könyvajánló

by - június 07, 2023

Sziasztok!


Rövid felvezetőt teszek, ugyanis nagyon sok mondanivalóm van a friss megjelenésű Viharcsapdáról, Szlavicsek Judit lehengerlő új krimijéről! Tartsatok velem ! 

Felhőtlen ​nyaralásnak indult…

A nap hét ágra süt, az Adriai-tenger türkizkék vize szinte szikrázik a melegben, amikor a hattagú család hajóra száll, hogy méltóképpen ünnepeljék meg a családfő hatvanadik születésnapját. Váratlanul azonban vihar kerekedik, így kénytelenek kikötni egy lakatlan szigeten. Azt remélik, átvészelik valahogy az éjszakát, aztán reggel indulhatnak is tovább.

Esztert nem csak a vihar aggasztja, hanem az is, hogy az elutazásuk előtt valaki feltörte a Facebook profilját, és a nevében obszcén bejegyzéseket posztolt. Ki akarja befeketíteni az ismerősei előtt? Vajon a posztok tartalma szemenszedett hazugság vagy épp ellenkezőleg? És van ennek az egésznek bármi köze ahhoz, ami a szigeten történik?

Az elemek tombolása nem csitul, és amikor az egyik utas eltűnik a fedélzetről, Eszter úgy dönt, a kezébe veszi az irányítást, és megpróbál rájönni, ki és mi áll a háttérben.

Sietnie kell, mert az idő szorít, ők pedig egyre kevesebben vannak…

„…a sötétség odakint, a tengeren, egész mást jelent. Körbenézel, és áthatolhatatlan, egynemű fekete függönynek látsz magad körül mindent, aztán rápillantasz a navigáción a térképre, és rájössz, hogy az a fekete valójában apró szigetekkel, zátonyokkal és magányos sziklákkal teliszórt, dühöngő tenger, és akkor – ha addig még nem tetted – rettegni kezdesz.”

Én elhoztam Nektek a nyár olvasmányát, letehetetlen krimijét! Olvasni menő, magyar kortárs regényeket olvasni extrán menő! 
Amikor csengetett a futár és megláttam benne a személyre szóló dedikált példányt, nem kicsit érzékenyültem el, ezt innen még sokszor köszönöm Juditnak és a kiadónak! 
Úgy gondoltam várok az olvasásával, hogy legyen egy biztos választásom a nyárra. Ez jól sikerült, egészen június 1-ig bírtam azzal, hogy ne kezdjek bele! :D Mondom, hogyan olvastam el: 24 - 72 - 388 .



Bizony, hosszú, viharos nyári éjszakánk volt, maradandó élményeket okozott. Nem kevesebb, mint három (!) nap alatt olvastam el. Magamhoz képest átlagos, vizsgaidőszakhoz képest pedig messze túlmutat minden rekordon! Az pedig, hogy még a blogra is írtam , összekészítettem ezt a bejegyzést, méginkább mutatja teljes elismerésem. Nem véletlen, ugyanis ördögien mesteri regényt tartok most a kezemben. Kicsit megcsúsztam az elmúlt hetekben az Agatha Christie életmű olvasásával, de azt hiszem, bőven kárpótolva vagyok és roppant boldog! 

Az évem 80. elolvasott könyve, de egészen biztos vagyok benne, hogy benne lesz az év végi összegző legjobbjai között, ahogyan tette ezt elődje is, a Hullámsír, melyet nagyon sokszor ajánlottam Nektek (is) ! Itt olvashatod

Hozzá hasonlóan a magyar tengerünk ismét lágy szellőt fújdogál felénk, de éppen csak annyira, hogy ki is hajózzunk. Cél pedig az Adriai - tenger. A fedélzeten? A hattagú ilyen - olyan család, Attila, Krisztina, Eszter és Olivér, valamint párjaik, Tamás és Kata. Aki pedig a kormányállásnál áll, Marko. Mindannyian jobb szeretnék már, ha épségben véget érne az út, maguk mögött hagyhatnák ezt a kellemesen kellemetlen hajókirándulást, melynek nem titkolt célja, összehozni újra a családot és pontot tenni a konfliktusok végére. Mindannyian más okból utaztak el, de arra, ami valójában fog történni, senki nem számított. 

Zátonyra futott, veszteglő kapcsolatokat meg lehet e oldani pár nap alatt? Pedig ő csak egy nyugodt, felejthetetlen 60.születésnapra vágyott … 
Sikerülhet e összekovácsolni a rozsdás szereplőket? 




Feltámad a szél , vihar közeleg. Ki tudja hol áll meg, meddig szedi áldozatait? Forrnak az indulatok, heves a tenger. Egy lakatlan szigeten vannak azokkal, akiket elvileg ismernek? Vagy mégsem ? 
Hova lehet menekülni egy szigetről, ha érzed, hogy jön a vég ? Mit tudunk meg ennyi emberről, ha összezárják őket… 
A Müller család nyaralása váratlan fordulatot vesz, amikor egy hirtelen jött bora "szinte hurrikán erejével készül lecsapni rájuk" és hamar kell dönteni : irány a legközelebbi sziget, amíg az elemek elcsendesülnek.

" Különös ez a vihar, még sosem láttam ilyet: tiszta égbolt, sehol egy felhő, csak a mindent letaglózó szél kerítette hatalmába a tengert, a szigetet és vele együtt minket. " 

Az pedig egyszerre bámulatos, itt hogyan cserélődnek a szerepek. Egy álarc fel, egy le és máris más emberekké lesznek .

Valaki véghez vitte ördögi tervét, miközben a többiek nyugodtan aludtak a tenger ringatózó hullámai alatt. 
Miért ő? Szerencsétlenség? Véletlen? Előre eltervezett? 
Káoszok sora van a fejekben. 

A tünékeny, napokkal ezelőtti világ szertefoszlani látszik, beszűkülnek a látókörök és egy cél marad: életben maradni, hiszen a szigeten minden perc számít. Az ember bármire képes, hogy megőrizze titkait. Bármire. Ahogyan a hatalmas igazságérzet olykor váratlan cselekedeteket kér az emberi psziché áldozataitól. Igazságszolgáltatás? Van, aki nem várja ki ! 

Családi viszályok, viszonyok, szűk közösség, de elhengeríthetetlen akadályok. A felszínre olyan familiáris titkok úsznak fel, melyek mindent megváltoztatnak. Dráma a múltban, dráma a jelenben. 
Épp ezért a váltott szemszögnél jobb nem is lehetett volna, hihetetlenül jól komponált volt az egész. Egyszerre volt mindenki gyanús és valahol bőszen megjelent egy cseppnyi empátia is. 

Minden benne volt, ami egy pazar krimihez kell ! A Horvát szigetvilág miatt nyárra is kötelező olvasmány .

Ugyanakkor rengetegszer nevettem is! Olyan apró részleteken, melyet ismét csak a magyarok érthetnek!  Most kivételes nem sorolom fel belőle, olvassatok Ti, a sorok között... Mélyvízben leszünk, Cápák között. Jó pár görbe tükör is helyet kapott, a nyelvezet, a világról alkotott kép. Kívül gyönyörű, de belül romló világ csúful és egyszerre káprázatosan csap arcul. 




S Te is rettegni kezdesz, pedig semmi okod rá, otthon vagy és biztonságban iszogatod a limonádét, minden bizonnyal egy forró nyári napon, előtte szigorúan tökéletlenül tökéletes Insta-képet készítettél róla, hogy #énisolvasok. Nem is sejted, mi vár rád! Letaglózó, mellbevágó. 

Mellette hallgatod a fejezetek elején levő QR kódokba rejtett dalokból összeállított Spotify lejátszási listát, és figyelsz! 
" Neked szól e rejtjeles üzenet" 


Izgalmas. Félelmetesen okos. 
Idegörlő órák telnek el. Meddig lehet ezt bírni? A percek órákká duzzadnak, tér és idő megszűnik .

Hangulatom olvasás közben olyan szélsőséges volt, mint az időjárás. Egyszer mosolyogtam, másszor izgultam, harmadszor már féltem, mi lesz a következő oldalon … 


Az írónő Balatoni krimik sorozata is fantasztikus volt, de úgy érzem ez egy sokkal komplexebb és melyebbre ásó történet, mondanivalója, taníthatósága és tanulságai vitathatatlanok.
A műfaj kedvelőinek, veterán krimi olvasóknak, de megkockáztatom, hogy a még csak ismerkedőknek is kihagyhatatlan könyv.  
Letaglózó csavarokkal, meghökkentő végkifejlettel. 

A hajó, amin a szereplők most ülnek csak a jéghegy csúcsa, a felszín alatt megannyi sérelemmel telve jutottak el idáig. Az, hogy ez itt csúcsosodott ki, nem lehet a véletlen műve.

Facebook szerinti világkép beszédes. Az Eszter elleni "posztokban elkövetett merénylet" tökéletes képet fest arról, sokszor milyen is mai a világunk. A közösségi média kiszolgálói, kiszolgáltatottjai vagyunk. Ha úgy tartja kedve, bárki írhat rólunk bármit és mindig lesz olyan, aki ezt el is hiszi. Persze, lehet , hogy túldramatizálja, de mi van, ha mégsem és ennek is szoros kapcsolata van a jelenlegi gyilkos végkifejlettel?



Elég egy apró kis hiba, és addigi megszokott életed minden pillanata új értelmet nyer. Összeesküvések, rossz üzenet a múltból , fuldokló igazság. 
Baljós sorok , félválról vett előjelek , pedig itt, itt bizony vérre menő harc folyik, néha családon belül, néha a tükörből visszamosolygó arc vágja oda az éles pengét.

Kristálytisztán adta át az érzelmeket. Abszolút azt mondom, piszchológiai dráma thriller is egyben. 
Ez a tenger még haragosan , viharban is gyönyörű volt a maga módján, nagyon szerettem. 


Hol van a pénz hangja, mikor és hogyan veszi át az irányítást a hatalom? Létezik, hogy az még mindig nem mindegy, milyen nemű az ember, annak ellenére sem, hogy képes véghez vinni ugyanazon feladatot? 
Örökös kudarcra ítélt háborút vívunk ?!

Beleborzong az ember. 


Eszter! Remélem elolvasod az Öreg halász és a tengert! Én elfogom … 
Köszönöm! 

Judit eddig is a kedvenc szerzőim közé tartozott és ez mit sem változott ezzel a regénnyel, sőt! Egyszerűen imádtam ezt a lélektani kelepcét , ahogyan azt is, ahogy kiszabadultunk. A legtöbbször én voltam a regény Esztere, aki nem értett semmit, bár vele ellentétben, ezt rettentő mód élvezte. S most csak arra tud gondolni " Az ezüstsirály végre egyedül volt a szigeten." És milyen jó így neki …

Távol egy csillagon született
Csodalény, ki bármibe belekezd
Neki egyedül minden sikerül, sose veszt

Lángész, ki versben ír fizikát
Az agya gép, mit önmaga kitalált
És most nekivág, neki a világ kicsi lett.

Hallom, hogy küldi a jeleket
Neked szól e rejtjeles üzenet
Ha majd ideér, egyvalamit kér, szívedet.

Távol egy csillagon született
Ahogy nőtt, a csillaga kicsi lett
És most nekivág, kéklő ködön át közeleg.

 

Omega : A névtelen utazó dalszöveg



Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**

Karakterek: 5/5*

Borító: 5/5*** - gyönyörű! Ezt a videót láttad már? link

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5*

Szórakoztatás: 5/5**

Vége: 5/5** - rendesen meglepődtem

Kiadás: 2023 , Libri kiadó 

Oldalszám: 388

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

" Tudtam, hogy nehéz lesz, készültem is rá, mégsem vagyok képes úrrá lenni – a min is? Magamnak sem tudom meghatározni, mit érzek pontosan. Valami bizonytalan, tompa aggodalom motoszkál bennem. Vagy félelem? Talán csak az izgalom. Pedig ez az út is olyan, mint a többi, sulykolom magamnak, de nem sokat segít, úgyhogy igyekszem inkább a hajóra meg a dolgomra koncentrálni, nem rájuk.
De nem megy. "

Nem hiszek a titoktartásban, főleg nem a pénzen vásároltban. A titkok azért vannak, hogy megvárják a legalkalmatlanabb időpontot arra, hogy napvilágra kerüljenek. "

A férjem meghívta az egész családot, hogy egy vitorláson ünnepeljük a hatvanadik születésnapját. Egy kicsit aggódom. "

 " Arra gondolok, hogy az emberek képtelenek feltenni a megfelelő kérdést. Helyette feltesznek egy rosszat. "

A nyugalom , ami a helyből árad, letarol, és segít átgondolnom a helyzetemet. "

A kabin olyan, mint egy koporsó. Annyi csak, hogy ez kétszemélyes. "

A valóság néha durvább a képzeletnél. "

Mi a helyes reakció, amikor megöltek valakit közülünk? "

– Filmekben lát az ember olyat, hogy egy hajó elsüllyed. De ez csak az Adria, nem egy katasztrófafilm- "

Őrültség persze hogy az, igen. Őrültség hosszan sóhajtani, és rábólintani, hogy nem kereshetjük az idegent, az arctalan, megfoghatatlan gonoszt, aki valahol odakinn van, és talán ránk vadászik, vagy nem menekülhetünk előle, mert egyszerűen nincs? Őrültség. De akkor is így van, és nem tudom az okát, de valamiért az első pillanattól kezdve ezt súgják az ösztöneim. És Markónak igaza van. Ha rajtunk kívül nincs itt más hajó, és nincs olyan hely, ahol bárki lakhatna, akkor a sziget üres. "

Miért támadok, amikor szeretni akarnak? "

Szóval csak azt akartam mondani, hogy nekem nincs bajom azzal, hogy nem bízol bennem, és engem is potenciális gyilkosnak tartasz – mondom. Közben az arcát figyelem. Az előbbi bizonytalanságnak most nyoma sincs: tökéletesen nyugodtan tűnik. Vagy nagyon jó színész, vagy nem érdekli a téma. – Érthető a te szemszögedből. De tudnod kell, hogy én ugyanígy tekintek rád. "

 " Rám szakad a történet súlya, alig kapok levegőt. "

 " Az emberek nem ölik meg csak úgy egymást, kicsim, az élet nem egy színházi dráma. "

Csak kapkodom a fejemet – mi jön ki még belőlük, mi emésztette őket, anélkül, hogy kimondták volna? "


A könyvet itt (is) megtudod rendelni: https://www.libri.hu/konyv/szlavicsek_judit.viharcsapda.html





Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem, egyben könyvajánlóm: Diana Hunt : Őrületbe kergetsz

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!


A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2023
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 megjegyzés