Puskás Ágota - Hogy bírod ~ könyvajánló

by - augusztus 13, 2024

Sziasztok

Szeretettel köszöntelek benneteket újra itt, a dontforgettosmileandread  blogon!



Lassan utolérem magam a blogra szánt bejegyzések tekintetében, így ma az idei egyik kedvenc olvasmányom értékelőjével érkeztem. Júniusban talált meg ez a kötet, a vizsgaidőszak közepe felé, amikoris a legjobbkor kezdtem el olvasni. Miért? Olvassátok el a következő sorokat. 

Fülszöveg: 

Nyilván ​nincs minden rendben. De hát mégis hogy lenne minden rendben? Ezt mondta már bárki valaha azonkívül, hogy nem volt más célja, csak hogy rövidre zárja azt a beszélgetést, amibe belekeveredett, na meg hogy ne kelljen elmondani azt, hogy milyen unalmas és sivár az élete? Amúgy meg: van egyáltalán olyan, hogy minden rendben? Vagy csak én nem ismerem?”

Hogy kell jól lenni?
Ki tudja…
Rozi se tudja.

Ő is csak próbálja élni húszas éveinek magányos mindennapjait, miközben reményvesztve cipeli hátán múltját, tudatalatti traumáit, s annak nyomait, amelyeket senki nem lát, senki nem hall, csak néha a szomszéd. Meg a barátai, akik próbálják ugyan támogatni, segíteni őt, de Rozi makacs. Egyedül akar megoldani mindent, ezért sokszor egyedül is marad. Önmagával.
A legnagyobb ellenségével.

Puskás Ágota 1997-ben született Debrecenben. A Hogy bírod az első regénye, amelyben a belső küzdelmek labirintusába vezeti olvasóit. Ágota már fiatalon érdeklődött az emberi elme mélyrétegei és az érzelmek komplex világa iránt. Ez a tudásvágy és érdeklődés most Rozi történetében öltött formát, aki minden egyes nap küzd saját magányával és belső démonaival. A regény láthatatlan sebekre világít rá, amelyeket mindannyian cipelünk, s amelyek gyakran csak a közeli hozzátartozók számára észrevehetők.


Hogy bírod? Köszi, jól - mondjuk mindig, de vajon tényleg így van? Lélektani regény láthatatlan sebekről, vallomás az életről és az élethez, útkeresés, meggyőző írás, mely közelebb visz önmagunkhoz.
" A regényt a hétköznapi életek általános szenvedései inspirálták."

Rozi lehetne bármelyikünk. Számtalan poggyászt cipel a hátán a múltjából, miközben a húszas éveit próbálja menedzselni. Hogyan? Hát úgy-ahogy sikerül. Vannak rosszabb és jobb napok. Olykor kicsit minden olyan zavaros. Dolgozik egy lelketlen irodában, ahol mindig megtalálják az iroda kedves megmondóemberének, persze 'nem bántásból, de' mondatai. Égeti a mai világ társadalma, hiszen neki - ilyen fiatalon- mégis milyen problémája lehetne. Önismereti problémák, útkeresési válság, bántalmazó kapcsolat? Ugyan, hagyjuk már! Ne panaszkodj! - mondja a fintorgó arc.

Hogyan jellemezném Rozit? "Mindig irigykedett a hiperérzékenységemre, aminek hála bármin tudtam sírni." Ott van neki Piri, a kedvenc kávéfőzője, amit még az Édesanyjától kapott. Imád olvasni, ez az, ami mindig is kizökkentette a valóságból. A regényben számos irodalmi mű is megjelenik, amit Rozi olvas, idéz vagy csak egyszerűen szeret. Kedveli a rajzolást, az alkotást, az írást. 
S még?
Nem tudom. Ő, úgy egyszerűen csak létezik. "A pesszimista gondolataim nyertek megint, 1-0 oda."

Története elbűvöli az olvasót a szerelemben, a társadalmi elvárásokban és azok levetkőzésében és a személyes növekedésben bővelkedő életével. " Amúgy meg: van egyáltalán olyan, hogy minden rendben? "




Elgondolkodtató könyv, amit nem lehet könnyen elfelejteni.
Lassan kell olvasni, nemcsak azért, hogy felvedd a ritmusát, hanem hogy bejuss Rozi szívébe, ő ugyanis egy olyan karakter, akinek idő kell, hogy bizalmat szavazzon neked.
Utána minden jobb lesz. Most minden jobb. Remélem. Reméljük.

Nagyon megszerettem ezt a könyvet. Igazi szemeket felnyitó, nagyon mai, s szerintem sok embernek lehetne óriási mankó. Az emberi lét titokzatos, különleges és sokrétű, amelyet mind végigjárunk. Minden magasságot és minden mélységet. Nem egy tipikus regény, amelyre rá aggathatunk olyan címkéket, hogy lírai, romantikus, rejtélyes, önismereti, mert itt nem úgy kell felfedni titkokat, mint általában, de mégis ez így mind részben igaz a fő vonásaira.

Egyedülálló keveréke a lélektannak, a naplónak, egy igazi belső utazás. Miközben lehetőséget ad arra, hogy elmélkedj saját életeden is.

Rendkívüli hangszíne, tónusa van, ami által érzed minden rezdülését a gyomrodban, betör a gondolataidba, azon kapod magad, hogy keresed Rozit a melletted sétálókban. S valahol, ott is van.
Hangulata kezdetben kicsit sok lehet, nehéz és sötét, mert egy olyan életet tár elénk, ami tele van kérdésekkel és kétkedéssel. De ez az a könyv, ahol a remény és a kétségbeesés kéz a kézben jár. Varázsa a mindennapi élet hiteles átadása és a szívhez szóló írásmód.




Mi történik, ha ez a könyv és a vizsgaidőszak vége felé járó orvostanhallgató könyvmoly találkozik? Avat egy új kedvenc könyvet. De nem akarom sarkítani a dolgot, mert az egyik tényező nem egyenes következménye a másiknak. Egyszerűen csak a legjobbkor keresett meg Ágota , hogy szeretne megajándékozni egy példánnyal az első regényéből. Nagy dolog, amikor valaki azt mondja neked, hogy egyike vagy azoknak, akik inspirálják őt valamilyen formában az online térben. Megtiszteltetés. Felemelő, talán nincs is rá igazán jó szó, de keresem szüntelen.
Majd mindezek után jön az izgulás. Adja azt, amilyen szeretettel és odaadással készült. S megadta.

Írnék még, de most nincsenek teljesen megfelelő szavaim. Bízom benne, hogy ennyi is elég. 
Olvasni érdemes, szeretettel ajánlom !


Ágotát az alábbi platformon találjátok meg: 


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5*

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5***

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5***

Szórakoztatás: 5/5

Vége: 5/5**

Kiadás: 2024, Magánkiadás

Megrendelési link (a teljesség igénye nélkül):

Oldalszám: 228

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

" De neked? Neked, aki itt vagy fiatalon, huszonpár évesen, nem lehetnek problémáid, mert még fiatal vagy, azt se tudod, mi az az élet. Mit gondolsz túl? Min aggódsz? Hát tiéd az egész világ, ezek a legszebb éveid! Azt csinálsz, amit akarsz! Mit utálsz magadon? Hát most vagy a legjobb formádban, ennél csak plöttyedtebb leszel. Bántalmazó kapcsolat? Ugyan már! Valami nem tetszik? Hagyd ott a francba, semmi felelősséged nincs, simán megteheted, ne rinyálj már! Gyerünk, mosolyogj! Sokkal szebb vagy, ha mosolyogsz! Na! Nem megy? Erőltess magadra egy mosolyt, ne foglalkozz a „negatív” dolgokkal, ezek nem azok, csak te látod így! Csak menj előre, mindegy, mi van. Menj előre összeszorított fogakkal! Ne add fel! Megoldod! "

" Dávidnak köszönhetően mára már sikeresen átformáltam magamban a sírás definícióját:
Szuperképesség, mely által az érzelmek folyékony halmazállapotban elhagyják az emberi testet, egyfajta könnyed, légies állapotot eredményezve. Elfojtása robbanásszerű jelenséghez vezethet, így azt érdemes elkerülni. "

" A krumplipüré illatát meg ki ne imádná? "

" Az olvasás mindig is kizökkentett a való világból, a könyvillatimádatot meg nem kell megmagyarázni, még az is szereti, aki soha nem járt könyvtárban vagy könyvesboltban. "

" De lehet, hogy csak a reggel miatt, amit a legrosszabb napokon is nyugtatónak találtam. Talán az újrakezdés nyugalma miatt. Az az újrakezdés, ami minden, de tényleg minden reggelben ott lapul, amibe mindig a legnagyobb remenyeimet temetem, gondolván, hogy bármekkora bugyutaságot is csinálunk egy nap, nem számít, de tényleg nem számít, mert másnap úgyis felkelünk, és kezdődik minden újra. Mondhatjuk azt az életnek, hogy helló, én egy tiszta lapot szeretnék kérni, mert túl piszkos a mostani, nem látom át a vonalakat, köszönöm. Majd jön a reggel, kapsz is egy tiszta lapot, és tessék, kezdheted is a rajzolást. Innen már tiéd a terep. Én rengeteg tiszta lapot kértem már, össze is firkáltam rendesen őket, de nem csak én, mások is, és sose szomorkodtam emiatt, mert tudtam, hogy jön a következő reggel. "



" Tudván, hogy a másokhoz való ösztönszerű hasonlítgatás leginkább árt az embernek, mégis, érti ezt bárki is, mégis a két idős nénihez méregetem magam, akik boldognak látszódva sétáltatták azt a két felmosófejet. " 

" Azt is mondta még, hogy nem kell megdolgozni azért, hogy rosszul érezzem magam, teljes mértékben jogom van azt érezni, amit érzek , és úgy, olyan intenzitással, ahogy azt én érzem. " 

" Hétfő van, új hét, új nap. Tiszta lap, emlékeztetem magam. "


Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót , nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre


Előző könyvajánlóm: Szlavicsek-Judit-Balatoni-krimik

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Ahol még megtalálod írásaimat, ajánlóimat és képeimet :
    Instagram: ktssyedina
    Facebook : ktssyedina
    Moly.hu : dontforgettosmileandread
    Pinterest : ktssyedina 
    Threads : ktssyedina 


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!

A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2024
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 comments