Kapinya Viktória : Panel Boogie - könyvajánló

by - augusztus 30, 2024

Sziasztok

Szeretettel köszöntelek benneteket újra itt, a dontforgettosmileandread  blogon! 


A nyár vége felé egy őszi megjelenés ajánlójával készültem Nektek. Pár hete lehetőségem volt előolvasni Kapinya Viki új regényét, amely ezúttal szórakoztató irodalom műfajának ékes kötete. 

Jöhet egy kis Panel Boogie? Kapinya Viki írónő a Szívkikötők után most egy új, rendkívül humoros kötettel örvendezteti meg olvasóit, melynek főszereplői egy tízemeletes panelház elöregedő lakóközössége. Nevessünk egy jót együtt, velük!
Indul a Boogie!
Készen állsz?

Fülszöveg! 
{Mi érdekes történhet egy tízemeletes panelház elöregedő lakóközösségében? Az biztos, hogy a pécsi Szaggató közben nem az unalom tartja össze a falakat. Nem elég, hogy hirtelen meghal a közös képviselő, még az is kiderül, hogy halála előtt valamiért meglovasította a társasház liftfelújításra gyűjtögetett millióit. Egy közösen átmulatott este alkalmával a lakók egy csoportja kitalálja, hogyan tehetnének szert némi bevételre: táncos rendezvényeket, könyv és- filmklubot szerveznek a házba időseknek, később pedig a tilosban járást megkoronázva illegális borteraszt is nyitnak a tízemeletes tetején. És amíg több generáció kisebb-nagyobb bökkenőkkel próbálja közös erővel kompenzálni a társasházi kassza hiányát, addig egészen különös sorsok bújnak elő az ajtók mögül. A lépcsőházban csak úgy röpködnek a rigolyák, a bulikon ropognak a csigolyák, az akciódús történetben szereplő kotnyeles nagymamák konyhájában pedig a ház szinte összes titka terítékre kerül. Irénke és Gizi néni például sajátos nyomozási módszerével igyekszik kiteregetni az elhunyt közös képviselő szennyesét, a pár éve megözvegyült Szűcs úr végre kísérletet tesz szomszédasszonya szívének elnyerésére, néhányan pedig a még nem túl kései szerelem keresésére indulnak.

Vajon sikerül rálelniük hőseinknek az elveszett milliókra, vagy akár még többre is?

Kapinya Viktória második regénye egy percet sem hagy az unatkozásra: amíg a szereplők a twistet járják, addig az olvasónak garantáltan nem kell egy kis rekeszizomtornáért a szomszédba mennie. Vagy ez esetben talán mégis...}

Egy valódi időutazás a fotelből. Kicsit mi is beköltözünk Szaggató köz panelházának valamelyik lakásába, beilleszkedünk az összenőtt lakóközösségbe, ahol mindenki ismer mindenkit és ami kicsit igazi magyar falusi hangulatot is adva kalauzol el ebbe a világba. Megannyi nagyszerű, emlékezetes karakter hétköznapjaiba.

A főszereplőink jobbára szépkorúak, akiktől egyenesen el vagyok ragadtatva. Korosodó "sztárjainknak" rengeteg nehézséggel kell megküzdenie. Hogyan kell azokat az akadályokat elhárítani, amit egy gondatlan, elmismásoló halott közös képviselő hagyatéka okoz, hogyan lehet megmenteni a ház közös ügyeit, miközben otthon is rendet kell tartani, ápolgatni az unokák lelki világát, elkészíteni kedvencüket, de nem lemaradni a kedvenc sorozatról sem, sőt, életben tartani a házi kedvenceket, akik között akad papagáj, macska, de nem várt galambok is feltűnnek olykor és borzolják a kedélyeket.
Mindenkit megismerünk, de mégis mindannyiuknak vannak olyan titkaik, amelyeket szeretnének eltusolni, ha lehet. Jobban belelátunk a szereplők személyiségébe, sőt néhány mellékszereplőébe is, és ezt nagyon szerettem.

Gyengéd humorral elmélkedik a idősek életéről, a múlt-korról, a régi zenékről, relikviákról, amiket jobbára mindenki ismer.
Nagyon jó kapcsolatot ápolok éltes emberekkel, így rendkívül értékelni tudtam az írás témáit, nyelvezetét és ezt az "idős-szlenget".

Szeretem továbbá azokat a könyveket, amelyekben a karakterek jól fel vannak építve, ahol a szerző igazán életre kelti őket, és akiknek a humorizálásuk úgy viszi előre a könyvet, hogy nem veszem közben észre az idő múlását.
Minél többet olvastam, annál inkább éreztem, hogy sok személyiséggel találkoztam már életem során. Kifejezetten szerettem a mókás, fanyar, bolondos beszédeket megszólaltató személyiségeket. 
Néha volt egy olyan intuícióm is, hogy annyira karaktervezérelt, hogy magukat a karaktereket jobban szeretem, mint azt, ami körülöttük történik, de a kettő valahol kéz a kézben járt. Így lesz kerek a történet.

Ezt a könyvet egyszerűen nem szabad túl komolyan venni. Egy bájos hangulatot idéző, ugyanilyen kedves idős emberek főszereplésével játszódó regény. A könyv könnyesre nevettet, de ugyanakkor vannak elgondolkodtató pillanatai. Amikor viszont a könnyek közelébe kerültem volna, átváltott és újabb ajtót nyitott meg a humor világába.
Intelligens, egyedi és megnyerő. Jó móka volt!

Az írónő írásmódja, szójátékai, humora sokat hozzátesz, teremt egy olyan alaphangulatot és környezetet, melyet a korukhoz képest fiatalos idősek emelnek fel egy igazán remek olvasmánnyá. Sok humorral, de némi komolysággal kapcsol ki, méghozzá magyar közegben, a kultúra városában, Pécsen.
Nem huny szemet társadalmi problémák és felvetések felett sem, figyelmet fordít a nyugdíjas szeretteinkkel való törődésről, miközben nevettet, szemet felnyitó olvasmány is egyben.
Könnyed, kecsesen folyó írás, részletes és szórakoztató. Olyan gyakran mosolyogtam, hogy éreztem, a mimikai izmaim szépen meg vannak dolgoztatva.

Sok könyvet írnak manapság, sőt, naponta akár tucatnyi kötet kerülhet a boltokba, vegyes témában, de bizton állíthatom, hogy viszonylag ritkán lehet olyan könyvet olvasni, amely nagyszüleink mindennapjairól, örömeiről és bánatairól, gondjairól, boldog vagy kevésbé örömteli pillanatairól mesél. Ilyen az élet, ahogy telik az idő, időnk, kifogástalan korrajz.
Megható, vicces, nagyon humoros, néhol keserű, de semmiképp sem tiszteletlen. Ebben a könyvben minden benne van, amit az agg korosztályról tudni lehet. 
Visszafogott varázsával, szellemességével bűvöl el.
Néha te is érzed nagyanyáik gyakran ismételt mondatát: Ebbül még baj lesz, fiacskám! Na de ne legyünk vészmadarak, amíg ez a társaság viszi a hátán a lakók ügyes-bajos dolgait, nagy baj nem lehet. Ők ugyanis rendületlenül hozzák a formájukat.




Nyilvánvaló, ha az idősekről van szó, akkor előkerülnek a(z) (orvosi) házipraktikák, de szerves részét képezi a történetnek számos olyan morális kérdés is, mely nemcsak őket foglalkoztatja.
Egy bizonyos életkor után szinte bármit megtehetsz, amihez kedved van. De akkor mi olyan különleges ebben a környezetben? A tagok majdnem mind nyugdíjasok, panelben laknak, mindenhez értenek egymaguk is, de nem készülnek már céltalanul az éjszakába, ugyanakkor ragaszkodóak, szoros közösséget alkotnak. Az egykor nagyon aktív és intelligens emberek a mai napig megőrizték jókedvüket, viszont néha többre is szükség van, mint egy kis pletykálkodás vagy épp kukucskálás más magánéletébe. Saját fizikai, technológia ördögének korlátait is legyőzik, céltudatosak, találékonyak és hatékonyak. Sok mindenben más ez a nemzedék, de vannak követendő példák.

Számomra a megfelelő könyv volt a megfelelő időben, még akkor is, ha időre kellett elolvasnom, ami olykor frusztráló tud lenni, de ezt itt most nem annyira éreztem.
Gyanítom, hogy a legtöbb olvasó számára nagyon gyors olvasmány lesz, amihez sokszor fognak még visszatérni.
A panelházi szubkultúra miatt, aminek minden jellegzetessége benne van, ezt még az is átérezheti, aki sosem lakott ilyen helyen, de annak, aki igen, nem kérdés, hogy utánozhatatlan élményt nyújt majd. Sőt, még az is lehet, hogy a könyv végére egyre erősebb késztetést érzel majd, hogy habozás nélkül Te is beköltözz egy lakásba.

Szuperszórakoztató, édes történet olyan szerethető, illusztris karakterekkel, akiket szívesen látnánk saját lakónegyedünkben, megkínálnánk őket egy csésze teával, egy szelet süteménnyel, s természetesen nem maradna el a magnó sem, s indulhat a tánc! Hogy milyen zenék? Az igazi, táncdalfesztivál slágerek töltik be a teret. Hatványozottan retro, de mindenképp trendi is! Hódíthat a rock and roll is, egészen az ötvenes évektől a nyolcvanasig minden a porondon van, várja a nosztalgiázókat, de egyaránt azokat is, akiknek - bár elképzelhetetlennek tartom- de ismeretlenek ezek a slágerek.

Bájos, szellemes, vicces és elragadó olvasási élmény volt. Időnként hangosan is felnevettem néhány fanyar, őszinte megnyilvánuláson. A regény imádnivaló szereplőgárdával rendelkezik, mint már mondottam volt, ők érdekes személyiségek és egyéni képességeik vannak, amelyeket kombinálva a szórakoztatás nagymestereivé válnak. Így lesz az egész bohém, elragadó és hangulatos olvasmány.

Nemtől, korosztálytól és megszokott komfortolvasmánytól függően bárkinek tudom ajánlani! Ezt a forgatagot nem érdemes elkerülni.
Hiszem, hogy ha szereted az ilyen típusú, humoros, barátságokról mesélő, zárt lakóközösségben játszódó könyveket, akkor tetszeni fog ez a kötet.

" Jaj, gyerekek, de rég röhögtem ilyen jót!" - kortyolok a mellettem levő limonádés pohárba, s köszönöm meg ezzel is Vikinek az élményt és a megtisztelő felkérést, lehetőséget az előolvasásra.
Remélem, van még ilyen szórakoztató könyve ott, ahonnan ez jött, mert mindannyiunknak több ilyen felhőtlen örömre van szükségünk, mint az elsőre gondolnánk.

Ha egy kedves, könnyen olvasható kötetet keresel, ahol a cselekmény gördülékeny, sok fordulattal kiegészítve, ne habozz!

Az őszi zord napokra tökéletes bekuckózós olvasmány, mely melegséget, fényt hoz a szürke napokba.


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5***

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5*

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5

Kiadás: 2024. 

A regény a Partvonal kiadó gondozásában jelenik meg. 
Megrendelési link: ( a teljesség igénye nélkül)
Líra

Viki a könyvfesztiválon dedikál is , itt az esemeény: 



Oldalszám: 288

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

" Már fáj a hasam a nevetéstől, pedig még csak ketten vagyunk." 

" Tiszta retróban nyomjuk ! - vigyorgott fején már egy fejhallgatóval Soma, s ennek örömére el is indítottam az első számot. 
"Utcabálról jött a hír a szomszéd ház mögül, ki élt és mozgott összegyűlt úgy este hét körül.
A hangolástól fél nyolckor már visszhangzott a ház, a környékbeli jampecokon úrrá lett a láz..." - üvöltött a hangszórókból Fenyő Miklós és a Hungária hamisíthatatlan hangja a Rock and roll party című dalban."

" Különben meg úgy megdrágult a tojás, hogy most nem éri meg azzal dobálni."

" Én halott ember vagyok, ha a szomszéd nénik rájönnek, hogy cukrászdából rendeltem meg ugyanazt! - szörnyedt el a férfi. 

" - Én hiszek benne, hogy az életet, ha tehetjük, a legvégéig élvezni kell, máskülönben mégis, minek lennénk ezen a világon? 

" Mindenkinek felhőtlen szórakozást kívánok!"


Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót , nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem és egyben könyvajánlóm: Pap-Éva-Szerelmek-a-Miljacka-két-partján könyvajánló

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Ahol még megtalálod írásaimat, ajánlóimat és képeimet :
    Instagram: ktssyedina
    Facebook : ktssyedina
    Moly.hu : dontforgettosmileandread
    Pinterest : ktssyedina 
    Threads : ktssyedina 


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!

A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2024
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 comments