A Vincenthez vezető út

by - június 03, 2022

 


Sziasztok!

Azt hiszem ilyen könyvről még sosem írtam ajánlót. Ez volt az egyik legszívhezszólóbb olvasmányom manapság. A legemberibb. Nem mindennapi küzdelmekről. 
A mai könyvünk: Henrietta Westman : A Vincenthez vezető út.

Bevallom , engem már a borító megfogott. Az a gyönyörű kisbaba a játékplüssel az odalán. Ez, valamint az alcím már előre sejteti, hogy Vincent megszületett. Az első donorméhből született gyermek. Az ő születésének előzményeit, harcait tárja elénk Henrietta. Ő nem mellesleg egy újságíró, Svédországban , emellett pszichológiai tanulmányokat folytat. A könyvvel az volt a célja, hogy minél pontosabban tárja elénk az események sorozatát. Ehhez segítségére volt a (leendő) anyuka, Malin Stenberg irigylésre méltó naplója, valamint kutatási cikkek, publikációk és viták sora. 

Fülszöveg: 

A Vincent volt az első a történelem során, aki átültetett méhből jött világra.
A Vincenthez vezető út Malinról szól, akinek tinédzserkorában megmondták, hogy sosem lehet gyermeke, mert méh nélkül született.
Claesról szól, aki megtalálta élete szerelmét, de súlyos döntésre kényszerült, amikor kiderült, hogy a nőnek nincs méhe.
Malinról és Claesról szól, akik küzdöttek azért, hogy saját gyermekük lehessen, ez pedig elvezette őket egy bizonytalan kimenetelű kísérlethez.
Ewáról szól, aki úgy döntött, felajánlja a méhét, és ezzel kiteszi magát egy hosszú és kockázatos műtétnek.
Mats Brännström professzorról és a kutatótársairól szól, akik a kételkedők, az etikai dilemmák és az állandó kudarcok ellenére végül új reményt adtak a világ gyermektelen párjainak.


A történet nagyon hosszú időt ölel fel. Egészen az 1990-es évek elejétől kezdve végigkísérhetjük az eseményeket. Három rész, két szemszögből. A narrátor alapvetően E/3-as személyű. Az elsőben ott van Mats professzor, akinek orvosi pályája során sokszor kellett már szembesülnie a meddőség kérdéskörével. Ám megoldást egészen eddig , bár próbálkoztak, nem találtak. Ahogyan Mats fogalmaz " Miért nem foglalkozott ezzel korábban senki? " Hát akkor majd Ő lesz az.  Mats és elhivatott társai, segédei időt és energiát nem kímélve rengeteget kísérleteznek, ötletelnek . Hiszen ahhoz, hogy a méh eredetű meddőség kezelését donorméh - átültetéssel lehessen kezelni, az ötlet nem elég. Ahhoz, hogy az Orvosi kamara elfogadja, mint lehetséges tényt és megadja az engedélyt a további kísérletekhez, ahhoz, hogy embereken is elvégezhessék, elképesztően sok minden kell! Számtalan kísérleti eredmény, először kisállatok, majd emlősökön át a főemlősökig. S akkor ez még nem minden, hogy az Etikai bizottságot sem gyerekjáték meggyőzni. 
Nem beszélve a sok riválisról, akik szinte már versenyeztek azért, ki tud hamarabb méhátültetést végezni emberen.
De ne szaladjunk ennyire előre...

Az orvosi háttérmunkákat bemutató részek mellett ott van Malin 'fejezetei', részei. Malin az a szereplő a könyvben, aki átéli , megéli mindezt. Hiszen, amíg Matset otthon négy gyermek várja és a kutatás, a segíteni akarás hajtja, addig Malin és férje, Claes az, akiket a remény éltet, hogy az orvostudomány fejlődik és lehetővé teszi nekik, hogy kisbabájuk szülessen. 
Egészen sokáig nem keresztezi egymást a két véglet. 

Malin hihetelen ereje kíséri végig a könyvet. Noha egy ideális világban, senkinek semmi köze a másik életéhez, mi nem élünk ideális világban. Meg kell küzdenie a szemekkel, amelyek visszanéznek rá, amikor valakivel való beszélgetés során szóba jön , Rokitansky szindrómával küzd. *1

( *1 A Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindróma (MRKH) a női reprodukciós rendszer veleszületett rendellenessége, mely a méh teljes és a vagina teljes vagy részleges hiányát okozza. Műtéti úton kialakítható az új hüvely, mely lehetővé teszi a jövőbeli szexuális együttlétet, a méh hiányából fakadóan a magzat kihordása azonban lehetetlen az MRKH-val élő nők számára. 
1. kép A női genitális csatorna az ovarium leszállása után.  



Különbség az egészséges és a MRKH szindrómás méh között
A jobb oldali ábrán pirossal színezve a méh azon szakasza, mely (általában) hiányzik a betegeknél
 
Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/ & Langman Orvosi embriológia tankönyvem. Mindez informatív tartalom, nem edukációs céllal készült. )



Több erre utaló jel után, végül tizenévei végén szembesült Malin a "betegségével". Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lány élete ezután megváltozott. A legintimebb testrészéről kiderült részletek után, már semmi nem lesz ugyanaz. 
A könyvből idézve:
" Malin olvasott és hallott olyan emberekről , akik azt panaszolták, hogy fekete lyukat éreznek magukban , hogy nem elég jók, ezért mindenféle vonatkozásban versenybe szálltak saját magukkal. Pontosan ezt érezte ő is , azzal a különbséggel, hogy a lyuk nem egy boldogtalan gyermekkornak vagy idegi problémának köszönhető. Az ő testében konkrét fekete lyukról van szó, a testében, és egész életében kompenzálni próbált miatta. "
Minden bizonnyal nagyon nem volt rendben , hogy harmincas éveiig folyamatosan lekötötte az életét az, hogy bizonygassa, méltó a szeretetre még akkor is, ha nem lehet gyermeke.. Kompenzálás, mert belül tökéletlennek hitte magát. S bizonyos értelemben az is volt. 
Útkeresésének folyamatát tárja elénk, miközben mindezzel párhuzamosan Mats és csapata már gőzerővel , évek óta azon dolgoznak , hogy új esélyt adjanak a gyermektelen pároknak. 

Hogyan kapcsolódik össze a történetük?? - megtalálod a könyvben . ( Információt kaphatsz még arról is, hogyan kapcsolódik mindehhez egy török kutatócsoport, rivális. ) 

Ahogyan azt is, mi köze van mindennek a páviánokhoz, milyen egyéb lehetőségekkel próbálkozott még Malin és Chaes, mielőtt történetük révbe ért az IVF programmal. 
IVF- specializáció - ez a lombikprogram , amelyik a reprodukciós medicina "legnépszerűbb" ága.

A könyv elénk tár minden vizsgálatot, procedúrát , amelyen át kellett esnie a pár(ok)nak, s még akkor mindig ott van rengeteg a kérdőjel az ilyen esetekben. Hiszen azzal, hogy egy méhet átültettek (ami önmagában is rizikós - főleg, hogy élő donor) , a történet nem ér véget. Annak a méhnek még egy egészséges magzatot is el kell látnia. 

Ezúttal a kedvenc gyermekkori játékomat
kértem fel fotóalanynak



Ahhoz, hogy a test megtartson egy idegen méhet, nagyon erős immunszupresszív (immunrendszert gátló) gyógyszereket kell alkalmazni, amelyek rendkívüli módon gyengítik az immunrendszert. S nyitott volt a kérdés, hogy ez a fejlődő magzatot befolyásolná e , ha sikeres a terhesség és ha igen, mennyire és miben. 



Ahogy említettem már, rengeteg vitát váltott ki orvosi berkekben az eljárás. Sokan azzal utasították vissza, hogy ez nem egy életmentő célból alkalmazandó beavatkozás.... Ám mi van akkor, ha valakinek ez az élete? Ez az, amit sokan, sokunk sosem fog megérteni. 


Hiába lehet tudni, hogy Vincent megszületett és egészséges, a teljes könyvön át izgulsz érte, értük. Amikor Randa felhívja a csoport vezetőjét, Mats-t azzal a hírrel, hogy az éveken át tartó kísérlet sikerült és a kísérleti állat vemhes, te is érzed, hogy csoda történik. Valamilyen megmagyarázhatatlan csoda. 
Ám egészen biztos nem lehet senki semmiben .
Nem lehet biztos, hogy embernél is működik. Ki tudja? Képes e egy átültetett méh egy magzatot hordozni? Egészségesen! 
Hisz ha nem, vége a dalnak. Megküzdve a csalódással, szégyennel, hogy igazuk volt a nevetőknek és megszégyenítőknek. 
De a munkabefektetés nem volt hiábavaló. Bár számtalan akadály hárult eléjük, Vincent 2014 szeptember 4-én egészségesen jött világra a Göteborgi - kórházban. Nevének jelentéséhez híven,  igazi G YŐ Z T E S en. 

Forrás: szuloklapja.hu



Mindehhez természetesen elengedhetetlen volt Ewa önfeláldozása, aki saját méhét adta Malinnak. Belement, vállalt minden kockázatot,hogy a tudomány és az élet javára lehessen. De ki is volt Ewa? Rokon talán? NEM!!! Hisz a rokonok közül jónéhányan nagyon csúnyán visszautasították ezt a lehetősgét. Barátoknak hitt emberek mondták azt az akkor még két főből álló családnak: nem adhatom a méhem, tudom, hogy a méh dolog miatt hívsz, de nem , hisz nem tudhatom nekem még szükségem van e rá, ha újabb gyermeket tervezünk ... ... 


Nagyon tetszett a könyv formai világa is. Noha csak 18 fejezetből áll, minden fejezet előtt egy, írógép betűtípussal különszedett bejegyzés áll. Ez olykor részlet Malin naplójából , Matshez intézett orvosi leveelkből vagy gyakran újságokban megjelenő értekezés a kutatásról . Rendkívüli. 

S cseresznyeszem a tortahab tetején, hogy fényképekkel is dokumentálva van a könyv a nagyobb élményért ! 


Fontos megjegyezni, hogy a könyv tökéletesen olvasható - a témában nem jártas - olvasó által is. Minden fogalmat pontosan körbejár, magyaráz. Ez nem egy tudományos publikáció, ez egy olyan akaraterőről tanúbizonyságot tevő könyv, mely minden lelket megérint. 

A könyv most 54% kedvezménnyel megvásárolható : ezen a linken keresztül. 

A csodáról pár rövidebb, további olvasnivaló, melyeket érdemes megnézni: 





Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**** - lehet ezt egyáltalán csillagokkal kifejezni? Szerintem nem... 

Karakterek: 5/5**

Borító: 5/5** - a csoda a szemünk előtt

Cím: 5/ 5**

Stílus: 5/5***

Szórakoztatás: 5/5*

Vége: 5/5**

Kiadás: 2020 , Partvonal 

Oldalszám: 326

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

– A titkoktól elgyengül az ember – mondogatta, és szent meggyőződése volt, hogy igaza van. "

– Próbára tette ez az egész a kapcsolatukat? – érdeklődött Tzakis.
– Nem, pont fordítva – kapta a választ. – Összekovácsolt minket." 




Lehet az ember allergiás a csalódásokra olyan mértékben, hogy már akkor sem tud örülni, ha hirtelen meglepetés éri? "

Tudod, milyen erős és milyen JÓ vagy, képes vagy motiválni magad, vizualizálni és beteljesíteni az álmaidat! "



Mikor egy gyermek megérkezik a világra, egy kicsit megáll az idő.


Végezetül hadd említsem meg mégegyszer, véletlenek nincsenek. Ez a könyv lett a 100. kedvenc könyvem (moly adat). Ennél szebb, nem is lehetett volna.

A könyvet köszönöm szépen a Partvonal kiadónak. 

Hadd fejezzem ki köszönetem Nektek, hogy olvassátok az ajánlóimat, s ezek alapján akár meg is várásoljátok a könyveket. 
Hihetetlenül jól esett látnom, milyen sokan osztottátok meg velem - még ezen bejegyzés születése előtt - , hogy immáron a Ti polcaitokon is ott van a Vincenthez vezető út! És ezzel a könyvvel eddig, még nem találkoztatok.  Őszinte örömmel tölt el. Ezért népszerűsítem az olvasást, ezért írok az olvasmányélményeimről.

Mindig minden visszajelzésnél hála tölt el, írjatok nekem nyugodtan bármelyik elérhetőségen .

Jó olvasást kívánok és hasonló könyvélményeket mindenkinek. 

Utóirat: Ha van kedvetek, olvassunk együtt a Partvonal kiadó kínálatából! Molyon találtok hozzá egy általam készített kihívást is : részletek .


Előző bejegyzésemRómai ajánlat - ajánló nyárra

Fontos és hasznos olvasmány továbbáMinden, amit a recenziós posztokról nálam tudni kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Hamarosan jövök, 




A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022







You May Also Like

0 megjegyzés