Lontai Léna - Sebzett pillangó - könyvajánló

by - június 30, 2022



 Sziasztok!

Ma egy olyan könyvvel érkeztem, mely teljes mértékben letaglózott. Könnyedebb olvasmány után, mindig valamilyen nehezebb témájú könyvvel szeretem folytatni. Fülszöveg alapján ez tökéletes választásnak bizonyult. Most, az elolvasása után, csak meg tudom erősíteni magamat és az elsődleges könyvszimatomat... 

A könyv tehát: Lontai Léna : Sebzett pillangó

Jöjjön egy fülszöveg:

" Tehetséges ​és gyönyörű.
De a világ ellene dolgozik.

Evelin félig roma, félig magyar. Budapest legszegényebb kerületében él beteg édesanyjával, aki anyagilag nem képes támogatni a lányt. Mégis mindent megtesz, ami erejéből telik, hogy Evelin a képességeinek megfelelő iskolába kerüljön, és hogy kikezdhetetlen értékeket ültessen el a lányában.
Minden jól alakul, Evelin kiszakad a visszahúzó közegből, de édesanyja egészségi állapota miatt hamarosan olyan döntésre kényszerül, amely minden reményét porrá zúzhatja: alig tizennyolc évesen áruba bocsátja a szüzességét, és eladja magát egy sugar daddynek.



A kitartója ismert politikus, aki egyre inkább ragaszkodik a lány társaságához, és egy jobb élet lehetőségével kecsegteti. Evelinnek azonban rá kell jönnie, hogy a jómódot a férfi mocskos ügyletei biztosítják, és ha így él tovább, akkor anyja szavát veszi semmibe. Ebből a helyzetből szabadulnia nagyon nehéz, és olyan emberek segítségét kell kérnie, akikben talán kár megbíznia.

Lontai Léna személyes indíttatású és megdöbbentő debütregénye, a Könnyező liliomok után ismét súlyos témával foglalkozik. Valós eseményeken alapuló írásában feltárul a kiszolgáltatott kisebbségi lét egyik kegyetlenül reális oldala, ahol a jó szándék és a tenni akarás a becstelenséggel és a megbélyegzettséggel néz farkasszemet. A fordulatos regény végén megtudjuk, létezhet-e jobb élet Evelin számára egy olyan világban, amely eltiporja a lehetőségeit. "

Hadd kezdjem talán azzal, hogy az írónő munkássága nem ismeretlen a számomra. A Könnyező liliomok regényét egy éve olvastam, és máig bennem él az emléke. Különösképp szerettem, hogy egy picike utalás van erre a könyvre.. (azt a regényt itt ajánlottam) . 
Akkor úgy fogalmaztam, az olvassa el azt a regényt, aki készen áll rá! Nincs ez másképp ennél a kötetnél sem! 
Lontai Léna könyvei nem habos-babos romantikusak. Ő azt a fajta írásmódot képviseli, azokról a témákról ír, melyekről ilyen őszintén és s z é p e n (talán az érzékenyítően egy jobb megfogalmazás), amiről mások nem . Nem tolja az arcodba rögtön a kemény valóságot. Lassan épít fel ! 

Hány olyan könyvet olvastál már, aminek főszereplője (félig ) roma származású? 
Gyanítom nem sokat. Miért? Miért számítanak egyes származások, kisebbségek tabutémáknak? Amiről nem szeretnek az emberek értekezni, többet tudás ellen pedig egyenesen tiltakoznak. 
A könyv főszereplőjének, Evelinnek ki kell törnie a skatulyából. Sokszor csak maga a tény, hogy különbözünk másoktól hatalmas befolyással lehet életünkre. Néha még Ő is hajlandó elhinni azt, amit mások mondanak róla… Be kell látnia három alapigazságot , mely előre viheti őt : nem az, akinek mások kinyilvánítják, minden emberi élet felbecsülhetetlen és a múlt a legtöbbször nem határozza meg a jövőt. Dönthetsz másképp! Választhatod a szabadságot!

Evelint is érik atrocitások, akárcsak egy-egy szomszéd általi, de iskolai beszólásokkal egyaránt. Ám édesanyja kitűnő nevelésének köszönhetően végül megtanulja hogyan kell ezeket a helyén kezelni. (Mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem kellene akár már kisgyermekkorban sem ilyennek kitenni a gyerekek lelkét. Mennyivel szebb lenne a világ, ha mindig kedvesen vagy közömbösen, de semmiképp sem bántóan fordulnánk a másik felé... ) De ezek most csak zárójeles, felvezető gondolatok voltak, térjünk vissza a regényhez!

Relatíve nem mozgat sok szereplőt, ám annál izgalmasabb és fordulatokkal teli cselekményben bővelkedik. Evelint megismerjük gyermekkorától kezdve. Végigkövethetjük életének fontosabb állomásat. Gyermekkorát, hogyan válik felnőtté , majd hozza meg élete döntéseit. S ennek milyen ára lesz a későbbiekre nézve. Evelein és édesanyja is hatalmas küzdő , rendkívüli életigenlés és akar jellemzi. 1990-es években járunk, Budapest legszegényebb negyedében. 



Mondhatni in-medias-res kezdéssel csöppenünk bele a fiatal lány életébe. Épp a sarki boltba tart, az első önálló vásárlására küldte el édesanyja, kezében a százforintossal. Ahogyan megveszi a rövidke lista tartalmát és hazafelé blattyog sok mindent elhatároz magában:  " Bármit megtesz majd azért, hogy a hónap végén is tele legyen a hűtője. Olyan nem fordulhat elő, hogy nem marad pénz kiváltani a gyógyszert. Nem érdekli, mi az ára, akkor is úgy lesz!
Evelin fejben már máshol, máshogy élt. 

És a bármiből, bármi lesz . Édesanyja súlyos betegségét követően kemény döntésre szánja el magát: áruba adja az első éjszakáját. Élete egy csapásra megváltozik és innentől kezdve semmi sem lesz már ugyanaz. Minden lépésének súlya és következménye van. Egy neves politikus és nagyipari vállalat vezetőjének kitartottja lesz. Nem marad neki más, csak önmaga és a titok, mely a vállát és szívét nyomja. Noha az ügyvédi pálya lebegett a szeme előtt gyermekként, mára már egy lett azok közül a lányok közül , akik bár sokat segítettek nekik egy-egy hónap végén, életvitelüket elítélték. 

A luxusnak azonban ára van! Hamarosan Péter szeretőjeként mindentől és mindenkitől távol kell élnie. Olyan ügyeket intéznie, melyek felülemelkednek rajta. A férfi hálót sző a lány körül , aki belekerül abba az ördögi körbe, ahonnan látszólag már nincs kiút. 
Nem hagyhatja maga mögött, bármennyire is szabadulna, mert már túl sokat tud... Vagy mégis? Mekkora árat kell fizetnie egy furcsa kölcsönért?
Akciódús, fordulatos, lendületes regény.



Nagyon tetszett, hogy némelyik szál elvarratlan . Számomra felemelő volt a bibliai szál és a hit kérdése. Eltávolodás, majd visszatalálás. Evelein édesanyja komoly értékrendet próbál lányára hagyni. Rendkívüli példákkal. 
 " Lehet neked tízezer barátod, de ha nincs melletted Isten, akkor vagy aztán igazán magányos.

Én tagja vagyok az írónő "Léna világa " Facebook csoportjának, ahol rengeteg érdekességet és kulisszatitkot  megtudhatunk a regényekről. Innen tudom azt is, hogy Lontai Léna már régóta önkéntes munkát végez és ezidő alatt számtalan emberi sorssal találkozott már. 
Talán ezért is lehet, hogy mestere a témának. Nagyon sokan azt gondolják, manapság nincs szükségünk mély tartalmú mondanivalókra, de nagyon is van! Ha egy könyvben nagyon mélyről indulunk, megtapasztalhatjuk azt az utat, ami a kiúthoz vezet. S persze azt is, mi lesz azután. 
Léna saját szavaival élve: " Lehet, hogy levisz minket a mélységbe, de csak azért, hogy megláthassuk az igazi magasságot. " 

(forrás: Léna világa facebook csoport ! ) 


A nehéz témákat felvonultató regényekkel azonban sokszor az a baj, hogy túlságosan nyersek és nem tudják kellően átadni a mondanivaló mélységét. DE NEM ITT ! Léna kitűnően ábrázol. Igényes és szépen megírt. Keserédes, szomorú, de mégis gyönyörű !! Szívbemarkoló. Mondhatni letehetetlen , ezt mi sem bizonyítja jobban , mint, hogy én másfél nap alatt, két szusszra olvastam el. Annyira magához láncolt, hogy nem tudtam letenni. Bár hamar elolvastam, a története és tanulsága még nagyon sokáig velem lesz. 


Hadd említsem még meg, mennyire szerettem a könyvhöz készített képemet is. A Mamám kertjében készült, azon a hétvégén, amikor olvastam. Kivártam, hogy a virágra szálljon egy pillangó. Nem mondom, hogy ez hamar bekövetkezett, mert nem. De a türelem, ezúttal pillangót teremtett!
Látod?



Na jöjjenek a kedvenc részeim. 

Schmetterling ! 

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5* - tanulságos

Karakterek: 5/5 - karakterfejlődésben is erős regény

Borító: 5/5** - megint annyira gyönyörű

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5** 

Szórakoztatás: 5/5

Vége: 5/5** 

Kiadás: 2022 , Álomgyár kiadó 

Oldalszám: 352

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

És boldog vagy, hogy mindent megengedhetsz magadnak?
– Hogy boldog vagyok-e? – nevet fel keserűen. Csöndben lesöpri a sminkasztalról a nem létező porszemeket, aztán így szól: – Egyáltalán nem ilyen életre vágytam. Nem panaszkodhatok, megvan mindenem, és tudok segíteni az otthoniaknak. Nem kell korán kelnem, mintha valami gyárba mennék, és mindig van kajánk. Ha csak ezt nézem, boldog vagyok. "

Evelin elképedve nézi az asszonyt, hogy volt képes egy ilyen papoláshoz tönkretenni a legszebb törülközőjüket! Ekkor még nem gondolja, hogy egy életre beléivódik a fehér anyagon éktelenkedő mocsok képe. Hiába mossák, onnantól legfeljebb csak halványodik rajta a folt. " 

Látod a pillangókat? Errefelé bőven van belőlük. Utánanéztem, hogy mit is jelképez a pillangó. Egyrészt a szabadságot. Minden, aminek szárnya van, a szabadságot tükrözi. A változások szimbóluma is, a metamorfózis miatt. Evelin a fűben heveredve szétnéz, és csakugyan lát néhány pillangót – A szerelmet is jelenti – folytatja a fiú, kissé zavartan. – Tudod, szoktuk mondani a németben, hogy pillangók vannak a hasamban, de lehet még a lélek és a halhatatlanság jelképe is. A kétszínű pillangó szimbolizálhatja az élet és halál egyensúlyát.
– Ennyi mindent jelent nálatok?
A pillangók nagy túlélők, és a szabadság szimbólumai. Még őbelőle is válhat ilyen pillangó. Most valahogy hinni tud abban, hogy sikerülni fog, méghozzá békésen.

Lontai Léna első regényéhez készített képem



A Magdolna utcában megtanult a szívével látni. " 

A fájdalom megtisztítja a szívet. "

Amiket átéltem, az megérlelte bennem, hogy az élet nem csak fekete és fehér. Boldogabbá tehet, ha észrevesszük az árnyalatokat. " 

– Beni, honnan is lehetne tudni, hogy egy lány tizenévesként szerelmes valakibe vagy csak a szerelembe szerelmes? "

Bármit éltünk is át, ha megnyitjuk szívünk ajtaját, Isten a legszebb kincset tudja kihozni belőle. "

A döntéseink áldozatai vagyunk. "

Ekkor fogalmazódik meg benne: a belső béke nem elérhetetlen kincs, nem is luxus, hanem létszükséglet.



Előző könyvajánlóm: Sienna Cole - Az-igéret-szép-szó

Végezetül pedig, a könyvért hálás köszönettel tartozom az Álomgyár kiadónak! Az írónőnek pedig természetesen azt, hogy ilyen történetekkel színesíti a könyves palettát! Igazi érték! Köszönöm! 
Ide kapcsolódik a renceziókról általánosságban szóló írásom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Köszönöm, hogy itt voltál! 

Hamarosan jövök, 




A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022











You May Also Like

0 megjegyzés