Az ígéret szép szó ...

by - június 12, 2022

 


Sziasztok!

Az utóbbi hetekben nagyon sokat hangoztattam Sienna Cole (siennacole.hu ) írónő munkásságát. Azt hiszem ez a sorozata bőven megér minden szót és hangoztatást, így én is kimaxolom (a határaimat is vele ) és bevállalom a blogbejegyzést!

Miért nehéz róla írni? Mert z s e n i á l i s!
Beférkőzik az elmédbe, olyan lelki fejlődést és kidolgozott cselekményvezetést tár eléd, ami páratlanul egyedi. Felkavaró és letaglózó. 

Fülszöveg következik: 
 
Mennyit ​ér a becsületed?

Missy Jonesnak, a fiatal és gyönyörű énekesnőnek mindenki fényes karriert jósolt, ám egy nap holtan találják Los Angeles-i lakásában. Minden jel arra mutat, hogy gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig nem más, mint a nő barátja, David Benning. Bár a jómódú gazdasági jogász tagadja a vádat, a bizonyítékok ellene szólnak, és az indítéka is erős.

Az ügy határozottan halad a tárgyalásig, ám minél több részlet kerül napvilágra, annál biztosabbá válik, hogy a gyilkosság csak a jéghegy csúcsa, és az igazság megértéséhez a nyomozóknak jóval messzebbről kell indulniuk. Egy olyan világba kell alászállniuk, amelyet elképzelhetetlen gazdagság, korrupció, sötét vágyak és hamis csillogás ural.

A nyomozás során feltárulnak a bűn városának mélységei, ahol pénzért majdnem bármi megvehető, és ahol a tehetség, a szépség és a fiatalság legfeljebb pillanatnyi boldogságra váltható.


Ahogyan írtam ki belőle az idézeteket a moly.ra, több hozzászólás, üzenet is érkezett, hogy egy-egy rész alapján máris kedvetek van elolvasni a regényt! Csak bíztatni tudlak benneteket! Idézetek lesznek itt is, a szokott helyen! De előbb egy kis elemzés.

Sienna az emberi lélek mérnöke. Pontos ismerője és feltárója. Hihetetlen addiktív ez a regénye is! Rendkívül kidolgozott! Minden perc kincs vele, sok-sok csavarral, s talán most jutunk a legmélyebbre az emberi pszichében. 

Nagyon sokan azért nem szeretik a krimit és a thriller témát mert nem szeretnek borzongani, olvasni például egy gyilkosságról és véres részletekről. Éppen ezért ajánlom Sienna Cole kötetit. Itt bár mindebből van, soha sem túl sok. Mert nála nem az a fontos, ami kívül, sokkal inkább az, ami a felszín alatt zajlik. Az emberekben. Az emberi pszichében. 
Mindezt átöleli a művészet. Missy Jones az utolsó estéjét a Benning rezidencián rendezett eseményen töltötte, melyet a feltörekvő festőművész tiszteletére rendeztek. Másnap azonban holtan találták. 
Tökéletes ábrázolást kapunk a festményekről, egy aukciós ház működéséről és egy családról, aki mindet elkövet annak érdekében, hogy magukat makulátlan színben tüntessék fel. 

Szeretem a tartalmas és mély mondanivalót. És hát annyi témát lehetne beemelni a közbeszédbe… A festészet mint gondolatindító művészeti ág erre kiválóan alkalmas. Még az olyan konkrét ábrázolásmód is, amit Lola használ, kellő teret ad a fantáziának és az egyéni tartalmaknak." 

A festmények megelevenednek előttünk. Az egyik talán túlságosan is? " A nő bukása " Festmény. Irónia. Valóság. 
Mindezt még pontosabbá teszi a fejezetek elején található karikatúrák, vonalrajzok.



Ez a könyv lüktet, lélegzik , fáj és végül önálló életre kel. Mindazzal, amire tanít csak rajtad áll, mihez kezdesz. Magaddal viszed, beépíted, elfogadod vagy továbblépsz. 

Az indíték stabil lábakon áll, minden jel Missy barátjára utal. Vagy csak valaki nagyon alaposan takarít? Kiváltképpen keveri a szálakat. Ügyesen sakkozik. Nem csoda, hisz, több, mint 3 millió dollár a tét. De hogy keveredett ebbe Missy? Hiszen a látszat az, hogy Ő " Helyes kislány volt… csak tartozni akart valakihez, aki vigyáz rá. De épp attól kapta a legnagyobb pofont, akibe belekapaszkodott. " 
Akkor mégsem olyan ártatlan? 

Barátja, David nagy árat fizet azért, aki. Az előzetesben el kell gondolkodnia a saját életéről. Rádöbenni, hogy lehet nem is a fizikai börtön volt az igazi börtön, hanem az, ahogyan élte az életét.  Van kiút? Újra lehet még kezdeni , vagy minden elveszett és alárendeltetett.  S mi lesz, ha az FBI vagy a titokzatos V. tudomására jut? Egyelőre mindenki hallgat. Úgy döntött, egyelőre a hallgatás a legbiztosabb megoldás. Ám az ügy egy másik érintettjének épp ezek az események oldották meg a nyelvét…"   Lendületes. 
Eljön az az idő, amikor fel kell tenni a kérdést: - Az élete ér többet, vagy a tisztessége?- grimaszolt Liebermann.

Empátia. Képes(ek) vagy(unk) rá? 

Az előző thriller ajánlómnál azt írtam, hogy a kedvenc sorozatom szereplői, Richard Castle és Kate Beckett, valamint csapata imádnák azt az ügyet. Nos, nincs ez másképp ezzel sem, ez mind igaz. Ám ez lenne csak az igazi kihívás. 
De ahogyan nincs tökéletes bűntény, nincs tökéletes gyilkosság sem. 



Te gondolkodtál már azon milyen a luxusélet? Mi van a milliók mögött? Hogy a pénz nem boldogít?Nem minden a pénzről szól, de ha mégis, jobb, ha nem keversz mellé érzelmeket. Politikusok, sikkasztás és korrupció. 
S ez még csak a jéghegy csúcsa. Mi minden lehet, amire még nem derült fény... Mi jöhet még? A szereplőgárdát tökéletesen jellemzi ez a kiragadott részlet: Túlságosan sok minden köti őket össze, és nemcsak a vagyon meg a közös ügyek, hanem az a mód is, ahogy az életet játsszák. Tisztességtelenül, kockáztatva, falakat döngetve, adrenalinmámorban úszva." 


Sienna regényeiből sosem elég. Ördögien és mesterien bánik a szavakkal, rajta keresztül az olvasóval. Végig egy marionett bábunak érzed magad, de egy percig sem kételkedsz, hagyod neki, hogy vezessen. 

Amint kinyitod ezt a könyvet, megszűnik a külvilág és Los Angelesben találod magad. 
Ritka az a könyv, aminél nem sokat jegyzetelek közben, mert annyira figyelek a történésekre. Ez azok közé tartozik. Összképet akartam, hát megkaptam. O.M.G! Letaglózott. 

Többször is ellentétbe kerülünk. De miért is csodálkozunk? Hiszen ez Hollywood. 
Nemcsak Hollywoodról szól , a minősége is ilyen. 

Egyetlen este . Egyetlen este történése, amely végül lerántja a leplet az évek óta csak mélyülő hazugsággödörről. Ám ebből már kimászni nem lehet. Vagy mégis? 


Megmutatnám most, a Sienna Cole gyűjteményemet. 


Az alsó kettőt (hármat - ezzel együtt) már elolvastam, a felső hármat ezután fogom . Előbbiek győztek meg utóbbiról . Jó, nem. Sienna zsenialitása győzött. Imádom, ahogyan kutakodik az emberi elmében, lélekben, olyan személyiségfejlődésen viszi keresztül a szereplőket, ami páratlan. Mélységek és magasságok. Hullámvasút, az életé. Telis-tele olyan mondanivalóval, melyek VÉGRE ki vannak mondva, leírva. Csak rajtunk áll, mit kezdünk velük.
Érdemes a következő idézetben kicserélni a festő - t, író - ra. Tökéletes jellemzés! 

Úgy érezzük, hogy kínzó kérdéseinkre nem születnek megnyugtató válaszok. A festőnő egy lehetséges és nem túl optimista megoldást ad a problémára. Ránk bízza, hogy mit kezdünk vele. Elfogadjuk? Dacolunk vele? Vagy hagyjuk. hogy elindítson bennünk egy belső folyamatot, és megpendítsen olyan húrokat, melyek mindeddig némán várták a felfedezésüket? " 
 

Mint egy -manapság túlontúl gyakori- nyári nagy vihar előtti csend , amely ha ideér, senkit nem kímél: dörög és csattog. A szél visz mindent, ami útjába kerül. 

Az egész remekül pörög. Nehéz és tabutémákat boncolgat. Siker, pénz, csillogás - meg minden ami valójában mögötte van. Lehullanak a falak. Mindez olyan stílusban, ami letehetetlenné teszi a könyvet. Emellett ámulatba ejt. Tartalmas és sohasem érzed azt, hogy nem érted. Mert ki van fejtve minden ok. Ki, mit és legfőképpen miért tesz. Mi zajlik le egy emberi elmében? 

Hogy kiszámíthatatlan -e ? Persze! Pont, annyira, amennyire az élet is. Nincsenek nyílt kártyák. Megérteni nem muszáj, talán nem is lehet, de mindent érteni fogsz. 

Eufória. Teljes Eufória. Ez a könyv bekebelez. Ragadós. Belemászik az elmédbe, te is beleköltözöl és egyszer csak azt veszed észre, hogy már a te szíved is zakatol. Izgulsz. Képek peregnek le előtted.  Ez  nem egyszerű könyv. Pedig jó, ha figyelsz az apró részletekre is. 

Képes arra, hogy felkavarja az állóvizet. Miközben lapozol, verítékcsepp ütközik ki a homlokodon. 
Nem akarod hogy vége legyen , de mégis lapozol . 
Csak még egy fejezet. Hajnali fél egy.
Mindjárt vége .

Az igazságnak győznie kell, az igazság mindig győz?!
Nem?
Hiszen az Ígéret szép szó...

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5*** - igazi lélekbe hatoló, szívetmarkoló thriller, krimi - nyomozás

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5**

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5** - Alig várom a második részt!

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5** 

Kiadás: 2022 , Álomgyár kiadó 

Oldalszám: 459 (valaki javítsa ki molyon, én hiába küldtem be....)

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

" Missy Jonesnak azt ígérték, hogy sztár lesz. "

Persze be volt rezelve Simon Cowelltől, de az ég szerelmére, létezik olyan versenyző, aki nem? Az American Idol első évada óta követte a tehetségkutatókat, és megesküdött mindenre, ami szent: egyszer eléri, hogy Simonnak tátva maradjon a szája. Hát, sikerült. A fenébe is, megcsinálta! A rettegett producer csak ennyit fűzött az előadásához: „Fenomenális vagy!" És kacsintott.
Ahogy menetelt előre a műsorban, adásról adásra felperzselve a színpadot és ámulatba ejtve a közönséget, Missy szinte biztos volt benne, hogy győzni fog."

Kusza gondolatai visszataláltak élete kimagasló pillanataihoz. "

Azt ígérték neki, hogy sztár lesz. De most, három nappal a huszonhetedik születésnapja után… halott volt. "

Azt tartják, L. A.-be azért jön az ember, hogy megcsinálja a szerencséjét. Valakinek sikerül, valakinek nem. Missy egy hátizsákkal, két váltás ruhával és némi készpénzzel szállt le a repülőről, most pedig egy Christian Dior estélyit és egy Gucci által fémjelzett tizennyolc karátos fehérarany, gyémántberakásos nyakláncot viselt. Na és egy Manolo Blahnik szandált. Ha valaki ránézett, azt gondolhatta: ez a lány révbe ért. És valóban, utánozhatatlan érzés volt végigsimítani a diszkréten elrejtett márkajelzésen, tudván, hogy közel kétezer dollárnyi mélyvörös selyem suhan át az ujjai alatt. De hogy révbe ért-e? "



-Manapság már nem szokás beszélgetni – ironizált a férfi-, de fogadok, hogy ezen az Insta-izén megtalálod a választ még arra a kérdésre is, amit nem akarnál feltenni… "

Semmi extra, csak a szokásos Instagram pózerkedés – állapította meg a nyomozó. "

[…] igazi társat találni ebben a felszínes, hamis világban szinte lehetetlen. " 

-Ez a szokás. Az emberek nem akarnak kockáztatni. Egy egyszerű Google-keresés, és szinte mindent tudsz rólam.
-Jobban szeretném, ha ezt a mindent te mesélnéd el. "

Rengeteg tehetség él a világon, és mindenki figyelmet akar. De ha túltelítődik a sztárpiac, többé már nem a rátermettség lesz a siker záloga, hanem az, hogy ki hallatja hangosabban a hangját, rendelkezik erősebb hátszéllel, vagy hajlandó többet bevállalni a szereplési lehetőségért. A valódi produkció helyét átveszi a magamutogatás, az értékteremtés helyét a botránykeltés. A celebkedés mára az egyik legjövedelmezőbb hivatás, és még csak különösebb adottság vagy tudás sem kell hozzá, csak egy jó nagy adag szemérmetlen exhibicionizmus. "

– Mi lenne, ha végre abbahagyná a ködösítést, és elárulná az igazat?
– Az az igazság, hogy nem én öltem meg Missyt. "

– Ismeri a jéghegymodellt? – kérdezte kisvártatva. – Biztosan maga előtt van a kép, ahogyan a hatalmas jéghegy a vízben lebeg. Ami a felszínen látható, az csak nagyon kis szeletét képezi egésznek, míg a víz alatti rész jóval kiterjedtebb, és mélyebbre nyúlik . "

– Valahányszor beszélünk, kiderül valami, amiről nem akarok tudni, és eljutottam oda… igen, eljutottam oda, hogy nem érdekel, mit akarsz mondani. "

Nem az izom a lényeg, és nem a gyorsaság, hanem ez… ütögette meg a mellét, aztán a halántékát. – A belső erő. A fókusz. A koncentráltság. És hogy kétség sincs benned, hogy megcsinálod. Az öreg azt hiszi, hogy a sikerhez elég a tudás, de téved. Nem elég tudnod, hogyan kell megütni a bokszzsákot. Nem elég gyakorolnod és megszerezned a képességeket. Akarnod kell tiszta szívből az eredményt, és hinni benne, hogy eléred. "

-Ártatlanul tizenegy év is túl nagy ár – jegyezte meg David. "


-Az élete ér többet, vagy a tisztessége?- grimaszolt Liebermann. "





A világ tele van seggfejekkel. Töröl, tilt. A szépre és a jóra koncentrálsz. "

De a legjava online zajlik. Bármit csinálsz, reagálnak rá. Özönlenek a lájkok, a szívecskék, a kommentek, te pedig azon kapod magad, hogy a teljesítményedet ezek száma alapján ítéled meg. Hétről hétre, napról napra azon gondolkodsz, mivel tudnál még nagyobb népszerűséget elérni, aztán egyszer csak felismered, hogy eladtad a lelked. Milliónyi ember igényeit szolgálod ki a napi szerotoninlöketedért. Amíg jönnek a visszajelzések, addig olyan, mintha reptetne a narkó – az élet császárának érzed magad, aztán ha a poszt életgörbéje a hanyatlási szakaszba lép, következik a kattogás, a szorongás és a makacs kis hang a koponyádban, hogy ez az egész csak egy kibaszott illúzió. De bármilyen kijózanító is lejönni a figyelemflashről, nem tudsz kiszállni. Most, hogy megtapasztaltad, milyen valakinek lenni, már képtelen lennél újra senkivé válni. "

-A spontaneitás a művészetben hajtóanyag, az üzleti életben bizonytalansági faktor. "

Az emberek fejében él egy naiv kép arról, hogy a világ igazságos. A bűnösök megbűnhődnek, a jók pedig elnyerik méltó jutalmukat. De aki körül már megrepedt ez a gyermeki védőburok, és farkasszemet nézett a valósággal, az pontosan tudja, hogy az Úristen nem így válogat. És mit számít akkor, hogy az ember a játékszabályok szerint játszik-e, vagy sem? Egyáltalán ki fektette le ezeket a szabályokat? Ki mondja meg, mi jó és mi rossz? Ki a tisztességes és a tisztességtelen? Ha bármelyik pillanatban eljöhet érted a halál, akkor nem az marad csak, hogy a lehető legjobban megpróbáld kiélvezni az idődet, ami adatott? " 

Ha szemben találjuk magunkat egy ilyen történéssel, minden fekete-fehérnek tűnik, és azonnal meghozzuk az ítéletet. Valószínűleg én is így tennék, ha nem lennék érintett… Így viszont már egyáltalán nem látom fekete-fehérnek a dolgot. " 

– Majd megunják. Addig is lefoglalják magukat, amíg elintézzük, amit el kell intézni. Minden a terv szerint halad…
– Persze – gondolta Laura. – Csak néha a sors úgy húzza keresztül ezeket a terveket, mint egy könyörtelen szerkesztő, aki egész történetszálakat gyomlál ki egy csapongó író regényéből. Akkor még nem tudhatta, hogy a megérzései milyen hamar igazolást is nyernek… " 



Ha végignézünk a tömegen, nincs olyan szereplője a jelenetnek, akinek arcán ne a fájdalom, a félelem, a szégyen vagy a harag tükröződne. A passzív szemlélődők legalább annyira nyugtalanítják a nézőt, mint a nyíltan bántalmazók. Ki az, aki ki meri fejezni az együttérzését? Ki az, aki fel mer szólalni az ellen, ami történik? Talán a helyzet elfogadása épp a saját félelmeikkel és bűntudatukkal való szembenézés elkerülését szolgálja? Miután kellőképpen elborzadtunk a megjelenített üzeneteken, automatikusan keresni kezdjük a már megszokott, rejtélyes szereplőt, ami minden képen szerepel. Ekkor felfedezzük, hogy mégis akad egy arc a tömegben, amin mélységes elégedettség, már-már örömmámor tükröződik. Mégis lehet, hogy van nyertese a nő feláldozásának? " 

– Megvédtelek, mert kicsi voltál, és tanítottalak, hogyan legyél erős. "

Az egyedüllét olyan volt, mint egy hosszú, pihentető, álomtalan alvás. Senkinek sem tartozott elszámolással, senkinek sem kellett megfelelnie; teljesen a maga ura lehetett. " 

A sivatag csak akkor barátságtalan hozzád, ha ellenségként tekintesz rá. Ha magadba fogadod, ő is befogad, és megajándékoz sajátságos harmóniájával. " 

Talán igaza van: mind dzsungelharcosok vagyunk, akik az életben maradásért és az előrejutásért kemény áldozatokat hoznak – olykor feladva a legalapvetőbb elveket és normákat is, melyre a civilizáció épül. "



Ritkán fordul elő velem, hogy nehezen fejezem ki magam könyvek terén, most mégis ezt érzem. Megpróbáltam ajánlani egy remekművet... Remélem sikerült. 
Mindenesetre , Sienna a köszönetnyilvánításában felveti, idézem " Ezúttal is törekedtem arra, hogy a szórakoztatáson túl olyan témáknak is helyet hagyjak a könyv lapjain, melyek aktuálisan jelen vannak a mindennapjainkban, és talán érdemesek továbbgondolásra. Azt, hogy ezt hogyan teszed, és mire jutsz, teljes mértékben rád bízom. " Szerintem sikerrel jár. Nálam elindult egy remek gondolatfolyam, köszönöm , hogy ÍGY  Írsz! 

Én pedig akkor most szépen lassan elolvasom az írónő azon könyveit, melyek még vártak erre. A könyvei világszínvonalúak. Ritka az ilyen elbeszélés, ami ennyire megfog. 
Köszönöm az élményt! 
Olvassatok, olvassatok Sienna Cole-t és tapasztaljátok meg az élményt. 


Előző bejegyzésem : Kékesi-Dóra-együtt-veled-ajanló

A könyvért hálás köszönettel tartozom az Álomgyár kiadónak! Köszönöm! 
Ide kapcsolódik a renceziókról általánosságban szóló írásom, kérlek, olvasd el hozzá. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Köszönöm, hogy itt voltál! 

Hamarosan jövök, 



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022














You May Also Like

2 megjegyzés

  1. Te jó ég!! Ez az ajánló messze a legszebb, amit mostanában olvastam!! Mind a formavilágában, mind a kifejezéseiben. Nagyon köszönjünk, én el fogom olvasni! :-)

    VálaszTörlés