Sarah Adams - Ha Rómában jársz

by - április 30, 2023

 Sziasztok!

Ma sem egy mindennapi regény ajánlójával érkeztem. Sarah Adams második itthon megjelent regényét, a Ha Rómában jársz kötetét olvastam el április második felében, élményével pedig egyértelműen és hivatalosan is az egyik kedvenc szerzőmmé vált az írónő. Ez a könyv olyan volt, mint egy meleg ölelés. Azonnal újrakezdeném, olyan nehezen hagytam ott ezt a világot, Amelia és Noah történetét. Egy kicsit most helyre is állt a világ rendje ezzel a könyvvel. Jöhet az ajánló? Remélem! ;-) 



De előbb fülszöveg: 
"Amelia Rose-t Rae Rose művésznéven ismerik rajongói. Kiégett, már évek óta fenn kell tartania a „pophercegnő” imázst. Ihletet merít kedvenc Audrey Hepburn filmjéből, a Római vakációból, és az éjszaka közepén autóba ül, hogy Rómába hajtson. Na jó, a Kentucky állambeli Rome-ba.
Amikor Noah Walker rátalál Ameliára a háza előtt, lerobbant autóval, rögtön közli, se ideje, se türelme problémás celebekre, így is elfoglalt. Jobb belátása ellenére megengedi a lánynak, hogy ott maradjon nála a vendégszobában – de csak ameddig megjavítják az autót, utána mehet Amelia, amerre lát.
Noah-nak lassan feltűnik, hogy a sztárallűröket félretéve milyen kedves és mókás ez a lány, aki a rivaldafényben töltött évek alatt egészen magányos lett. A fiú akarata ellenére közel kerül hozzá, és Amelia sem marad közömbös a bájos kisváros és a morcos idegenvezető iránt. De mint tudjuk, végül Audrey Hepburnnek is haza kellett utaznia Rómából."

Már a Csalóka szerelem is nagyon tetszett ( ide katt ennek a regénynek az ajánlójáért ), de ez egyenesen belopta magát a kedvenc könyveimnek fenntartott sulcusba a szívemen. Az érzelmek és a romantikus komédiák királynőjévé lett, nagyon érti a dolgát. Még - még - még többet a hazai olvasóknak, nagyon bízom benne, hogy mihamarabb olvashatunk még tőle. 

Könnyen olvasható volt, de mégsem semmitmondóan lightos történet, ami hamar a feledés jótékony homályába merülne. Ez színvonalas és van mondanivalója. Amelia Rose híres énekesnő, az érzelmes popműfaj hercegnője, nem mellesleg Audrey ​Hepburn filmek rajongója. Legnagyobb kedvence , a Római vakáció, számtalanszor látta már. Ennek fontos szerepe lesz, ez adja a vezérfonalát a regénynek. 

Néha mindannyian fognánk és minden előzmény nélkül kicsit szabadságot vennénk ki a hétköznapokból. Amelia megteszi ezt, ám Róma túl messze van, a Kentucky állambeli Rome viszont csak néhány mérföldnyire. Ez a kisváros csak akkora, mint egy suttogás. Ellenben van valami a levegőben. Igazságérzet? Abszolút. Kedvesség? Naná. Nyugalom? A legnagyobb. Zaj? Semmiképp. Romantika? Mi az , hogy! A nyüzsgés helyett vidéki levegő, életérzés várja az ide látogatókat. Akik mondjuk nincsenek sokan, de épp elég, hogy a híres énekesnőnek épp itt robbant le az autója. " A kedvenc kis Toyota Corollám középiskolás korom óta velem van. Ebben a kocsiban ültem akkor is, amikor tizennyolc éves koromban az első saját dalomat hallgattam a rádióban, ezt az autót vezettem akkor is, amikor tíz évvel ezelőtt aláírtam a lemezszerződésemet a Phantom Recordsnál. És ez a kocsi lassan kiöregszik. Ez nem történhet meg, hiszen még mindig őrzi a régi röplabdás térdvédőm üléshuzatba ivódott illatát. "

"Úgy születtem, hogy óriási szükségem van a szeretetre,
és rettenetesen nagy szükségem van arra,
hogy szeretetet adjak. " Audrey Hepburn előszó


S persze hol máshol robbana le, mint Rome Pitebolt tulajdonosának, a jóképű Noahnak a háza előtt! Itt kezdődik a bonyodalom.
Csöppet sem probléma-mentesen, de végül egy éjszakára a fiú vendégszobájában húzhatja meg magát, amíg másnap felhívnak egy automentőt. Ez a telefonhívás viszont tovább csavarja a szálakat, ugyanis az autójához több idő, mire a kellő alkatrész megérkezik. Amelia így kénytelen a városban maradni és kiélvezni annak vendégszeretetét. Ebben a vároban pedig van valami, ami mindenkit megindít. Az érzelmek akaratlanul is működésbe lépnek. 

Ameliának ittléte alatt górcső alá veszi az elmúlt éveit. Mérlegelnie kell eddigi életét, hová lettek a barátai , de nem azok, akikkel a small talk mezsgyéjéről sosem léptek tovább és nem is azok, akik csak egy két lábon járó ATM-nek gondolták . Rá kell ébrednie, rossz irányba haladnak a kapcsolatai és lehet, hogy ez orvosolható lenne, ha felteszi a szemüvegét! 

Készen áll, hogy visszavegye az életét! Belefáradt a magányba és abba, hogy még a személyes történeteit is eladják a lapoknak . 
Az élete elég hamar túl sok lett és az eljutott az állítsátok meg a világot, ki akarok szállni érzésbe. Kell egy kis szünet, időnként, mindenkinek. Még a popsztároknak is. Sőt, nekik leginkább ! A teljesítménykényszer, paparazzi kamerák hada előli rejtőzködés, szerződések, beszélgetős interjú műsorok előre leegyeztetett forgatókönyvvel. Látszatélet, virtuális valóság, kirakat bábuval , de mögötte hús-vér érző lélekkel. 

" Rae nem más, mint egy kitalált karakter, aki mögé elrejtőzöm, mert fiatalon megtanultam, hogy a megjátszott magabiztosság az egyetlen módja annak, hogy az ember túlélje, és sikeresen boldoguljon az iparban."


Lassan eljutott oda, hogy még ahhoz is a menedzsere beleegyezése kell, hogy egyen. 

" Senki sem szeret olyasmit, amihez nyomorultul oda van láncolva. – Elgondolkodva összehúzza a szemét. De a saját záradhoz nálad van a kulcs, és ezt ne felejtsd el! Engedd szabadon magadat egy időre, és majd meglátod, a zene szeretete visszatér." 

Nagy szerencse, hogy ez a kisváros képes lehet mindazt nyújtani, amire titkon vágyik. Pláne, ha egy olyan idegenvezető társul mellé, mint amilyen " vadon Ken " , vagy ahogyan mindenki hívja, Noah. 

Noah zárkózott és eldöntötte, azok között a keretek között fog élni, melyek közé a múltbeli traumái szorították. Amelia viszont - ahogy azt kell - kezdi kimozdítani ezen korlátok közül , ugyanakkor - ahogyan az lenni szokott- jön a bonyodalom, a történelem ugyanis tükrözni kezdi önmagát. Pár napja van itt Amelia, de az biztos, hogy ő lesz a veszte. 

A kezdeti nyersesség és kimért stílus után kezdik megkedvelni egymást, ami problémát okozhat! 

Nyilván nem lenne helye a fellobanó szikrának, hisz Amelia átutazóban van, de a vonzalom kialakul kettejük között. A mágneses rezonanciát mindketten érzik, de igyekeznek ellenállni neki. Az univerzum jobban tette volna, ha a taszítást választja, de jól tudjuk: az ellentétek vonzzák egymást. Párosunk pedig nem is lehetne ennél különbözőbb. 
Vagy csak az élet hozta másképp és belül nagyonis hasonló rokonlelkek találtak egymásra?! 

" -Igazából csak barátok vagyunk. Valójában, csak egy fokkal többek, mint idegenek."
Amelia púp a fiú hátán, de legalább csinos púp! ;-)

Noahnak egyébként három lánytestvére van, az élet egyszerre edzette meg és kovácsolta össze őket . Talán a legközelebb Annie állt hozzám, akinek a Pitebolt melletti kis virágüzlete az igazi Párizs Disneyland a virágszeretőknek. 




A váltott szemszögnek köszönhetően még gördülékenyebb és izgalmasabb a történet. 
Amelia sütési tudományain rengeteget nevettem :D (mondjuk az egészben volt egy kis komikus romkom báj is, nyilván) , ahogy Noah fogalmazott : " Boldogan csinálok neked mindennap palacsintát, ha felhagysz azzal, hogy megpróbálod porig égetni a házamat. " 

Hamarosan Amelia autója üzemkész, a két hét hamar eltelik. De a lány készen áll e az indulásra? Hiszen még a Római vakációnak (dőlt betű) is vége szakad egyszer. Torokszorító! Hogyan hagyja majd el a kisvárost? 
Nem itt kellene lennie, mégis itt érzi most a legjobban magát. 

Rajongtam a szereplőkért ! Ritkán van olyan könyv, amelyben azt érzem, minden karakter a helyén van. Kivételes szereposztás volt, mind az ellen - , mind a rokonszenves szereplőket tekintve. Mindig bajban voltam a különböző kihívásoknál, amikor kedvenc karaktert kellett említenem , mert részint ugyanannak a három könyvnek a szereplői forogtak a tag-ben. Most viszont! Lett egy hivatalos könyves jó pasim , álompasim, vagy hogy hívják? :D  " Piték, virágok, könyvek. Apránként képes vagyok Noah ezen darabkáit összerakni. Félelmetes, hogy kiderül, Noah csodálatosabb, mint vártam. " Igen, kedves Amelia, ezzel én is határozottan így vagyok! 


Az egész város, a könyv miliője gyengéd és szeretetteljes. Van egyfajta apró falu érzete, ahol mindenki ismeri egymást és mindenki tud mindent is, még azt is amit sohasem gondoltál ki. Tradícionális : " A szomszédjaim még mindig úgy kezelnek, mint egy kisfiút, aki a supermanes alsógatyájában rohangál a városban. "  
Tipikusan az a hely, ahol befogadsz egy idegent, aminek ha valahogyan híre megy a következő nap már ez a kérdés fogad: -Ki az a nő, akivel együtt töltötted az éjszakát? És tervezed, hogy feleségül veszed?

Hoppá! :D

Vagy ahogyan maga Noah fogalmaz : 
" Ez a gond azzal, ha abban a városban élsz, amelyben felnőttél. Mert az emberek emlékeznek rá, amikor hétévesen a Mária, tudtad? kezdetű dalt énekelted a templomi kórusban, abban a rusnya kötött mellényben, és arra is, amikor kihívták rád és a középiskolai barátnődre a seriffet, mert bepárásítottátok a kocsid ablakait a tó mellett. És holtbiztos, hogy sohasem felejtik el, amikor a menyasszonyod összetörte a szívedet. Szóval, amikor az a szóbeszéd járja, hogy egy nő aludt a házadban – ráadásul csinos nő-, esélytelen, hogy békén hagyjanak. Ezek az emberek egyáltalán semmit sem felejtenek el, és akkor sem avatkozhatnának bele jobban a szerelmi életembe, ha az egy nappali tévéshow lenne." 

Itt már nem lesz elég annyi, hogy : "Rendben. A neve Rae Rose, és a kocsija az előkertembe robbant le. Megengedtem neki, hogy a vendégszobában aludjon, és ennyi. Történet vége." Hiszen a történetnek még korántsincs vége! Most kezdődik csak igazán! 



Szükséged lesz rá! Léleksimogatóan békés , kellemes érzés volt olvasni. Édes, mint a porcukor, megspékelve a kis koktélcseresznyével a tetején. Vicces, édes, lezser és lágy szívű. Készen állsz egy könyvre, mely úgy érkezik, mint egy lágy tavaszi szellő? 

Akkor ezt semmiképpen se hagyd ki! 

Keresd kiadói kedvezménnyel a 21.század kiadó oldalán : https://21.szazadkiado.hu/ha-romaban-jarsz-sarah-adams

Vagy szintén itt a többi friss romkommal karöltve: csomag-3-2450
Ha már itt tartunk: Az Amerikai szobatárskísérlet ajánlóm: itt elérhető
A három közül hamarosan pedig Christina Lauren szerzőpáros új regényének beszámolójával is jövök! 




Addig is bízom benne, hogy ez az ajánló felkelti az érdeklődéseteket! 

Én pedig innen is hálásan köszönöm a kiadónak, hogy elküldték nekem ezt a regényt!

Jöjjön a bejegyzés lezárása, a szokásos összefoglalóval és idézetekkel! 

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**

Karakterek: 5/ 5 ****

Borító: 5/5 **

Cím: 5/ 5 **

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5*

Kiadás: 2023 , Next 21 kiadó

Oldalszám: 352

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖              

" Egy idegen házban vagyok a semmi közepén, egy lerobbant autóval, térerő nélkül, és az egyetlen személy, akit valamiképp az ismerősömnek tudhatok, magamra hagyott egy cetlivel, amelyen az áll, hogy kit kell felhívnom, hogy megjavítsák az autómat, de semmi egyéb útmutatás. Azt hiszem, ez jobb, mint a semmi."

Mert én itt nőttem fel. Beszélek bugrisul. Ez egy önálló nyelv. "

A Wikipédia már csak ilyen kis áruló. Minden híresség nevét és címét megtalálod rajta."

" Néha az emberek a legkülönfélébb okok miatt döntenek úgy, hogy nem kedvelnek. "

– Nem baj , ha beismered, hogy odavagy a virágokért, ettől még ugyanolyan férfiasnak tűnsz.
[…]
– Piteboltom van. Gondolod, érdekel, hogy férfiasnak tartanak-e? "

" A reggel úgy vág fejbe, mint egy tégla. "

" Korábban, az este folyamán a menedzserem, Susan, és az asszisztense, Claire bőségesen elláttak információkkal a következő, agyonzsúfolt, háromhetes időszakról, amely megelőz egy kilenc hónapos világturnét. A probléma csak az, hogy éppen ma fejeztem be egy kimerítő, három hónapos, turnéra felkészítő próbaidőszakot. Ezt az időt annak szenteltem, hogy megtanuljam a koncertkoreográfiát, a színpadi beállást, és véglegesítsem a dalok listáját. Emellett szigorúan edzettem, és gyakoroltam a számokat. Mindezt mosolyogva, és úgy téve, mintha legbelül nem rothadó komposzthalomnak érezném magam. "




" Kétszeres Grammy-díjas vagyok, és aláírtam egy kilencvenmillió dolláros szerződést a szakma legjobb lemezkiadójával, szóval nem lenne szabad sírnom. "

" Ha valaki azt mondta volna nekem, hogy harminckét évesen is ebben a városban fogok élni, és a nagymamám által rám hagyott piteboltot üzemeltetem (amit felettébb kreatívan Piteboltnak neveztem el), akkor azt hittem volna, az illetőnek elment az átkozott esze. "

" Kiderül, hogy az impulzív, spontán döntések valójában nagyon másképp néznek ki nappali megvilágításban. Javítás: nem másképp, hanem egyenesen rosszul. Nagyon, nagyon rosszul mutatnak. "

" Lettek híres barátaim de hamar rájöttem, hogy ezek a kapcsolatok sohasem lesznek mélyebbek felszínes barátságoknál. Tudod, olyasfajta kapcslatok ezek, amikor megkérdezik tőled, hogy hogy vagy, és akkor is azt válaszolod, hogy nagyszerűen, ha éppen darabok hullik az életed. Ezek az emberek határozottan nem oly fajta barátok, akiknek sürgős üzenetet küldhetsz egy buli mosdóból, azzal, hogy véletlenül eldugítottad a vécét, és szükséged lenne egy menekülőautóra. "

" – Szóval, mi a kedvenc pitéd?
– Nem szeretem a pitét – mondja határozottan.
Csak pislogok rá.
– De hiszen piteboltod van.
– Valószínűleg ezért nem szeretem a pitét.
Megrökönyödve ingatom a fejemet. Még több ellentmondás. Mit érezne, ha azt mondanám neki, hogy nem szeretek énekelni? Imádok énekelni, szóval, ez a felvetés érvénytelen. Vagy legalábbis imádtam énekelni, és nagyon remélem, hogy újra imádok majd.
– De ha nem eszed meg, honnan tudod, hogy jó vagy sem?
– A nagymamámtól örököltem a piteboltot. Már nemzedékek óta a családunké. Ugyanazokat az elronthatatlan recepteket használom, amiket ők használtak. "

" Az én házam ugyanis tárgyakkal van tele, és nem emlékekkel. "

" -Itt is van! Casanova! – kiabálja Emily, aki tölcsért csinál a kezéből.
– Nem! Nem Casanova… inkább valaki tragikusabb és merengőbb. Mondjuk, Rómeó – kontráz Madison. "




" -A fenébe – suttogja, és még egyszer rám néz. – Nagyon jól nézel ki. Még mielőtt kiülne az ajkamra, érzem a mosolyt a lelkemben.
– Úgy mondtad, mintha ez rossz dolog lenne.
– Nekem az. Mindössze ennyit mond, mielőtt kitolat, és döbbent csendben hazavezet. "

" a szemét forgatja, becsukja a könyvet, amit olvasott – Istenem, Noah szokott olvasni! –, és félreteszi. "

" – Miért téptél le két papírtörlőt?
– Miért fontos ez? Te vagy a papírtörlő-rendőrség?
 – Csak tudni akarom, hogy miért pazarolod a kiváló papíromat, amikor egy papírtörlőbe is bele tudnád rakni a két pirítósszeletet. "

" – Hogyhogy engem sohasem hívtál, hogy dolgozzam veled a Piteboltban? – kérdezi James, aki nyilvánvalóan megpróbálja Ameliát kikerülve az idióta barátomra nézek.
– Nincs valami jobb dolgod? Egy kis hántani való kukorica? Tehenek, amiket meg kell fejni? "

" – Megmentettelek volna. Vízimentő voltam a középiskolában.
Naná, hogy az volt. "

- Az a fickó, aki egész héten leskelődött a fényképezőgépével, megint itt van a városban.
– A lesifotós? – kérdezi Noah.
– Nem, a pizzafutár, csak a fényképezés lett az új hobbija! "


Jó olvasást! 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre


Előző könyvajánlóm: Farkas-Anett-Kettős-játszma

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök! 



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2023
Copyrigth,© Kutasi Edina 


You May Also Like

0 megjegyzés