Farkas Anett : Kettős játszma & Lázadó angyalok

by - április 23, 2023

Sziasztok!

Figyelem! A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek. Figyelem! A következő téma egyeseket érzékenyen érinthet.  Ismerősek ezek a mondatok? Szinte naponta halljuk őket megrázó tudósítások előtt, hátrahőkölünk kicsit, megdermed a levegő, majd egy könnyedebb hírrel megyünk tovább. De mi történik azokkal, akik nemcsak hallják, át is élik a borzalmakat? Farkas Anett Kettős játszma könyve kemény témát jár körül. A kortárs krimi témája nem más : gyermekrablás és a gyermekkereskedelem





Ez a kötet úgy rohant át rajtam, akár egy gömbvillám. Két este alatt végeztem vele. 
Egyszerre volt hátborzongató és lenyűgöző. Hátborzongató a téma (gyermekkereskedelem) miatt és lebilincselő a kivitelezés miatt. Újra előveszem jól ismert mondatomat: ilyen csodás magyar kortárs íróink vannak! Innen is hálásan köszönöm Anettnek, hogy megtisztelt egy példánnyal a páratlan regényéből. Az biztos, hogy mindenképpen elolvasom  A ​33-as beteg sorozatát is! 

Én pedig most igyekszem összeszedni a szerteágazó gondolataimat a könyvvel kapcsolatban. De előtte, fülszöveg! ;-) 


Elhidegült kapcsolatok, egy kitaszított gyermek és a múltjával küszködő ügyfél.
Vajon melyik sötét titok vezet a megfejtéshez?
Várnai Ádám, a népszerű sümegi ügyvéd, Sopronba utazik, hogy védelmébe vegyen egy fiatal nőt, Petrát, akit gyilkosság vádjával tartanak őrizetben. Nehéz helyzetbe kerül, mert a vádlott zárkózott, nehezen nyílik meg.
Lili Ortiz százados versenyt fut az idővel, mikor csapatával beleveti magát a gyermekrablóhálózat falai között zajló baljós eseményekbe.
Egy három éve eltűnt kislány lehet a megoldás kulcsa, de ahhoz, hogy kiderítsék, mi történt, először válaszokat kell találniuk a börtönben őrzött nő titkaira.
Az őrület akkor kezdődik el igazán, amikor a szálak összefonódnak.
Mi lehet a közös a lányok múltjában?
Milyen kapcsolat fűzi őket a gyermekkereskedelemhez?
Mit hallgathat el Petra?
Egy ügyvéd.
Egy vádlott.
Egy kislány.
Egy hálózat.
Egy ügynök.
És egy mindenre elszánt csapat.



Írói stílust egyébként is nagyon nehéz ajánlani, de azt már most előre szeretném megjegyzeni, hogy egészen kivételes, egyedülálló "mesélő" az írónő. Hatosfonást meghazudtoló módon keveri a szálakat, annyira, hogy néha még azt is megkérdőjelezed, ami le van írva. Mestere annak a krimi - thriller műfajnak, amit képvisel. Minden elfogultság nélkül mondom ezt, úgy, mint aki lassan, de biztosan megszerzi a krimi - rajongó címkét a molyon, így van összehasonlítási alapom. Nem mindennapi témákkal foglalkozik , egyfajta érzékenyítésnek is mondanám a megjelenő tabutémák miatt. Teszi mindezt nem csak érintőlegesen, hanem érezhetően rengeteg szakmai forrással, hitelesen, s furcsa mód : rendkívül szórakoztatóan .


Hajmeresztő volt a kettős játszma felütése : gyermekek tűnnek el , mindez pedig csak addig borzolja az emberek kedélyeit, amíg a híradásokban látják.
És mi történik utána?
Enyhíthető a fájdalom?
A reményteljes szempár néz a nyomozónkra, Lily Ortizra és csapatára. 


S ott van a másik szál : Várnai Ádám, jól menő ügyvéd, akinek új ügye lesz! Petrát - a gyilkossággal vádolt nőt kell védenie. " Az aktája szerint megölte az élettársát. " Nem egyszerű feladat ez, hiszen a nő fél. Rendkívüli módon tart valakitől, jobban, mint amennyire a börtön komor falai riasztják, taszítják . Ha megtalálják, akkor vége. De kik? Mi történt azon az ominózus napon?
Meg lehet törni egy ilyen hölgyet? Ha igen, mivel?
Rááadásul nem ő az egyetlen, aki ezt akarná. Az igazságra Ortiz százados és mindenre kész csapata is kíváncsi lenne. Más - másért. Ádám az ártatlanok oldalán áll , szeretné védeni és mihamarabb felmentést kiharcolni. A rendőrségnek ellenben más tervei vannak. Miért? 



 
Kettejük (ügyvéd kontra százados) megy az adok-kapok, tökéletesen oldja az amúgy rendkívül feszített tempót az ő játékuk. 
Mert ez játék. Az viszont , hogy gyermekeket adnak "új szülőknek" , nem az . Bár van, aki annak veszi.

Belemerülsz, elkap, mint egy örvény. Gyakran mondogatom, de aki sokat olvas és ír ajánlókat tudhatja, a krimi - thriller műfajú regényeket a legnehezebb ajánlani. Nem elég leírni milyen feszített volt a tempó, mennyire izzadt a tenyered közben , hiszen ez elviekben a műfaj felé elvárás is. 
Ez a regény pedig egy igazi kincsesbánya is volt az elme számára.  Játék az elemekkel , harc az ellenséggel .

A tintafestékkel bekent ujjlenyomat mintázat az oldalakon számomra azt sugallmazták: igazi versenyfutás van az idővel .



Ha nem elég gyorsak, az végzetes lehet és újabb gyermekeket szakíthat el a családjától .
Kézzel kapaszkodunk a szakadék szélén lógva, hogy majd lesz idő, visszakapaszkodni.
De lesz - e?


Volt olyan csavar, amire elég hamar rájöttem, ám ez a könyv duplán csavarodik,  mint a DNS kettős spirál, így természetesen engem sem hagyott el a regény végi AZTA élmény.

Különleges könyv: egyszerre olyan, mint egy krimi és mégsem. Ez az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb is benne. Nem a kimondott gyilkosságra helyezi a hangsúlyt, az áldozatok nem halottak. Ők hús-vér kisgyermekek sorsai, és a nyomozók jól tudják : "  a legkisebb hiba is végzetes következményekkel járhat. Rajta állt, és bukott a kezdetektől minden.  " 

Nem fukarkodik, filmszerűen tolja az arcunkba a történéseket. 

Idő.Idő.Idő. Néha túl sok, de ilyenkor oly édes kevésnek tűnik. Hiszen a legvédtelenebbek a célpontok: "A gyermekeket olyan könnyű befolyásolni, még ebben a korban minden szépet és jót elhisznek. A mesékből építik fel saját kis elméjükben a tökéletesnek hitt világukat. A tündérek, a hercegnők, a királyfik, na meg persze a boszorkányok." 

Dermesztő hullámvasúton ülünk, száguld az adrenalin az ereinkben az olvasás közben. 
Nyelsz közben számtalanszor. Dönthetsz úgy, hogy csak keveset olvasol belőle, de úgy is, hogy minél hamarabb tudni akarod az igazságot. A kötet dinamikája úgyis utóbbira sarkall majd. 

Lehet haragudni valakire, akinek az erőszak volt a normális? És ez szülte tovább az ő erőszakos cselekedeteit is. Így lett élete része. Kettőség: egyszerre sajnálod , s veted meg.




A közeli helyszínek miatt egyszerre érzed ijesztőnek és hajmeresztően izgalmasnak. Ijesztő volt, hogy mindezek köztünk is járnak, járhatnak. Hiánypótló figyelemfelhívás, vészjósló hangsúly a lapok között. 

Hiteles, rendkívül jó karakterekkel, fejlődési ívvel, eljutunk valahonnan valahová. Teszi mindezt érezhetően rengeteg kutatómunkával és realisztikus ábrázolással. Dokumentumsorozatokat meghazudtoló modon. 

Bizonyítékok kellenek, hogy a vád megállja a helyét. Kinek lehet hinni? Sok a zavart, összefüggéstelen beszéd. Vagy ez is csak az elhárítás része? Egy ilyen történetben, ki az igazi gonosz? 
Készülj fel, hogy egy emocionálisan megrázó kötetet fogsz olvasni, de a meglepetés és a libabőrös élmény garantált!

Ha szereted a krimiket, ne habozz! 

Hatványozottan megérte kicsit tovább fennmaradni az alatt a két este alatt, mialatt sikerült ledarálnom.
A borító, a történet, minden is csillagos 5 volt! Az évem egyik legjobb krimije!

Nagyon köszönöm az élményt, megtiszteltetés ! Minden elismerésem, Anett, igazi profi - mestermű! 💖
Alig várom a következőt!


Frissítés , 2024. Március

Ádám és Lili sorozatának következő részéhez értem, s jó könyvmoly módjára frissítem is ezt a nem túl régi bejegyzést. 

Lázadó angyalok


Vajon ​a múlt valóban elmúlt?

1970
Egy külvilágtól elzárt tanya. Eltemetett titkok, megoldásra váró rejtélyek.

Egy eldugott sümegi tanya pincéjéből fojtott sírás szűrődik ki. Három kisfiú sorsa fonódik itt össze, mindegyikükben közös, hogy megtapasztalták a legrosszabbat és szembenéztek már a gonosszal.
Mindeközben egy kezdő nyomozó Magyarország legmegrázóbb sorozatgyilkosságát próbálja felgöngyölíteni, a darabolós gyilkos ügyét, de folyton falakba ütközik. A kisgyermekek és a fiatal férfi története elválaszthatatlanul összefonódik. Megbocsátható-e a múlt? Lelepleződik-e a tettes, vagy kiléte örökre homályba vész?

2000
Lili Ortiz és Szőke Katalin különleges ügynökök beépülnek a Szent Benedek árvaház falai közé, ott próbálnak rájönni, miért betegszenek és halnak meg a gyerekek. Ahogy haladnak a nyomozásban, úgy szaporodnak a lidérces történések, és válnak mindennapjaik szörnyű rémálommá. Egyre több hátborzongató részlet kerül napvilágra, és az események megállíthatatlanul és visszafordíthatatlanul sodródnak a tragédia felé. Rájönnek, a vártnál sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük.
Az árvaházban mindenki gyanús. Mindenki titkol valamit. A múlt szép lassan utoléri a szereplőket, akiknek rég eltemetett ígéretekkel kell szembenézniük.
Vajon az igazság felszabadítja, vagy éppen még mélyebbre taszítja főhőseinket?

A várandós anya
A kisbaba
A törött csontok
Az árvaház
Az apáca
és a hamiskártyás

A sorozat második része talán még hátborzongatóbb volt, mint elődje. Az viszont biztos, hogy a szintet mindig újabbra és újabbra emeli. Éles, energikus és igazi eszelős.  Kegyetlen és sokkoló! Azta!

Nem mostanában olvastam azért az első részt, de nem felejtettem sokat. Ez egy olyan részletes, hátborzongató történet, amit nem lehet elfelejteni. 

Ádám és Lili újra nyomoz, megint egy izgalmas üggyel indul a történet és folytatódik is folyamatosan. Ezúttal egy Árvaház falai adnak otthont a történetnek. A könyv középpontjában furcsa és látszólag túl egyszerű halálesetek állnak. 

Ádámék nyomozni kezdenek az Árvaház vezetői ellen, de persze titokban és beépülve. Új karaktereket öltenek, a kitalált személy tulajdonságaival felruházva.  "Összegyűjtöttem egy listát a gyerekekről. A szokásaikról, allergiákról, kedvenc időtöltésükről. … Ezek nem általános adatok, amiket egyébként is megtalál az adatbázisunkban. "  Állítólag vírus ütötte fel fejét, és sajnálatos módon egy rejtélyes kor következtében elveszítettek két gyermeket is. De vajon tényleg csak a sors elszomorító pillanatai ezek, vagy valakinek nagyon is messzire elér a keze!?

A elhunytak, gyanús ügyletek csak szaporodnak, egyre durvább az ügy én pedig folyamatosan csak hüledeztem, szörnyülködtem és tátott szájjal, izgalommal vártam a fejleményeket. Nem tudtam letenni a könyvet, annyira izgalmas volt, mindig történt valami. Szövevényes volt, de ha elkap a gépszíj, beránt, nincs megállás. Fordulatban és felkavaró részletekben sincs hiány. 

Mindeközben vissza is megyünk az időben, egy olyan családhoz, ahol nem a szokásos erkölcsi normák dominálnak. Mondhatnám azt is, hogy lesújtó őszinteséggel olvashatunk kendőzetlen részletekkel egy családon belüli erőszakról, abúzus minden elkeserítő  formájáról. Pincében élt gyermekek kínzó, segítségkiáltó, néma pillantásai. 

Szemtől szembe állunk, amikor arcul csap a igazság és a titkok játszmája. 

Borzalmas és izgalmas. A szívverés gyorsul, a homlok gyöngyözik, a tenyerünk izzad, de csak lapozunk, lapozunk és várjuk a végkimenetelt. Várjuk, hogy vége legyen, hogy mondják már el az igazat… Mert ez így túl sok(k) ! 

Miért és minek az elszenvedő alanyai ? 
" Az elme csodás dolgokra képes,  de olykor van, hogy egy szörnyű élmény hatására rosszat cselekszik a test. " 

Elszenvedett sérelmeknek, láthatatlan küzdelmeknek vagyunk tanúi. Ki tud többet, mint gondolják? Összefüggenek az esetek? 

A csapatdinamika rendkívül összetett, a főszereplők háttértörténetével lesz még exkluzívabb az élmény, ezekkel együtt is végig élvezhető maradt, tetszett, hogy még többet olvashatunk Ádám és Lili kapcsolatáról, hogyan ismerik meg egymás érzéseit, gondolatait, harcait és hogyan építik egymást. 

" Kedves Lili! Nem elég az ajtókat kitárnod, az ablakokat is ki kell nyitnod." 

Próbálnak a történések, a múlt legmélyére ásni. Kíváncsiak minden apró részletre, mi folyik a falak között? A nyomozást rengeteg minden nehezíti, főleg az, hogy gyermekek bizalmába kell férkőzni úgy, hogy erről senki a személyzet közül nem fogjon gyanút. Ki lesz a szem és a fül ezen az irtózatos helyen? Vagy csak hallucinálunk? Mit tud az orvos és az ápoló? Illúzió? Ez a játék sokkal veszélyesebb, mint az gondolják, gondoljuk. Kockáztatni kell, mert nem követelhet több emberéletet. Nem lehet több véletlen. De vajon sikerül - e? 

 Az írónő kíméletlenül és részletesen tárja elénk a pszichés betegségek következményeit. 

Az egész kúszó félelmet keltett bennem, érzelmileg is kimerítő és felkavaró olvasmány volt. Mindeközben élveztem is, így, ilyen formába e kettősség még sosem volt meg bennem, ez is minden bizonnyal Anett zsenialitását tükrözi. 
Ennek ellenére az érzelmek, amelyeket ez a könyv kiváltott, ahogyan hatott rám, annak egyenes következménye, hogy szerettem. Összetört a szívem, megdöbbentett és sokkolt, lenyűgözött. 
Szeretek olyan könyvet olvasni, amely ilyen érzéseket kelt bennem. Kicsit ellentmondásosnak tűnhet, tekintve a tartalmat, de azt hiszem, ha Ti is elolvassátok és megtapasztaljátok ezt az érzést, megértitek. 

Mindennek dacára, napokkal később próbálom összegezni és leírni, hogy pontosan mit is érzek. Ez talán sokat mond. Nehezen születik meg ez az ajánló, de nagyon bízom benne, hogy sikerül átadnom az élményből, a hatásból. 

Szerettem, de időnként "utáltam" is. Ha érzelmekkel teli olvasmányt keresel, amely gúzsba köt, ez egy kiváló választás. Tragikus történet, ami beránt magával a mélybe. Fenomenális alkotás, a sötét részletekbe menően. Az élet nem mindig szép, tanítja. 

Attól a pillanattól fogva le vagyok taglózva, hogy elkezdtem olvasni és a mai napig nem ocsúdtam fel teljesen.


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**

Karakterek: 5/ 5 *

Borító: 5/5 *

Cím: 5/ 5 *

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5**

Vége: 5/5*

Kiadás: 2023 , Pitypang könyvek

Oldalszám: 328

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖              

" A tagadás pont olyan jó stratégia, mint bármi más. Hatalmas különbség van aközött, aki nem látja az igazságot, és aközött, aki nem mondja ki." 

" Lili Ortiz százados feladata az volt, hogy megkülönböztesse egymástól a jót és a rosszat." 

" - A legfontosabb feladatunk Baranyai Petra szabadlábra helyezési kérelmének megóvása - szólalt fel Lili  erős, határozott hangján. - Holnap Adri és Edit odamegy a börtönbe, és a [...] ügyvéd jelenlétében kihallgatjátok. Ügyeljetek arra, hogy ez a Várnai ne fogjon szagot. Keresztkérdéseket tegyetek fel neki. Megoldjátok, ugye? 
-Biztonságban van a börtönben? - kérdezett rá Edit. "

" A horoszkópod is jobban tudja, mit kéne tenned - lengette meg az újságot. - Ideje lenne a saját életed előtérbe helyezned az enyém helyett. Tudom ám, hogy mit csinálsz, és ez nem jó. Fiatal vagy, jóképű. Nem azért tanítottalak ki, hogy itt maradj a nyakamon. Én megleszek, szedem a gyógyszereim, hiszen még olyan rekeszes dobozt is vettél nekem, elrontani sem lehet az adagot. " 

" Gazdagok, megvan mindenük, de még sincs meg semmijük." 

"Nem akarom magukat hamis illúziókkal traktálni. Diát két és fél éve rabolták el. Az hosszú idő. De van esély arra, hogy ha a soproni eltűnt gyerekek meglesznek, akkor Dia is. Talán." 

" Az életünk során érkezni fog majd valaki, aki irányt mutat nekünk. A lényeg, hogy ismerjük fel a segítséget, éljünk a lehetőséggel. Az elágazó utatoknál pedig segíteni fog döntést hozni, és a jó irányba fogtok tudni tovább haladni. " 

" -Emma kifelé összeszedettnek tűnik, de belül nagy harcot vív magával. " 

" - Van egy emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet, ami hosszú évek óta működik. Jelen állás szerint Sopron a célpont, valószínűleg a közeli határ miatt. A legtöbb gyerek, akikről persze tudunk, a segélyszervezetből tűnt el – magyarázta lelkesen. - Ezek a gyerekek sanyarú körülmények között éltek, szüleik alkoholisták, drogosok. Őket célozták meg. Több beépített személy lehet, akik beszivárognak a kiválasztott környezetbe, hogy információt gyűjtsenek - hosszan kivárt, aztán tovább beszélt. - Sikerült kiderítenünk ... "

" Tudnunk kell, hogy csinálják, miért ilyen észrevétlenek." 





" - Életet az életért, nem igaz? - kacsintott rá Petrára."

" A szülők még azt sem vették észre, hogy a lányuk közvetlen veszélyben van. "

" Az oviban azt tanították, hogy idegenekkel nem szabad szóba állni." 

" Hazugságban élni egyszerűnek tűnhet, de valójában nem az. "

" Nem gondolta volna soha, hogy a kislány tanítja meg szeretni, bízni az emberekben, a megfelelő emberekben. "

" Üvölteni akart, a világ elé tárni a megalázását, helyette viszont csak csendben sírdogált. "

" Itt úgy cserélődtek a gyerekek, mint pékségben a vajaskifli. "

" Nyolc évesen már tudta azt, mennyire szörnyű tud lenni a világ. "

" Mindig van remény, ebbe pedig két kézzel kell kapaszkodnunk. Az életünk során érkezni fog majd valaki, aki irányt mutat nekünk. A lényeg, hogy ismerjük fel a segítséget, éljünk a lehetőséggel. Az elágazó utatoknál pedig segíteni fog döntést hozni, és a jó irányba fogtok tudni tovább haladni. "

" Ő az őszinteség híve és az igazságosság megszállottja volt. " 



A bejegyzés időzítése nem véletlen : ma van a könyv és a szerzői jogok világnapja!  

Jó olvasást! 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre



A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök! 





A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2023
Copyrigth,© Kutasi Edina 





You May Also Like

0 megjegyzés