Lisa Graf Dallmayr 1. - A szép élet álma könyvajánló

by - április 06, 2023

 Sziasztok!

Voltatok már úgy moziban, hogy az előttetek pergő mozifilm képkockái amint megelevenedtek, szinte megállt az idő ? Volt már ilyen filmélményetek? Na és könyv ?! Nekem most valahogy egyszerre volt mindkettő. 


Lisa Graf családregényének , a Dallmayr sorozatnak az első része nem várt rajongást váltott ki nálam, alig várom a következő részt ! 
Ha egyetem és kávé , akkor csakis Dallmayr . Nem mertem még soha megszámolni - de szerintem nem is lehetne - , hogy az eddigi egyetemen eltöltött időszak alatt, hányszor álltunk már meg a jól ismert kis kék - fehér , ínycsiklandó kávépörkölést jelző monitor előtt , hogy a frissen darált kávéinkat megvegyük élénkítés vagy épp téli (bár zárójel zárójele van, hogy még most is) napokon bizony - felmelegítés gyanánt. 

Méltán kaptam fel tehát a fejem, amikor megláttam a Kossuth kiadó kínálatában ezt a kötetet! Igazából nem voltak hatalmas elvárásaim a kötet felé, csupán szerettem volna picit olvasni egy olyan világszerte ismert és sikeresen működő cégről, aminek nem mellesleg kávé a fő profilja, mint a Dallmayr. 
Az 1700-ban alapított márka századfordulós korszakába kapunk betekintést. Olyan írói stílussal, mely azonnal megvett magának. 

Kalandozzunk most kicsit vissza az időben. Kalandozásunkat a fülszöveg és ajánló soraim közé ékelt képek segítik, melyek által remélem Ti is mihamarabb olvasni szeretnétek majd ezt a kivételes, értékes könyvet. 

München, ​1897. Anton Randlkofer és a felesége, Therese két éve együtt vezetik a népszerű, rendkívül elegáns Dallmayr csemegeboltot a Diener utcában, és nevelik három gyermeküket. Miközben a jómódúak ínycsiklandó édességeket, egzotikus gyümölcsöket és kiváló kávékat vásárolhatnak náluk, az egyszerű polgárok a pompásan elrendezett kirakatok előtt álldogálva arról álmodoznak, hogy a Dallmayr vevői lehessenek.
Amikor azonban Anton Randlkofer váratlanul meghal, az a veszély fenyeget, hogy a családi vállalkozás ragyogó felívelésének hirtelen vége szakadhat. Anton öccse ugyanis már néhány nappal később azon mesterkedik, hogy jogellenesen megszerezze a virágzó üzletet. A rendkívül határozott és elszánt özvegy eltökéli, hogy nem engedi át a terepet a sógorának, és bátran a vállalkozás élére áll. Akkor még nem tudja, hogy a saját négy fala közt is titkok lappanganak…
Miközben nyomon követjük a valós Randlkofer család izgalmas és nem mindennapi történetét, szinte magunk elé képzeljük a csemegebolt polcain sorakozó, a boldog békeidőkben nagyrészt még ritka különlegességeknek számító finomságokat. A kiváló üzleti érzékkel megáldott Therese receptötletekkel is ellátta a vásárlóit, így most az olvasókat is megörvendezteti ezekkel a leírásokkal, egyben betekinthetünk Randlkofer asszony sajátos marketingterveibe is.
Lisa Graf izgalmas, szívmelengető családregény-sorozatot alkotott az 1700-ban alapított, mára világszerte sikeresen működő Dallmayr századfordulós korszakából.

Ahogy kinyitod ezt a könyvet, vele együtt visszutazol 1897 - be is, Münchenbe, Németországba. Gyönyörű és részletes - de még érdekes mélységben - helyszínleírások, szituációk, korhű rajzolat. A  Dallmayr csemegebolt ajtaján azonnal beléphetünk. Hallod majd, ahogyan a régens csengő csilingel az érkezésedre. 
Szinte látjuk magunk előtt, hol sorakoznak a teák, milyen tömérdek kávékülönlegesség várja a vásárlóit. Látjuk a kézzel írott fémdobozos teát a különböző országokból, szinte érezzük a friss sütemény és természetesen a legzamatosabb kávé illatát. 
" A Dallmayrban vásárló hölgyeknek és uraknak, a szakácsnőiknek és a cselédlányaiknak, egyszóval minden vevőnek sétálgatni kell itt tudnia, ámuldozva, mindig a szemüket és orrukat követve. " 




Nemcsak az ott vásárlóknak, de a könyv olvasóinak is összefut a nyál a szájukban, és nehezen tudnak ellenállni a finomságoknak. Rendszeresen én is éhes lettem, vagy épp ácsíngóztam egy jó kávéra. 
Igen, még gyakran fél éjfélkor is...

Egyszerűen csodás volt.  Kifinomult, érzéki . Rendkívül gördülékenyen írásmódja van, szinte csak mesél és mesél , Te pedig újra és újra, szüntelen hallgatnád. A könyv egyébként 3 nagyobb részre van felosztva, közte pedig csak díszes,  nagyobb elválasztójelek jelzik, ha véget ért egy - egy jelenet. Egy lélegzetvételnyi szünet után pedig jöhet is a következő. 

A Dallmayr egy életérzés volt akkoriban is, s szerintem nem túlzás azt mondani, hogy most is. Egyre kevésbé tűnt vegyesboltnak a 19.század végén , sokkal inkább királyi csemegeüzletté változott. Therese és férje , miután átvették az üzlet irányítását mindent megtettek annak érdekében, hogy az felvirágozhasson és nemcsak Németországban, a tengerentúlon is ismerjék a nevét. Ennek a névnek a hallatán pedig mindenki a legfinomabb élvezetekre gondoljon, a tökéletes és páratlan különlegességekre, amelyeket máshol nem kap meg. 
Férje betegsége és majdani váratlan halála után pedig Therese egyedül marad az üzlettel. Számtalan akadállyal kell szembenéznie, az üzleti életben akkoriban kapták a női vezetők a legnagyobb elutasítások sorozatát. Therese azonban elhatározta : " ... el fogja érni, hogy ez az álom valóra váljon." 

De nemcsak az üzleti életben kell helytállnia. Otthon is ő lesz az egyszemélyes családfő, s mindeközben nem várt titkokra derül fény. Mennyiben változtatja ez meg a család dinamikáját? Hogyan lehet és kell megbírkózni egy ilyen horderejű titokkal, melyet férje az utolsó levelében írt meg Therese-nek. Hogy oldja meg mindezt?




Ez a könyv egyszerre volt rendkívül inspiráló és szórakoztató. Hogyan működött akkor egy ilyen üzlet? Milyen volt , hogyan jutott el egy szállítmány pl Franciaországból a vásárlók kosarába. Vagy éppen az Atlanti- óceánból kifogott osztriga miképpen jutott el a München belvárosában levő üzlet polcaira? Felemelő élmény volt erős nőről olvasni, aki megküzdve minden elé gurított váratlan akadállyal, sikerrel vezeti a Dallmayrt. Akadálynak például itt van például a sógora, aki minden követ megmozgat, hogy abban a hitben tartsa a nőt, hogy neki nincs helye az üzletben. Három gyermekét kellene nevelnie, majd pedig csendben otthon várni az unokákat és etetnie a kacsákat. Minden mondatával azt sugallja Therese-nek, hagyja rá vagy idősebbik fiára az üzletet és legyen csak egy háttérbeli "szürke eminenciás". 
Randlkofer asszony azonban hála Istennek nem hallgat rá, ambíciói és tervei vannak, amelyekért kész küzdeni. 
Theresenek természetesen alkalmazottai is voltak, akik instruálása és ellenőrzése nem egyszerű feladat volt. A tanoncokat be kellett tanítani, hiszen a jó alkalmazott aranyat ér. Ludwig, az ügyetlen, de annál szerethetőbb inas például a könyv egyik üde színfoltja, a mókamester, aki mindig sántikál valamiben. 
A ház lakói közül megismerjük a három gyermeket, illetve a hol házvezetőnői szolgálatot, hol a bolti kisegítői feladatot végző Balbinát. Lelkes, imádnivaló karakter. Egyik kedvencemmé lett. Ők hozták a könyvbe a fiatal, jó kedélyű, életvidám életérzést. 

Rendkívül szerettem az utánozhatatlan hangulatát. A századvégi lovaskocsik hangját, a nagy kalapot és a buggyos ruhákat, az elegáns fűzős öltözetet,  a kávéház és a szalonok semmihez sem fogható atmoszféráját. Egy időutazás volt, amiből nehezen akartam kiszállni. A korabeli levelek olvasása egyszerre volt szívszorító és lebilincselő. 

Regény arról, hogyan teszik naggyá a Dallmayrt, s hogyan lesz a szép élet álmából igazi valóság.

Rabul ejt, beszippant! Nagyon olvasmányos, hiteles és nem mellesleg  valóságon alapuló történet. Valódi helyszínek nyomába kalauzol. Művészi szál, lenyűgöző cselekmény, amely bebizonyítja, hogy egyszer minden titokra fény derül, a történelem tanítja a jelent és sokszor ismétli önmagát. Életek és az egymásra ható döntések regénye. Libabőrős , ritka olvasmányélményem volt. Méltán lett az egyik legkedvesebb regényeim egyike az évben. 





Alig várom a következő részt, hogy újra ellátogathassak ide : Alois Dallmayr, Királyi udvar szállító, Diener utca 13., München. 

Nem mindennapi családregény, pont olyan, amelyet a könyv ígér. Remélem Ti is végigmentek a következő fázison majd:  ajánló olvasás, olvasás, a könyv olyan, amilyennek ígérik, az olvasó elégedett és visszatér majd a következő részben, hisz kíváncsi , hogy folytatódik a sorozat. Én egész biztosan így teszek majd. Hiszen, 

A történet folytatódik ...

Most pedig következzenek a kedvenc részek: 

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**

Karakterek: 5/ 5 

Borító: 5/5***

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5*

Vége: 5/5*

Kiadás: 2023 , Kossuth kiadó

Oldalszám: 416

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖              

Már akkor érzi a kávé illatát, amikor az még le sem főtt. "

Ha gyertyaszentelőkor fúj a szél és esik a hó, már nincs messze a tavasz. "

A vásárlókat azonban az íznek kell meggyőznie, nem a pecsétnek a ládán – mondta Korbinian Fey. "

"A legcsodálatosabb pedig az utazásban az, hogy az ember minden szokásos dolgot, minden kötelességet és feladatot maga mögött hagy, amint egy vasúti kocsi vaslépcsőjének az első fokára ráteszi a lábát. "

– Mi az élet? – kérdezte a plébános. – Csak egy szempillantás az örökkévalóságban. Imádkozz , gyermekem , aztán térj vissza az életedhez, és mindig gondolj arra, hogy nagyon rövid. És légy boldog! "

Az új évszázad csakis jót hozzon neked, a gyerekeknek és az üzletnek! A Dallmayr naggyá lesz a vezetésed alatt, ebben egészen biztos vagyok. Talán még nagyobb, mint azt ma Te és én el tudnánk képzelni. Nézlek majd odafentről, Therese, és tapsolni fogok, amikor újabb építőkövet teszel az előzőkre. "
(Részlet Anton Randlkofer feleségének írott utolsó leveléből...)



Ennek pontosan így kell mennie : ajánlás, kóstolás, az áru olyan, amilyennek ígérik,a vevő elégedett és visszatér. "

Azért vannak a szülők,hogy észnél legyenek, amikor a gyerekeket elragadják az érzéseik. "

Haladni kell a korral de még jobb , ha az ember megelőzi a korát. "


– Az élet újra meg újra keresztülhúzza a számításainkat. […] A mi korunkban már semmit sem volna szabad halogatni – mondta. "

A világ akkor nagyon egyszerűnek tűnt az élet pedig nagyon szépnek. Még mindig szép, de nem egyszerű. Nem akarok többé hátranézni, és ha képes vagy rá , te se tedd. "

– Ez a világ rendje – mondta. – A fiataloké a jövő. Amíg azonban itt vagyunk, mi is teszünk ezt-azt, nem igaz? "

– Aki zarándoklatra megy, semmitől sem kell félnie – állította Balbina. "

Könyvet tudott volna írni arról, amit üzletasszonyként több mint húsz év alatt megtanult."

Itt mindenből a legjobb kapható, és nem számít, hogy a vevők müncheniek, bajorok, poroszok, olaszok vagy franciák, katolikusok, zsidók vagy protestánsok, mint von Linde úr. " 

Előbb szilárdan kell ülni a nyeregben, csak aztán lehet vágtára fogni a lovat. "

– Az embereknek legyenek nagy céljai – […]. "

Néha már az álmodozás is jóllakat valamelyest, […]." 





A könyvet keresd a Kossuth kiadó oldalán, április 10-ig, a húsvéti akció keretein belül őrült kedvezménnyel!! : https://www.kossuth.hu/konyv/6010/dallmayr-1-a-szep-elet-alma

A kiadónak innen is nagyon köszönöm ezt a könyvet ! 

Ezen bejegyzés végén pedig szeretnék Áldott húsvéti Ünnepeket kívánni Nektek, kedves olvasók ! 

Jó olvasást! 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre



A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök! 




A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2023
Copyrigth,© Kutasi Edina 

You May Also Like

0 megjegyzés