Budai Lotti - Amit magammal viszek ( Tök - életlen életek 3.)

by - július 18, 2022

 
Sziasztok!

Nem szeretnék hosszas felvezetővel indítani, hiszen Budai Lotti Tök-életlen életek sorozatáért való rajongásomat, mi sem fejezhetné ki jobban, mintsem , hogy mindegyik részről volt hosszas ajánló itt, a blogon. S ahol tudom, mindig megemlítem, mint nagy kedvencemet. Elérkeztünk a sorozat befejező részéhez is, nemrég megjelent az Amit magammal viszek. Én most fejeztem be, természetesen imádtam. Sőt, azt kell mondjam, gyönyörű ívet írt le a sorozat, minden egyes résszel felülírta a korábbiakat. Azt hiszem, ez lett a kedvencem! Több szempontból is. De erről később, most jöjjön a fülszöveg. 

" Nem ​kell magadtól elvenned ahhoz, hogy adni tudj

Laura a poggyászai mélyére ásott, és készen áll arra, hogy eldobja azokat, ahogyan arra is, hogy új életet kezdjen valakivel… Vagy mégsem? Mert egy dolog a csomagok alján démonokra bukkanni, és egészen más megszelídíteni őket, főleg, ha a régi beidegződéseink és a sérüléstől való félelmeink egyszerre lépnek működésbe…

Ez történik Laurával is, de a válságos pillanatban segítségére siet egy különleges ember, Berci atya, aki évek óta foglalkozik problémás fiatalokkal, akiket rendszeresen magával visz Srí Lankára önkénteskedni. Laura is a csapattal tart, hogy velük együtt jöjjön rá, hogyan gyógyíthatja meg saját belső gyermekét. Emellett más új élmények és leckék is várnak rá ebben az egyszerre békés és színes országban, ahol egy elefánt ormányának érintésétől többet lehet tanulni, mint a világ összes bölcsétől.

Budai Lotti Tök-életlen életek-sorozatának befejező részében Laura az útja végére ér egy csodálatos helyen, ahol az ellentétek békésen megférnek egymás mellett, és ami ideális arra, hogy az ember megtalálja önmagát, és valaki másnak is helyet csináljon az életében. Persze kérdés, hogy kinek… Bencének? Lórántnak? Vagy valaki egészen másnak? "

Ha még nem olvastátok volna a sorozat eddigi részeiről szóló ajánlóimat, linkelem. 
Ahol kezdődött a rajongásom : 
Ahol folytatódott: 
Tök-életlen életek sorozat


És azt hiszem, ez az , ahol kicsit ki is csúcsosodott. Hiszen ez is egy olyan kötet, aminek olvasására jobb időpontot el sem tudtam volna képzelni. Ez volt az a sorozat, melynél először éreztem azt kortárs regény iránt, hogy teljesen beránt és magával visz. Olyan hangnemet üt meg, amivel nagyon könnyen szól a mai fiatalokhoz és fiatal felnőttekhez, felnőttekhez egyaránt. Nagyon ritka az ilyen. Ez volt az a sorozat, ami úgy tárt elénk emberi sorsokat, azok alakulásait, hogy nem volt tolakodó, sőt, kivételes humorral volt átszőve. 
Ami kimondott olyan igazságokat , papírra vetette a "nem akarok beleszólni " féle világot . Görbe tükröt tartott elénk. Túl azon, hogy szórakoztat, gondolkodásra hív, a mai , 21.századi világunkat tökéletes pontossággal adja elénk, a végén pedig mindannyian elmélázhatunk picit a létezés, cél értelmén. Mert világos, hogy pontosan ez az a világ, amelyben élünk. De vajon ez e az, melyben élni is akarunk? ! 
Ha jól emlékszem, hasonló kép volt az első rész ajánlójánál is;
 írjunk le egy keretet



Hogyan találja meg önmagát főszereplőnk , Laura, aki a franciaországi ( a második rész ott játszódott) útja után most hazatérve úgy látszik ismét összezuhanni készül. Viselkedése kiszámíthatatlanná vált, túlérzékeny és egy hajszál választja el a pánikrohamtól és a paranoiától. Mi változott? Félhet e egy ember a félelemtől? Laura a bőröndjei mélyére ásott, éppen elengedné , amikor a régi megrögzött félelmei ( melyek korábbi traumáiból maradtak meg vele ) újra becsúszik az életébe. 

Megállítható e a szakadék felé tartó zuhanás ? Ki tarthat nekünk ejtőernyőt? 
Mi van a lelkünk poggyászának legmélyebb fiókjában? 

Nagyon nehéz megfogalmazni egy harmadik részről szóló ajánlót. Ezért is rendhagyó egy picit ez az ajánló ...
Alapból egy olyan könyvről is nehéz írni, ami ilyen mélyen belemászik az önismeret témakörébe. Mert minden, amit én kiolvastam belőle ( direkt ezt a szót használva az elolvasva helyett) az nem feltétlen az, amit te is elvinnél magaddal belőle. 

Mert ez az a könyv, ami " vigasztalja a sokat látott, összetört/ragasztott lelkeket " . Szándékosan használva most újra azt az egy mondatot, amit úgy érzem nagyon jól sikerült megfogalmaznom, ma sem mondanám másképpen. 

(S ez az a mondat, ami a második rész borítóján is szerepel. Az én ajánlásom... Wow! Ez a mai napig hatalmas megtiszteltetés nekem. Az, hogy egy ilyen könyv hátoldalán viríthat, teljes libabőr... Köszönöm!) 

Lényeg a lényeg, teljességgel oda meg vissza vagyok a történetért. Megpróbáltam összeszedni, melyek azok az útravalók, Amit magammal viszek a sorozatból: 
- Bizony mindannyian tök-életlen életet élünk, mert nem létezik tökéletes.
- Nem fogadhatjuk el a saját fájdalmunkat arra hivatkozva , hogy másnak biztos rosszabb.
- Minden érzés jogos, ne érezd rosszul magad azért, ahogyan érzed magad.
- Meg kell bocsátanod magadnak a saját rossz döntéseidet is. 
- Tündérmesék nem léteznek.
- Favoritus - esélyes a győzelemre. Te is válhatsz azzá, aki lenni akarsz!
- " Az élet utazás, az emberek pedig útitársak. "
- Hogy milyen érzés az, amikor elkezdesz leereszteni . Hogyan kerekedj ezen úrrá . 
- Ne hagyd, hogy a társadalom rád kényszerítsen valami olyat, ami "elvárás" lenne. Ne azért dönts úgy, mert "hiszen ez a szokás".
- Próbálj meg minden kell helyett , akaromot megélni. Kényszerűségek helyett legyen már tök normális a szabad választás.
- Az igaz szeretet egy állapot.
- Legyen kapcsolatod a saját érzéseiddel.
- Minden ismétli önmagát addig, amíg dolgod van vele. Újra és újra visszatér, mindaddig, mígnem megtanulod az általa szánt leckét.  
- A nyílt kommunikáció fontos. 
- Ha valaha is azt érezted, meg kell tenned, tedd meg! Hallgass a belső hangra.






Berci atya szavai most is itt hangoznak a fejemben. 
" -Mind ugyanarra a hegyre igyekszünk, csak az utunk más. Igaz ugyan, hogy az én utam a katolikus egyházon át vezet, de ez nem jelenti azt, hogy kifogásolnom kellene, ha valaki más utat keres. A lényeg a keresés.
Csípem a pasast- mondta Bence " ... , s mondtam én is. Nagyon szerettem az összes megszólalását. Elképesztően jó ötlet volt belevinni ezt a szálat a problémás fiatalokkal, valamint a nyitott és hihetetlenül tiszta lelkű Berci atyával együtt. 


Lotti utazásairól készített dokumentációit az összes social felületén nyomon követem, egyszerűen imádom. Mindezek pedig írásos formában megjelennek a könyveiben is, ezúttal Srí Lankáról. Imádtam, azonnal indulnék, hogy felfedezzem magamnak ezt az ékszerdobozt.  " De, ahogy említettem, ami még inkább lenyűgözi az ide érkezőt, az a természet. Nem is a szépsége, hanem a… kicsattanó ereje! " Ez egy rendkívül csodálatos hely. Amelyhez az írónőnek köszönhetően mostmár csodálatos élmények is fűznek.


Hihetetlen hosszú utat jártunk be a főszereplővel Laurával , Indián és Franciaországon át Sri Lankáig, majd vissza. 
A három rész közül garantáltan ez lett a kedvencem. Minden eddiginél maibb és valósághűbb. Közvetlen és valódi! A stílus maga az ember, s Lotti könyveinek stílusa elengedhetetlen a mai világban. Könnyed, de mégis elgondolkodtató. Rendkívül egyedi. Irigylem azért, hogy a jobbnál jobb gondolatait ilyen minőségben sikerül papírra vetnie és minden könyvével egyre magasabbra teszi a lécet. Minden elismerésem! 

Olyan élethelyzetekről olvashatunk, amelyekkel tudunk azonosulni, ahonnan mi is keressük a kiutat. 



Legyen ez a könyv a poggyászod a következő utazáson, amit önmagadhoz teszel. ✈

Most rajtunk a sor! Mindezeket nemcsak elolvasod, ezeket a gondolatokat egy életen át magaddal viszed!

Hihetetlenül fog hiányozni ez a sorozat, de az első adandó alkalommal tudom, hogy újra fogom olvasni és minden alkalommal mást viszek majd el belőle! 

Bárcsak úgy kezdhetném újra ezt a sorozatot, mintha először olvasnám! Mégegyszer… 

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5*** - méltó befejezés

Karakterek: 5/5 - egy kicsit mindenki élethez hűen problémás

Borító: 5/5** -  ismét nagyon találó és kivételesen gyönyörű grafika. Őszintén gratulálok a készítőknek. 

Cím: 5/ 5**

Stílus: 5/5****

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5*

Kiadás: 2022 , Álomgyár kiadó 

Oldalszám: 413

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

-Mert ezt sulykolták beléd, ahogy mindenkibe… -Figyelj! – húzódtam hozzá közelebb. – Előfordult, hogy anno gyerekkorodban azt mondták neked, hogy ne panaszkodj, ha iskolába kell menned vagy meg kell enned a főzeléket, mert a világon hány millió gyerek nem járhat iskolába és éhezik nap mint nap?
– Igen – bólintott Enikő könnyes, de egyben kíváncsi tekintettel, hogy ugyan mit akarok ebből kihozni.
– Na, látod! Valahol itt kezdődik. Hogy arra hivatkozva tagadjuk meg a saját fájdalmunkat, hogy másnak biztos rosszabb. Pedig, ha belegondolsz, ez a káröröm egy fajtája. – A kárörömé?
– Igen. Amikor arra akarunk rávenni embereket, hogy attól érezzék jobban magukat, hogy másnak rosszabb, akkor igazából kárörömre biztatjuk őket. " 

Ami a fontos, hogy ne érezd rosszul magad azért, ahogyan érzed magad."

Nincsennek tündérmesék, kedves lányok és asszonyok, akikhez egyszer valamiféle véletlen folytán eljutnak majd a szavaim. Ami van, az olyan embereknek a találkozása, akik úgy nagyjából kompatibilisek egymással. "

-Miért Favoritus? – kérdezte Lóránt, míg kiszálltunk az autóból a fehérre meszelt kőkerítés és a tekervényes, fekete kovácsoltvaskapu előtt.
– Latinul azt jelenti, hogy aki esélyes a győzelemre – darálta Kisbence, miközben ő is kikászálódott a kocsiból. – Azt jelképezi, hogy itt mind esélyesek vagyunk azzá válni, akivé akarunk. "

Forrás: Álomgyár kiadó Facebook oldala



– A gyerekeknek mindig jót tesz, ha kiszakadnak abból a környezetből, ahol a problémáik keletkeztek. Az önkéntes munka pedig, amit itt végeznek, segít nekik perspektívát váltani. Arról nem is beszélve, hogy a nyugalom és az a fajta testvériesség, ami ilyenkor itt uralkodik, segít nekik megnyitni a szívüket felénk, szakemberek felé, de egymás felé is. Azaz őszintébbek lesznek önmagukkal is. És hiába vagy te felnőtt, Laura, szerintem most neked is erre lenne szükséged. Hisz végső soron mi mind sérült gyerekek vagyunk, még akkor is, ha időközben felnőttünk.
„Mi, végső soron, mind sérült gyerekek vagyunk…" Az atyának ez a mondata még sokáig visszhangzott a fejemben. Annyira meggyőző volt, amit mondott, hogy nem is tudtam hirtelen, mit válaszoljak. "

– De ha be van kapcsolva a mobilja, akkor nem tudja a rendőrség… nem is tudom…, beháromszögelni, vagy valami…?
– Laura, az élet nem egy CSI-sorozat epizódja. "

És hogy el vagyok veszve, merthogy nincs lakásom, autóm és fix állásom? Mintha attól függene, hogy ki mennyire érett vagy önazonos, hogy – Lóci hasonlatával élve – hány „dobozt" birtokol. Van-e saját nagy doboza, amiből reggelente elmehet egy kisebb dobozban ülve egy még nagyobb dobozba, hogy onnan esténként újra hazatérjen a saját dobozába, és hogy ha nagyon elunják a dolgot, akkor dobozokba rakják a ruháikat, és a kisdobozzal meglépnek egy Balaton- vagy tengerparti dobozba, hogy hazatérve kezdjék elölről az egészet.
Röhej! Mármint nem az, ha valaki így él, hanem az, ha valaki szerint ez önmagában érték. "

Amíg emberek vagyunk, lesznek vágyaink, ami rendben is van. Mert a tök alapvető szükségletek is vágyak." 

Hiszen gondoljunk bele, egy nap hányszor fordul meg a fejünkben, hogy valamit meg kell csinálnunk. Le kell vinnem a kutyát sétálni. Meg kell írnom ezt a jelentést a főnökömnek. El kell vinnem a gyereket edzésre… Pedig mennyivel jobban hangzik, hogy le akarom vinni a kutyát sétálni, mert örömet akarok neki szerezni. El akarom vinni a gyereket edzésre, mert neki fontos a sport, és én támogatni akarom benne. Meg akarom írni ezt a jelentést, mert azt akarom, hogy a főnök elégedett legyen a munkámmal, mert ez számomra biztonságérzetet ad. Akár a legtriviálisabb dolgokkal is működhet: ki akarom takarítani a lakást, mert tiszta környezetben jobban tudok koncentrálni. És Berci atyának ez a módszere igazából nem szól másról, mint a saját életünk feletti irányításról. A kényszerűségek helyetti szabad választásról.





Az igazi szeretet egy állapot. Amikor egynek érzed magad a másikkal, úgy érzed, hogy a másik a részed, és fordítva. Te az övé. Félre ne értsd, nem valamiféle egészségtelen szimbiózisra vagy felolvadásra gondolok, hanem arra, amikor az egyik nem tud ártani a másiknak, mert az olyan, mintha magának ártana, magának okozna fájdalmat, és fordítva. Amikor a másiknak okoz örömet, azzal magának is örömet okoz. Ha a másikkal jó történik, az olyan, mintha vele történne jó. Ha a másikkal rossz történik, az neki ugyanolyan rosszul esik, és ezért megpróbál segíteni a másikon. De nem azért, mert ezért cserébe elvár valamit… De ettől a legtöbb pár még nagyon messze van. "

-Ez éppen az a szeretet, amiről beszéltél. Ha az emberek úgy tekintenének a természetre, az élőre és az élettelenre, mintha azok a részeik lennének, senki nem pusztítaná vagy szennyezné őket többet. "

-Én csak egy srác vagyok, aki sok minden megélt, és ha kérdeznek, hát megosztom a saját tapasztalataimat, vagy elmondom, én miről mit gondolok.
– Szerintem ennél többet nem is várnak egy tanítótól.
– Csakhogy az ember könnyen okos a saját múltjával kapcsolatban. A jelenem ennél sokkal zavarosabb. És azt hiszem, már egy ideje én sem találom, hogy merre van előre. "


Jó dolog, ha valaki képes arra, hogy a saját erejéből másoknak adjon. És igaza van. A legtöbb ember ezen a földön hazugságban él. Az igazsághoz pedig a hazugságokon át vezet az út. A békéhez a békétlenségen. A fényhez a sötétségen. És amíg az emberiség nem ér el egy bizonyos tudatszintet, ez a többség számára így is marad. "

A megértés maga a szeretet. "



A könyvet keresd az Álomgyár kiadó kínálatában! 

Hálásan köszönöm, hogy itt voltatok ma velem és együtt fejezhettük be Budai Lotti történetét. Nagyon várom már az év végét, amikoris Lotti új könyvvel érkezik, mely a borító és a fülszöveg alapján megint valami olyan lesz, amit az ember nem felejt el ! 


Nagyon szépen köszönöm az Álomgyár kiadónak innen is a kötetet. 


Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző könyvajánlóm: Pap Éva : Megbocsátás

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Ajánlom figyelmedbe a nyári közös olvasós kihívást, amelyhez nyereményjáték is társul : részletek itt


Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Olvassatok sokat, további nagyon szép nyarat kívánok!
Én pedig hamarosan jövök,



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022



















You May Also Like

0 megjegyzés