Budai Lotti - Akik poggyász nélkül utaznak

by - július 08, 2021

 

Sziasztok!
Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újra billentyűzetet ragadok, de mesélnem kell a legutóbbi olvasmányélményemről, és  valljuk be, ha van mondani - mesélnivaló, nem elég az Insta nyújtotta karakterszám. 




Új kedvencet avattam ezen kötettel, áll a címben. Ritkán mondok ilyet, de ez a könyv sikerre van ítélve. Bár még csak egy bő hónapja jelent meg, bízom abban, hogy nagyon hamar a toplisták élére csúszik! /És remélem, hogy ehhez egy kicsit én is hozzá járulhatok, mert teljességgel megérdemli!)
Remek cím, megkapó borító és csodás tartalom. Mi kell még, ha nem ez, hogy egy könyv sikeres legyen?! 





Szóval , Akik poggyász nélkül utaznak kötet az a könyv ami előbb a borítójával, majd a címével fogott meg. És ezután jött a tartalom, ami végképp magával ragadott. Már az első oldalak után. 
Ritkán teszek ilyet, de az első két oldalt bemásolom ide Nektek, hogy érezzétek át az az energiát, azt a kivételes és remek elbeszélésmódot, amiről beszélek!




Nos tehát, az első bekezdés sok mindent előre vetít, mégis a könyv beszippant. 

Miért? Mert ez a 21.század. Tökéletes görbe tükör. A nem akarok beleszólni papírra vetett formája.
Egy családi dráma közepére csöppenünk  - ami a szereplőink, Laura és Ákos szerint -még csak közepesen is volt borzasztó.

Elvárások, társadalmi nyomás. Családi nyomás, kellemetlen rokoni ebédek, amelyek kötelezők. 

És ekkor jön a fordulat, a felmentő seregként a Facebook poszt, (és az utolsó pillanatban eszembe jutott , hogy ezt állapotfrissítésnek hívják , no!) miszerint - Laura legjobb barátja, akivel annyi időt töltött,  majd váratlanul megszakadt a kapcsolatuk és mindenki ment a maga útjára - Bence, Budapestre utazik. 

Hogyan változtatja meg a jóképű, immár felnőtt -kicsit megkomolyodott-  férfi a 7 éve kapcsolatban élő,  leendő feleség, Laura életét? Lehet-e ennyi év elteltével válaszokat kapni a nyitva maradt, megbeszéletlen közös múltra... ? Vagy talán épp ez a löket kell Laurának, hogy átgondolja életét és az eddig tök-életesnek hitt vagy inkább titulált életét mégis tök-életlenként könyvelje el... 


Hihetetlen egyedi, nagyon mai, elképesztő mennyire a mai embereknek szól. 
Kicsit Leiner Laura könyvekhez tudnám hasonlítani, aki főleg a mai tinikhez szól  (btw én is szeretem), Budai Lotti pedig a fiatal felnőttekhez/ felnőttekhez. 



Volt egy olyan wow érzésem a könyv elolvasasa közben és után, amit már nagyon régen éreztem. Tudjátok, az a , na most akkor álljunk meg egy pár napra elmélkedni rajta, érzés. /Igen, ez volt az a könyv is, amiről a hét elején a könyvtok -amit azóta is annyira szeretek- bemutatására szolgáló posztban meséltem. / ❤️

Talán azért, mert tényleg annyira mai. Azon túl, hogy ez egy romantikus regény, női főszereplővel, nekem hiányzik mellőle a lélektani címke. No és a humoros!
A lélektanin túl , pedig igazi felemelő élményt ad! Simogatja, vigasztalja a sokat látott, összetört/ragasztott lelkeket! 

Egyszerű, ámbár annál ismerősebb élethelyzeteket mutat be, nem is egyet! A mai emberek, fiatalok , felnőttek legtöbb problémája bele van rejtve az önismerettől, az énkresésen át a társadalmi normákig. A mikor mi a helyes dilemmát átforgatja egy mégis ki szerint is helyes, miért is elvárás kezdetű monológba! 
Elgondolkodtató, szemet felnyitó könyv, amire sok mindenre ráébreszt. Éppen ezért nagy taps jár az írónőnek , aki bátor volt és mert erről írni, tele tabu , szőnyeg alá söpört témákkal!
Annyira szerettem a beleszőtt iróniákat is, főleg, amelyek a social mediához köthetőek! Nagyokat kacagtam , mégis ott volt a keserédes mosoly is, mégis csak, ez az a világ, melyben élünk, de vajon ez e az, amelyben élni is akarunk?!

S el ne felejtsek már szólni Indiáról! Hiszen Laura, egészen odáig menekül a válaszért. A csodálatos India, amihez megannyi elvárást kötnek. A spiritualitás , a megtisztulás hazája. Legjobb helyet vette célba. Annyira találó! Bár klisékről beszélt, valljuk be, India eltörpül olyan kedveltebb  úticélok mellett,mint pl Horvátország. De miért is?
Nagyon tetszett a leírások, a túrista mód, az ott tett találkozások, beszélgetések. Szerettem az utalást arra, hogy bár a főszereplőnket, Laurát, legjobb barátja, a kicsit kényes Nóri is elkísérte az utazásra, az igazi megoldásokra egyedül kell ráébrednünk. Az igazi elhatározások, döntések csendben, odabennt történnek. A válaszokra magunknak kell rátalálnunk.

Ez a könyv, térkép élethelyzetekhez,  amelyekhez nem kell utaznunk, amelyek sokszor fejben, másszor pedig az életben történnek meg velünk. 

Ez a könyv rólad is szól, ha elhiszed, ha nem. 

Legyen ez a könyv a poggyászod a következő utazáson, amit önmagadhoz teszel. ✈


Nekem  ez most egy nagy személyes kedvencem  is lett , bár azt nem osztom/oszthatom meg miért, csak higgyétek el nekem. 

A bejegyzés vége felé pedig itt hagyom a kedvenc bibliai idézetemet, amely sokszor átsegített már, s ami gyakran eszembe jutott a könyv olvasása közben - noha semmi köze a kötetnek a valláshoz. 

Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak. (Préd 3,1)
 


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   

Történet: 5/5*

Karakterek:  5/ 5

Borító:  5/5**

Cím: 5/5**

Stílus: 5/5** 

Szórakoztatás: 5/5

Vége: 5 / 4 - azért várom a folytatást, amit Novemberre ígért a kiadó!

Úgyhogy igen, az egyetlen mondat amit nem szerettem benne: A folytatás következik :D

Kiadás: 2021, Álomgyár

Oldalszám: 474


Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖     :      

"  Azemberek azért kelnek fel reggel, hogy dolgozni menjenek. Azemberek azért dolgoznak, hogy pénzt keressenek. Azemberek azért keresnek pénzt, hogy eltartsák a családot. Azemberek azért alapítanak családot, hogy ne legyenek egyedül, és legyen kiért felkelni és munkába menni reggel. Az ő világa ilyen volt, egy szögletes, zárt, véges rendszer.."

"-Ne légy túl szigorú magadhoz - mondta komolyan. - És ne vedd magadra fölöslegesen mások felelősségét. "

"Az életben mindig azokkal ismerkedtem meg, akikkel az adott pillanatban meg kellett. Ez már csak így van... Az emberek mindig akkor jönnek az életedbe, amikor jönniük kell..." (Hm...)

"-A vegetarianizmusból nem lehet szabadságra menni."

"- Tök életlen - ismételte Bence. - Hisz kinek is kellene a tökéletes, nem igaz?"

"Hogy a sérüléseinktől csak még értékesebbek leszünk..."

"hisz ez az élet rendje, nem igaz?"

"Mindig csináld azt, ami boldogságot okoz."

"Fájdalom-pingpong vagy inkább fájdalom-tenisz?"

"De ha nincsenek a miértjeidre válaszaid, az már gond..."

"Ha nincs célod, nincs álmod, mi az, ami életben tart? "


"- Ha túl sok negatív, fájdalmas, szenvedést, szorongást okozó gondolat gyűlik össze benned, a tested megbetegszik. Ez fordítva is működik. Ha egy reggel nyomott hangulatban ébredsz, ha nem tudod, mi bajod, de a testedet rosszkedv lengi körül, az elméd aznap negatív, fájdalmas gondolatokat szül. De neked nem kell ennek a testelmének kiszolgáltatva hánykolódnod. Nem kell beletörődnöd, hogy gondolatok betegítsék a tested, hogy a tested energiái cibálják magukkal a gondolataidat. Ha az elméd lecsillapítod, lecsillapodik a tested, ha lecsillapítod a tested, lecsillapszik az elméd. Ha a tested a középpontjába kerül, a középpontjába kerül az elméd is. Ha a tested koncentrál, az elméd is koncentrálttá válik. Ha a tested fegyelmezett, az elméd is fegyelmezett. És ez a jóga...
Emlékszem, ezen a ponton megborzongtam. "

"Ráadásul... Amikor változik valami - folytatta -, az szükségszerűen azt is jelenti, hogy valami, ami eddig volt elmúlik. És ami elmúlik, azt meg kell gyászolni. Legyen az jó vagy rossz. Legyen az bármi."

"És megint itt voltak... A szabályok. Az életek. Az életszabályok."


"Azt hittem, az élet, az emberi élet, a világ szabályokra épül. Szabályokra, amelyeket azért követ mindenki, mert helyesek. És egyszer csak felsejlett egy másik lehetőség: mi van, ha ezek a szabályok csak attól helyesek, mert mindenki követi őket? De akkor... ki találta ki őket? És ami még fontosabb: ezek a szabályok úgy egyébként boldoggá tették valaha is az embereket? Az érdekükben valóak? "

"Mindenkinek vannak poggyászai, Lauka... - mondta. - Elhajíthatod őket, ha akarod. De addig nem fogsz megszabadulni tőlük, amíg beléjük nem nézel. Amíg le nem ásol a csomagjaid legaljára."


Kötelező olvasmány! Tényleg! 

Hamarosan jövök, addig is csodás , olvasmányélményekben gazdag napokat kíván,

Vigyázzatok magatokra ezekben a szinte már elviselhetetlen meleg időkben!


(A könyvet az Álomgyár kiadótól recenzióként kaptam. Ez a tény a véleményemet sem most, sem máskor nem befolyásolja!) 


A bejegyzés bármely részletének felhasználáshoz a szerző írásbeli engedélye szükséges. 


Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2021

You May Also Like

0 megjegyzés