Tracy Rees A vidéki templom titkai (Hopley 1)

by - augusztus 01, 2022

 

Sziasztok!

Ma egy nagyon különleges, friss megjelenésű történettel jöttem hozzátok, kedves olvasók, csodálatos helyre invitállak benneteket. Olyan kötetet ismertem meg nemrég, ami megmelengette a szívemet. Túl azon, hogy a borító abszolút szerelem és nagy köszönet , hogy ez ilyen formában megjelent, mert szerintem sokkal egyedibb, mint az eredeti megjelenésű párja.  Imádtam és nagyon remélem, hogy kiadják itthon is a következő részét! Kossuth kiadó, (akiknek innen is nagyon szépen köszönöm a példányt), nyugtassatok meg effelől! 

A könyv tehát: Tracy Rees: A vidéki templom titkai ; a Hopley sorozat első része

Jöhet egy fülszöveg? 

Talán ​ez mentette meg az életem…” – Gwen szeme megakadt a régi vendégkönyvben lévő sietős macskakaparáson. És máris a bájos Hopley-t övező rejtély kellős közepén találta magát…

Egy családi tragédia következtében Gwen Stanley összetört szívvel magára marad. Nincs kihez fordulnia, így Mary nagynénje hopley-i házába menekül, az angol vidék egy távoli szegletébe. A szélfútta mezőket járva a múltba réved, és életében most először elveszettnek érzi magát.

Egészen addig, míg be nem lép a falu szélén található bájos, ám elhagyatott templomba, ahol egy könyvre bukkan, tele a helybéliek titkaival, és nekilát, hogy kibogozza a rejtélyt, ami a zárt kis közösség központi alakjait érinti.

Amikor Gwen belebotlik a helyi, jóképű művészbe, Jarvisbe, azonnal megérzi a köztük lévő vonzalmat. Megosztja a férfival a könyvet és a titkokat, és együtt próbálják felkutatni az asszonyt, aki kulcs lehet a rejtélyhez, és segíthet megmenteni a kis templomot.

Gwen lassan beleszeret Javisbe, de időközben felfedez valamit a férfi múltjában. Tényleg bízhat benne? És a könyvbeli rejtély közelebb hozza őket egymáshoz, vagy összetöri Gwen meggyötört szívét?


Te mikor írtál utoljára valahol a látogatók könyvébe? Hadd kezdjem rögtön egy pár soros kitekintővel. Én nagyon szeretek a vendégkönyvbe írni. Nem tudom, követ e már valaki olyan régóta, de jó pár évvel ezelőtt gyakorta osztottam meg útinaplót is , ahol mindig bátorítottalak benneteket , írjatok egy-egy kedves szót , emléket a könyvbe. 2017-ben, Pécsen,  a Zsolnay-negyedben tett kirándulásunk alkalmával is így történt, visszakerestem, a bejegyzést, majdnem napra pontos. Bár az nem látszik, én emlékszem mit írtam mellé , hiszen káprázatos élmény volt. 


NA de vissza  a regényhez! 


Tracy Rees regényének, A vidéki templom titkainak borítója levett a lábamról. Káprázatosan szép, akár egy festmény. S nem is jártam messze az igazságtól! Imádtam ezt a könyvet igazán, hogy stílusos legyek, megér egy misét! 

Festői környezetben egy igazán egyedi történet. Adott egy kis közösség, melynek templomának napjai meg vannak számlálva. Fennáll a veszély, hogy akár össze is dőlhet. A felújítás nagyon sokba kerül, Hopley pedig pici közösség, ahol az emberek nincsenek sokan, így a pénz, amit erre fordítanának, alig gyűlik. Dave tiszteletes pedig akármennyire belevaló, "Nem ostoba. Pontosan tudja, miért nem járnak már templomba a hívek. Hopley többé nem az a közösség, ahol az emberek megházasodnak, megkeresztelik a gyermekeiket és eltemetik a szeretteiket. Sokan elköltöztek, az üzletek bezártak, túl erős volt a nagyvárosok vonzása. Hopley haldoklik, vele pedig a Szent Domneva is. Ez történik szerte az országban, és senki nem állíthatja meg. De attól még szomorú. " 

Most tényleg nincs tovább? 

" Vasárnap reggel." - első mondat. Így kezdünk. A vasárnapi mise után, a hirdetésekben elhangzik a tiszteletes aggódó gondolata, utolsó segítségkérő kiáltása. És egy ötlet felvetés, amely talán megmentheti a kis falu ékét. 
Az egykor virágzó turistaforgalmat lebonyolító templomban áll az emlékkönyv, melybe anno nagyon sok bejegyzés készült. Mára ezek megfogyatkoztak, alig kerül bele egy-egy köszönő sor . A tiszteletes arra kéri és várja a segítő önkénteseket, hogy fellapozzák a látogatók könyvét és felajánlásokban bízva felkeressék azokat az embereket, kik megannyi szép pillanatot köszönhetnek a templomnak és a falunak. Abban bízva, hogy hálájuk jeléül akár jelképes összeggel is, de támogatják, hogy tovább élhessen. A tét, több mint harmincezer font. Ez a cél, ennyit kell valahogyan felmutatni a püspökségnek, hogy az engedélyezze a továbbműködést és megkezdődjenek a felújítási munkálatok. 



A múlt titkai körülöttük vannak.  Gwen , aki fiatalon lett árva és került a Hopley-ban élő nagynénjéhez örömmel vállalja, hiszen ő az egyetlen, aki rendszeresen fellapozta eddig is a látogatók könyvét és eltűnődött, történeteket szőtt az itt megállók köré, honnan jöttek, mi lehet most velük. A feladat most lényegében ugyanez.  Persze korántsem egyszerű! Rengetegen csak egy pár sort, mindenféle beazonosítható jel vagy jelző nélkül , írtak a vonalakra. Természetesen akadnak azért ennél bőbeszédűbbek is. 


Gwen segítsége a fiatal, jóképű , de kicsapongó életet élő művész, Jarvis lesz . De önzetlen ez a segítség? 
És hogyan kerül a képbe egy három éve itt járt, lila ruhás nő?!

Mindketten belevetik magukat a munkába , mi olvasók pedig nagyon gyorsan azon kapjuk magunkat, hogy a szívünkbe zártuk a kisvárost és szurkolunk, hogy összejöjjön a nemes célra szánt összeg. Egyenegyenként önt el bennünket a hála, amikor valaki igent mond és csekket küld, vagy utal az adományozó felületen. Élvezzük olvasni a kutatást, amit Gwen és Jarvis visz véghez. 
Mindeközben pedig ők is élik az életüket, dolgoznak . A mindig zárkózott Gwennek a nap végén, maga mögött hagyva a templomot Mary nénjéhez kell hazamennie, akivel együttélni nem kis feladat. 

Jarvis pedig, nos , ő  Jarvis. Neki sem egyszerű testvérei árnyékában élni, valamint szembe menni önmagával. Megkérdőjelezni saját magát és megbírkózni azzal, hogy kudarcot vallott... De ki szerint?

Itt ragadnám meg az alkalmat a kedvenc idézetem , gondolatom megosztására: 

"Hadd találjam ki. Mindketten nagyon érzékenyek. Nem szeretnek konfrontálódni. A szívem mélyén én is ilyen vagyok. Ezek jó tulajdonságok, ezek tesznek valakit igazi festővé, igazi íróvá. De muszáj keménynek is lenni. Ha nem jön magától, meg kell tanulni. Nem hagyhatják, hogy a kritika eltérítse magukat. Maradjanak szilárdak, hallgassanak a belső hangjukra, dolgozzanak keményen, sokkal keményebben, mint bárki, akit ismernek. És soha ne hallgassanak azokra, akik azt mondják, nem elég jók nem ide valók, nem tudják megcsinálni.
Jarvis megvakarja a fejét.
- Fullra kész vagyok – mondja, és Danny végre elneveti magát.
– Tudom, Merry is mindig mondja, hogy túl sok vagyok. De nem szeretem látni, hogy fiatalok letérnek az útról, csak mert valaki azt mondta, hogy rosszul csinálják. Nincs helyes módja a rajzolásnak. Vagy az írásnak. Vagy az életnek.

Sok mindenre megtanít ez a könyv. Megtanít például arra, hogy mindig van remény. Soha nem szabad feladni. Megtanít felnőni, kitörni a skatulyákból. Megtanítja a HIT erejét, ami bizony hegyeket mozgathat meg. 



Mindeközben számtalan emberi sorsot ismerünk meg. Amelyek mind egytől egyig érdekesek és értékesek. Történetükben pedig egy közös van, a Szent Dom templom . Példának okáért, egyet hadd említsek meg. Ismét egy apró részlet következik. 
" Mikor James elmegy, Jarvis 2011 májusával folytatja a munkát, és talál is valamit.

Május 10. Ez a templom Kent drágaköve. Itt esküdtünk meg 1983-ban, és csakis boldog emlékeink vannak róla. „A szeretet soha el nem múlik."   "
És a válasz, annyi év elteltéből: 
" Kedves Mr. Millwood és Ms. Stanley!

Köszönjük a levelüket! Nagyon örülünk, hogy kapcsolatba léptek velünk, most, hogy a drága Szent Dom veszélybe került. Ahogy a látogatók könyvében is olvashatták, az az egyik kedvenc helyünk, az esküvőnk helyszíne, és a közös nagy kalandunk első állomása. A mellékelt fotók tanúsítják, hogy harmincnégy év után is erős a köztünk lévő szövetség. Douglas a legjobb barátom, ez a titkunk. Sajnos nem tudjuk személyesen átadni a csekket, mert probléma van az autónkkal, de reméljük, hamarosan el tudunk menni.
Sok szerencsét, minden jót,
Irene és Douglas Everdene  "
 
Hát nem csodálatos? 

Az, hogy végül miképp alakul a gyűjtés és megmentik e a templomot nem árulhatom el. Ahogyan azt sem, hogyan végződnek szereplőink sorsai, egyet viszont bizton állíthatok: lesz meglepetés bőven, ebben a titkokkal és sorsokkal átszőtt, lebilincselő történetben. 


Az írónő megjegyzéseinél említi meg, hogy ezt a regényt, 2020-ban írta, amikor világunk kiszámíthatatlanná, a kapcsolódás a legnehezebbé vált . Elmenekülést jelentett neki és imádta írni. Talán ezért is ennyire érzelmes és megkapó. Jókedvre derít, legyél bármilyen helyzetben! 

Tracy, nagyon köszönöm, hogy megírtad!
És köszönöm a Kossuth kiadó minden munkatársának is, akiknek révén mi is a kezünkben tartva olvashatjuk ezt  a csodás könyvet. Ne habozz hát!

Keresd a könyvet a kiadó honlapján, AKCIÓS áron az alábbi LINKEN : a-videki-templom-titkai

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5*** 

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5** 

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5*

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5*

Kiadás: 2022 , Kossuth kiadó 

Oldalszám: 318

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

Szereti ezt a gyönyörű, régi templomot. Szereti a hangulatát, az elmúlt idők szenvedélyes, bátor visszhangját. "

Aayan sóhajtott.
– Más vallás, ugyanaz az isten. A nevem azt jelenti: Isten ajándéka. Nem könnyű ilyen nevet viselni. Nem minden imám ért velem egyet, és biztos vagyok benne, hogy az önök klérusában sem egyeznek a nézetek, de nem hiszem, hogy Isten azt akarja, csak néhány kiválasztott ember ajándéka legyek. Úgy vélem, ott kell segítenem, ahol szükség van rá. És önnek szüksége van rá, barátom.
David elérzékenyülve mosolygott.
– Szent igaz.
– Amellett pedig, úgy hiszem, az áldás szétterjed. Ha megmarad a temploma, mindannyiunk világa gazdagodik. Ez szilárd meggyőződésem.
Jó kis lecke volt ez Davidnek. A hitét tették próbára, mikor már készült feladni a reményt, és most váratlan helyről kapott segítséget. " 

Tekints a világra mindig kíváncsisággal! Az utazó szemével nézd az embereket és helyeket! Fedezz fel rejtett kincseket a legvalószínűtlenebb helyeken! Ebben a templomban ott a varázslat, falai között pedig sok-sok történet.



És nem adom fel a reményt. Ha bármit is tanultam az elmúlt időszakban, hát azt, hogy a segítség olykor a legváratlanabb helyekről érkezik. "

Most minden színt és fényt magába szívhat, ami az elmúlt két évben hiányzott az életéből. Tágra nyílt szemmel, dobogó szívvel veti bele magát a világba, éjszakánként pedig álmatlanul fekszik a sötét városban, amely nem is sötét. "

– Kiderült, hogy mégis újra tudom kezdeni még egyszer. Vagy ki tudja? Talán többször is. És a boldogsággal sem számoltam még le.



Hálásan köszönöm Nektek, hogy elolvastátok a bejegyzésemet. Remélem hozzájárultam, hogy újabb csodálatos könyvélménnyel gazdagodjatok majd. Ha így volt, ne felejtsétek el megírni nekem, bármelyik elérhetőségemen. 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem, egyben könyvajánlóm: Budai Lotti : Amit magammal viszek 

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell


Ajánlom figyelmedbe a nyári közös olvasós kihívást, amelyhez nyereményjáték is társul és még augusztus végéig tart : részletek itt


Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Olvassatok sokat, további nagyon szép nyarat kívánok! Élvezzétek ki a még hátralévő egy hónapot! 

Én pedig hamarosan jövök,



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022









You May Also Like

0 megjegyzés