Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

by - augusztus 13, 2022

 



Sziasztok!

Azt hiszem ma egy olyan könyv ajánlójával érkeztem, amit minden bizonnyal nagyon sokan olvastatok már, remélem nektek kellemes emléket idézek fel, de biztosan vannak olyan olvasók is most közöttetek, akiknek régóta kívánság- / várólistás Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején regénye. 

Kicsit visszautazunk most az időben, ugyanis Március hónap utolsó olvasmányáról van szó, ami egyből belopta magát a szívembe, Márquez kötetei iránt pedig elindult egyfajta szerelem, nagyon szeretnék még olvasni tőle. (S fogok is, mert egy rövidebb könyve - Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája - már a polcomon vár. A többi pedig kívánságlistás.) 
Olvasmányok & gardróbrészlet



Az elemzés előtt, kérlek engedjetek meg egy pár soros kitekintőt! Ez a bejegyzés valószínűleg még váratott volna magára, ha ezt a könyvet nem kaptam volna meg a Kult-Óra csapata által. Móni, nagyon köszönöm innen is, remélem ez egy virágzó együttműködés kezdete. 

A Kult-Óra Kulturális Művészeti Pihenő és Könyvesbolt, könyvklubbal. Számos csodás programot,  workshopokat szerveznek. Az irodalom összeköt. A kreativitás feltölt, kikapcsol .
Érdemes követni a social oldalaikat, hogy ne maradjatok le a programokról! (Honlap link ) Nézzetek be hozzájuk! Én ezt debreceniként sajnos nem tudom gyakran megtenni!
De, itt a cím! Látogassatok el egy jó olvasmányért, töltsetek minél több "énidőt" itt. 😇
➡️ Gutenberg tér 3., Budapest. 1088 ↩



Most pedig nézzük a regényt az én olvasatomban!


Lírai regény, igazi elbeszélés. Olyan, mint egy jó fajta színházi előadás. Felvonásokkal (alias kevés fejezettel, amit nem is igazán fejezetnek mondanék, inkább tényleg egy lehelletnyi szünet az idősíkok vagy épp a szereplői elbeszélés között.) , részekkel, ami után csak a szüntelen taps marad, az a típusú, aminek hangját még akkor is hallod, amikor a kétoldalról húzódó vörös perzsaszőnyeg már lecsukódott. 

Nagyon más ez, mint a mai könyvek zöme. Nem is tudnám hozzájuk hasonlítani. De! Nem is egy kötelező olvasmány feelingű, hisz könnyen olvasható. Érdekes, elgondolkodtató és szívfacsaró.  Egyszerűen magadba szívod. Mind a kivételes elbeszélési módot, mind a hangulatát. 

A rabjává válsz, és mindent tudni akarsz erről az elsöprő, évszázadokon át tartó szerelemről. 
Szerelemről, ami egy pillantással kezdődött, majd levelezéssel folytatódott. Szerelem, ahol még leveleztek. De nem a "szia, micsi, mizújs" kategóriájú levelezés volt, ahol a semmi az soha nem semmi. Vagy ahol a jól vagyok és minden rendben mögött igazi elfojtott érzelmek vannak. Nem. Ez az a típusú szerelem, ahol hosszú oldalakat írtak a másik félnek, kézírással és gyöngybetűkkel. Ahol a legapróbb részlet is érdekes volt a másiknak. Élvezettel olvasta. Ebben a korban még nem azonnali levelezés ment, az üzenet alatti kerek jel nem váltott azonnal pipára, ami az olvasott szimbóluma és nem jelent meg alatta az a tény, miszerint látta. 
Ahol nem volt még jelen a "ghostingolás" , azt sem tudták mi az. Ahol az igen igen volt, a nem nem, ahol igenis továbbgondolták a dolgokat. 
Ez az, amelyben a válaszra több napot is kellett várni. De a válasz egyértelmű volt. Tudták miért érdemes harcolni és mi a veszett fejsze esete. Nem volt annyi nyitott kérdés és meg nem magyarázott történés vagy cselekedet. Minden tiszta volt, nyílt lapokkal.
 
Ez annak a szerelemnek a története, amelyik 53 éven át szüntelenül kitartott. 

Ahj mennyivel másabb volt akkor.


Az olvasáshoz le kell lazítani, elengedni mindent, csak hallgatni a mesélőt, magad elé képzelni a Dél-Amerikai tájat, bezárni a valóságot és kaput nyitni a mágikus realizmus nyújtotta élménynek és ennek a különleges szerelmi háromszögnek.


"A csodálatos történet 1880-ban kezdődik, amikor a gyönyörű Fermina élvezhetné életét, helyette választania kell két udvarlója között, a jóképű Florentino Ariza és a népszerű Juvenal Urbino doktor között. Ez a gyötrődés és háromszög csaknem 50 éven át tart.
A meghökkentő befejezésű szerelmi történet egy buja, lüktető, letűnt világban játszódik, melyet egyaránt uralnak a misztikus események és a sztentori hangú bölömbikák; ahol a tengerben olykor még feltűnik egy éneklő vízitehén keblén a borjával, vagy egy gyönyörű vízihulla; ahol még a legjózanabb gondolkodású embernek is természetesnek tűnik, hogy a tárgyak olykor elsétálnak a helyükről. Teljesen más világ ez, mint a mi közép-európai, misztikumtól mentes és romantikátlan valóságunk."

Ez a könyv, amiben annyi szenvedély van. Amiben az illatok megelevenednek. Olvasás közben nem érzed, hogy múlik az idő. Ahogy azt sem érzékeled, hogy fogynak az oldalak. Márquez egy olyan miliőt teremt, amit eddig még soha, semmilyen olvasmányom által nem tapasztaltam, pedig higgyétek el nekem, megfordult már pár pazar könyv a kezeim között. Nincs két egyforma olvasmányélmény, nincs két egyformán kedvenc könyv. Merthogy ez is egy kedvenc könyv lett. Ajánlom.

Ha a történetről kellene beszélnem, spoilermentesen nagyon nehezen tudnék. Ez egy végzetes szerelem. Fermina Daza, a női főszereplő. Igazi úriasszony, gőgös, piperkőc, nagy köztiszteletnek örvendő családból. Példa lehet az a függetlenség, egyéniség, amit képvisel. Bár talán a döntésképtelensége és stílusa miatt nem lett a kedvenc szereplőm. Ahogyan Florentino Ariza sem, neki egyszerűen a cselekvéseivel voltak elvi problémáim. Nem fejteném ezt ki bővebben, mert szerencsére nem volt túlírva a regényben az a szál, ami nemcsak engem, hanem látván más értékelőket, sokakat megrémisztett és szánalmat generált egy beteg elme iránt.
Számomra tehát Juvenal Urbino doktor volt a leginkább rokonszenves, noha neki is voltak át nem gondolt cselekdetei. Na de kinek nincsenek?
Ebből a hármasból még mindig úgy gondolom az ő karaktere volt a legnormálisabb. 



Meg kell jegyeznem, hogy ebben a könyvben mindenki, mindig a teljes nevén volt megemlítve, így én is erre szorítkoztam az ajánló során. Igazán érdekes és egyedülálló vonása a regénynek. 

A cselekmény lassú, lassan csordogáló, ahogyan a tél utáni első fagymentes napokból magához térő hegyi patakok teszik a tavasz beköszöntével. Milyen érdekes és szép egybeesés, hogy az első tavaszi hónapban olvastam. (Bár hozzáteszem, hogy ennek a könyvnek van egy olyan hangulata, hogy ha télen kuckózol be vele is melegség fogja átjárni az egész testedet és lelkedet. ) 
A három szereplő egyformán megkapja a kellő figyelmet, mindannyiuk sorsa, múltja és élete ki van fejtve, ezt kiváltképp szerettem. 

Talán nem titok, hogy Fermina Daza Juvenal Urbino doktort választja és Florentino Ariza lesz az, aki egész további életét egy plátói ideálhoz intézi. Akárcsak a kolera, mint járvány fertőzi meg e testet, átvitt értelemben elkapta Florentino Ariza is, a Fermina Daza iránt érzett gyógyíthatatlan szerelmet. Aki esetleg a jelenlegi vírushelyzet okozta járvány miatt óckodna a könyv elolvasásától, megnyugtatom, nagyjából ennyi a párhuzam és a kolera reflektorfénye.

Számomra egyébként a Juvenal Urbino doktor és Fermina Daza kapcsolata volt igazán szimpatikus. Az ő házasságukat taglaló felvonások (ha már a színházi hasonlattal éltem az elején) voltak a kedvenceim. Igazán valósághű, emberi volt.  Mondjam azt, hogy sokkal inkább szerelem? Hisz leélni valakivel több, mint ötven évet, amely során jöhet bármilyen nehézség, öröm és üröm egyaránt megoldásra jutnak. Mindent elnézni, megbocsátani, együtt újra felépülni, felépíteni és csiszolódni sokkal inkább szerelem, mint valaki iránt csak táplálni egy érzést hosszú éveken keresztül, mindenkiben azt az ideált keresni, várni és füzeteket teleírosgatni be nem teljesült vágyakkal.. Márcsak ezért sem tudtam Florentino Ariza iránt bármilyen megértést tanúsítani. {Túl azon, amiket tényleg tett... De hát ő is egy karakter, neki ez volt megírva.}

Érzelmi hullámvasút, amire jegyet válthatsz, ha elkezded olvasni. Három lélek élete gyermekkortól halálig felfűzve, tálalva hol így, hol úgy. Megtanítva sok mindenre. Például, hogy az utazásnak milyen gyógyító ereje van. Hogy egy-egy út alatt nemcsak tájakat fedezel fel, hanem önmagadat is. Ezen felül olyan életbölcsességeket vet papírra, amelyeket ki is jelölgettem. Na de nem a megszokott módon. Nem, nem post-iteltem most. Egy grafitceruza volt mellettem, és alá-aláhúztam ezeket a részeket. Hogy amikor majd újra fellapozom (mert biztos lesz ilyen), kitűnjön a többi közül. 

Igazán kivételes írásmódról már szólóttam volt, de hadd említsem még meg, hogy ami méginkább érdekes, hogy ebben a szépirodalmi műbe is belecsúszik olykor egy-egy káromkodás, egy-egy oda nem illő szó. Mindennek ellenére szerintem nem von el az olvasmányélményből, hisz ki az, aki nem hibázik és nem mondott már ki meggondolatlanul valamit?

Márquez egy mágus és még szeretnék a varázslata alatt lenni!


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/3

Borító: 5/5* - ez a Magvető kiadós legfrissebb kiadást szerintem lassan gyűjteni is fogom

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5**- még még még

Szórakoztatás: 5/5

Vége: 5/4

Kiadás: 2021 Magvető

Oldalszám: 532

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

"„Mindenesetre – szokta mondani az óráin – azt a keveset, amit az orvostudomány tud, alig néhány orvos tudja." 

"A napirend csak vasárnap változott. Elment a székesegyházba, a nagymisére, aztán hazament, és egész nap otthon maradt; az udvar teraszán pihent, és olvasgatott."

Csak az tudja ilyen szelíden fogadni a fájdalmat, akinek nincsenek elvei."

A sérelmek újabb és újabb sérelmeket forgattak ki a mélyből, régóta beforrott sebeket téptek fel, új sebeket ütöttek, és mindkettőjüknek rá kellett döbbennie arra a fájdalmas igazságra, hogy a házasélet harcmezején eltöltött hosszú évek alatt jóformán csak a haragjaikat terelgették ide-oda."

Egészen más lett volna az élet mindkettőjük számára, ha még idejekorán rájönnek, hogy könnyebb kikerülni egy házasság nagy katasztrófáit, mint a mindennapok apró nyomorúságait. De ha valamit, hát azt az egyet sikerült együtt megtanulniuk, hogy akkor jutunk a tudás birtokába, amikor már semmire se megyünk vele."


A polgármesternek meg azt mondta, érdemes lenne megvásárolni a fényképlemezek archívumát, hogy megőrizzék annak a nemzedéknek az egykori vonásait, amely talán soha többé nem volt boldog e felvételek után, és amely kezében tartja a város jövőjét. "

Amikor rajtakapta magát első memóriazavarain, ahhoz a módszerhez folyamodott, amit az egyik tanárától hallott az orvosi egyetemen: „Akinek nincs memóriája, pótolja papírral."

Akiket szeretünk, azoknak minden holmijukkal együtt kéne meghalniuk. "



– Addig szenvedj, amíg fiatal vagy – mondta –, mert ezek a dolgok nem tartanak örökké. "

"
- Úgy virul, mint egy feslő rózsabimbó – mondta a lánynak.
- Köszönöm.
– Istennek köszönje – mondta Juvenal Urbino doktor, és egy pontatlan Szent Tamás-idézettel folytatta: – Ne feledje, hogy mindaz, ami jó, bárhonnan jön is, a Szentlélektől való. Szereti a zenét?
Ezt a kérdést egy elbűvölő mosoly kíséretében tette föl neki, és mintegy csak úgy mellékesen, de Fermina Daza nem viszonozta a mosolyt.
– Hát ez hogy jön ide? – kérdezett vissza.
– A zene jót tesz az egészségnek – mondta a férfi. "


– Ha átvette a levelet – mondta –, akkor nagy udvariatlanság nem válaszolni rá. "

– Mondj igent – tanácsolta. – Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád életed végéig, ha nemet mondanál. "



Lorenzo Daza nem vette észre, hogy a kérlelhetetlenség, amit a lánya szerelme iránt tanúsít, a saját történetének beteges megismétlődése." 

Még nagyon fiatal volt, így hát nem tudta, hogy a szív memóriája a rossz emlékeket kiveti magából, a jókat pedig fel nagyítja, és hogy ezzel a csalafintasággal érjük el, hogy el tudjuk viselni a múltat."


"– Mennyi nemes erő van ebben a városban – mondta –, hogy már négyszáz éve pusztítjuk, és még mindig tartja magát. "


Idegen nyelvet akkor kell tudni, ha az ember el akar adni valamit – mondta nevetve. – De ha az ember vesz valamit, akkor mindenki megérti. "

hallgatott arra a belső hangra, amely azt mondta neki, hogy az emberek nem egyszer s mindenkorra születnek meg azon a napon, amikor az anyjuk világra hozza őket, hanem az élet újra meg újra rákényszeríti őket, hogy megszüljék magukat. "

– Nem vagyok gazdag – mondta –, én szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz. "

az ember abból jön rá, hogy öregszik, ha elkezd hasonlítani az apjára. "





Úgy ismerték már egymást, hogy a harmincadik házassági évfordulójuk felé közeledve olyanok voltak, mintha egy és ugyanaz a lény lennének két alakban, és gyakran megesett az a mindkettőjük számára kínos dolog, hogy akaratlanul is kitalálták egymás gondolatát, vagy társaságban az a nevetséges helyzet, hogy amikor egyikük kinyitotta a száját, a másik gyorsan megelőzte, és elmondta helyette ugyanazt."


Fermina Daza majdnem minden alkalommal, amikor találkoztak, a férjével sétált karonfogva, megbonthatlan egységben; a saját külön terükben mozogtak, a sziámi ikrek elképesztő összehangoltságával, mely csak akkor tört meg, amikor köszöntek neki."

Senki nem tudott semmit, egy olyan városban, ahol mindent tudtak, sőt az is előfordult sokszor, hogy még meg sem történt valami, de már tudtak róla. "

a város legidősebb és legtekintélyesebb orvosa, és sok más érdeme miatt is az egyik legjelesebb közéleti férfiú, aki úgy halt meg, nyolcvanegy éves korában, hogy kitörte a nyakát, mert leesett egy mangófáról, miközben meg akart fogni egy papagájt. "

Egyszer az ura mondott neki valamit, amit ő nem tudott elképzelni: az amputált embereknek továbbra is fáj, zsibbad, viszket a nem létező lábuk. Így érezte magát ő is az ura nélkül: ott érezte maga mellett, pedig már nem volt sehol. "

Nekünk, akik a szabályokat alkotjuk, nekünk kell a legszigorúbban betartani őket – mondta. "

Az emberiség, ugyanúgy, mint a hadsereg a hadszíntéren, leglassúbb egységeinek sebességével halad előre. "

Az öregek, ha egymás közt vannak, nem is olyan öregek."

Hadd múljon az idő, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz. "




Olvastad már? Ha igen, milyen élmény volt, ha nem, miért nem? Minden érdekel, ami a könyvvel kapcsolatban van benneteket!
Köszönöm, hogy most itt voltál velem és elolvastad ezt a szösszenetet erről a kötetről, amit most feltettem a kedvencek polcára!

Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem, egyben könyvajánlóm: Tracy Rees A vidéki templom titkai 

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!




A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022 





You May Also Like

0 megjegyzés