Sarah Dessen : Álom két keréken

by - július 07, 2018

Sziasztok!☺


Juhúúú! Jubilálunk! Íme, elhoztam nektek a legújabb könyv élményemet és ez immár a tizedik. Tartsatok velem!💥

Ez ugyan nem fedezi a teljes számot , mert az első pár bejegyzésnél két könyvet is ajánlottam egy posztban. Na de, nézzük is a mai könyvet.📑

A New York Times Bestselleres könyvek nem véletlenül nyerték el azt a díjat, az már biztos. A mostani "áldozatunkat " Réka barátnőm kölcsönözte ki a könyvtárból Zsuzsi barátnőmnek, végül a határidő lejárta előtt még nekem is volt időm elolvasni. Tudom, bonyolultak vagyunk. 
Mindösszesen két este alatt végeztem vele. Ennyi kellett, a ~400 oldalas remekműhöz. Imádtam minden egyes sorát. Ahogy az írónőtől, Sarah Dessen-től már megszokhattam/megszokhattuk, eredeti, tele igazsággal és elgondolkodtató kérdésekkel. A korábban tőle olvasott könyvem, az Altatódal is nagy hatást gyakorolt rám, a valóságról alkotott képét, stílusát, kifigurázását már akkor is szerettem. Ezért is magasra tettem ennél a könyvnél a mércét, de bizton állíthatom, megugrotta. Álom két keréken, ez a mai kivesézni valónk. Már a címe is megbabonáz, nem igaz?📙

Főszereplőnk ezúttal Auden, aki szülei válása óta képtelen aludni. Olyan rutint sajátított el,  aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával. Azonban a nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nemcsak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyár éjszakákon szinte bármi megtörténhet…📖

Kezdjük talán a legelején. A könyv annyira magával ragad, hogy teljesen beolvadsz. Átéled a szereplőkkel együtt az eseményeket. Külső szemlélővé válunk, akárcsak egy szomszéd. Nagyon szívesen tölteném ott a nyaram egy részét. Vidék, kisváros tengerparttal, teljesen idilli, vagy mégsem? Annyira megfog az egész. A Dessen által alkotott realisztikus világ már-már szinte gúnyba, iróniába fordul át. Olyan történetet kreál, amin még a befejezés után is gondolkodni tudsz. Egy cselekmény dús story a barátságról, szerelemről, családról és ezek fontossági sorrendjéről. Felemelő érzés benne lenni, átélni, nemcsak olvasom, hanem teljes elmémmel ott vagyok. Dúlnak benne az érzelmek, beindítja a könnymirigyeidet. Mély, tartalmas beszélgetések vannak benne, elrejtve , ezzel emeli az egészet magasra. Izgalom dús, egyszerűen csak falod a lapokat.  Az a tipikus csak még egy fejezetet könyv. Tanulságos. Auden az a megszokott jó tanuló csajszi. Magol, élete az ismeretszerzés. A legjobb egyetemre kerül be, de nem tudja elmondani magáról , hogy boldog. Teljesítménykényszerben él, szülei elvárják tőle a maximumot. Anyja híres professzor, apja ugyancsak neves író.Azonban csak tanulmányi sikerei vannak. Részben az ő jellemfejlődését követhetjük végig. Az új dolgok megismeréséről szól. A lány fejezetről fejezetre követhetően alakul, csiszolódik és szeretetre, megértésre vágyó fiatal lesz, akinek fő célja az új helyre való beilleszkedés. Ez azonban korántsem könnyű. Elkezd dolgozni, jobban mondva, besegít mostohaanyja vállalkozásába.. Elrendezi a csekkeket, iratokat, rendet tesz az irodában. Rájön, hogy a rózsaszín barbie baba arc is tud érző szívet takarni, apja új felesége személyében. Aki szintén csak egy kis elismerésre, segítségre szorul. Nem elég azonban, hogy saját életével dűlőre kellene jutnia, még a boltban töltött idő alatt is meg kell találni a közös nevezőt az ott dolgozó csajokkal. Ők, a (kisvárosi) fiatalság tökéletes megtestesítői. Problémáik látszólag kimerülnek a pasik, plasztikák, jó ruhák témakörében.  Viszont minden mellékszereplőnek, így nekik is megvan a maga keresztje. Csak szeretni lehet őket, a maguk butaságaikkal együtt. Nagyon megkedveltem őket a végére. Audennek, az igazi zseninek, az itt szerzett barátjai, Maggie, Leah és Esther segítenek talpra állni és rendbe hozni életét.📔



Auden önmagára talál és kiegyensúlyozott lesz a visszahúzódó, magát kereső lány egyszerre feléled, újra tud majd önfeledten mosolyogni. A történetnek különleges varázst ad a helyszín. Hiszen főként az éjjel van a reflektorban. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én is éjjeli bagoly vagyok. Na , de nem azért, mert ne tudnék, vagy nem szeretnék aludni, dehogyis. Épp ellenkezőleg. Ilyenkor csendesül el a város, nyugodtan lehet olvasni, filmezni, beszélgetni, vagy csak gondolkodni. És egy jó kis este után nyugovóra térni. 

A könyv fő üzenete: nem késő megadni magunknak azt a bizonyos második esélyt. Auden is megkapja, ezáltal feloldozást nyer és elkezdheti bepótolni az elvesztegetett éveit. 

A végére hagytam azt, amit ha az elejére rakok, tuti bezárjátok a blogot. Igen, a történetben szerelmi szál is van természetesen. De ne gondold, hogy a szokványos fajtából. Mindkét alaknak előbb önmagukban kell rendezni a  dolgaikat, csak utána tudnak önfeledten adni a másiknak. Eli élete a küzdelem , nem a tökéletesség, ahogyan azt elvárnánk. Ezzel is megtöri a sablonos love sztorik keretét az író. Itt , ahogyan a való életben sem, senki nem tökéletes, Az Auden + Eli páros mégis annyira szerethető. Teljesen kiegészítik egymást, bár erre lassan jönnek rá. Mivel egyikőjük sem alszik, a teljes éjszaka az övék, de nem kell semmiféle rosszra gondolni Az éjjeli kalandjaik irigylésre méltóak. Bevásárlás, üres tengerpartok, bowling, mosoda és még egy titkos vendéglátó helyre is elviszi Audent Eli. A két fiatal végül derűs, örömteli hangulatban tűnik el az utolsó lap után, mi pedig mosolyogva zárjuk be a könyvet. Egy nyár elég volt arra, hogy átgondolják életüket és lezárják a múltat. 


Az ajánló végére már csak egy dolog van. Joggal kérdezhetitek, mégis hogy jön a történetbe a bicikli? Auden nem tud biciklizni, Eli viszont valamikor bajnok volt. Extrém mutatványokra szakosodott. Újra megtaníthat a lánynak valamit: a biciklire addig kell felülni, amíg az le nem dob magáról. 

Rajongtam ezért a könyvért. Ne habozzatok, szerezzétek meg. Nekem újraolvasós listába került, ehhez nem fér kétség. Sőt még az sem kizárt, hogy a jövőben beszerzek belőle egy saját példányt is. 


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5*

Karakterek: 5/5*

Borító: 5/5** - egyszerűen csodálatos. 

Cím: 5/5* - sejtet. 

Stílus: 5/5 - egyedi, de mégis szenzációs

Szórakoztatás: 5/4.5 - nem teljesen a szórakozásra fekteti a hangsúlyt, sokkal inkább a mélyebb tartalmakra. Ugyanakkor azonban mindezt tökéletesen tálalja. 

Vége: 5/5

Kiadás: 2009

Oldalszám: 392

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               



„ A múlt nem holt. Még csak el sem múlt. "


„ – Auden – emlékeztetett. – Mit mondtam neked az emberekről és a változásról?
-         Hogy az emberek nem változnak?
-         Pontosan. "


„  Bármi lehetséges”


„ Az egyetlen ember, akit irányíthatsz, te magad vagy.”


 „ – Minden sérülés számít- ismételte Adam megint.  – De a lényeg, hogy nem az határoz meg, hányszor esel le, hanem hogy hányszor szállsz vissza a biciklire.”


„ Csak azoknak a dolgoknak van igazán értékük, amikért megküzdesz, mielőtt megszeretnéd őket. "


„Mindannyiunknak megvannak a magunk sötét kis titkai ,nemdebár?”



„ Az emberek nem változnak.  Minél idősebb vagy, annál inkább a megszokásaid rabjává válsz.”


 " Ki mondta, hogy kell, hogy értelme legyen? – kérdezte . – Vagy oka. Talán ez csak olyasmi, amit meg kell tenned.”


 „ A szüleid közelében mindig gyerek maradsz.”


„ -Csak... a kevesebb néha több.  Érted? "


„ Eli nem beszél, mondta Leah. Senkivel sem. Soha. De velem beszélt,  és ez talán jelentett valamit, még ha nem is volt világos,  hogy mit.”

„Amiket egymásnak mondtunk,  és amiket együtt csináltunk, mind nagyobb értelmet nyert a sötétben. Mintha az idő egyszerre felgyorsult és lelassult volna.”


„ Minden erőfeszítésem ellenére, az idő előrehaladtával egyre nehezebb volt nem azon gondolkoznom, hogy vajon ez az éjszaka mit tartogat nekem és Eli-nak.”



„ Abban vagy jó, hogy jól csinálod a dolgokat. – igazított ki.”


„ Az ember sokszor hibázik élete folyamán -mondta....- A bukás is hozzátartozik az emberi léthez."


„ Csak azt kívánom – feleltem remegő hangon -, bárcsak pár dolgot másképp csináltam volna.
-         Á ! – mondta. Mintha ennyiből is teljesen megértené.  Valóban,  a ki nem mondott szavak. – Ezzel mind így vagyunk.”


„Rájöttem,  mit értett Maggie azon, hogy nem csak a biciklivel térek majd innen haza a nyár végén. Mert most már én is láttam magamban ezt a változást: élményeket, történeteket nyertem, jobban megismerve ezt az életet. Szóval talán nem úgy alakult, mint egy tündérmese . De azok úgy sem léteznek. Az én történetem viszont valóságos volt.”



Köszönöm szépen, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést!

Hamarosan jövök,

Edina📌


Előző bejegyzéseim: 



Eddigi könyvajánlóim:
                                   


ui: a nyár folyamán ahogy időm engedi, egy héten két bejegyzéssel is várlak majd titeket.














You May Also Like

4 megjegyzés

  1. Nagyon jó lett ez a könyvajánló, meggyőztél. Fel is írtam ezt a könyvet a listámra 😄 Imádom az ilyen típusú bejegyzéseidet 😍

    VálaszTörlés
  2. Sikerült teljesen meggyőznőd. Ez az első bejegyzésed, amit olvastam, de a stílusod elragadó��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek hihetetlenül örülök! Remélem visszatérsz még a blogomra! ♥ :)

      Törlés