Farkas Anett : A 33-as sorozat ~ könyvajánló

by - április 05, 2024

Sziasztok!



Szeretettel köszöntelek benneteket újra itt, a dontforgettosmileandread  blogon ! 

Egy jó krimi mindig jöhet! Ugye?  A tavaszi borzongás legjobb választásával érkeztem ma, egy frenetikus sorozat ajánlóját hozva. Farkas Anett mára már a hazai krimi paletta megkerülhetetlen alakjává vált, minden elismerése teljes joggal kijár neki. Már (számomra) első regényeinek [ Kettős-játszma & Lázadó-angyalok könyvajánló ] olvasása közben is tudtam, valami ritka különleges erő lakozik benne, amivel írja a regényeit, olyan átéléssel, részletességgel és kutatómunkával, mely után nem csoda, hogy a filmes világ is felfigyelt rá. Mindehhez innen is szeretnék neki őszinte szívvel és hatalmas elismeréssel gratulálni! Mondanom sem kell, alig várom, hogy a 33-as megjelenjen a filmvásznon is. 

Mindehhez viszont, előbb jó könyvmoly módjára illik tartani a sorrendet, előbb a könyv, utána a film. Bízom benne, hogy már olvastátok a regényt és egy kellemes felelevenítés lesz ez a poszt, ugyanakkor remélem, hogy egy kellő motivációs löket is azok számára, akik még ezután fogják megismerni a 33-as ügy részleteit. 

Sorozatot ajánlani nehéz, mondom mindig, hiszen egybefüggő részek miatt nehéz spoilermentesen írni. Krimi - thrillert ajánlani pedig méginkább nagy feladat , de bízom benne, hogy a saját élményem átadása sikerülni fog. 

Sötét és baljós felhők gyülekeznek a magyar tenger felett. Másabb volt ez a sorozat, mint az általam Anettől elsőként olvasott Ádám és Lili részek. Ellenben mindkettőt szerettem, másért. Míg előbbi , amit egy előző , fentebb belinkelt blogbejegyzésben ajánlottam, sokkal jobban megtornáztatta és edzette a lelkemet, megviselt; addig a 33-as sorozat egy vérbeli krimi - thriller volt, egyszerűen imádtam és ittam minden szavát. Egymás után olvastam, csak úgy pörögtek a lapok. 




A sorozat három részből áll, s bár szerény véleményem szerint akár önálló kötetként is megállnák a helyüket, mégis azt tanácsolnám, a legteljesebb élményért sorba olvassátok őket. Bár az adott részek után úgyis önmaga kiállt majd folytatásért. Az egyes kötetek fülszövege után jönnek a személyes gondolataim. 
Jó szórakozást, kellemes borzongást kívánok előre is!




"Rettenetes sorozatgyilkosság sokkolja a Balaton fővárosát. Egy szörnyeteg nőket rabol el és aláz meg.
Pintér Dávid sztárnyomozó és alkalmi társa, Fehér Vivien próbálnak válaszokat találni, és kibogozni azt a csomót, ami egyre nagyobbra duzzad az áldozatok számának gyarapodásával.
Úgy tűnik, a rejtély megoldásához Vivien múltján keresztül vezet az út.
De mi köze mindehhez a zalaegerszegi pszichiátria szomorú sorsú betegének, Rebekának? Vajon az őt kezelő pszichiáternek sikerül áttörést elérnie?
Ki ismerheti a teljes igazságot?
Egy rendőrnő
Egy apa
Egy pszichiáter
Öt barátnő a múltból
A 33-as beteg" 


A magyar tengernél játszódó regényt rekordidő alatt olvastam el. A pszicho-thriller helyszíne a Balaton fővárosa, Keszthely. Keszthelyről szerintem mindannyiunknak lehetnek szép és gyönyörű emlékei, ám garantálom, hogy ezúttal egy picit ördögi kacajjal átitatott, reszketős, félelemmel és izgalommal telt olvasmányélménnyel spékelhetjük meg mindezt. 

" Felejteni szeretett volna, de a sors nem hagyta."

Nyomozóink egy sorozatgyilkos nyomába erednek, a Zalaegerszegi megyei kapitánysággal együttműködve próbálják felgöngyölíteni az összefüggésre utaló eseteket. 
A főnyomozó Pintér Dávid mindig is a győztes csapatban játszott. Karakán egyénisége, önmagával túlontúl is rendben levő, kicsit irányításmániás ember, akire ráférne már, hogy valaki a sarokba állítsa. 

Az őrs segítséget kér egy másik nyomozótól, aki személyesen is ismeri az áldozatokat, így talán használhat, ha ott van. Fehér Vivien személyében egy rendkívül klassz karaktert ismerhetünk meg, higgadtságával, rátermettségével szépen lassan kivívja magának Dávid nyomozó elismerését is. Bár kettejük kapcsolati dinamikája érdekes indul és alakul, de mindenképp figyelemreméltó, hogyan hatnak egymásra, a két sztárrendőri attitűd találkozása okoz jó pár megmosolyogtató jelenetet. 

Mindemellett tényleg irigylésre méltóan nyomoznak, ketten együtt verhetetlen páros. 
" Elképzelhetőnek tartotta, hogy sokkal mélyebbre kell ásniuk ahhoz, hogy válaszokat találjanak a levegőben lógó temérdek kérdésre."  

A gonosz viszont erős, megfontolt és nagyon óvatos. Az igyekezet itt kevés, ugyanis meg kell előzniük őt. Jó döntéseket kell hozniuk, észrevenni az apró részleteket, az oda nem illő komponenseket, hol húzódik a határ az igazság és a megtévesztés között. 

A szálak egy pszichiátrián kezelendő beteghez, Rebekához, a 33-as beteghez is elvezetnek. A nő elméjében sok olyan dolog van, aminek nincs köze a valósághoz, de a nyomozóknak muszáj beszélniük vele. Csakhogy a nő nem egyszerű eset, mentális betegsége és pszichés zavarai miatt, alig van tiszta pillanata. 




A gyilkos agyafúrt, és minden jel arra mutat, hogy ez egy személyes ügy. Ebben az alvilágban gyakran történnek megmagyarázhatatlan dolgok. Az idő pedig szorít, egyre fogy és sietniük kell. De kapkodniuk sem szabad, mert nem kerülheti el semmi, ismétlen semmi sem a figyelmüket. Van valami az áldozatok között, ami összeköti őket. De az, hogy a múltban ismerték egymást, feljogosítja őket arra, hogy azt higgyék a közelmúltban is volt közös ügyük? 
Hideg borzongás. Az idő ellenük dolgozik. Azok a tények(?), amelyek kiderülnek csak további kérdéseket szülnek, pedig még sok az eddigiek közül is megválaszolatlan. 

Addig pedig senki nem nyugszik, amíg fel nem tárják az összes titkot, s nem jutnak annak a rejtélynek a mélyére, amely fogva tartja várost.

A történetvezetés kivételes, a cselekmény maximálisan leköti az olvasó figyelmét, a karakterek dinamikáját felvéve a tempó gyors és szívdobogtató, a vége pedig azonnali folytatásért kiállt. Nehéz elengedni ezt a könyvet. 

Akciódús, szórakoztató, ami egyszerre agyalásra késztet és pihenteti az elmét.
Érzelmes, élvezetes, körmönfont, elgondolkodtató, műfajában kiemelkedő olvasmány volt. Megéltem ennek a könyvnek minden pillanatát, minden szívdobogtató percét. Nagyon ajánlom! 

Beleférkőzött az agyamba, és a kisváros lakosságával együtt izgultam, féltem és igyekeztem elővigyázatos lenni. 
A mi olvasói fejünkben is pörögnek a lehetséges kimenetelek. Szerintem először, mióta krimit olvasok, jó volt a tippem a végkimenetelre.Ez persze semmit nem von le a könyv értékéből, nagyon – nagyon izgalmas volt, tetszett! Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy nap alatt elolvastam.
Jöhet a sorozat következő része.




" Mit tennél, ha a gyermekedet valaki elvinné?
Dávid és Vivien ezúttal egy emberrablóval találják szembe magukat. Eredménytelenül keresik a nyomokat, de az elkövető mindig két lépéssel előttük halad.
Aztán egy különös idegen toppan be a nyomozónő életébe.
Egy naplót nyújt át neki, ami 1971-ig repíti vissza az időben. Dávid és Vivien egy kislányt ismerhetnek meg, akinek keserű élete elevenedik meg a lapokon.
Egy gyermeké, akinek köze lehet a mostani ügyükhöz.
De vajon a nyomozópáros hihet a naplónak, Pavlovics Linett fájdalmas vallomásának?
Az újságíró
A polgármester
A vértestvérek
A bántalmazott gyermek
Az akta, amit már mindenki elfeledett:
A 33-as ügy " 
 

Wow!
Minden résszel egyre magasabb a léc, de mindig megugorja azt. Elrepít egy teljesen más világba. 

Ebben a részben gyermekeket rabolnak el szüleik mellől. Hiszen a gyermekeket sajnos a legkönnyebb megvezetni. Naivságukat kihasználva meséket hitetnek el velük. Azt, amit hallani akarnak, hisz egy szeretetben felnőtt szívet sok mindennel lehet etetni. Túlcsordul a szív, torokszorító érzés ezeket a részeket olvasni. 

Koncentrálniuk kell, nem hibázhatnak, mert az emberi életekbe kerülhet. Itt pedig gyermekekről van szó, így különösen kiélezett a helyzet. Ez a tény súlyosbítja a helyzetet, óriási nyomás nehezedik a nyomozók vállára. 
Bosszú? Lidérces álom? Kísérteties érzés közeleg, már megint rossz úton haladnak.
Hamis mosolyok, veszély, kiszolgáltatottság, és kőgazdag családok. 
"Makulátlan otthon, egy tökéletes családnak. De vajon a Fekete család tökéletes?" 

Mindeközben újra fel kell nyitni egy látszólag lezárt aktát, a 33-as ügyet. 

Szépen lassan a háttérszál is halad előre, Dávid és Vivien saját ügyük szálait is bogozzák a munka mellett. 

Lassan építette feszültségét, kihegyezve a hangsúlyt a szereplők viselkedésére és személyiségükre. Sűrű volt és bizonytalan. 
Szerettem a sokféle érdekes és figyelemfelkeltő karaktert. A könyv végéig sötétben tapogatózunk, és fogalmunk sincs az elkövető kilétéről, s legfőképp a miértekről.

Bár rendkívül nehéz a három könyv közül kedvencet avatni, de mégis azt mondanám, hogy az abszolút 5** csillagos olvasmány számomra a 33-as ügy volt. Mindegyiket szerettem, mindegyiket másért, de ennél végképp kedvencet avattam. 

A fejezetek olvasásakor nagyon kell koncentrálni, mert minden apró részlet jó támpontot adhat a rejtvény megfejtéséhez. Megdöbbentő, amikor szembesülünk a fordulatos véggel és a karakterek közötti kapcsolatokkal.  Az utolsó fejezetek nagyon izgalmasak voltak, a csavar pedig zseniális! 

A hazugságok, titkok, haragos eszmék és nagy leleplezések bombaként kezdenek lecsapni. S mire kialszanak a fények, némi sikoly, koromsötét után újabb gondok elé néznek.




Ez az a krimi, amire vártam! Olvastam a hónapban egész sok krimit, de ez azért vitte a prímet. 
Tökéletes pszichológiai krimi, aminek nem akartam véget vetni. Egyik rész után vettem kezembe rögvest a következőt. 
Ez egy igazi gyöngyszem, az egyik legőrültebb, legfrusztrálóbb, zsibbasztó, finoman felkavaró krimi, a javából ! Elfoglalta helyét a kedvenceim között.

Ez a rész kínálta az eddigi leggyorsabb és legizgalmasabb olvasmányélménybeli hullámvasút élményét attól a pillanattól kezdve, hogy kinyitottam. Még mindig összefüggéstelen és kusza, amikor beszélnem kell róla. De ugyanakkor mosolygok is. Szívből adom meg rá a maximális öt rejtélyesen ragyogó  csillagot! Mégis többet érdemelne. 


Jöjjön a befejezés!



" Amikor magadban sem bízhatsz, kire számíthatsz igazán?
1975. Eszter indulatos apjától rettegve tölti életét. Mikor világra hozza ikerlányait, azzal további balsorsát kísérti.
Senki sem hisz neki, amikor azt állítja, családjának egyik tagja őrült.
2002. Sorozatgyilkos szedi áldozatait a Balaton fővárosában, Keszthelyen. Az ügyet Vivien és új társa, Máté kapja.
Múlt és jelen baljós eseményei keverednek, a szálak végül egy írónőhöz vezetnek.
Elhisszük, hogy a népszerű író, Lengyel Aliz ismeri az igazságot. De vajon milyen igazságra gondol?
Ahhoz, hogy Vivien és Máté megoldják ezt a rejtélyes esetet, a nő múltjával kell szembenézniük, azzal, mi történt 1975 után.
Nyomozás közben Vivienék rájönnek, hogy itt mindenki titkol valamit. Mindenkinek van indítéka.
Az óra ketyeg, könnyen kifuthatnak az időből… Van egy áldozat, akinek az élete rajtuk múlik…
A pedofil
Az ikerpár
A sorozatgyilkos
Az írónő
A rovarszárnyak
Vajon lehet boldog vég, ennyi átélt tragédia után? "

 
A 3. kötet méltó befejezése volt a sorozatnak. Szépen varrt el minden szálat, hozott be újakat és hagyott a reményteljes jövő ígéretében. 

A három részen fokozatosan érezhető a fejlődés, mind írói, mind karakteri szempontból. Bár meg kell hagyni, nüansznyi eltérések ezek, mégis kötetről kötetre szembetűnő az előrelépés. 

Ezúttal is egy rendkívül összetett és dermesztő drámai cselekmények közepére érkezünk. Rémálmaikat a zsigerinkben érezzük, lendületes vonalvezetését élvezettel olvassuk. Pszichológiai krimi, amely a thriller területeire is elkalandozik. 

Az új nyomozó kellően friss lendületet adott, vérpezsdítő és kellemes volt egy újabb szerethető karaktert megismerni. 


Nyugtalanító és felkavaró könyv sérült szereplőkkel, mentális betegségek kérdéskörével, valamint a családok, gyermekek valóságáról, amelyek távol állnak a megszokott  társadalmi normáktól. 

" Légzése felgyorsult, szíve vadul dübörgött a mellkasában. Felgyülemlett feszültséggel és energiával eltelve tört előre, mikor egy hangot hallott." ...

Ez az a fajta könyv volt, amit szeretek olvasni: gazdag, sokrétű, érzelmes, anélkül, hogy túlságosan is szentimentális lenne, hisz az már nem feltétlen érne fel a műfaji elvárásokhoz.
Szívszorító, sokkoló, hátborzongató, nyugtalanító és élményekkel teli.


Összességében ez a sorozat egyike azoknak a történeteknek, amelyek éveken át velünk maradnak, rájuk gondolva még mindig libabőrt okoznak, amikor eszünkbe jutnak a szereplők és a főbb események láncolata. Elállt a lélegzetem, szem pedig nem maradt szárazon! 


A történet ezúttal is sokáig velem marad majd, emlékezni fogok a borzongató, sötét, fordulatos, észbontó krimi élményére, amelyet Anett könyveitől kaptam. 

Amit ezúttal is hálásan köszönök , kedves Anett! Felejthetetlen pillanatokkal színesítetted könyveid által Március hónapomat. 



Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5***

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5****

Szórakoztatás: 5/5

Vége: 5/5*

Kiadás: 2021, 2022, 2022

Oldalszám: 327 , 328 , 334

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               
I. 

" Felejteni szeretett volna, de a sors nem hagyta. "

" …engedd el, ami megtörtént, és amin úgy sem tudsz változtatni. "

" Olvasni szerettem. Mindenféle könyvet. Amikor olvastam, úgy éreztem, egy másik, jobb világba kerülök. "

" – Te vagy a rendőr Pestről?
– Eltaláltad. Te lennél Pintér Dávid?
– Így van. Én vagyok a baromarc. "

" Tiporsz vagy eltipornak. "

" Talán nem tud különbséget tenni képzelet és valóság között, előfordulhat, hogy nem tudja, hazudik-e vagy sem. "

" A préda egyedül lézengett a hatalmas épületben, és csak rá várt. Rá és a bosszújára. "

" Két lányod van. Az egyik eltévedt, de hazatalált. A másik elveszett, de hazahozom. "

" Ebben a hónapban már a második gyilkossághoz riasztották, pedig még csak június huszonötödikét írtak. "

" Vivien úgy érezte, mintha az élet egy gyors mozdulattal lerántaná a szívéről a sebtapaszt, amelyet ő oly gondosan ragasztott rá még évekkel ezelőtt. "

" Felszakadtak a lelki sebei, visszasüppedt a mocsárba, amelyből annyi éven át próbált szabadulni. "




II. 

" A fájdalom túlságosan eluralkodott a pitypangokkal tarkított füzet tulajdonosán. Bár az igazság felszínre fog bukni, segíteni már nem tudnak rajta. A keserűség rég megölte a lelkét. " 

" A keserűség rég megölte a lelkét. "

" Van az életben olyan pillanat, mikor nem várunk már semmit a világtól, mindössze a megbocsátást. Létezik az a bánat, amit nem lehet megsiratni, az a fajta, amit egy életen át titokban tartasz, őrzöd kilétét, hisz, ha elmondanád, senki sem értené meg. "

" Igaza van. Az álmokból felépített váratok összedől. "

" Mert a vérszerződés egy életre szól, nem igaz? "

III . 

" Számkivetettnek lenni a legrosszabb dolog a világon. "

" A lelki sebek sokkal bénítóbbak tudnak lenni, mint a testi sebek.  "

" (..) mindenkinek vannak hibái, függetlenül attól, hogy mennyire látszanak azok. "

" Esküszöm, egy kertész veszett el bennem, hogy ennyi gyökérrel kell együtt dolgoznom mostanában. "

" A szerelem és a gyűlölet szokták mondani, ugyanarról a tőről fakad. Fájdalom, szenvedély, a szorító érzés az ember mellkasában, a pillangók a gyomrában. Ezeket lehet érezni egyszerre, de külön-külön is felváltva. "





Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót , nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem és könyvajánlóm : Sarah-Turner-Beth-felnő-könyvajánló

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Ahol még megtalálod írásaimat, ajánlóimat és képeimet :
    Instagram: ktssyedina
    Facebook : ktssyedina
    Moly.hu : dontforgettosmileandread
    Pinterest : ktssyedina 
    Threads : ktssyedina 


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2024
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 megjegyzés