Sarah Turner : Beth felnő könyvajánló

by - március 27, 2024

 Sziasztok!


Szeretettel köszöntelek benneteket újra itt, a dontforgettosmileandread  blogon ! 

Honnan tudod, hogy kedvenc lesz egy könyv? Érzed. De ha nem érzed rögtön, idővel ráébredsz. Amikor az utolsó elolvasott oldal után még napokkal később is eszedbe jut a főszereplő, vajon ma fog történni vele? Majd rájössz, hogy már vége van.
Amikor már a következő olvasmányod közepénél jársz, de egyazon nevű szereplő említésekor automatikus az előző karaktere ugrik be. Hát igen, valahogy így, csak hogy egy pár szituációt említsek.

Így voltam én Sarah Turner Beth felnő című regényével. Tévesen azt hittem, hogy ez egy cuki chick lit kötet lesz , máig nem értem ezt a címkét, mert nem illik hozzá. Ahogy a borítón is szerepel , ez egy szívet tépő diadalregény. Egy nap (!) alatt olvastam el, mert hihetetlenül pörögtek a lapok.

Fülszöveg következik, aztán mesélek tovább: 
Eddig senkinek nem kellett gondját viselnie.
Ezentúl másképp lesz.

Beth soha semmit nem csinált huzamosabb ideig. Össze se tudná számolni, hány munkahelyen mondott fel, hány pasival szakított, és még mindig a régi gyerekszobájában alszik. Nem mintha ne próbált volna felnőni, de eddig egyetlen kötelességét sikerült csak menetrendszerűen teljesíteni: péntek este mindig ott ül a kocsmában.

Aztán egy reggelen tótágast áll a világa – egy kimondhatatlan tragédia nyomán ott találja magát a tinédzser unokahúga és a bölcsödés unokaöccse mellett. Beth lesz a gyámjuk, és ezzel kezdetét veszi valami, ami a lány számára egészen ismeretlen: plüsselefántok és lefekvés előtti mesék. Még soha nem vállalt felelősséget senkiért – nem kell hozzá sok, hogy úgy érezze, ezt az egészet nem neki találták ki.

Mi van, ha egyszerűen alkalmatlan? Beth megmagakcsolja magát. Most az egyszer nem adja fel. Ideje helyt állni.


Március 15. , Péntek,  volt az a nap (nem mellesleg, teljesen véletlenül - bár véletlenek ugye nincsenek-  én is ezen a napon olvastam el) amely örökre megváltoztatta Beth és családja életét. Nővérét, Emmy-t és férjét baleset érte. Sógora, Doug nem sokkal a korházba szállítás után életét veszti, Emmy pedig kómába esik. Állapota kritikus, de stabil. Túl korai megmondani biztosra, merre alakulhat.  
A szörnyű tragédiák híre után Beth átértékeli addigi életét. Túl sok ideje nem marad, ugyanis nővére és férje őt nevezte meg - bármilyen vész esetére - gyermekeik gyámjának. Csak a biztonság kedvéért - indokolták meg akkor döntésüket, s sajnos, most tényleg sor került rá...




Csakhogy Beth maga sem egyszerű eset. Mondhatnánk azt is, hogy extrém karakter, igazi magányos farkas, aki sehol nincs meg huzamosabb ideig, ha valami, vagy valaki nem tetszik neki, gond nélkül továbbáll. Magával sincs teljesen tisztában, jóformán keresi önmagát, gondoskodnia pedig senkiről sem kellett. Eddig. Bethnek meg kell tanulnia kitartóbbnak, empatikusabbnak lennie és túllépni önmagán.
Ezidáig gyakran csalódtak benne az emberek , és a legtöbbször maga sem büszke a cselekedeteire. Most viszont csak a bénító rettegés maradt.

Egy egyedülálló nő, aki nem tud elköteleződni egy valami (/ valaki) mellett (legyen az munka vagy egy kapcsolat), hirtelen anya & nagynéni szerepébe bújik, tizenéves unokahúgáról és unokaöccséről gondoskodik, rendszert visz az ő rendszertelen életébe. Csodálatos az az ív, ahogyan az gyerekekkel (pláne a kamaszlány unokahúgával) fejlődik a kapcsolatuk. 

A korház mosdójában lévő összetört, könnyek áztatta arcának megígéri, most nem adja fel. Nem fog csalódást okozni szeretett testvérének, és a szüleikre várakozó, kétségbeesett (tizenéves és bölcsis) gyerekeknek.
Krízishelyzet van, amiből nem menekülhet el, nem bújhat el, hogy megvárja, amíg biztonságossá válik a külvilág. Most nem teheti, nem rejtőzhet el.

"Felráztam magam, majd amilyen gyorsan tudtam, ismét elindultam az intenzív osztály, a családom és a legszörnyűbb rémálmunk felé."




Meg kell küzdeni önmagával, a gyermekek korszakaival és egy anyával, akinek rendkívül nagy elvárásai vannak felé.  Egyedül legjobb barátjára számíthat(nak), de úgy tűnik épp akkor sodródnak egymástól elfelé, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. 


Hosszú hetek és hónapok lenyomatának lehetünk olvasó tanúi. Egy családot összekovácsoló fájdalomnak, reménységnek, ingovánnyá vált talajnak a lábuk alatt. Gyászfeldolgozásnak a különböző generációkban.

Beth bizonyítani akarja, hogy tud felelősségteljes felnőttként viselkedni. Közben pedig kiskamasz unokahúgával keresi a miérteket is. Nővérééknek ugyanis akkor és ott nem kellett volna ott lennie. Hova mentek, mit titkoltak? Mi ez az egész, miért?

Ez az új "élet", mintha egy színjáték lenne. Olyan mély vízbe dobták, amibe nem ér le a láb.
Traumák, nagy beszélgetések, összeomlások, felépülések, újrakezdések. Mindez egyetlen regényben. Az élet igazi hullámvasútja. Egy (sajnálatos módon) nem ritka dráma szemüvegén keresztül.

Teljesen maguk alá temettek a lapok olvasás közben, egyszerűen l e t e h e t l e n volt. Érzelemgazdag, torokszorító. S mindezt finoman és kecsesen oldotta egy fel-felsejlő lehetséges szerelmi szállal.

Valamint a szép kort megélő, tapasztalt szomszéd, Albert személyével, akinek életbölcsességei, ötletei, tapasztalatai vagy épp "gyermeki" rálátása a dolgokra mindannyiunknak taníthat valamit. Szerepével egyszerre jelenik meg a könyvekkel gyógyítás kérdésköre is. S ha már gyermekek. Beth unokaöccse , a még bölcsibe járó kisgyermek, Ted jelenléte egyszerre emelte valóságossá,  mindennapivá a történetet, vitte előre a hogyan tovább kérdéskörét és tette még szívszorítóbbá a történetet. Amit amúgy sem lehetett könnyek nélkül végigolvasni. Beth javára, a mi javunkra szolgál.

" Ted időközben leszállt a körhintáról, és mindkét kezét a levegőbe emelte, hogy felmutasson az égre. Könnyedén megérintettem a feje búbját.
– Nehogy felnőj, Ted. Az csapda.
– Néz Beth néni, repcsifelhők!"




Elgondolkodtat a félelmekről,  emlékeztet az élet törékenységére. Rávilágít, hogy tévedni milyen könnyű és mennyire emberi dolog. Milyen az, amikor az ember (hogy egy klasszikust, Szerb Antalt idézzek) elfárad, szimplán azért, mert helytáll a mindennapokban, mert É L . Mindannyiunknak mindig van vesztenivalónk.

Meleg ragyogásával körbeölel ez a kötet. Szeretettel ajánlom!
S valahol szeretném hinni azt, hogy ennek a könyvnek ( a végére alapozva) lesz folytatása.


Együtt nevettem, együtt sírtam velük. Kivételes, ahogyan tökéletes keveréke volt a szívszorító és szívmelengető vígjáték és dráma kettősének. Elképesztő karakterfejlődéssel.


Sarah Pearse szavaihoz (aki az egyik kedvenc thriller szerzőm - de ez egy másik történet) hűen csak azt tudom mondani  fantasztikus, érzelemdús olvasmány, amely megérintett. Megvan benne minden, ami kell egy jó regényhez: szeretet, humor, és a szeretettel, veszteséggel kapcsolatos elgondolkodtató monológok.

Az egész történet tökéletesen volt megírva. Felemelő, tele sok szeretettel. Nem tudtam letenni, remekül adagolta. Mindenkinek ajánlani fogom ! 
Minden bizonnyal azon könyvek közé tartozik, amelyek még sokáig velem maradnak, nem zárom ki, hogy megtaláltam március legmeghatározóbb olvasmányát.


Kedves Petra, kedves  21.század kiadó, nagyon köszönöm, hogy ilyen fantasztikus könyveket adtok ki, hálásan köszönöm innen is, hogy olvashattam! 

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5***

Karakterek: 5/5**

Borító: 5/5***

Cím: 5/ 5***

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5**

Vége: 5/5** 

Kiadás: 2023. , Next 21

Oldalszám: 380

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

" Ted időközben leszállt a körhintáról, és mindkét kezét a levegőbe emelte, hogy felmutasson az égre. Könnyedén megérintettem a feje búbját.
– Nehogy felnőj, Ted. Az csapda.
– Néz Beth néni, repcsifelhők! "

" – A gyász nem mindig azon a módon nyilvánul meg, ahogy vártuk – tette hozzá a családi összekötő, miközben a lépcső felé nézett. "

" – Tudod, most nincs barátnője. Mármint Gregnek – jelent meg anya arca a látóteremben.
– Az jó – válaszoltam. – Randira akarod hívni? "

" – Olvasnod kellene valami könyvet – mondtam.- Az megkönnyíti , hogy leeressz. "



Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót , nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem és könyvajánlóm: Diana Hunt Prédák háza könyvajánló

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.

Ahol még megtalálod írásaimat, ajánlóimat és képeimet :
    Instagram: ktssyedina
    Facebook : ktssyedina
    Moly.hu : dontforgettosmileandread
    Pinterest : ktssyedina 
    Threads : ktssyedina 


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!


A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2024
Copyrigth,© Kutasi Edina

You May Also Like

0 megjegyzés