Barna Berni : Nem a te hibád - ajánló

by - január 31, 2023

 Sziasztok!



Egészen elképesztő könyvről hozok most ajánlót, így elöljáróban annyit, hogy négyre bővült azoknak a könyveknek a száma, amelyeket tényleg mindenkivel elolvastatnék, ha tehetném. Csoda. A minap megosztottam a könyvből tíz idézetet, tíz képpel az #egymondatbankönyvekből rovatomon belül, katt ide , ha még nem olvastad. Volt kedvenc gondolat? Minden bizonnyal... 

A könyv tehát: Barna Berni : Nem a te hibád 

Sokszor osztottam meg ezt a könyvet a hónapban, ugyanis szépen végigkísérte a januáromat. Több kérdés is érkezett, lényegében milyen történet ez? Nos, a válaszom valahogy így hangzott: nehezen megfogalmazható a könyv, ez nem egy történet. Ez inkább mindannyiunkból egy szelet. Berni személyes történetein keresztül mesél, úgy, hogy magadra ismersz közben. Rendkívüli módon fogalmazza meg az érzéseinket, támaszt nyújt, magyaráz vagy épp jól fenékbe billent. Egyaránt motivációt ad és a legkedvesebb segítő, "terapeuta ", hallgató . És mindezt ennek a könyvnek a lapjain át. Egészen elképesztő. A bővebb ajánlóm pedig most jött el , hozom a fülszöveget: 

„Személyes intim történetek gyűjteménye arról, hogy hogyan bánunk egymással és önmagunkkal.” Feldmár András pszichológus, pszichoterapeuta
Nem lehet egyetérteni azzal, hogy öröm helyett bele kell halni az életbe. 

Az élete során előbb vagy utóbb mindenki felteszi magának a nagy kérdéseket. Vannak törvények, amelyek elkerülhetetlenek. A kérdés az, hogy válaszokat is akarsz-e? Saját és egyedi válaszokat.
A legfontosabb talán az, hogy ne bántsd magad azzal, hogy a Te hibád, ha látszólag nem szuper az életed, annak ellenére, hogy a lehetőségeidhez képest mindent megteszel. Más oka van – nem az, hogy minden a Te hibád lenne.

Talán erről szól ez a könyv. Hogy megnyugtató válaszokat keressünk együtt. Önszeretet, megbocsátás, elengedés, sors, karma, önismeret, teremtés… Mantraszerűen ismételgetett megoldási lehetőségek, de mi van mögöttük? Miért nem megy? Most tényleg! Annyira szerencsétlen vagy, hogy ezt nem tudod megcsinálni? Nem. Nem vagy az! 

Barna Berni legújabb könyvében egy hosszú betegséget követően annak járt utána, melyek azok a mély okok, amelyek miatt sokszor nem működnek a végtelenségig ismételt önfejlesztési technikák. Miért válik sokszor mindez hibáztatássá, és miért érezzük úgy, hogy nem megoldást, hanem újabb szorongást hoz az életünkben. 

A saját történetein keresztül vezet végig azokon a kérdéseken, amelyeket naponta akarnak lenyomni a torkunkon. Egy kicsit más szemléletmóddal néz rá a legfontosabb dolgokra. Kicsit holisztikus, kicsit spirituális, kicsit realista módon is, de nem elvadulva, hogy senkinek ne kelljen megint rosszul éreznie magát. De választ mindenki csak maga kaphat. Ezért a könyv abban is segít, az írónő milyen kérdéseket tett fel magának. 

"Sokszor nem is az a kérdés, mit kellene tenned, hanem hogy hogyan? Ez a könyv azokat szólítja meg, akik úgy érzik, itt az ideje kisöpörni magukból a szemetet, a sémákat, és helyet adni az újnak, ami jön.” Pap Éva író 
Pap Éva ( akinek a Megbocsátás könyve benne van az első sorokban említett top3-ban, ajánlóimhoz katt ide ) ajánlóját azért emelném ki különösen a könyv végéről, mert végül Ő volt az, akinek a sorai meggyőztek arról, nekem való ez a könyv. A könyv, amit legelőször október 20-án screenshotoltam le, akkor tette ki a kiadó, hogy előjegyezhető. 

Nem a te hibád! - hangzatos és sokatmondó cím, mégis valahol sejtelmes is. 

Milyen volt olvasni? 
Kinyitottam valahol és hozzám szólt. 
Furcsa, mert most úgy érzem , ismerem Bernit, mert olyan tökéletesen tudtunk beszélgetni a könyv lapjain keresztül. Furcsa, mert úgy érzem, Berni ismer engem, hiszen valahonnan megérezte és szeretettel ajánlotta nekem a könyvét. 

Én pedig most itt ülök és próbálok ebből valamit tovább adni nektek. Általában (mit általában… soha) nem szoktam annyi idézetet  megosztani egy könyvből, mint amennyit ebből tettem. Kezdjük ott, hogy folyamatosan sztoriztam a hosszabb gondolatokról, majd folytassuk ott, hogy pár nappal ezelőtt 10 egymondatos idézetet osztottam meg belőle (egyébként még 10x ennyit tudnék), megszakítva ezzel az #egymondatbankönyvekről rovatom hagyományait. Sőt, molyon is rendkívül aktívan jegyeztem be a legjobb, legkedvencebb gondolatokat (elsőként, úgyhogy ezen meg is lepődtem, de örültem is neki).  Talán már ezek is jelzik, hogy milyen különleges és kivételes ez a regény. Más, sőt, mint már mondtam korábban , általa négyre bővült azoknak a könyveknek a száma, amit bátran ajánlok, kinek? MINDENKINEK! 
Mert mindannyian hordozunk olyan történeteket, melyekből építkeznünk kell. 



"Az önfejlesztő trendek úgy szivárogtak be az életünkbe, mint azok a tanok, amelyeknek aztán boszorkányüldözés lett a vége." Épp ezért nem feltétlen értek egyet a moly szerint önsegítő könyvként definiált címkével. Ahogy Berni mondaná, nem húzhatunk rá egy skatulyát senkire sem. Az viszont biztos, hogy Berni ezzel az írásával elvágja a kötelet, ami azt a nehezéket tartotta, mely nem engedett TÉGED a felszínre hozni. Ami miatt úgy érezted, nincs kiút. Feloldozás, kulcs, mely végre illeni fog a zárba. 

Negativitásról, érzékenyítésről , rendkívül mélyről jövő és mélyre is ható.  
Szerettem, hogy meghagyta, mindenki a saját hite szerint olvassa ki belőle a sorokat. Ez nagy kincs ma a könyvpiacon.

Olyan, akár fejest ugrani egy medencébe, fuldokolni, majd levegőért kapkodva végül újraéledni. 
 
És akkor most kicsit arról, hogy mit találsz benne, címszavakban: 22 fejezetnyi , hosszú utat , 9 kijelentést és örök mantrát a végére, ha mindez nem lenne elég.
Önismeret és önbecsapás közti különbséget, egy egyedi lélek útját, segítséget hogyan éld túl és dolgozd fel a szenvedéseket, hogyan kell kapcsolódni, mit és hogyan kell elengedni, mi a gond a túl pozitív és túl negatív gondolkodással, hogyan engedj be valakit a belső teredbe. Önbecsülést, megbocsátást, olyan történeteket, melyekről azt fogod gondolni: miért nem mondta ezt nekem így senki? 

Segítő kérdésekkel a fejezetek végén , mert mindannyiunk útja egyedi , megismételhetetlen, tele van akadályokkal. De ahogy Micimackó mondta: “Hepe után mindig hupa következik, és hupa után mindig hepe jön. És még sohasem fordult elő a világon, hogy hepe után hepe, és hupa után hupa következett volna.”

És ahogy Berni írta, 
" Az igazi teremtők jól tudják, hogy az erkölcstelen világban a példamutatás az igazi erő." És ez a könyv pont ilyen. Példa , amely értéket teremt . Igazi alkotás, amely utat nyit önmagad és a világ felé. Hosszú út lesz, de indulj el, ha készen állsz rá. 

Nem sokszor mondom ezt, de olvastam volna még … Le kell menni mélyre, hogy feltárjuk és felhozzuk a kincset, önmagunkat. A végén ugyanis megnyerhetjük a legnagyobb ajándékot. 
"Valahogy bele kéne szeretni a pillanatokba , és belélegezni őket."

Ezzel a zárszóval búcsúzom, olvasni érdemes, ismét ajánlottam nektek egy letehetetlen olvasmányt. Köszönöm, hogy itt voltatok, jöjjön a befejező rész ... 
Berni! Neked pedig hálásan köszönöm a könyvet, az ajánlást és azt, hogy méltónak tartottál a köteted népszerűsítésére, bizalmaddal ajándékoztál meg. Hírét még sokáig viszem tovább. 


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/? Bajban vagyok kicsit, hiszen a könyv lapjain önmagunk is visszaköszön, azt pedig nehéz pontozni. Mindenki döntse el majd ...

Borító: 5/5***

Cím: 5/ 5**

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5

Vége: 5/5*

Kiadás: 2022 , Álomgyár

Oldalszám: 254

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               


"Nem pozitívan kell gondolkodni egy tragédia közepén, hanem új látásmódot kialakítani, hogy a jelenedet ne rombolja szét minden pillanatban a félelem."

"A családi történetek szerteágazóak, és tele vannak titkokkal."

"Hazudunk a bennünk élő sötétről, és ugyanezért bántjuk a másikat is."

"Elképesztő, hogy a szeretetről is csak korlátok között vagyunk képesek gondolkodni."

"Az ész és a szív egyensúlya elengedhetetlen ahhoz, hogy éljünk és élni hagyjunk."



"Valójában minden az összehangolódásról szól: önmagunkkal, az utunkkal és egymással."

"Egy igazi, ilyen alapokon nyugvó kapcsolat extrém sport, mert van benne mély és magas, meg egy csomó titok magunkról meg a másikról."

"A negatív érzések emberiek és bizonyos szempontból a túlélésünket segítik."


"És van, hogy érdemes elfogadni a lila köd helyett a realitást, hogy az élet játékában vannak jó és rossz emberek."

"Az igazi teremtők jól tudják, hogy az erkölcstelen világban a példamutatás az igazi erő."

"Az egész életünk egy csatatér, ahol valami ellen küzdünk."

"Olyanok vagyunk, mint egy virág, amit nem mindegy, hogy mivel öntöznek."

"Szépen beszélni. Kedvesnek lenni. Kitartani. Jót gondolni. Adni. Nem bántani. Fogadni, nem elutasítani. Szeretni. Figyelemmel más felé fordulni. Meghallgatni. Becézni. Nem ítélni. Elvárások nélkül adni. Mindez soha nem függhet attól, hogy a másik megérdemli-e. Hogy kiérdemelte-e. Tetteivel, szavaival, cselekedeteivel. Ezeket valójában nem másnak adod, hanem magadnak. Ezeket csak olyan lélek képes gyakorolni ki tiszteli önmagát. Tisztelni viszont az tudja önmagát, aki ismeri is igazi
természetét. Aki ismeri az igazi természetét, az mer megismerni másokat. Ha mersz megismerni másokat, akkor rájössz, hogy az életük, a cselekedeteik, a szavaik csupán külső máz, amely elfedi a lelküket. Ezért nem ítélsz többet, és az sem fog felmerülni benned, hogy megérdemlik-e a szereteted. Ez túl van a mártírság állapotán, ami a saját drámád jobb színben feltüntetése önmagad és mások előtt. Ez túl van a játszmákon. Többé nem mérlegelsz semmilyen szempont szerint. Megérdemlik-e.
Lehet, hogy a cselekedetei szerint nem.De az a csodás,hogy ez többé az eszedbe sem jut. Az ő játszmája már nem érinti a Te szeretetedet.
Szépen beszélni. Óvni. Védeni. Adni. Kedveskedni. Figyelni. Szeretni."


"Tele zsákba egy ponton túl már nem lehet pakolni. Kiszakad. És valójában ezek
a kiszakadások életünk legcsodásabb pillanatai Lehetőség arra, hogy eleged legyen végre egyszer a zsákjaid telepakolásából. Csak működj együtt!
Fogadd, ami jön, és aztán tégy érte! Csak tedd, ne akard! A gondolatok alapvetően nem képesek megváltoztatni az érzelmeket. A gondolatok minősége zárt és kemény, az érzelmek pedig áramlóak és az örökléttel utaznak. Ez olyan, mintha egy szobába bezárnál valamit, ami tágul, és folyamatosan mozgásban van. Megkeresi a legkisebb rést, ahol kibújhat, hogy elárasszon, és minőségével megváltoztasson mindent.
A tudatosság nem az, ha az elmével igyekszel befogni egy vadlovat – ami az érzelmek minőségét szimbolizálja –, hanem ha úgy tudod vezetni az érzelmeidet, hogy nem kell lakatra zárnod szűk szobába ahhoz, hogy az
erejével szárnyalj. A szenvedést az okozza, hogy az elménkkel, a gondolatainkkal akarunk fogva tartani és kézben tartani olyan minőségeket, amelyek természetüktől fogva szabadok. Aminek lényege a szabadság, az
megtalálja az utat a szárnyaláshoz. A kérdés az, meddig akarsz börtönőrt játszani a saját érzelmeidet rabként tartva?"

"A kérdés az, meddig akarsz börtönőrt játszani a saját érzelmeidet rabként tartva?

"Egy idő után minden tragédiámat elkezdtem katalizátorrá kovácsolni, ami előre vitt."


Jó olvasást! 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem: Újévi-fogadalmak-booktag-2023
Előző könyvajánlóm: Kővágó-Sára-kétségek

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2023



































You May Also Like

0 megjegyzés