Sienna Cole Az igazság arcai - Ígéret 2. könyvajánló

by - május 17, 2023

Sziasztok!

Vannak olyan könyvek, amelyeknek egyszerűen már az olvasása előtt tudom, hogy a blogon lesz majd a helye. Amelyekhez hatalmas bizalmat fűzök, és minduntalan be is váltják ezt a hozzájuk intézett reményt. Ilyenek Sienna Cole, magyar írónő kötetei is. 

Sienna Cole kiemelkedő a műfajában, úgy olvas és úgy ír az emberi pszichéről, mint a legjobb klinikai szakpszichológusok, de közben pedig hátborzongató thrillerek világába vezet, ahol nem a vérre menő fegyverkezésben van az erő, sokkal inkább az elemek, az elmék harcába nyerünk betekintést. 
Több könyvet is olvastam már tőle, és ahogyan haladok az alkotói életművében előre, úgy lesz mindig magasabb és magasabb az általa felállított mérce, de újabb könyveivel minduntalan megugorja ezeket . Azt hittem nem lehet letaszítani az írónő könyveiből alkotott saját szubjektív dobogóm csúcsáról a Lefelé a folyón-t, és mégis. Az  Ígéret - sorozata méltón vette át az első helyet és valószínűleg jó sokáig elfog még ott időzni. 

Az első részről ( Az ígéret szép szó)  szóló értékelőm ide kattintva olvashatod el . Most pedig folytassuk a sorozatot, jöjjön a második részről írt ajánlóm, de előtte a fülszöveg. 

Mennyit ​ér az életed?
A Missy Jones-gyilkosság után Nicholas Benning rendezi a sorait, és egy újabb nagyratörő terv megvalósításán dolgozik. Számításait azonban váratlanul keresztülhúzza egy ellenség a múltból, akit egyetlen cél vezérel: a Benning család teljes megsemmisítése. Nicholas megoldhatatlannak tűnő helyzettel szembesül: akár a törvényes, akár a törvénytelen utat választja a fenyegetés elhárítására, mindenképpen veszíteni fog.
Joyce Saunders nyomozó elszántan igyekszik Nicholas közelébe férkőzni, de ezúttal személyes indítéka is van. Amióta a Benningek felbukkantak az életében, úgy érzi, mintha a sors folyamatosan tesztelné az igazságszolgáltatásba vetett hitét. Vajon létezik egyáltalán igazság abban a formában, ahogy látni szeretné? Minél inkább bevonódik az ügybe, annál kevésbé képes már különbséget tenni jó és rossz között, és abban is elbizonytalanodik, hogy ő melyik oldalon áll.
A hajsza kegyetlenebb, agyafúrtabb és véresebb, mint ahogy bármelyikük is képzelte. A kérdés már csak az, hogy képesek-e véget vetni a bosszúhadjáratnak, mielőtt minden elveszne.
Sienna Cole Ígéret-sorozatának második része azokat a szabályokat is felrúgja, amelyek eddig lehetetlennek tűntek. Vérforraló, izgalmas, drámai utazásra invitálja az olvasót a sötétség legmélyebb bugyraiba.

Vannak történetek, melyek nem hagynak nyugodni. Amelyek belemásznak az olvasói elmédbe, hátra, bevésődve és bármit is csinálsz a mindennapokban, a legapróbb részedig ott lesznek veled. Agyalsz rajtuk, keresed a szereplőket a való életben, és hamar rájössz, a korrupció-hatalom-bosszú hármasában megalkodott kiemelkedő sorozat bárhol, bármikor megjelenhet napjainkban is. Los Angeles a bűn és bűnös viszonyok városában bármi megtörténhet és meg is történik. De nem kell annyira messzire menni, az erkölcstelenség, a gonoszság bárhol megtalál. Sienna ebben a kötetében is érzékenyít. Hiába nézzük, nem lehet csak feketén-fehéren látni a világot. El kell gondolkoznunk rajta, hogy jogos - e valakit csak rosszként és csak jóként megítélni. Egyáltalán lehet -e ? 

A regénynek erőssége az, amelyen sok másik elbukik: sok szereplőt és sok szemszögöt mozgat. Nem véletlen. Belelátunk egy kicsit mindenki bensőjébe, és akármennyire is szeretnénk, mindenki felé fogunk egyfajta empátiát érezni. Paradoxonnak tűnhet, de megmutatja, hogy nincs eredendően csodálatra méltó és szánni való lélek. Mindannyiuk felé ott fogod hordozni az irgalmat és a megértést is, annak ellenére is, hogy nem tudsz azonosulni a tetteikkel. 
Ebben a regényben megtanulod, hogy lehet úgy is olvasni és szeretni egy regényt, hogy nem feltétlen lesz kedvenc szereplőd. Arra is tökéletes példa, hogyan lehet a leghamarabb elolvasni egy 400+ oldalas regényt akkor is, ha épp a szemeszter utolsó hete van és bizony ahhoz, hogy haladj vele, sokszor éjszakába nyúlóan fent kell maradni az olvasáshoz. De amikor a reggeli kávédat iszod, vagy épp igyekszel elérni az ingatag tömegközlekedési járatot is azt fogod gondolni: megérte! Megérte elmerülni benne, megérte tovább olvasni, megérte a "csak még egy fejezet" elvét követni . 




Hogyan képes egy tragédia összekovácsolni olyan embereket , akik valamikor ellenségek voltak? Maradhat e tüske bennük? 

Érezni fogod, ahogy a pengét belemártja az igazság szérumának vödrébe , kiveszi, majd pedig elkezdi lefejteni a rétegeket. Szinte hallod, ahogyan az agyuk legkülső rétege elválik az alatta futó erektől, érzed, ahogy darabjaira válik, majd lebenyeire esik szét. Mindez persze képzeletben, hiszen egy pszichológia thrillernél nem vár az ember tényleges gyilkosságokat. Vagy mégis?! Nyitva hagyom ezt a kérdést az olvasói élményeknek ... 

Az biztos, hogy a legnagyobb meglepetéseket, nem várt fordulatokat és legelképesztőbb jeleneteknek leszel tanúja. Amiket ideig - óráig el lehet simítani, de végső soron képtelenek lesznek eltusolni és az egész addigi birodalom egy kártyavárként fog összetörni. Hangsúlyoztam már, de hadd legyen hatványozott : Sienna az emberi lélek mérnöke, pontos ismerője. Regényei addiktívak és rendkívül kidolgozottak! Minden perc kincs és öröm vele. 

Az irodalom hatalmas művészeti erejével körbeölelve ír , nem lehet elégszer az egekbe dícsérni, bármilyen témával foglalkozik, biztosan mesterien teszi ezt, lenyűgöző írói stílussal . 


Az előző regényben megismert képpel indít, festményeket ismerünk meg, az aukciós ház dübörög tovább, ám a Benning család fogaskerékszerűen, óramű pontossággal működő rendszerébe hamarosan tüske kerül, akik eddig mindent elkövetettek annak érdekében, hogy magukat makulátlan színben tüntessék fel, szépen lassan mérlegelniük kell. Az életet egészen idáig játsszották "tisztességtelenül, kockáztatva, falakat döngetve, adrenalinmámorban úszva."
Mennyit ér a becsület , mennyit a család, mennyit a hatalom és mennyit az egyéni élet?

Ez a könyv lüktet, lélegzik , fáj és végül önálló életre kel. Mindazzal, amire tanít csak rajtad áll, mihez kezdesz. Magaddal viszed, beépíted, elfogadod vagy továbblépsz. Elfogadod a világgal szembeni iróniát, a pellengérre állított valóságot , vagy szemet hunysz felette.

Olyan személyiségváltozáson viszi keresztül a szereplőket, ami páratlan. Mélységek és magasságok. Hullámvasút ez, az életé. Telis-tele olyan mondanivalóval, melyek VÉGRE ki vannak mondva, leírva. Felnyitja a szemed. Tényleg tőlünk függ, mihez kezdünk velük.



Versenytfutnak az idővel, ugyanis valaki a háttérben kegyetlen bosszút forral. Menekülés közben pedig olyan - rég elfeledett- ajtókat fognak szereplőink kinyitni, melyről azt hitték: régen a feledés homályába merültek. Azt hitték tetteiknek sosem lesz megtorlása, bíztak abban , hogy az igazságszolgáltatást ki lehet játszani, makacsul ragaszkodtak ahhoz, hogy sosem lesz vége a szerencsecunaminak és a luxus hátulütői nem fognak visszacsapni. 

Kiváltképp tetszett, hogy jobban megismertük Joyce Saunders nyomozót, aki Benningel ellentétben mindig az igazság oldalán áll, ám most ő is nehéz helyzetbe kerül. Köthet e szövetséget két ősellenség, az ellenségem ellensége a barátom alapon, vagy mindez csak illúzió? Sorsok újra keresztezik egymást és nagyon úgy néz ki, össze kell fogniuk az ártatlanok védelme érdekében. Vajon képesek lesznek e rá? 
 " A munkahelyén rendőrnyomozó volt, otthon pedig anya. Most azonban a munkája átszivárgott és belevegyült a magánéletébe, és nem tudta, hogy ezt hogyan kéne kezelnie. Életében először teljesen tanácstalannak érezte magát. "

Mi van egy emberi elme legbensőbb lényében? Megérhető e igazán, vagy sosem ismerhető ki? Rabul ejti az olvasót. Ne ragadj le a felszínnél, áss a mélyére! Itt valami nagyon nem stimmel.


Egy regénysorozat második részéről írni mindig olyan nehéz, hiszen azokhoz is szólok, akik olvasták már az első részt, és képben vannak a sztorival, ugyanakkor azokat az olvasókat is el kell érni, akik eddig úgy gondolták nem akarnak ebbe a bűvös spirálba bekerülni. 

Nicholas Benning az a fajta ember, akit a legtöbben elvből utálak, szimplán azért, mert az emberi irigység mindenkiben benne van. Elég csak körbenézni kis országunkban, milyen fröcsögés megy néha-néha a kommentszekcióban, ha valakinek kicsit jobban megy, a hírességek pedig fel is ülnek erre a vonatra és tesznek arról, hogy megnyilvánulásaik polgárpukkasztóak legyenek. Valahogy így volt ezzel a Benning család is. 
Az emberi kedvesség pedig sokszor aranyat érne. 
Most viszont, hogy Benning polgármester akar lenni , valakinél végleg betelhet a pohár és nem tudni, mire képes azért, hogy kiegyenlítse a számlát. Pártja szlogenje visszásan sülhet el : " L. A.-nek új arculatra és új városmárkázási stratégiára van szüksége: „A bűn városa" romantikus, ám baljós jelzőjét maga mögött kell hagynia, és új mottót választania. " 

Megfagy a levegő és innen nincs visszaút, valósággal elszabadul a pokol. Ezt a valóságot pedig nem lehet már meghamisítani...  

Evidens, hogy mindannyian a legjobbat akarjuk a családunknak és szeretteinknek, ők viszont a végleteken túl is képesek ezért elmenni. 
Csakhogy : 
" Milyen érzés elveszíteni a kontrollt? Egész életedben mindent te irányítottál, és bábként rángattál mindenkit magad körül. Azt képzelted, hogy a világ a te játszótered, és kedved szerint alakíthatod a szabályokat. Itt az ideje, hogy megtanuld a leckét, és ráébredj a saját gyengeségedre." 




Az előző rész forgószélként csapott le és tornádóként pusztított. Most a kedélyek lecsillapodni látszanak. Vagy mégsem? Nagy kérdés: megváltoznak e az emberek, ha a megfelelő környezeti körülmény éri őket? Kellően nyugtalanító, nem fukarkodik, az első oldalaknál azonnal a mélyvízbe dob, lesokkol és hagy egy kicsit fuldokolni. Itt mindennek ára van! 

Mindezek mögött pedig a Missy Jones ügy is vissza-visszatér, kísérteni . Ebben a történetben néha úgy érzed, túl sok a statiszta, túl sok a báb. Meggondolatlan esetek, látszólag összefüggéstelen elemek. Titkos szervek, összeesküvések, de meddig képesek elmenni? Van , hogy valaki csak áldozat , a bábut mozgató szemében egy járulékos veszteség, s hiába próbálna meg kitörni, túl sok vaj van már a füle mögött... Visszafordítható lehet még, vagy a végletekig, akár emberrablásig is el kell menni azért, hogy megértse: mindent el fogsz veszíteni, Benning, s nem tehetsz érte semmit. Szépen lassan fog leomlani a betonbiztosnak látszott , gyönyörű kastély? 

" Akárhogy nézem, színházban vagyok
Páholyból néznek rám furcsa alakok
Mindenki mást hisz, más színt visel
S valódi arcát álarc rejti el
Mégis meddig éljünk álarcok mögött
Mit kell eltitkolnunk így egymás között
Volt sok idő, félelemmel telt
Még a madár is félve énekelt
Elmúlt talán, száll mára a szó
Tán új világ jön, mi elfogadható "
(Demjén Ferenc: Így fogadj el igazán - részlet)  

Vigyázz! Mert olvasás közben akaratlanul is többször figyelsz majd a hátad mögé! Lehetetlen lesz kiszabadulni a vonzásából! 


Krimi - thriller ajánlóknál viszonylag ritkán, de azért a műfajban legjobbakhoz elő-előhozom a number-one sorozatomat, igen-igen, a Castle-t. Az első résznél is hangsúlyoztam, most sem hagyhatom ki. Mert ez egy olyan agyafúrt, kellően titokzatos és mesteri regény, ami, ha eljutna a sorozat producereihez, biztosan vevőek lennének egy visszatérés epizódra. Tökéletes lehetne a vásznon is! 

Ez a regény tipikusan az a fajta , amit miután csütörtökön elolvastam, egészen hétfőig emésztettem , hagytam leülepedni, hagytam, hogy megmaradjon és átadja azt, amit tanítani akar. Engedtem neki, hogy ott legyen még az éjjeli szekrényemen, ránézzek, újra beleolvassak, nézzen és hasson rám. Megláttam benne azt a pajkos magabiztosságot, aki bizony tudja, hogy maradandót alkotott és ezzel bekerült 2023 legjobb regényei közé. Tudtam, hogy ott lesz. De nem is fogok senkit áltatni, az olvasó valahol ezt várja is az egyik kedvenc írójának következő regényétől. Most pedig minden porcikám a folytatást várja, addig pedig mivel pótolnám a hiányt, ha nem azokkkal a kötetekkel, melyeket még nem olvastam az írónőtől, de már a polcomon vannak.



Mi lesz az igazság? Leemelhető az álarc, mit fogunk kapni amikor lehullanak a maszk összes rétegei? Mi lesz akkor, amikor makacsul arcul csap az igazság arca?!

Most, hogy előttem már lehullt az álarc, feszülten várom, mit tartogat majd számunkra A bosszú arcai, az Igazság sorozat harmadik része, ugyanis abban biztos vagyok, hogy Sienna számtalan meglepetést és lehengerlő sorokkal tűzdeli tele.

Az írónő könyvei világviszonylatban is egyedülálló. Ritka az ilyen könyv, ami ennyire megfog. 
Köszönöm az élményt! 
Olvassatok, olvassatok Sienna Cole-t és tapasztaljátok meg az élményt. Csak ezt kívánom nektek, éljétek át azt a megismételhetetlen olvasmányélményt, melyre könyvei hívnak.

A kötetet hálásan köszönöm az Álomgyár kiadónak. 
A sorozat részeit a következő linkeken tudjátok beszerezni, a harmadikat pedig előrendelni: 
Az ígéret szép szó 


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**

Karakterek: 5/ 5 

Borító: 5/5 **** - lenyűgöző

Cím: 5/ 5 **

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5***

Vége: 5/5*

Kiadás: 2023 , Álomgyár kiadó

Oldalszám: 429

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖              

" Az igazság arcai mellett könnyen megszűnik a tér és az idő." 

" -Annyiféle szakértői elemzést olvastam róla, és annyiféleképpen próbáltam már én is értelmezni, de olyan, mintha sosem érthetném meg igazán – mélázott. – Jól érzem, hogy van egy rejtett üzenete? "

"Kevés érdeklődő akadt, akit nemcsak a színek, az ecsetkezelés és a mű összhatása érdekelt, hanem mélyebbre látott a felszínnél. "

" – Az eseménytelen egyhangúságnak van egy másik olvasata is-mondta –, úgy nevezik, harmónia. A jól működő rendszerek alappillére. "

" Az új mintha – valóságuk azonban tele volt csapdákkal, elásott aknákkal, melyeket folyamatosan kerülgetni kellett, ha fenn akarták tartani a törékeny egyensúlyt. És Nicholas most arra készül, hogy újra felássa a csatamezőt… "

" Megszabadulhatunk a nevünkön esett szégyenfolttól egyszer s mindenkorra. Összefoghatunk… családként… és megszilárdíthatjuk a helyzetünket, megmutathatjuk, milyen fából is faragtak bennünket. Egy-két év, és senki nem fog emlékezni arra, hogy valaha is közünk volt ehhez a gyalázatos gyilkossághoz. "

" Ez a vereség azonban édes volt, mert talán most először pillantotta meg saját magát a fiában: azt az elpusztíthatatlan életerőt és kérlelhetetlen győzni akarást, ami őt is kiemelte férfiúi felmenői szánalmas sorából. "


" Az igazi győztesnek nincs szüksége arra, hogy nyerni hagyják, mindenképpen az élre tör. "

" A magas nívót tartotta a galéria egyik alapértékének, és épp ezzel csábította ide és kötelezte el maga mellett a műgyűjtő- világ krémjét. "




– Miért gondolja, hogy bármit is akarok?
– Mert magánál így mennek ezek a dolgok. Azt hiszi, hogy a pénzével meg a hatalmával bárkit és bármit kedve szerint irányíthat. "

" A második meglepetés – meglehetősen kellemetlen fajta – pedig olvasás közben érte. Valaki nem csak Laurát akarta felbosszantani aznap:
Mindent el fogsz veszíteni, Benning, és nem tehetsz ellene semmit. " 

Az emberek úgy érzik, joguk van minimális információ alapján is véleményt formálni és ezt ismeretlenekre okádni, akár halálos fenyegetések formájában is. De az esetek többségében ezek az arctalan támadók lecsúszott trógerek vagy megkeseredett idős emberek, akik nem találnak más csatornát az életük felett érzett frusztrációjuk levezetésére. Valójában teljesen ártalmatlanok. "

A napnál is világosabb, hogy valaki vagy valakik ezt az építményt akarják porig rombolni, a földdel egyenlővé tenni. "

Nicholas elfordította a fejét: már nem tehetett semmit. Ezt már nem lesz képes az irányítása alatt tartani, sem pedig eltitkolni. Az események új fázisba léptek, és ebben a fázisban kevesebb hatalma volt, mint eddig valaha . "

Az énekesnő halála szintén egy Damilola Sani-mű bemutatója után történt, most pedig egy másik festménye áll az események gócpontjában. Véletlen volna? Vagy Damilola karrierjén átok ül, mely emberáldozatokon keresztül ível felfelé? "

Annyi elfojtott indulat van manapság az emberekben, hogy csak egy megfelelő ellenségkép kell, és máris robban. "



E pillanatban ez volt az ő élete is: ébredés egy rémálomba, amelyben az a legszörnyűbb, hogy a valóság címet viseli. "

Hiszen annyiszor volt lehetősége Nicholas maszkja mögé pillantani! "

" – Személyes bosszú… maga ellen. Kit haragított ennyire magára?
Nicholas felhorkant.
- Hosszú és átláthatatlan a lista.
– Efelől kétségem sem volt – szúrta oda a nyomozó. "


" Tudja, a legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy még a legstresszesebb időszakokban is figyelmet kell fordítanunk a mentális egészségünkre – szónokolt. "

" -Mindig ilyen magabiztos? Akkor is, amikor hasonlóan eltökélt és minden hájjal megkent ellenféllel találja magát szemben?
– Azok a legizgalmasabb partik, nem igaz?
– De azokon lehet bukni a legnagyobbat is. – Saunders előrébb hajolt. – És van, hogy a veszteség sokkal nagyobb, mint amit a számítások mutattak… Van, hogy a veszteség felbecsülhetetlen, mert nem anyagi természetű… hanem érzelmi. " 

" Nem létezhet, hogy így működik a világ. Ha van igazság, elveszítesz mindent… A családodat, az összeharácsolt vagyonodat, a hírnevedet, és mindent, ami fontos számodra. Nem érdemled meg, hogy így élj. Mindent el fogsz veszíteni, és nem tehetsz ellene semmit. "

 "Mintha az emberi természetbe alapvetően bele lenne kódolva, hogy a szép automatikusan egyenlő a jóval. "

" Nem kellett ide bomba, sem gyújtószerkezet, mégis olyan lángok csaptak fel, melyeket egyhamar nem olt el senki. "

 "A változás mindig veszteségekkel jár.
De mit veszítesz? Egy illúziót, amely előbb-utóbb maga alá temetett volna.
A rengeteg ármány, hazugság és csalás benyújtotta volna a számlát. "

" – Igen – értett egyet Laura. – Az igazsághoz, vagyis a teljességhez csak akkor kerülhetünk közel, ha minden oldalát megvizsgáljuk. Ha megértjük, hogy a végtelen variációban egymással teljesen ellentétes aspektusok is megjelennek…
– …és elengedjük a ragaszkodásunkat egyik vagy másik aspektus irányába – fejezte be a mondatot helyette Anasztázia. " 

" Amíg él, még mindig lehet esélye kitalálni valamit. Válaszút elé érkezett. "




Jó olvasást! 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre



A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök! 





A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
2017-2023
Copyrigth,© Kutasi Edina 

You May Also Like

0 megjegyzés