Fehér Ágnes : A tükör mögül

by - február 24, 2023

 Sziasztok!




Egy újabb könyvélménnyel érkeztem hozzátok, méghozzá a legfrissebbel. Tegnap este befejeztem Fehér Ági A tükör mögül ( Ági itt írt könyvéről bővebben) regényét és annyi mondanivalóm van róla, nem mellesleg pedig nagyon sok idézetet is kijegyzeteltem magamnak (és a molyra), ami már bőven megéri , hogy egy teljes bejegyzésben, keretet adva olvashassátok. 

Milyen csoda könyvélmény volt ez ! Akciódús, izgalommal teli, vérbeli kaland- és fejlődésregény. Ismételten hangoztatnom kell, ilyen remek kortárs szerzőink színesítik a magyar palettát! Legyünk büszkék rájuk , támogassuk őket és olvassuk a könyveiket! 

A Tükör mögül regény mellett egy percre sem lehetett unatkozni, zajlott benne az élet. Néha attól féltem, hogy ha abbahagyom, elszalad mellettem és a szereplők tovább nyomoznak, nélkülem! Na , nehogymár kimaradjak! Azt a szót használtam, hogy nyomoznak, de miért is? Elég rövid, mégis sokatmondó a fülszövege, így most bemásolnám ide:
Volt egy könyv.
Antik példány, tele furcsa széljegyzettel és egy üzenettel.
Két fiatal indult útnak kéz a kézben, hogy megfejtse a könyv titkát és felkutassa a fiú nagyapjának rejtélyes múltját. Egy hidegháborús kémtörténetbe csöppentek ezáltal. A nyomozás során mélyebbre sikerül ásniuk, mint gondolták volna. Egyre közelebb jutnak a megoldáshoz, de közben egyre távolabb sodródnak egymástól. Egy bohém fiúból időközben komoly férfi lesz. Míg egy megfontolt lány fokozatosan kinyílik a világra és kalandvágyó nővé érik.
Eközben megjelenik a színen egy harmadik fél a lány múltjából. Talán ő a válasz a kérdésekre. Mert felmerül a dilemma: az igazi érzelem vajon olyan, mint a kandalló, vagy inkább egy tűzhányó. 
"
Elképesztően részletes regény, rendkívül érzéki és ami talán a legnagyobb meglepetés volt nekem: hihetetlenül lírai. Olyan mélységekbe és magaslatokba hív, ahol még talán sosem jártunk. Anyanyelvünk kincse. Ez, kérem, szépirodalom. Leíró és lírai a javából. Művészien érzékeny. Mindössze 16 fejezetből áll a maga kis "féltéglája " , nem a megszokott hosszúságú és szedésű, sokkal sűrűbb, megmerem kockáztatni, én simán egy trilógiának éreztem a benne történteket. Mind cselekményileg, mind mondanivalóilag. Nem is olvastam mellette mást, mindent megtaláltam benne. Izgalmas történet, két fantasztikus, de esendő fiatal hogyan kutatja fel a fiú papájának titkait.

"Ne aggódjon, szeretek idős emberekkel megismerkedni. Még a betegségeik ellenére is. Sok bölcsesség lakozik bennük, amit a mi korosztályunk nemigen tud értékelni. Én kakukktojás vagyok. Mindig jobban éreztem magam idősek társaságában, mint a saját kortársaim között. "


Itt ragadnám meg az alkalmat: szereplőink nincsenek név szerint megnevezve. Ez elsőre furcsán csenghet, de mindennek megvan a maga oka. Ennek is. Bármelyikünk lehetne. 
Iszod a szavait és megpróbálod magadba szívni. Nem lehet vele gyorsan haladni, rá kell hangolódni, olyan, mint egy jó sorozat, melynek egy új részére, évadára sokáig kell várni. Mégis, ez a várakozás izgalommal teli, olyan, amikor sosem felejted el a karaktereket, történetük mindmáig veled él. 

Hol létünk elgondolkodtató kérdéseire keresi a választ , hol pedig játszi egyszerűségű , mindennapokban is felmerülő természetes dolgokon elmélkedik. Nagyon erős benne a párkapcsolat mélylélektana. A női - férfi lét kérdései, érvei, nehézségei, egymás megértése … Mindezt E/3 személyben, mintha messziről tekintenénk rá. Mégis, amikor egyre inkább megvizsgáljuk , olvasás közben magunkat is, rájövünk, egyáltalán nem is olyan távoli ez a világ, melyben játszódik. Vagy mégis az, pedig nem kellene annak lennie ?! 

Egy titokzatos családi rejtély köré épül, múltat feltáró kötetet vettem a kezembe. Rendkívüli módon szeretem a nyomozós történeteket , ez pedig egy igazi találós kérdés megfejtésén vezet végig apró nyomok segítségével.
A szeretet gyógyító ereje, személyes történetünk formálása csak egy-egy apróság, amire ez a könyv rávilágít. A felnőttéválás rejtelmei, az élet nehézségei , mind-mind egy kötetben. 

Izgága életünkben , információ dömpingben fuldokolva mentőövként jön a segítségünkre. Léleksimogató! 
Lefegyverzően őszinte. 
Máskor hívogatóan titokzatos. 

Korunk minden emberének, minden léleknek bátran tudom ajánlani : higgyetek az élet játékában! Éljetek őszintén, szeressetek! 
"Megtanították szeretni, mert az, aki a jellemét formálta, ezt tartotta a legfontosabbnak az életben. "

Hadd búcsúzzak most a könyv előszavával, azzal, amivel az egész elkezdődött, amikor még nem láttam tisztán, mit jelent a tükör mögül: 
" Mi emberek azt hisszük, olyan sokfélék vagyunk. Pedig mindannyian lányból nővé vagy fiúból férfivá érünk. Előfordulhat, hogy néha gyengék vagyunk, máskor pedig erősek, boldogok vagy szomorúak. A fent és lent dinamikája átszövi az életünket. De mindez nem számít, hiszen élünk. Érzünk, emlékezünk, tervezünk – az élet csoda, rajtunk áll, hogyan élünk vele.
Ha felülemelkedünk picit az alap dimenzión, láthatjuk a világot másképp – a tükör mögül. " 

Könyvajánlót nehéz írni. A könyvek szavakból lesznek, de egy igazán jó könyvre, nincsenek megfelelő szavak. ❤ 


A könyv elérhetőségei: 
Novum kiadó : közvetlenül a kiadótól
Líra: link
Antikvárium . hu : link
(Ahol ne tessék elfelejteni a kedvezménykódot: NK20220218971255 )


Ági, nagyon köszönöm az élményt !

Jöjjenek a kedvenc részek:

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/ 5 

Borító: 5/4

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5**

Vége: 5/5

Kiadás: 2022 , Novum Publishing 

Oldalszám: 544

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖              


Megtanították szeretni, mert az, aki a jellemét formálta, ezt tartotta a legfontosabbnak az életben. "


Az a fajta ember volt, aki a poharat nemcsak félig telinek látta, de a bele kívánkozó jeget, citromot és színes napernyőt is hozzá képzelte. "

Eldöntötte, a nyereményből vesz egy minőségi fényképezőgépet, mert tapintani akarta, sőt birtokolni, alakítani a képeket, amiket az élet eléje vet. "

Gyorsan eltüntette a történelemkönyve fölül a katalógust, akár egy bűnjelet. A tanárnőről tudta, hogy kényes az ilyesmire és ő meg akart felelni. Mindig és mindenkinek. A szüleinek, a tanárainak és azoknak az embereknek, akiknek az értékrendjét követendőnek tartotta. De a kortársai között kevés ilyet talált. Próbálta őket elfogadni, de nem akart idomulni hozzájuk. Így aztán nem cigizett, nem ivott alkoholt, nem járt diszkóba és nem pasizott. Eddig. "

Túl sok a kagyló
és kevés a gyöngy.
Bánatom nagy tó
nélküled drága hölgy."

Ne bántsd a bolond embert, inkább tanuld el a bolondságát. Ezt mondtam neki. Nevetett és tovább ment. Szerencsém volt. "

" Ezzel a kalózmosollyal oldott meg sok mindent. Bátran röhögött a képébe a világnak, mert nem volt rá szüksége. A saját univerzumában is feltalálta volna magát, így hát a megfelelési kényszer ismeretlen fogalom volt számára. Nem félt az élettől, mert csak a lehetőségeket látta benne, és nem félt a haláltól sem, mert az is csak egy lehetőség volt. Még mindig megvolt a fölénye, amivel a helyzeteket kezelte, de jelentősen megcsappant a függetlensége, mert szenvedélyesen szerelmes volt. "

Arra tanította, hogy a saját boldogságát keresse és ne törődjön mások véleményével .Ne akarja megváltani a világot, csak járjon nyitott szemmel. "

Az egészet akarta. Tokkal, vonóval. Őt akarta, ezt a fiút, a rettenetességével, a fura ötleteivel, a kiszámíthatatlan basáskodásával együtt. "



Az életben annyi igazságtalanság és fájdalom is van, hogy szinte félek ilyen boldognak lenni. "

Az élet adhat olyan pofonokat, hogy átértékelődik bennük a fontossági sorrend, visszahúzódhat az önzés és új érzések nyerhetnek teret. De ehhez tapasztalás és fájdalom kell, e nélkül nem megy. A mi generációnk még fiatal ehhez. "

Egy könyv volt, az kétségtelen. De nem valami mai darab. Sötét színű volt, de nem tudta elsőre eldönteni, hogy ez az eredeti szín miatt van így, vagy a rárakódott kosz miatt. A fiú átnyújtotta, ő pedig a kezébe vette. Súlya volt, de nem grammokban kifejezhető. Mélysége volt, de nem centikben mérhető. Kipárolgása volt, ami csak a lélek számára érzékelhető. "

Nem félek az igazságtól. Amíg velem vagy, addig semmitől. "

-Még most sem értek veled egyet teljesen. Semmi sem bizonyítja, hogy itt valami nemzetközi jelentőségű suskus van a háttérben. Van a dolgoknak egyszerű olvasata is. A nagyapám vett egy könyvet egy antikváriumban, s mivel akció volt, ezt a latin könyvet is hozzácsapták a többihez, amibe már mindenki mindent belefirkált. Azután, mivel nem volt túl fontos, jól össze is koszolta, ki tudja mivel fogta össze véletlenül, hogy abba a ládába került, ahol a háborús emlékeit őrizte. A ruhák meg lehettek csempészáru részei, amit valaki itt elrejtett és mivel közben már lefülelték, nem jött érte. A drága holmikat pedig a megtakarításain vette a barátainak, hadd vágjanak fel vele a lányok előtt. "

– Ne keress rejtélyeket mindenhol, az élet néha egyszerűbb, mint te gondolod.
– Csak annak egyszerű, aki annak tudja látni. Mi, többiek, bolyongunk a saját útvesztőinkben. "

Ez a világ nem kedvez az érzékeny embereknek. "

-Még félsz?
-A sötéttől már nem. Győztem felette. Erősebb lettem általa. "

– Te nem hiszel a jellemfejlődésben? Ez új nekem.
– Hiszek. De mértékkel. Vannak alapvonások, amik nem tűnnek el, bárhogy is harcolunk ellenük. "

Közel bújtak egymáshoz, hogy a testük melegével beborítsák, s egy védőburokba vonják a másikat. Egy burokba, ami megvéd minden zavaró külső hatástól. Csak az ő világuk létezett most. S ez a világ csodálatosnak ígérkezett. Ez olyasmi volt, amiért megéri küzdeni, lemondásokat vállalni, kompromisszumokat kötni, talán még a nagy álmok is feláldozhatók, ha létezik ez a megnyugvás. És nagyon úgy tűnt, hogy létezik. "


– A te vakmerőséged és az én előrelátásom együtt verhetetlen lenne.
-Mi így is verhetetlenek leszünk, bébi. Így ketten, majd meglátod. "

Soha ne hidd el, hogy nem szeretlek. Még ha magam mondom is ki, akkor se higgy nekem. Bármi is történjen velünk, soha ne felejtsd el, hogy életem minden percében szeretni foglak. Ez az érzés nem múlik el, nem az a fajta. "

-Remélem nem azt akarod ezzel mondani, hogy feladod? Hogy nem keresed tovább a miérteket, csak egyszerűen elfogadod a kérdőjelekkel terhelt tényeket. Ennyi erőfeszítést sem ér meg neked? Ennyire nem tiszteled az emlékét? Az első akadálynál feladod gondolatban. Amint egy kis nehézség támad, rögtön a könnyebb, megúszós utat akarod választani? "

– Tudom, néha nem könnyű velem. Merevnek tűnök, mert ha akarok valamit, ha valami fontos nekem, arra száztíz százalékosan koncentrálok, s akkor elfelejtem néha, hogy mi is a fontossági sorrend. "

– Hatalmad van felettem és ezt beismerem. De kérem a folytatást. Olyan leszek lassan, mint a drogos, aki az adagjárt könyörög. Még szerencse, hogy ez a függőség nem halálos.
– A test talán nem, de a lélek biztosan belehalhat. Szeress engem kicsim, különben meghal a remény odabent és akkor nem tudom mihez kezdek.. "

Azonban könnyebb ésszel felfogni, mint szívvel végigélni. "


– Az orchidea először teljes pompában virágzik, majd stagnál és végül elhervad, már új levelek növesztésébe öli az energiáit. Kell neki az új típusú erőforrás, hogy mégegyszer nekigyürkőzzön a virágzásnak. "

A szeretet nem lehet öncélú, egyetlen értelme van, hogy hagyjuk kibontakozni a másik felet és járuljunk hozzá a boldogságához. "

Jó olvasást! 

Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem: Book24-bookhaul-könyves-tervek
Előző könyvajánlóm: Barna Berni: Nem a te hibád

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök! 



A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2023

































You May Also Like

0 megjegyzés