Diana Hunt : Őrületbe kergetsz

by - november 06, 2022

 Sziasztok!

Újabb óriási kedvenc könyvvel érkeztem hozzátok, s egyben új kedvenc írónővel is gyarapodott a listám. Azt kell mondanom, hogy a krimi műfaja mellett a thriller, pszichothriller is a komfortműfajommá vált. (A lélektani és romantikus kötetek mellett természetesen. ) Nagyon szeretek a témában olvasni. 


Minden ember(i elme) egy külön történet. Érdekes belelátni az emberi pszichébe. Most mondanám, hogy orvostanhallgató lévén fizikailag is belenézhetek 1-1 emberi agyba, elmébe, de az túl morbid lenne... Vagy végső soron egy thrillernél ezt még elbírja a papír?! Az elmúlt évek során egyre több (pszicho)thrillert olvastam és egyszerűen elvarázsolnak, lebilincselőek mennyi mindenre képesek. Egyre inkább a kedvencemmé nő a téma.  Nyomozós sorozatokon nőttem fel, mind a mai napig nézem őket. Elképesztő. Minél többet ismerek meg, annál jobb. Kell az alaptörténet, de én mindig azt keresem, hogy fejlődik vagy épp épül le egy emberi elme, mire képes . Legyen üzenete, tanítson vagy épp háborítson fel. Érdekel a lelki fejlődés, tabutémák és minden, ami gondolatébresztő. 


Diana Hunt könyve pedig abszolút megütötte ezt a szintet, sőt! S amit még olvasásnépszerűsítőként ki kell emelnem: annyira örülök, hogy ilyen kortárs magyar írók színesítik a palettát! Küldetésem, hogy minél több magyar kortárs íróval ismerkedjünk meg, mert igazán büszkék lehetünk rájuk!


Na de! Jöjjön a fülszöveg: 

" „Megöltem Winklert, mégis ártatlan vagyok.”
Conor Fostert egy brutális gyilkosság helyszínén fogják el. Testét ellepi az áldozat vére, a késen lévő ujjlenyomat tökéletesen egyezik az övével.
Állítása szerint a tettes Lenard. Lenard Axe, nem más, mint elméjének a másik lakója.
Szabadságát ugyan elveszti, de börtön helyett a Bridewood elmegyógyintézet foglya lesz.
Dr Nathalie Lawson vállát súlyos teher nyomja.
Megállapítani, hogy valaki többszörös személyiségzavarban szenved, vagy mesteri színjáték kíséretében csupán hazudik, embert próbáló feladat.
Főleg, ha a doktornő gondolatait más is leköti. Ami eleinte csak furcsa, majd rémisztő érzéseket kelt benne.
Az új beteg és a hátborzongató események között párhuzamot vonni őrültség lenne.
Vagy talán mégsem? "

Az Őrületbe kergetsz hihetetlen élmény volt számomra. Az olvasása közben nagy olvasói pillanatokat éltem meg, ami eleinte furcsának hangozhat, de nem az. Ez tény! Egyszerre volt borzongató és lenyűgöző! Az egyik legelgondolkodtatóbb momentumot az #egymondatbankönyvekről rovatomban is megosztottam: 



És ami még emögött van, #idézetakönyvből
" - Tudta, hogy az emberek nagy százaléka tetteti a boldogságot? Csak azért, mert félnek megnyílni, és elmondani másoknak a problémáikat.
- Oly sok mindent tettetünk a boldogság mellett. Ez csak egy csepp a tengerben.
Nem kell messzire menni, hogy ezt a hétköznapokban is lássuk. Mi mindent képesek vagyunk ott megjátszani. De mégis, hogyan bízzunk meg így bárkiben is? Honnan tudhatjuk, ki játszik szerepet? Miről lehet felismerni az őszinteséget egy olyan világban, ahol tökélyre fejlesztettük a színészi képességeinket?"
✨️
" Nincs ezzel baj, hiszen mindannyian álarcot viselünk. Csak tudni kell, ki előtt szabadulhatunk meg tőle - mormolja a fülembe."
🧠🔪

Kicsit rendhagyóan indítottam most ezt az ajánlót ennyi gondolattal , kiragadott részlettel. De azt hiszem, ez egy elég erős felütés lett. Eszelős egy történet volt ez, minden elismerésem hozzá!
Azt szoktam mondani, azok a jó krimik, amelyek egyszerre borzasztanak el és árasztanak el kellemes libabőrrel, valamint rendesen forgatják az agytekervényeidet, de az utolsó képkocka az övék . A i-re a pontot a regény teszi fel és egy kellemesen csavarral, fordulattal - jellemzően az utolsó 20-30 oldalon- gyökeresen megváltoztatja mindazt, amit eddig olvastál és amire eddig gondoltál hogy na EZ lesz a csavar. Az őrületbe kergetsz regénnyel abszolút így volt, rendesen letaglózott a megoldás és végkifejlet. 

Már az alapsztori is nagyon ötletes ! Adott egy bűntény részletes helyszíne, az áldozat mellett pedig minden kétséget ki lehetne zárni, hogy a gyilkosa áll. Aztán kiderül, mégsem! Mégsem lehet ezt megállapítani egybehangzóan. Conor Foster állítása szerint ugyanis nem ő, hanem a vele egy elmében élő Lenard Axe követte el a brutális tettet. Patthelyzet. Így kerül Conor végül abba az elmegyógyintézetbe, ahol Dr Nathalie Lawson kezelésére bízzák. A neves pszichiáterre nem kis feladat vár! Meg kell állapítani a férfiről, hogy valóban szenved e disszociatív személyiségzavarban, vagy csak az átlagnál jobb színész és ügyesebben keveri a lapokat. 

A könyv időbeli választása parádés: jobbnál jobb alkalmat keresve sem találtam volna az elolvasására. Október- novemberben járunk. 2016-ban évszám szerint. 
Ha szereted a pörgést, a kiszámíthatatlan fordulatokat, az érzelmi hullámvasúttal egybekötött adrenalinmámort, a te könyved lesz!



Elképesztő volt , két délután alatt elolvastam, annyira vonzott magával és mindenáron tudni akartam, mi a fordulat és mi lesz vegül: börtön vagy marad a Bridewood-i elmegyógyintézet falai között. 

A pszichés betegség ábrázolása tűpontos volt, igazán részletes anamnézis feltevésekkel, teljesen elhittem Nathalie karakterének szakmaiságát. Nathalie egyébként a kedvenc fő karakterem is volt. Rendkívül kidolgozott és felépített személyekkel találkozhatunk a könyv lapjain , nem csak a doktornőnek, nekünk is nehéz találgatni: ki hazudik? Ki a színész, ki a beteg? Néha még a szerepek is felcserélődnek. 

Conor? Hát ő egy igazi talány! " Conor Foster.
Ez a név állt a halványzöld dosszié közepén, hatalmas, vastagra szedett betűkkel. Az új, és egyben eddig a legizgalmasabbnak tűnő esetem. Minden bizonnyal csak egy pszichiáter nevezné izgalmasnak azt, amikor meg kell határozni egy ember épelméjűségét. " 
" Ebben az egy szóban minden benne van, ami Conor. Semmi sem biztos. Olykor elérhetetlennek tűnik, mégis ott van benne a remény. Sosem tudom kiszámítani, mi lesz a következő lépése, egyszer megnyílik, aztán bezárkózik. Amint Andrea elé tárom a név megfelelőségének okait, furcsa megállapításra jut." 

Kellően volt titokzatos és elérhetetlen. Mindig kérdések merültek fel bennem, ha az ő jelenetei voltak pláne, amikor azokat a fejezeteket olvastam, ami az ő szemszögéből íródtak. Ez is rendkívüli pozitívuma a könyvnek: a váltott szemszög. 

A könyv atmoszféráját egyértelműen meghatározta, hogy Halloween körül játszódik időben. Ez is adott neki egyfajta kísérteties felütést. 
" Álarcot húzunk, miközben épp ezen az éjjelen mutatjuk meg igazi valónkat." 

Nem voltak felesleges sorok, nagyon oda kell figyelned, ha mindent érteni akarsz. Szórakoztató volt és informatív, érződött rajta a hozzáértés! 

Nagyon nehéz valami olyat kiemelnem, ami nem volt jó , mert nem volt ilyen. Egyedül csak az szomorított el, hogy vége volt ( de még milyen vége !! :D , sok kérdést hagyott nyitva bennem) a Diana Hunt általi világnak és megint el kell engednem egy nagyon jó történetet. 

Rendkívül köszönöm Diának az élményt! 

Az írónő elérhetőségei:
Instagram: https://www.instagram.com/dianahunt_iro/
A könyvet itt is be tudod szerezni: https://alomgyar.hu/konyv/oruletbe-kergetsz-diana-hunt


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5**

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5* 

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5*- mindenképpen szeretnék majd még az írónőtől olvasni

Szórakoztatás: 5/5* - teljesen kikapcsolt egy zh előtti hétvégén

Vége: 5/5** - brutál !!

Kiadás: 2022 , Pitypang 

Oldalszám: 326

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

- Pszichiáter vagyok.
- Azta! - dől hátra a széken. - Akkor a munkádnak köszönhetően - horkan fel- egy csomó zakkant gyökérrel találkozol, mi?
- Hát nekem elhiheted, szabadidőmben sokkal többel összefutok. "

" Minden betegnek külön aktája van, amihez természetesen egy kép is mellékelve van a páciensről. Mivel Conor esetét már töviről hegyire tudom, így azzal is tisztában vagyok, hogy egy a harmincas éveiben járó fiatalemberről van szó. Érthető módon az emberek nagy része egy gyilkosságot életfogytig tartó börtönbüntetéssel jutalmazna. Ellenben az én munkám arra épül, hogy nem minden fekete vagy fehér. Előfordulnak olyan esetek, amikor az elkövetőnek elsősorban segítségre, nem pedig büntetésre van szüksége. Még akkor is, ha az illető beismeri bűnösségét. Conor Foster éppen így cselekedett. Illetve egy kis bökkenő mégis akad a történetben. Beismerte, miszerint az ő kezéhez tapad Mike Winkler vére, ám a gyilkosságot nem ő, hanem Lenard Axe követte el."

"Azt tudni kell, hogy minden embernek több arca van, és ez így is van rendjén. A hangsúly azon van, hogy ezeknek az ember a tudatában van. Ezzel szemben egy disszociatív személynél, amikor előjön a másik rejtett személyiség, arról ő nagy valószínűséggel nem tud. Akik ebben a betegségben szenvednek, gyakran emlékezetkiesésről és ehhez társuló erős, intenzív fejfásokról számolnak be. Ezek akkor következhetnek be, amikor az alter átveszi az irányítást a test és az elme felett."

Már több mint három éve dolgozom a Bridewoodban, de még mindig nem tudtam megszokni ezeket a hatalmas vaskapukat. Mintha csak egy horrorfilm díszletében lennék. A szerpentines út, mely a hegy tetejére vezet, szintén remekül illik egy thriller kezdőjelenetébe. Mondanom sem kell, a jelenlegi őszi ködös, borús időjárás még egy lapáttal rátesz erre."

Tehát, ha nincs ellenvetésed, emelem poharam rád, a csodálatos barátnőmre.
Összekoccintjuk a poharainkat, és egy nagyot kortyolunk a benne lévő vörös italból.
- Én azt hittem, a húshoz kell a bor - jegyzem meg. 
- Ugyan, a húst elégettem, úgyhogy rendeltem pizzát. Nevetve csóválom a fejemet.
- Istenem, hogy lehetsz ennyire béna?
- Most mit mondjak - rántja meg a vállát. - Josh nem a konyhatudásomért vett el.
- Hát az tuti! "

"Azért, mert egy kicsit dilis? - tárja szét a karját. - És akkor mi van? Egy bizonyos szinten mindannyian
őrültek vagyunk, csak van, aki nem feltétlen tudja kontrollálni. Ne mondd nekem, hogy annyira zavar, ha néha vannak nehezebb napjai. "

Az ember teste előbb árulja el őt, mint azt gondolná. "



Már több mint egy hete kezelem Conor Fostert. Ez idő alatt sok mindent megtudtam róla, de még ennél is többet titkol előlem. Rengeteg információt oszt meg magáról. Némi szándékosságot vélek felfedezni ebben a cselekedetsorozatban. Mintha direkt tenne felém apró lépéseket, hogy a bizalmam kivívja, ám ez csupán a látszat. Valójában rettentő nehéz a közelébe férkőzni. Ha számára kellemetlen témát érintünk, addig csűri-csavarja a mondatokat, mígnem teljesen máshol lyukadunk ki. Okos férfi, az már egyszer biztos. "

A normális olyan, mint a szépség, relatív. " 

A legtöbb művész mentális betegségben szenvedett. Tudta?
- Igen, hallottam néhányról.
- Beethoven, Michelangelo, Vincent van Gogh, de még Marilyn Monroe neve is bevillan. A kivételes tehetség és kreativitás mellett gyakorta megjelenik egyfajta lelki szenvedés és destruktivitás. Ez utóbbi gyakran valamilyen pszichiátriai zavarral jár együtt.
Szerintem a legtöbbjüket a szerelem őrjítette meg - lép az ablakhoz.
- A szerelem? - kérdezek vissza meglepetten. - Mégis miből gondolod ezt?
- Miért ne gondolnám ezt? Hiszen a szerelem is csupán egy pszichózis.
- Ezt elég erős kijelentésnek tartom. "

" - Miért? - fonja keresztbe a karját. - Mitől  olyan jó?
- Talán, mert belátok a színfal mögé. Meglátom azt,  amit az emberek szeretnének elrejteni.
Egy ideig szótlanul töpreng, az állát simogatja, majd váratlanul így szól:
- Tudod, szerintem vannak dolgok, amiket okkal titkolunk. "

De ha itt van a bizonyíték a szemem előtt, miért nem tudom elengedni ezt az őrült gondolatot? Ez képtelenség. Elvégre ő nem lehetett tegnap odakint. Kész téboly. Nem fogok a továbbiakban megérzésekre hagyatkozni. Mélyen elásom magamban ezt az eszelős gondolatot. Henryvel igyekszünk minél részletesebben megvitatni a Lenarddal való kezelést. Természetesen egy találkozás nem volt elég ahhoz, hogy átfogó véleményt tudjak mondani . "

A hétfő reggelem éppen úgy kezdődött, ahogy az a nagy könyv szerint megvan írva.
Szarul... " 

" - Áhh - rázza meg a fejét. - A szörnyeket nem az ágyad alatt kell keresned. Ők a fejedben várakoznak, szép csendben - kopogtatja meg a halántékát.
- Mire várnak?
- A megfelelő időre. - Ördögi mosolyt társít ehhez a kijelentéshez.
Ha Lenardot egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, olyan, mint a tél. Jéghideg.
- Olyan sokan vannak - szólal meg ismét, miközben az üvegen keresztül a kertet pásztázza.
- Sokan? Kik? Egy lélek sincsen odakint. "

Rejtegetni? - ismétlem meg őt. - Én nem rejtegetek semmit.
- Ugyan már - forgatja a szemeit. - A múltkor azt mondtad, belátsz a függönyök mögé.
A kérdésemet megelőzve ismét megszólal:
- Biztosan a tiéd is rejt valamit.
Felegyenesedik és járkálni kezd. Izgatottá válik.
- Mindannyiunknak vannak mocskos titkai, melyeket mélyen eltemetünk - dörzsöli össze a tenyerét. " 

Egy igazi rémálom. "
Nagyon szerettem ezt a képet (is) elkészíteni,
az Instagram oldalamra megy majd egy másik kedvenc 
ebből a képsorozatból. 



" Cam szerint romantikagyilkos hozzáállásom van. Én inkább realistának mondanám. Különben is, miért kell minden szerelmi történetnek ugyanolyan sablon forgatókönyv szerint működnie? Találkoznak, egymásba szeretnek, aztán jönnek a problémák. Sírás és szenvedés a legmagasabb szinteken. A következő oldalon utálat, gyűlölet, soha ne is lássalak mondatok tömkelege. Végezetül, amikor már azt hinnénk minden romba dőlt, és az utolsó reménymorzsa is szertefoszlott, kiderül, a szerelem, mint mindig, most is győzedelmeskedik. Megbocsájtás, happy end, kertes ház, gyerekek, napsütés. Számomra ez minden, csak nem reális.Túl nagy az igényem, ha a szenvedős részt szeretném kihagyni? " 

"  Szia! - szólok bele.
- Szia, nem zavarlak? - érdeklődik.
- Éppen most fejeztem be az olvasást. Szóval már nem. "


" Mindig is egy racionális gondolkodású személynek vallottam magam, és ez most sem fog megváltozni. A megérzés egy meghatározhatatlan dolog. A döntéseket tényekre és észérvekre kell alapozni, nem holmi belső hangokra. Marhaság az egész. A parkolóba érve már pontosan tudom, mire van szükségem." 

" Attól, hogy valaki őrült dolgot tesz, még nem biztos, hogy örült is." 


Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem, egyben könyvajánlóm: Czank Nelli : Mauritius, az édeni menedék könyvajánló

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!


A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022 


You May Also Like

0 megjegyzés