Czank Nelli könyvajánló

by - október 24, 2022

Sziasztok! 

Idén ősszel most ragadtam először billentyűzetet, hogy egy picit hosszabban meséljek a legutóbbi olvasmányélményemről. Noha, sokkal hamarabb is megtehettem volna, most tényleg azt éreztem, nem lesz elég az Insta nyújtotta karakterszám (ami egyébként általában mindig kiegészül a kommentszekcióban is). 

Most ugyanis egy olyan magyar, kortárs szerző könyveiről szeretnék mesélni, akinek a könyveit nagyon remélem, hogy még többen olvasni fogjátok. Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, a hazai kortárs írók népszerűsítése a szívügyemmé vált. Jöjjön hát most egy ilyen ajánló!


Czank Nellitől nem most olvastam először, hozzám a Menekülés, New York , szerelemmel robbant be. Erről a könyvről ide kattintva olvashatsz többet, de nagyon röviden egy kis ízelítő : Borító alapján valami egészen másra számítottam. Ebben a számításban pedig nem volt krimi szál, csak egy könnyed romantikus. Aztán előbbi lett ! Hát milyen egy szédületes könyv volt ez : azta! Nyomozás, feszített tempó. FBI, tanúvédelmi program, titkok. Izgalom és kiszámíthatatlanság. És még a végjáték hátra van. Teljesen új volt. Szuper jó alapötlet, ami egyedi és remek kivitelezés.




Így nem túlzás, ha azt mondom, alig vártam, hogy megjelenjen idén Nelli új könyve : Mauritius, az édeni menedék címmel. 
Jöjjön a fülszöveg: 
" Lily ​Pontier, a neves Wall Street-i Crystal és társa cég gyakornoka egy nap megmagyarázhatatlan eltérésekre bukkan az iroda könyvelésében. Remélve, hogy jó munkája eredményeként véglegesítik, felfedezéséről beszámol a feletteseinek is. Nincs tudatában annak, hogy ezzel mekkora lavinát indít el. Bejelentését követően már nemcsak az állása, de a testi épsége is veszélybe kerül.
Nicolas Brannan évekkel ezelőtt egy keserű csalódás után maga mögött hagyta New Yorkot, és egy új élet reményében a mesés Mauritius szigetére költözött. A kis utazási iroda, melyet ott alapított, egyre keresettebb, szigettúrái folyamatosan telt házzal indulnak.
Lilyt és Nicket egy óceán választja el egymástól, ám útjuk különös módon mégis keresztezi egymást. Mindketten olyan titkot őriznek, melyet nem oszthatnak meg a másikkal. Vajon képesek lesznek tartani magukat az észérvekkel meghozott szabályokhoz, vagy az érzések felülírnak mindent? A sziget varázsa képes elfeledtetni a múltban történteket?
Kaland, izgalom és szerelem. Czank Nelli (Cornelie C. G.) ismét meglepő helyzetek elé állítja a hőseit a soha nem alvó New Yorkban és Mauritius édeni szigetén.


Mindenekelőtt szeretném megköszönni itt is Nellinek, hogy elolvashattam az új könyvét, sőt! Az elkövetkezendő hónapokra sem hagyott engem Cornie C. G. könyvek nélkül. Hálás vagyok!

S most hadd meséljek erről a lenyűgöző könyvről, ami hihetetlenül kikapcsolt engem az elmúlt hetek egyikén. 

Lily Pointer ígéretes gyakornok egy nagy részvényekkel rendelkező cégnél, ha úgy tetszik kis hal a cápák között. Mégis észrevesz a cég könyvelésében valamit, amivel ő maga sem sejti mekkora darázsfészekbe nyúl. Egy nap leforgása alatt kerül veszélybe az állásán kívül az élete is. Megjelenik az ajtajánál az FBI, akiről köztudott, hogy "szeret fontoskodni, és félelmet kelteni". Vagy jogos a pánik?
Az írónő remekül ért ahhoz, hogy két másodperc alatt egy amerikai akciófilmben, vagy épp egy nyomozó sorozatban érezd magad (gyilkosság nélkül). Tökéletesen megmutatkozott. Menekülés, megfélemlítés, kérdések sora. 

Az olvasó kellőképpen bele tud helyezkedni Lily karakterébe, akit ez az egész ugyanolyan váratlanul éri, mint azt a könyvmolyt, aki a csodaszép borító alapján egy romantikus könyvként vette a kezébe a kötetet. Igen, nem véletlen, van benne igazság, de nem ez a legfőbb kategória, amibe besorolható. Annyi jelzővel tudnám illetni, hogy hű - ha! Akció, kalandregény, utazás, krimi, nyomozás, kortárs és legvégül romantikus. 



Lilynek szürreális élményekben lesz része: szó szerint egy kis időre el kell tüntetni őt. S mindezt észrevétlenül. Csakhogy ez a könyvekben sem olyan egyszerű és nem működik egy csiribí-csiribára.

Részletes, rendkívül jól kidolgozott. Kalandos , fordulatos és izgalmas. Nagyon szerettem olvasni.

Nem lehet elkerülni, ha egyszer belekerülsz. Nincs visszaút! "Ez már kényszerpálya. Nem lehet menet közben kiugrani. Előbb utóbb úgyis elvezetnének a szálak önhöz." 


A lehető legjobbkor került a kezembe, a télből utaztam a nyárba, New York-ból Mauritisra a szereplőkkel együtt. Képzeld el: " A türkizkék inkább zöld vizet és fehér homokot látva, meg kellett állapítania, hogy Smith nem túlzott, valahogy tényleg így képzelné el a Paradicsomot. És azok a növények! A színek! "

Egyben volt egy fordulatos kalandregény, krimi és egy akciódús útiregény. Azok a szigettúrák és megannyi kaland!! De nem felejtkezhetünk el Nickről sem, aki a szigeten alapított utazási irodát pár évvel ezelőtt, amolyan új élet reményében. "  Ennyi idő alatt kitalálta, hogyan védheti magát az emlékektől. Minden évben egyetlen, csakis egyetlen napon játszotta vissza fejében a történteket, melyek nagyot taszítottak rajta. Újra és újra átélve, a képek egyre szürkébbek lettek, nem jelentettek fájdalmat, legfeljebb csalódást. "

A Nick által maga köré épített falakat lebonthatja e valaki? Megolvadhat a kőszív végleg, vagy csak ideig - órákig és az utolsó álarcot mindvégig viselniük kell egymás előtt?

Ők mindketten súlyos titkot őriznek, amiről tényleg nem tudhat a másik. Vajon betartható e mindez? Vagy ez a békés sziget és az érzelmek vihara képes arra, hogy mindent átértékeljenek?


Az az igazság, hogy az írónő csodás stílusát, történetvezetését és karakterábrázolását ( s természetesen a humorát) nem lehet visszaadni egy ajánlóval! Úgy szórakoztat, hogy közben aktív gondolkodásra és nyomozásra hív. Mindeközben remek üzeneteket közvetít a mai kor emberének, mindenkinek. 
El kell olvasnod, hogy átéld, itt kell lenned, hogy megérezd! Vedd a kezedbe és hagyd, hogy elvarázsoljon úgy, ahogyan engem is! 

Elérhetőségek :
Az írónő honlapja : http://www.corneliecg.hu/

És akkor azt hiszem nem maradt más, mint a kedvenc részem: az idézetek!

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5*

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5* -imádom

Cím: 5/ 5*

Stílus: 5/5**

Szórakoztatás: 5/5**

Vége: 5/5* ;)

Kiadás: 2022

Oldalszám: 320

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

"Alig észlelte az embereket maga körül. Az önsajnálat nagy úr, képes lesz padlóra küldeni őt is, ha engedi. Se barát, se munka, szuper kilátások. És még el kell mondania a szüleinek is, hogy nem sikerült megvetnie a lábát. Apja egészen biztosan csalódott lesz, az anyja pedig erőlteti majd, hogy visszaköltözzön hozzájuk. A legrosszabb az egészben, hogy igaza lesz, lehet, hogy egy időre tényleg meg kell tennie. Hacsak nem talál azonnal magának másik munkát. Ebben azért segíthetnének a lányok. Különösen Tracy. Neki igazán jó kapcsolatai vannak a szórakozóhelyeken. Csak szükség van valahol egy pincérnőre? "

-Miss Pontier, ne ijedjen meg tőlem. Peter Smith vagyok, már találkoztunk. Azért jöttem, mert veszélyben lehet. Beszélnünk kell. "

Amíg az FBI egyik informatikusa átvizsgálja a teljes rendszert, magát eltüntetjük. "

– Remélem, mikor holnap felkelek, kiderül, hogy álmodtam az egészet. Van állásom és nem utazok télvíz idején sehová – felelte hitetlenkedve. "

– Hát, leszámítva, hogy meg kell néznem a térképen, hogy pontosan merre is van, elképzelésem sincs, hogy miként adom elő a családnak, hogy éppen oda utazom.
– Ez nagyon egyszerű. Mondja azt, hogy elveszítette ugyan az állását, de a sors máris kárpótolta egy nyereménnyel. Utazás a Paradicsomba. "

Nem kell mindenkit megmentened – figyelmeztette magát. Így is van állt fel a homokból, határozottan jobb kedvűen. Ledobta a pólóját, kibújt a rövidnadrágjából, és már futott is a víz felé. Mélyen beúszott az éjsötét tengerbe. Erős karcsapásokkal húzta magát előre, háta mögött hagyva a Csalódás napját. Nem érdekelte semmi, még a felidézett gyönyörű szempár sem. Vagy az… az talán mégis. "

" -Ez egy békés sziget, és ennek szellemében élnek itt az emberek – kezdte Azumi. "



-Tudja-e valaki, hogy mi Mauritius jelképe?
Többen is bekiabáltak.
– A teknős.
– Krokodil.
– A dodó.
– Nyert – mutatott az utolsó válaszadóra Nick. – A dodó madárról fogok most mesélni."

-Mégiscsak kérem vissza a régi életem – szólt oda a gekkónak. amelyik időközben előbújt. – Szia, kishaver! Hallod? Kérem vissza a régi életem. "

– Bármi elől is futsz, számíthatsz rám. Engedd el magad, és bízz bennem. Megmutatom neked a világomat. Ha megtetszik, lehet, hogy a végén még te is itt maradsz. "

Az élet produkál furcsaságokat. Van, hogy a hajónk cél nélkül csak tekereg a vízen. Ilyenkor jöhet egy szélroham, és már fordul is a másik irányba. Vissza kell venni az irányítást. "
 

– Én a békésebb vizeket szeretem. A laposabb hullámokat. Kevesebb csalódás ér.
– Igaz, hogy így megúszhatod a nagyobb mélységeket, de a hegytetőre sem juthatsz fel.
Lily a fejét csóválta.
-Mintha két életem lenne. Nappal a vidám nyaralóé, este pedig megoldjuk a feladatainkat, hogy nappal valóban vidám nyaraló lehess. "

És mindent meg fogok tenni, hogy újra nevetni lássalak. "

Valóban mindent el tudunk végezni egyedül is, de nem szórakoztatóbb, ha azzal tesszük, akit szeretünk? "

Mert minden úgy van, ahogy lennie kell. "



Remélem meghoztam a kedveteket a könyv elolvasásához! Garantáltan rendkívüli élményben lesz részetek! 

Jó olvasást!


Ne feledjétek a mottót, nincs időm rossz könyvekre! #nincsidőmrosszkönyvekre

Előző bejegyzésem, egyben könyvajánlóm: Tove-Alsterdal-és-skandináv-krimi-műfaja

A recenziós könyvekről általánosságban szóló írásomat is ajánlom, kérlek, olvasd el hozzá, ha érdekel a téma. Minden-amit-recenziós-posztokról-nálam-tudni- kell

Minden további könyvajánlót megtalálsz a blogon. Érdemes nézelődni a kategória fül alatt is, ahol címkeként szedve látod az összes bejegyzést.


Remélem még találkozunk, én ugyanis
hamarosan jövök!





A bejegyzés bármely részletének felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2022 













You May Also Like

0 megjegyzés