Nicola Yoon- Minden minden

by - szeptember 06, 2020

Sziasztok,

Nem hiába mondják, hogy minden könyv hozzánk tesz valamit. A legfrissebb könyv, amiről most mesélni szeretnék, a legmélyebb témát boncolgatja és próbálja felfoghatóvá tenni számunkra. Ez pedig maga az élet és annak értelme, szeretete..

Idézet a könyvből (így előre is) :
 "Az élet ajándék. Ne felejtsd el élni. "

Elgondolkodtál már azon, mennyi minden van, amiért hálát adhatnál. Az egészségedért, hogy járhatsz iskolába, lehetnek barátaid, építhetsz kapcsolatokat, sétálhatsz, lélegezhetsz szabadon stb. Mindez számodra természetes, pedig van, akinek ez nem adatott meg.

Itt van például a mai elemzésre tálalt könyv. Nicola Yoon első regénye, a Minden minden. A főszereplő, Medalaine, aki egy súlyos, ritka betegséggel küzd. Nem hagyhatja el a házat, életét egy burokban kell élnie. Mindösszesen 2 ember kerülhet hozzá közel, édesanyja és ápolónője, Carla. Ha mégis valaki meglátogatná, annak komoly fertőtlenítésen kell keresztül menni. Med Skype-n tanul, a világot csakis belülről, egy üvegfal mögül szemlélheti. Panaszkodsz, mert nem mehetsz el valami csodás tengerpartra? Med még csak a szobájából sem nagyon mehet ki, a szabadról még csak nem is álmodozhat. Kedvenc helye a télikert, amelynek falai üveggel vannak körülvéve, így egy kicsit olyan lehet, mintha kint lenne. Minden napja ugyanolyan, monoton. Mindent, amit tud a külvilágról, az könyvekből tudja.


Egy nap azonban új lakók érkeznek a szomszédba. Egy látszólag tökéletes család. Anya, apa, fiú , lány. A fiút Ollynak hívják, szöges ellentéte Meddynek. Csak feketében jár, falra mászik a szabad idejében. Med az ablak mögül figyeli a családot, minden pillanatukat feljegyez. Elkezd emailezni a fiúval, majd pedig minden úgy megy, ahogy kell. De szabad ezt? Med tudja, bele fog szeretni a srácba. De egyetlen apró fertőzés, és véget ér az élete.

A jövőjét nem lehet megjósolni, de azt igen, ők bizony szerelmesek lesznek egymásba. Na és mi lesz ennek a vége? Katasztrófa?

Na azért annyira nem súlyos a helyzet, de elijesztésnek jó volt. Ez az a könyv, ami megtanít élni. Rámutat a cudar valóságra. Menj oda valamelyik szerettedhez és szó nélkül öleld meg, mondd el neki a világ legszebb szavát. Élvezd, ragadd meg a pillanatot. Mert erre fogsz emlékezni, nem pedig a snapchates kutyafülű képekre.

Gondolkoztál  már, najó, tudom, ezeknek a felvezetéseknek nincs értelme, mert valószínűleg nem. Szóval, vajon milyen lenne tudni, hány napunk van még hátra. Ha tisztában lennénk a jövőnkkel sok mindent másként csinálnánk. Ha lenne egy óra a karunkon, ami bizony visszafelé számlálna. Remélhetőleg több időt fordítanánk az életben a fontosabb dolgokra. Ez a könyv sok mindenre felnyitja a szemed. Milyen az, akinek mindene megvan? Van olyan? És mégis milyen az a minden? Mikor vagyunk boldogok?

A könyvet könyvtárból vettem ki, a barátnőm ajánlotta. Tökéletes példája az első szerelemnek is. Minden úgy tökéletes benne, ahogy van, egyedül az édesanyja hagyott kettősséget. Aki olvasta, tudja miért. Szereti, óvja, na de OMG! (😉- na mi jut erről a rövidítésről eszünkbe?)  a vége, jó nincs spoiler....

Remek könyv volt. Olyan naplószerű írás. Az, hogy az írónő férje illusztrálta a könyvet, még inkább fokozza a hatást, feldob. Viszont kellett volna még vagy 100 oldal belőle. Rövid volt....



A könyvből film is készült, ami elmondások alapján, meg sem közelíti a könyvet. Talán majd egyszer megnézem.


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/4,5

Karakterek: 5/5 

Borító: 5/5 - egyszerű, de nagyszerű

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5

Szórakoztatás: 5/ 5

Vége: 5/4 - azért ez durva

Kiadás: 2015

Oldalszám: 334 - te jó ég, ezt kétszer megnéztem, ugyanis egy nap alatt elolvastam....

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               
„Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok.”

„Talán abban reménykedem, hogy egy napon, egyszer, valamikor majd minden megváltozik.”

„Hiába igyekszem kizárni a világot, ha az makacsul be akar jönni.”

„Az élet nehéz, kincsem. De mindenki megoldja valahogy.”

„És hiába vágyakoztam. Először csak ki akartam nézni az ablakon, aztán ki akartam menni. Később játszani akartam a szomszéd gyerekekkel, sőt minden gyerekkel, és csak egy délutánra, egy napra, egy életre normálisnak lenni.”



„Foglalkozz anyáddal! A fiúk jönnek-mennek, de anya csak egy van.”

„Az élet ajándék. Ne felejtsd el élni! – mondja határozottan.”

„Elakad a lélegzetem, annyira fájdalmas ez a gondolat. Véget ért valami, ami még el sem kezdődött.”

„- Én nem vagyok magányos, anyu! – csattanok fel. – Én egyedül vagyok. Nagy különbség.”

„ Van, hogy a kedvenc könyveimet visszafelé olvasom újra. Az utolsó fejezettel kezdem, és a legvégén érek a legelejére. Ha így olvasok, akkor a szereplők a remény után kétségbeesnek, az önismeret után kételkedni kezdenek. A szerelemes történetekben a szereplők szerelmespárként kezdik, és idegenként végzik. A fejlődésregények visszafejlődés- regényekké változnak, a kedvenc szereplők feltámadnak.”

„Ha az életem egy regény lenne, és visszafelé olvasnám, semmi sem változna meg.”

„ Amióta csak belépett az életembe Olly, két Maddy vab jelen bennem egyszerre. Az egyik a könyveken keresztül él, és nem akar meghalni, a másik él és gyanítja, hogy ezért cserébe nem lesz nagy ár a halál.”


„Boldog voltam, amíg nem ismertem őt. De most élek, és a kettő nem ugyanaz."

„ Aki semmit sem bán, az nem is él. "

„ Az életben sosem árt egy kis turbolencia.”

„ Madeline szótára
Ígéret (fn) 1. Az a hazugság, amit be akarunk tartani. (2015, Whittier) "


„ Ezért a mosolyért, amivel fogad, érdemes élni.”


Nemsoká érkezem egy újabb bejegyzéssel.

Legyetek jók, olvassatok sokat és vigyázzatok magatokra!


Ha úgy gondoljátok, hogy a bejegyzés tetszett nektek, kérlek, jelezzétek egy kommenttel.  Köszönöm! ♥
              
Hamarosan jövök, 

Edina. 



Előző bejegyzésem: Helen-Pollard-kis-francia-panzió

You May Also Like

0 megjegyzés