#rendhagyó könyvajánló 2

by - július 27, 2019

Sziasztok!

Ez a hónap nagyon tudatosra sikeredett. A múlt héten megismerkedhettetek az én környezettudatos tippjeimmel, a műanyagmentesjúlius jegyében, meg úgy amúgy is. Ma pedig bevezetlek benneteket a tudatos vállalkozó/énstratégia rejtelmeibe. No nem kell megijedni, izgalmas lesz.

Június közepén megkeresett engem Dallos Zoltán, akivel még anno mindketten benne voltunk egy Instagramos utazós csoportban és megkért, lenne e kedvem elolvasni a frissen megjelent könyvét. Természetesen igent mondtam, hiszen mindig nagy örömömre szolgál, ha írói megkereséssel juthat el hozzám egy kötet.  Pár nappal később már a kezembe is foghattam a könyvet, ami mindössze 248 oldal. Július elején pedig el is kezdtem olvasni és három nap múlva, már olvasottnak pipálhattam molyon!
Bevallom nagyon kíváncsi voltam mit tud nyújtani számomra ez a kötet, hiszen nincs saját vállalkozásom (és egyenlőre az elkövetkező pár évben nem is tervezem). Nekem "csak" a blogom, illetve az Insta oldalam van, amit az én kis mini munkámnak tekintek. (Valamint a moly és facebook oldal).  De! Nagyon is sokat kaptam ettől a könyvtől, a jó értelemben persze, először is egy szemléletváltást, kitartást a platformjaim működtetéséhez.
Nézzük először a fülszöveget, amiről beteszek nektek egy képet:



Amint a kezembe vettem a kötetet és elkezdtem olvasni, az előszó után már meg kellett állnom. Már abban a pár oldalban megvett engem a könyv! Stílus, mondanivaló...5* Magam mellé kellett vennem a kis blogolós füzetemet, hogy azonnal leírhassam a benyomásaimat, gondolataimat, amelyek a könyv olvasása közben szöktek a fejembe. Ritka az olyan könyv, aminél azonnal jegyzetelésbe kezdek, így máris jó ponttal indult nálam. Az író szavaival élve: építő , inspiráló és érdekes volt.
Az előszóban van egy olyan rész, ahol a megtervezettségről van szó. Gondolom, mindenkinek ismerős, hogy év végén vagy valamilyen nagyobb korszak lezárása után mérlegelni kezd. Én is így teszek, ez már szokássá vált nálam.
A könyv fejezeteiben lépésről lépésre követhetjük az író "pálfordulását" , milyen út vezetett ahhoz, hogy kilépjen a biztosból és maga ura legyen. Egy nem éppen hétköznapi történet tárul elénk, miért kell az embereknek a kórházig hajtani magukat, hogy megálljanak és rájöjjenek, hogy egy életük van. Nem véletlen az a mondás, miszerint a második életed akkor kezdődik el, amikor ráébredsz, hogy csak egy van. Nincs az a munka, ami az egészségünk rovására mehet.
Ahogy megtörtént a felismerés, hogy váltani kell, onnan sem sétagalopp. Ahogy mindenért az életben, keményen meg kell küzdeni. Egy vállalkozó élete "sem csak játék és mese". Ezeket a lépéseket is nyomon követhetjük a kötetben. Az új életformához való alkalmazkodást, szemléletmódváltást, ami nem megy máról holnapra. Végigkövethetjük a kudarcokat is. Talán attól (is) nagyon remek ez a könyv, hogy bemutatja az érem mindkét oldalát! Azt, hogy semmi sem csak fekete, vagy fehér, ahogy a vállalkozói lét sem az. Egymással szembeállítva a pro és kontra érveket mérlegelheti az olvasó, hogy nála éppen merre billen a mérleg. Példák, ábrák és gyakorlatok , grafikonok segítik a megértést, valamint saját magunkat is próbára késztet. Ilyen volt például az a kérdőív is, amelyhez hasonlóra én is kértem benneteket, hogy töltsetek ki. Megvizsgálva ezzel a személyes márkám. A kapott visszajelzésekből sokat tanultam és inspirálódtam. Például az előző bejegyzésötletet is Ti írtátok, ezúton is köszönöm! A kérdőív azért is nagyon hasznos volt , hiszen anonimként valósult meg, ez pedig nem tartotta vissza a kitöltőket attól, hogy az igazat válaszolják, hiszen nem tudom, ki melyiket küldte. A visszajelzések jelentik a márka számára a fejlődési utat (91.o).

Produktivitás, hatékonyság és pozitív hozzáállás a kulcsa mindennek. Sok múlik a szemléletmódunkon is, ami sokszor elengedhetetlen ahhoz, hogy egy vállalkozás gördülékenyen haladjon.

Nagyon sokat agyaltam azon, hogy miként tudnám visszaadni mit adott nekem ez a kötet, hiszen ez merőben más ajánló, mint amilyet eddig megszokhattatok nálam. Nincsen benne sok szereplő, nem habos-babos világot mutat be, hanem a való életet. Végül arra jutottam az lesz a legjobb, ha picit mesélek arról, mi fogalmazódott meg bennem, az olvasás közben.
Azok a személyiségek, akik embereket inspirálnak, bármilyen vállalkozás során, nehéz helyzetben vannak. "Egy év alatt manapság több információ keletkezik, mint az előző évszázadban összesen." Mindenki kommunikál valamit a külvilág felé, de ez kétféle lehet: tudatos vagy spontán. És akkor mindezek mellett, ha valaki tartalomgyártó lesz , valamit közvetíteni akar, meg kell találnia azt az utat, ami még nincs. Amikor arról meséltem nektek anno, hogy jött nekem ez az egész insta dolog, nekem is döntenem kellett: maradok spontán instázó vagy megyek a tudatosság felé. Igen, nehéz volt megtalálni azt, amivel valóban megtudok szólítani embereket és aminek segítségével kialakulhat a közösségem. A vállalkozást, mint olyat és a bloggal és az instával tudtam ezáltal azonosítani. Anno az egészet játéknak fogtam fel, próba szerencse alapon. A könyv elolvasása közben azon agyaltam, ha 3 évvel ezelőtt nem töltöm fel az első insta képemet, ma nagy valószínűséggel ez a könyv sem lehetne a kezemben. És bár sokszor akadályokba ütközöm, élvezem és szeretem csinálni:

" Nemcsak bloggerekre, youtuberekre és influenszerekre, hanem bármilyen vállalkozóra érvényes, aki egy ötletet, elképzelést kommunikál a világ felé, hogy kialakul körülötte egy csendes követőtábor: akik látszólag nem reagálnak, nem lájkolják, nem küldenek neki gratuláló e-maileket, de mégis jelen vannak. Ha koherens értékek mentén, transzparensen működsz, és hiteles az, amit kommunikálsz magadról, akkor ez a csendes követőtábor láthatatlan bázist képez körülötted." (51.o)

Mégis, ha nem próbáltam volna meg, mindig ott motoszkált volna  a fejembe , mi lett volna, ha mégis belevágok.
A személyes márka építés kulcsa talán a karakter, a személy, hiszen a legtöbben akkor nyomnak a követem gombra, ha tetszik nekik az , amit eladni, kommunikálni próbálsz.
A könyv végig feladatokat ad, amivel méregetheted magad és a márkád, hol tartasz most benne és miként javíthatsz. A 3 alappillér: önazonosság, hitelesség és bizalom. Fontos, hogy ne példaképeket keressünk ezekben a személyekben, hanem inspiráció forrást! Ne egy követendő minta legyen mások élete, ne másoljunk másokat, hiszen így sosem kaphatunk tényleges visszajelzést arról, hol tartunk. Ledöbbentem, amikor a 79. oldalt elolvastam. Nagyon egyetértek Zolival, és az itt olvasható véleményével:

Sokat tanultam a könyvből, teljesen mást adott, mint amire vártam. Olvashattam érdekes interjúkat, statisztikákat és példákat a vállalkozók széles tárházában. Megtanultam különbséget tenni a követem és a kedvelem között, megtanultam személyesebb tartalmakat kommunikálni, merni kommunikálni. Beláttam a kudarcok fontosságát, havi check outokat írni magamnak és a könyv nélkül, de annak segítségével mérlegelni a márkám és oldalaim. Miért pont az a legtöbb lájkot kapott oldal és legolvasottabb bejegyzés? Hogyan vegyem rá a közösségem, hogy ők is kommunikáljanak velem és miképp éreztethetem, hogy fontosak nekem a követőim és nem csak egy számnak tekintem őket. A könyv oldalai hamar elrepültek és egyszer-csak vége lett. Én pedig ott ültem az agyon post-itelt kötettel a kezemben, fejemben tele gondolatokkal, tervekkel.

Végezetül pedig egy személyes példával zárnám:
Az egyik kérdezz-felelek sztorizásom után megkérdezte tőlem egyikőtök, gondolkoztam már azon, hogy abbahagyom az egész social mediázást és tartalomgyártást. Ekkor egy határozott igennel feleltem, de nem fejtettem ki részletesen. Valahol ezután a  válaszom után talált meg ez a könyv. Ma már azt felelném erre a kérdésre, hogy nem. Mi változott azóta? Elolvastam az Alkalmazottból vállalkozó című könyvet, amelyet ajánlok mindenkinek, aki elért ehhez a mondathoz, amelyet ezúton is köszönök!

Köszönöm továbbá Zolinak, hogy általa elolvashattam ezt a nem mindennapi, de nagyszerű könyvet, öröm volt!

Végül pedig belinkelem nektek az író elérhetőségeit:
Zoli blogja: https://zoltandallos.com/hu/
Instagram: https://www.instagram.com/zoltan.dallos/
Facebook: https://www.facebook.com/zoltandallos.business/

Bővebben a könyvről: alkalmazottbolvallalkozo.hu


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5 ( a kalitkába zárt madár kiszabadulását példázó kép nagyon hűen tükrözi a tartalmat)

Cím: 5/ 5

Stílus: 5/5* (Szerettem a vicceket, amelyek közelebb hozták a könyvet)

Kiadás: magán 

Oldalszám: 248

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

"Hosszú időbe telhet, míg egy nagy terv megvalósul akár évek múlnak el, mire mi magunk megérünk a megvalósításra."

"Az a legnagyobb veszély, ha valaki beleragad a megszokottba."

" Azt tudod, hogy mi nem vagy már, de még nem tisztult le benned, hogy mi leszel."

"Eltelhet egy, kettő, három, de akár öt hónap is, mire megjelennek az első visszajelzések, és addig magadnak kell gondoskodnod arról, hogy töretlen lendülettel vidd a feladataidat."

"Vésd az eszedbe: a negatív megjegyzés sohasem rólad szól, hanem arról az emberről, annak az embernek az élethelyzetéről, aki ezt a megjegyzést teszi."

"A legrosszabb lépés az egy helyben állás."

"Nem szeretném azt sugallni, hogy cenzúrázzuk az összes rólunk fellelhető tartalmat - inkább azt szeretném hangsúlyozni, viselkedjünk olyan módon, hogy ne kelljen aggódnunk amiatt, hogy arról felkerült- e valami az internetre."

"Nem az a lényeg hányszor buksz el, hanem hogy hányszor tudsz felállni- tartja a mondás."

"Ne feledd, ha a mutatóujjaddal rámutatsz valakire, három ujjad visszamutat rád."


"Talán sokaknak tetszett a cikk, de nem mindenki szereti nyilvánosan kimutatni, hogy milyen oldalak, tartalmak érdeklik. Ne feledd, hogy nemcsak azokból lesznek megrendelők, akik szívecskéket küldenek az oldaladra, hanem azokból is, akik hangtalanul ugyan, de nyitottan és kíváncsian figyelik, amit csinálsz. A különböző mutatókat - lájkokat, interakciókat, weboldal-látogatásokat- együttesen érdemes értékelni." 



Ha úgy gondoljátok, hogy a bejegyzés tetszett nektek, kérlek, jelezzétek egy kommenttel. Nagy örömmel venném, ha megosztanátok, hogy minél több emberhez eljusson. Köszönöm! ♥

Hamarosan jövök, 

Edina. 



Előző bejegyzésem: #műanyagmentesjúlius


You May Also Like

4 megjegyzés

  1. Nagyon tetszett ez a rendkívüli könyvajánló, az idézetek nagyon megfogtak, meg az is, amit írtál róla, ahogy írtad. Imádom a könyvajánlóidat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy át tudtam adni a gondolataimat. :) ♥

      Törlés
  2. Nem szoktam blogokat olvasni, de a tiéd megfogott. Olyan választékosan, szépen és érdekesen írod le amit gondolsz. Csak így tovább ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm , ennek őszintén örülök! :) ♥

      Törlés