#műanyagmentesjúlius

by - július 20, 2019

Sziasztok!

Ma egy picit komolyabb témát hoztam nektek, de ettől függetlenül próbáltam olyan stílusban írni, hogy minél közelebb hozzam hozzátok, hiszen szívügyünk! Manapság már szinte mindenhol azt halljuk, hogy légy környezettudatos, figyelj, mert felemészted a bolygód, mi lesz veled 10-100 év múlva, legyél zöld, rajtad múlik!

A médiában nagy feneket kerítenek neki, de mégis rengeteg a szemét, amit magunk mögött hagyunk. Mondhatjuk, hogy még szép, hiszen nehéz az átállás, de talán mégis ott bukik el a dolog, hogy nem adnak alternatívákat. Oké, eljutottam a felismeréshez, igen, megdöbbentett abban a minap olvasott cikkben talált képek mondanivalója, de mégis hogyan kezdjem el? Ehhez szeretnék ma nektek pár tippet adni a saját tapasztalataimon keresztül, miképp csökkenthessük a műanyagot a háztartásainkban. Csatlakozva ezzel a #műanyagmentesjúlius kezdeményezéshez, amely úgy gondolom, nem csak júliusban, hanem az év többi napján is kell, hogy ott legyen a mindennapjainkban. 

Alapszabály, hogy ne szemetelj! Elszomorított a múltkori kirándulásunk alkalmával az, amikor az aggteleki nemzeti park területét jelző tábla alatt volt egy illegális szemétlerakó hely. Hihetetlen! Valamint az is alapszabály, hogy próbáld szelektíven gyűjteni a szemetet. Ne aggódj, ez akkor is megoldható, ha nincsenek közvetlen a házatok előtt a különböző színű kukák. Mi itthon gyűjtjük 3 különböző ládában az újrahasznosítható szemetet, majd , amikor tehetjük elvisszük a legközelebbi tárolókba. Ezeket viszont már mindenki tudja és használja is, de mit tehetünk még? Mielőtt pontokba szedném, nem árt tudni, 
miért is akkora mumusok  a műanyagok?

A legnagyobb probléma velük, hogy legtöbbjük "csak" néhány percig, óráig van velünk, eldobásuk után mégis túlélnek bennünket. Meglepődtem amikor olvastam ezt a számadatot: 5 másodperc alatt legyártják, 5 percig velünk van majd 500 év, mire lebomlik. Ennek alapján több száz év is lehet, mire egy műanyagból készült termék távozik a földről. 



Ezekre figyelve azonban visszaszoríthatod a műanyaghasználatodat: 

~ vigyél magaddal bevásárlószatyrot
Megkönnyítve ezzel a saját dolgodat is. A legpraktikusabb darabok szerintem a vászonból készültek, amelyek mindamellett, hogy hasznosak, jól is néznek ki. Nekem már egész vászontasak gyűjteményem van, de bizton állíthatom, nem hagytak még cserben!

~ mondj nemet a szatyrokra
az előbbi pontból következtetve, amikor az eladó megkérdezi, hogy tegye e szatyorba, mondj nemet! Persze, ez korántsem azt jelenti, hogy ha éppen elfelejtetted a rohanó hétköznap magaddal vinni a vászontasit, akkor kézben cipeld ki a kocsiig, vagy netán hazáig a megvásárolt árut, hiszen ilyenkor kénytelen leszel venni egyet. Ez biztos elő fog fordulni párszor, főleg, még az elején és nyugi, ettől még nem te leszel a világ legrosszabb embere, sőt! Okulva ebből én tudom, hogy amint hazamentél, minden táskádba el fogsz helyezni egy vászontasid a következő bevásárlásokra!


~ válasz inkább az üveg vagy papírcsomagolást
Például a pékáruknál már sok helyen papírcsomagolásba is teheted a terméket, ez sem rossz dolog!

~ vedd a nagyobb kiszerelést
Megfigyeltem már, hogy a nagyobb "családi"csomag mindenből jobban megéri. Noha úgy gondolod, sosem fog elfogyni, hidd el, gazdaságosabb, jobban jársz vele.

~ ha teheted , saját tárolóba vásárolj
Piacon főleg lehet, de már sok áruházban is megengedett a saját edényekbe történő vásárlás. Például a gyümölcsöknél, hiszen ha csak pár darabot veszel, azt könnyen fel is tudod címkézni. 



~ mosható edény otthon
Ne dobd ki első használat után a dobozt, mosd el, sokszor felhasználható még. 

~ ne használj szívószálat
Legalábbis a műanyag verzióját ne. Vegyél helyette fém szívószálat, ami sokkal praktikusabb, mosás után újra használható. 


~ vigyél kulacsot
Ha tudod, hogy hosszú napod lesz és úgyis betérnél a közeli százasba egy üveg  vízért, spórolj magadnak és vidd magaddal a saját kulacsod. Amit bármikor újratölthetsz.

~ vigyél poharat
Ugyanígy, ha autós kirándulásra indulsz, mindig legyen nálad pár pohár, ha megszomjaznál. A legtöbb helyen van még klasszikus kék kút, ahonnan nagyon jó vízzel oldhatod a szomjadat!


~ saját evőeszköz
Még a cserkészeknél tanultam, jó ha mindig van nálad egy túlélőcsomag, amiben nem mellesleg van pár kés-villa-kanál. Nekem egy kicsire összehajtható verzió van, ami ha utazom ,mindig nálam van. 


~ mosószerek/kozmetikumok
Mindig nézz rá az összetevőikre, ha műanyag-származékot látsz, ne gazdagítsd tovább azt a gyártót! 

~ fogkefe
Ha unod már, hogy havonta dobod a kukába a fogkeféd, szerezz be egy elektromos darabot, aminek cserélhető feje van. 

~ kuka
Nem muszáj mindig külön kukazsákért fizetni, elég ha előkapod azt a szatyrokkal teli szatyrot, ami úgyis minden magyar háznál megtalálható. Nem tudjuk miért, hiszen nem kéred a fentebb megtanult pont alapján a pénztárnál, de akkor is van. 

~ tölcséres fagyi
Ha már nyár, meg meleg, akkor fagyi. A fagylaltozóban ne a műanyag poharasat kérd, hanem a tölcséres változatot! 

~ nézd meg miből van a ruhád
Nézz rá egy-két összetevő listára, mielőtt a kosaradba kerülne a hőn áhított (vagy éppen csak a hosszú sorban meglátott) ruhadarab. Ha poliésztert, nylont látsz rajta, gondolkodj el, kell e neked, vegyél inkább pamutot helyette!



Ezennel végére is értünk volna a listámnak, én ma ennyivel tudtam szolgálni nektek tippek terén. Végezetül pedig csak egy pár szót! Ha úgy érzed, ezekből a pontokból te nagyon keveset tudsz teljesíteni, ne bánkódj! Senki nem tökéletes, igen, néha mindannyian elfelejtjük vinni magunkkal a kulacsunkat, otthon hagyjuk a bevásárlótáskánkat és igen, néha mindenki megveszi álmai ruháját függetlenül attól mi van benne! Mert emberek vagyunk és ez mind néha megesik. Ettől még nem leszünk mi is műanyagok. Ha csak pár pont eszedbe jut, miután elolvastad ezt a bejegyzést, már megérte! A földünkért közösen kell tenni, nem elég, ha egy valaki mindent betart! Mindannyiunknak óvni kell, tanítsuk egymást!
Épp ezért várom a komment szekcióban a ti tippjeiteket, nektek mi vált be?

Adjunk egymásnak is szuper ötleteket!


Ha úgy gondoljátok, hogy a bejegyzés tetszett nektek, kérlek, jelezzétek egy kommenttel. Nagy örömmel venném, ha megosztanátok, hogy minél több emberhez eljusson. Köszönöm! ♥

Hamarosan jövök, 

Edina. 



Előző bejegyzésem: rendhagyó-könyvajánló



You May Also Like

0 megjegyzés