Amit a fényképezőgép vásárláshoz tudni érdemes és kell

by - október 22, 2017


📷Sziasztok!✋

✉Instagramon rengeteg üzenetet kapok tőletek, amelyben jócskán vannak kérdések is. A legtöbbőtöknek a kérdése, hogy milyen fényképezőgépem van és mit ajánlok. Nos, az én első gépem, amit most is használok egy Sony alpha 3000K típusú készülék. Teljesen meg vagyok vele elégedve, nagyon jó képeket csinál, nem tervezek váltani. Ebben a bejegyzésben általánosságban fogok írni a fényképezőgépekről, hiszen nem árt tudni, mit kell figyelembe venni, ha gépet akarunk vásárolni, és tudom, hogy sokatoknak van ilyen terve.

Nézzük hát!


  • Legtöbbünk képekben osztja meg élete fontos és kevésbé fontos pillanatait. Rengeteg kategóriába be lehet sorolni a képeket. De ezen túlmenően vannak akik a sok szelfi és kaja fotók közé csempésznek egy kicsit "másabb", stílusosabb képeket. Ezután pedig egyre jobban elkezdik őket érdekelni a fotózás, így hobbi fotósokká válnak. Egy idő után pedig eljön az idő, amikor venni/kérni kell egy rendes fényképezőgépet. Miért van rá szükség? Igen a legtöbb telefon manapság már nagyon jó kamerával rendelkezik. De! A fényképezők sokkal-sokkal jobb felbontású képek készítésére képesek, hiszen erre lettek megalkotva. Rengeteg beállítással rendelkeznek, megannyi lehetőség közül választhatunk. Valamint rendelkeznek optikai zoom-mal , amelynek segítségével a gép úgy közelít rá a témára, hogy a kép minősége ettől nem romlik. 🖼




  • A boltokban rengeteg féle márkától választhatunk sok fajta gépet. Nagyon sok jó és még több méregdrága fényképezőt találunk. Úgyhogy vásárló legyen a talpán, aki el tud igazodni ebben a káoszban. Így nem árt pár dolognak utánanéznünk mielőtt felkerekedünk, hogy vásárolhassunk. 📹👛




Legegyszerűbben két csoportra oszthatjuk a gépeket: -nem cserélhető objektíves (kompakt)
                                                                                      -cserélhető objektíves(tükörreflexes/automata)

Mit jelentenek ezek?📌

Objektív: egy műanyag , esetlegesen fém tubusban összeépített, összetett lencsékből álló tárgy. A fény rajta keresztül haladva a lencsék által többszörösen korrigálva jut el az érzékelőhöz, ami rögzíti a képet.

Tükörreflex: Az ilyen tulajdonsággal ellátott gépek főként haladók és profi fotósok kezébe valóak. A zárszerkezete előtt található egy tükör, ami az objektíven keresztül érkező kép rögzítése előtt felcsapódik, hogy a fény a fényérzékeny felületet érje.





  • Miket kell figyelni?👌
    -Mire szeretnéd használni: hobbiként vagy komolyabban gondolkozol a fotózással, esetleg tanulni is szeretnéd. Tedd fel magadnak a kérdést.

    -Hogyan lesznek a képek felhasználva: ma már nem találunk olyan gépet ami nem alkalmas képernyőkön bemutatható képek készítésére. Minden gép képei nyomtathatóak A/4 méretre is.

    -Hol fogod használni, milyen területen: utazás/tájképek, stúdiófotózás, állatok, közeli kép/portrék közül valamelyik lesz a fő fotózási területed, vagy egyszerre minden amit meglátsz.

    -Fizikai tulajdonságok: formája, külseje. A gép felépítése, fogása. A legfontosabb a mérete és súlya. Gondold végig, esetlegesen mennyi időn keresztül fogod magaddal cipelni az eszközt. Legyen könnyen kézbe vehető, kialakítása, mintha "neked gyártották volna". Az is fontos, hogy a rajta található gombok kiemelkednek e, mert ha igen, könnyen tapintható. Így nem kell levenni a tekinteted a kijelzőről, ha gyorsan állítani akarsz valamit.

    -Felbontás/megapixel: mint fentebb már említettem, ma már minden gép jó felbontású képeket készít. Hobbi fotózáshoz ideális 8-12mp-es gép.

    -Optikai vs digitális zoom:
    Optikai zoom: a gép optikája, a lencséi által történik, az így keletkezett kép mindig éles, ahogy közelítesz pedig egyre részletgazdagabb. Ez a legfontosabb.

    Digitális zoom: a képet elektronikusan nagyítja fel, így ahogy nő a nagyítás úgy a kép egyre pixelesebb lesz. Általában négyszeres digitális zoomal látják el a gépeket.

    (Általános célokra 18-30x optikai zoom megfelel.)



  • Kategóriák  Kompakt
    Kinek?          Kezdő és hobbifotósoknak, akik ritkán fotóznak, de akkor szeretik a jó minőséget.

    Ár: ~40-50e

                         Automata Kinek?         Haladó hobbifotósoknak
    Ár:~80-90e

                         Tükörreflexes 
    Kinek?         Haladó amatőr, komolyan fotózással foglalkozó fotós.
    Ár:~150e
  • Utolsó simítások💬
    Ha már kiválasztottad a megfelelő gépet, mindenképpen egy pár apró dolgot még hozzá kell írni a számlához. Pl.: egy védőtáskát, nagyon fontos, hogy legyen egy megfelelő tok, amiben tarthatod és biztonságban magaddal viheted.
    Valamint memóriakártya: A piacon 2-4-8-16 és 32 GB egységűek léteznek. A 2 biztosan kevés , nálam még a 4 GB-os is kicsinek bizonyult. Most fogok hozzá venni egy 8-ast. A nagy felbontású képekhez legalább ennyi fog kelleni. De mellé még nem árt, ha egy kisebbet is veszel, hiszen így tudod cserélgetni, esetleges adatvesztéskor is csak az egyik kártyáról veszik el a tartalom. Ezért is fontos, mindig menteni a fontos dokumentumokat, rögtön amint lehet.
    (+ Megbízható márkától vásároljátok a kártyát, ne az olcsóságra menjetek, legyen minőségi.) 


A bejegyzés végéhez érve szeretném megköszönni, hogy elolvastad.
Remélem tudtam segíteni Nektek, milyen gépet válasszatok.

Ha már rendelkezel fényképezőgéppel, és meg vagy vele elégedve, ajánlanád másoknak is, akkor írd meg annak típusát a komment szekcióban! Segítsünk egymásnak.

Kívánom, hogy örömteli pillanatokat örökítsetek meg az új eszközzel!📷

Előző bejegyzésem: Mi-van-táskámban-2017-ősz
Témába vágó bejegyzéseim: Hogyan-készítem-az-instagram-képeimet
                                               10-tipp-a-jó-insta-kép-készítéséhez
                                              Miért-és-hogyan-kezdtem-el-fotózni

Edina🎀








You May Also Like

2 megjegyzés