A macaron története és sikere

by - július 01, 2017

Minek köszönheti a macaron a sikerét?
Sziasztok!

  Nem telik el úgy nap, hogy ne látnánk képet macaronokról a neten. Belegondoltatok már abba, hogy vajon miért van ez? Hogy lehetnek ezek a kis kerek édességek ennyire sikeresek? Mint számos bloggernek, nekem is egyik kedvenc fotóalanyaim. Egyszerűségük miatt nagyon vonzó karakterek. És persze ízük is hagy némi nyomot maguk után. Ezért is választottam őket a mai bejegyzés fő témájának.  Gyertek, járjunk együtt utána ennek a csodás habos sütemény történetének.

  A macaron, mint köztudott Francia édesség, de eredetileg Olaszországban találták fel. Gondoltad volna, hogy a velencei kolostorok már a nyolcadik század óta állítottak elő ilyen fajta finomságot. Franciaországba pedig csak a reneszánsz idején került be, amikor Catherine de’ Medici’s (Medici Katalin) olasz cukrász feleségül ment II Henrik francia királyhoz. A macaron hírneve mégis 1792-től kezdett rohamosan nőni, amikor két Karmelita apáca menedékjogot kért Nancy-ban majd macaronokat kezdtek el sütni, valamint árulni, hogy ki tudják fizetni ellátásukat. Ők később a „Macaron Sisters” –ként lettek emlegetve. De azóta több iratot is találtak, melyekben sokan saját találmányukként tartották fent a macaron első receptjét.

  Elkészítéséhez szükséges alapanyagok: a tojásfehérje, a porcukor, a granulált cukor és a mandulaliszt. Általában lekvár, vajas krém vagy különböző ízesítésű töltelékek tartják össze a 2 korongot.
Na de nem volt mindig ilyen letisztult a recept. A 16. században a legtöbb olasz szakácskönyv, nagy hasonlóságot vélt felfedezni a mandulás keksz és a macaron között, bár nem egy néven kezeli őket. Mégis a legkorábban ismert receptet csak a 17. század elején jegyezték le, francia változat alapján. Ez megtalálható John Murrell, Daily exercises for gentlewomen című írásában: 



Akkor még két módszer volt az előállításához. A francia és az olasz módszer. A különbség a kettő között az, hogy más a habcsók készítése –vagy az olasz vagy a francia habcsók kombinálható egy kis őrölt mandulával. (Azt még nem tudják pontosan, hogy  melyik.)

Végezetül nézzünk pár érdekességet:
  • Párizsban a Ladurée cukrászda lánc híres 150 éve a macaronjairól.  A klasszikus, ma is ismert arculatát ők készítették el, Pierre Desfontaines vezetésével az 1830-as években.
  • Franciaországban és Belgiumban a McDonald's értékesíti macaronokat a McCafé-ban (néha a reklámjaikban is szerepelnek macaronok hamburgereket szimbolizálva, mint legfinomabb ételek) Meg kell hagyni, érdekesek. A McCafé macaronokat Château Blanc által árusítják , amely, a Ladurée leányvállalata,  de mégsem használják ugyanazt a receptet.
    Az egyik McCafeé reklámból
  • Európán kívül a francia stílusú macaron megtalálható Kanadában és az Egyesült Államokban is.
  • Globális szinten március 20-án van nemzetközi "Macaron nap". Ezen a napon részt vevő pékségek és macaron üzletek világszerte felajánlanak vásárlóknak egy pár ingyenes mintát. Minden további értékesítés árát helyi jótékonysági szervezeteknek ajándékozzák. A Jour du Macaront , vagyis a Macaron napját először 2005-ben rendezték meg. Magyarországon 6 éve találkozhatunk ilyen rendezvénysorozattal.
  • Koreában a macaron már "tendencia". A szeretet jelképévé váltak, legnagyobb ajándékként terjedtek el. Továbbá a híres Szállodák és büfék egy halom macaront kínálnak , hogy több vendéget vonzanak.


Mindezek alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy ennek a kis falatnyi édességnek a sikere talán az érdekességében és kifinomultságában rejlik. Hiszen linzerek, pogácsák és egyéb klasszikus sütemények mindenhol vannak, de macaron csak kevés bolt polcairól néz szembe velünk. Ezt pedig nem minden finomság mondhatja el magáról. Macaron! Te győztél! 

Szép hétvégét Nektek! ♥
Edina























You May Also Like

0 megjegyzés