Szűcs Péter - Dharma

by - augusztus 03, 2021

 Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig!


Sziasztok!

Ma egy olyan különleges könyv ajánlóját hoztam el Nektek, ami közel áll hozzám és remélem a bejegyzés végére, meggyőzlek, hozzád is!

Ritka alkalmak egyike , amikor a könyv talál meg téged. Nos, ez ennél a könyvnél hatványozottan igaz. 

Szűcs Péter utazóblogger neve sokunk számára ismerős lehet. Instagramon (petersplanet.travel ) néven találjátok meg. 

Életművéről én legelőször egy podcast beszélgetésben hallottam. Már akkor elvarázsolt az a rengeteg információ, amit az évek során összegyűjtött egy adott tájról, kultúráról. Ilyen tisztelettel és lelkesedéssel beszélni messzi-messzi tájakról, már akkor lenyűgözött. Kevés az ilyen utazó a mai világban! Mindenhová telefonnal megyünk, mindent dokumentálunk... A számtalan kép között nem szabad, hogy elvesszen a lényeg: az élmény! Ezt is tőle tanultam. 

Később a könyvespolcába nyerhettünk, mi nézők és olvasók betekintést. Említést tett ebben az adásban a készülő regényéről. Akkor már tudtam, hogy valamikor fogom olvasni. Aztán lépten nyomon a könyvvel találkoztam,  ajánlókban, boltban, online. S végül a megismerkedést a könyvvel most tehettem meg a Prológus csapatával. 

A frissen, júniusban megjelent könyv helyszíne  helyszíne a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. 

A családregény három különböző kort ölel fel és mutat be sokkönyves szerzőket megszégyenítő módon! Élvezhető, izgalmas és korhű!

Debreceniként, hajdúsági lakosként olvasni a jó alföldi szólásokat, elbeszéléseket felemelő volt.  Azonban , ha "otthonról" olvasol, az mindig kihívás - tud e újat mutatni, meg tud-e fogni!  Mégis itt ezt kevésbé éreztem. Kijelenthetem, sikerült neki , elkaptam a történetet. Lassan csordogáló regény, ami egyszercsak beindul és nem ereszt.
Lecsendesít és hoz egy kis békét ebbe a túlgyorsult világba! 




Az információk hihetetlenül jól vannak belecsempészve, nem is túl sok, mégis élvezhető és remek tájékoztatást ad. Hagyományőrzés. Családfa. 3 generáció,  3 történet, 3 részre osztva a regényben. 
1️⃣. Kamuti István, az egyszerű bajomi parasztfiú, aki az ötvenes évek közepén megkapja katonai behívóját a messzi fővárosba. Csak az első állomása Budapest: a sors hamarosan egészen az óceánon túlra repíti, hogy az otthoniakat maga mögött hagyva New Yorkban, majd pedig Rio de Janeiróban keresse a boldogulást és a szerelmet. Ezt a részt szerettem a legjobban!

2️⃣ Tamás és Andrea története a rendszerváltás körüli időkben, magánéleti valósággal és az ezzel járó bonyodalmakkal tarkítva. Számomra a legmeghatóbb rész.

3️⃣ Léna, az Y-generációs fiatal útkeresése, amit egy váratlan ajándék indít el. 
Nem titok, hogy ez állt hozzám a legközelebb .

Ez a három történet pedig természetesen több szálon is kapcsolódik egymáshoz, életútjuk így vagy út, de befolyásolták a többiekét.

Egészen felemelő, ahogyan tud játszani a szavakkal, a 3 rész, 3 különböző hangvétele dicséretes. 
Mondatok, melyek minden magyarnál elhangoznak legalább egyszer.  Az , hogy igaz történeten alapul , csak hab a tortán. Érződik rajta, hogy személyes élmények ihlették, valós tapasztalatokra alapozva íródott. 
Fel van adva a lecke, mindenkinek legalább ennyit kellene a családjával foglalkoznia. 

Mesél elfogadásról, családról, hagyományról és hagyománytiszteletről. Semmiképpen nem hagyhatom ki az elemzésből a virágokat, hisz , ha jól sejtem, a szerző - hozzám hasonlóan- nagyon szereti azokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a könyv mellé ajándékba kapható volt a Sárga pillangóvirág szépségét örző, magokat tartalmazó kis zacskó. Ezeket el lehet ültetni, amit én magam is megtettem . Innentől nincs más dolgunk, mint szeretettel nevelgetni és hagyni, hogy fejlődjön. 
Ahogyan ebben a történetben a szerző is hagyta, hogy kicsit az ő szemeivel utazhassunk. Hisz ő nem csupán utazik, hanem tökéletesen bebarangol, megismer és felfedez mindent, amerre csak jár. Mindannyiunknak ilyen nyaralónak kellene, hogy legyünk. S ez az utazás rendkívül nagyívű volt, az általam jól ismert Tiszától, ismeretlen vidékig, a Gangeszig repített. 

Hogy mindez hogy fért bele kicsivel több, mint 300 oldalba? Nem tudom, de csak úgy röpültek a lapok és mégis olvastam volna még. Remélem hamarosan még több regényt olvashatunk Szűcs Péter tollából!

Szép ívű és kerek történet mély mondanivalóval. Amikor letettem, ezt mondtam magamnak: ez egy jó könyv volt. S utóiratként: természetesen, nincsenek véletlenek.  

Készen állsz egy virtuális utazásra?

Keresd a könyvet  a Libri könyvkiadó oldalán vagy a bit.ly/dharma_libri oldalon!



Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5
Karakterek:  5/ 4
Borító:  5/5*
Cím: 5/4 - most, hogy már tudom mi ez, egyértelműen 5
Stílus: 5/5
Szórakoztatás: 5/5
Vége: 5 / 5

Kiadás: 2021, Libri
Oldalszám: 321

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖 

"              A svájci óra is megáll, ha nem húzzák fel időben. "

"Ha senki sem látja, mid van, de téged boldoggá tesz, akkor teljesen mindegy, hogy nem tudod kinek megmutatni. A tied."

"Ha az ember emlékezni akar, a fényképeihez menekül, ha felejteni, akkor a fényképein áll először bosszút. Széttépi, szaggatja, akár el is égeti őket, mintha néhány mozdulattal kitörölhető lenne bármi egy életből. Másodpercnyi enyhülést vagy elégtételt hozhat ez a rombolás, de törvényszerű, ha az ember szembenézés helyett a pusztítást választja, később még égetőbb kínnal tér vissza mindaz, amitől szabadulni szeretne."

"Valóban létezik szerelem első látásra? Fellobbanhat a szerelem lángja egyetlen pillantás alatt, vagy ez csupán múló szikra, amely aztán lassan érlelődhet és mélyülhet valódi szerelemmé? Az ilyen fellángolás magával hozhatja-e a valódi szenvedélyt? S ha igen, vajon mennyi időre szól, és mitől lesz – ha lehet egyáltalán – életre szóló egy ilyen szerelem?"

"A csillagos égbolt nyújtott valamennyi otthonosságot az ismeretlenben. „Ha ugyanazt látom az égen, mint otthon, akkor mégsem egy idegen bolygóra kerültem" – keresett vigaszt a körülötte lévő új világ szűnni nem akaró zajában."

"Csodák azokkal történnek, akik hisznek bennük."

 


"Arról a korról beszélt, amikor Brazíliában gyógyszerek helyett csak a hit, a remény és a szeretet volt képes csodára és gyógyításra."

"Amit és ahogyan gondolsz, vagy ahogyan magadban imádkozol, az egy idő után érezhetővé és láthatóvá válik mások számára is. Történjen veled bármi, élj bárhol, bármilyen körülmények között, mindig te választod meg a belső világodat. Csak rajtad áll, hogyan és kivel szeretnél boldog lenni. Ha bátran és kompromisszumok nélkül élsz, akkor az élet mindent könnyedén elrendez, és minden segítséget megad ahhoz, hogy megvalósuljon, amit elképzeltél. De fontos, hogy jó szándékú légy, és hogy dolgozz meg a céljaidért."

"A gazdagság sokszor olyan, mintha tengervizet inna az ember, minél többet iszik, annál szomjasabb lesz tőle."

"María igy jól tudta, mit jelent a szegénység, a nincstelenség, és azt is, hogy nem szükséges vagyon ahhoz, hogy valaki jó ember lehessen."

"És ugyanígy: a nincstelenségből fakadó nincs mit veszíteni és a dúsgazdagságból következő bármit megtehetsz szabadsága között közelebbről nézve csak hajszálnyi a különbség. A kérdés az, mit kezd az ember a szabadsággal: mind a kilátástalanságból, mind a gazdagságból fakadó szabadság nagyszerű tettekhez vezethet."

"Párizs segíti a szerelmeseket és az alkotókat, de képmutató és szeszélyes is tud lenni."

"Miklós szentül hitte, hogy a porcelánok összetartják az egymástól elszakadt családtagokat, ezért úgy bánt a két csészével, mintha az élete múlna rajtuk, s a kecses darabok csak ünnepnapokon és a házassági évfordulójukon, június 24-én kerültek elő."

"Gabi bácsi mosolyogva magyarázta el, hogy abban a temetőben, ahová ő jár, az emberek virág helyett követ tesznek a sírokra.
– Nem szeretik a virágot? – kérdezték tőle a gyerekek tágra nyílt szemmel.
– Talán éppen azért, mert annyira szeretik. Nem akarják, hogy hamar elhervadjon!"

"A kő sosem hervad el. A lélek örök."

"Sose nézd hülyének az embereket, de sose felejtsd el, hogy azok."

"A jó tanácsot egy francia reklámügynökségtől kölcsönözték a kollégák, hogy ezzel tereljék az ügynökségnek dolgozó kreatívokat a tömegízlés felé. Ebben a műfajban valójában mindenki lenézte a partnereit, viszont meggyőző erővel megbízást, a megbízással pedig sok pénzt lehetett nyerni. A megrendelő lenézte a kreatívokat, a kreatívok a megrendelőt, az ügynökség a márkát. A márka képviselője lenézte az ügynökség képviselőjét, a márka, az ügynökség és a kreatívok pedig együttes erővel vetették meg a fogyasztót, akiből amúgy mindannyian jól éltek."

"Azt hiszem, először magamat kellene megmentenem ahhoz, hogy utána bármi más megmenthető legyen."

"– Maga is valami olyat tett ma, ami nem mindennapos az életében? – kérdezte a sofőr. – Éppen most lépek ki a saját életemből."

"Tamás ekkor már tudta, hogy ki kell szabadulnia türelmetlenségének börtönéből, hogy kitartó és fegyelmezett munkával elérhesse a vágyott változást."

"Az élet valójában végtelenül egyszerű, csak mi bonyolítjuk túl. Ami megy, azt el kell engedni, ami jön, azt el kell fogadni. Mi most éppen ezt tesszük. Egy illúziót kell elengednünk ahhoz, hogy befogadhassuk, vagy még inkább, hogy megérthessük és elfogadhassuk a bennünket érintő igazságot." 


Olvassátok! Mindenképp!

Hamarosan jövök, 


Előző bejegyzésem: A varázsgömb titka

A bejegyzés bármely részletének felhasználáshoz a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,© Kutasi Edina 2017-2021
































You May Also Like

0 megjegyzés