Bernie S Siegel MD Szeretet , gyógyítás, csodák

by - december 05, 2020

Sziasztok!



Ma egy csodálatos, kivételes könyvvel jelentkezem . Méghozzá, Bernie S Siegel Szeretet, gyógyítás , csodák c könyvét igyekszem közelebb hozni, megismertetni veletek. 

Az egyik kedvenc és legelgondolkodtatóbb idézettel kezdeném:
"Nem engedhetem meg magamnak a pesszimizmus luxusát."
Ugyanakkor egy másik, általatok már valószínűleg ismertebb idézetről se feledkezzünk meg, hiszen ezt a képet már hamarabb publikáltam, mint eme bejegyzést. Örömmel láttam, hogy nagyon sokan mentettétek vagy küldtétek (Instagramon) tovább ismerősöknek, barátoknak . Köszönöm , nagyon örültem neki. 



Úgy gondolom, hogy több okból kifolyólag is izgalmas és rendhagyó lesz most ez az ajánló. Mert itt nem csak egy könyvről van szó, hanem , mind látásmódbeli, mind életvitelbeli dolgokról, sőt a jelenlegi helyzetről egyaránt esik pár bekezdés.

Remélem, mire az elköszönő részhez értek, megvan a következő "kötelező" olvasmányotok. 

Mert ez egy olyan könyv, amitől egészséges , beteg, (leendő) orvos, egészségügyi vagy nem egészségügyi hallgató is egyaránt tanulhat.

Olyan felemelő volt ez a könyvet olvasni. Direkt lassabban haladtam vele, mert ezt nem lehet elsietni, végig kell élni. Az elolvasása után érdekes érzés fogott el: pont elég volt. A jó értelemben. Annyira kerek egész volt. Mindent, amit át szeretett volna adni, szerintem nekem átjött. Megfontolt, korrekt , kicsit tényalapú, viszont szerethető kötet. 

Bernie S. Siegel doktor úr csodálatosan ír, noha ez csak egy mellékszál az ő életében. Onkológus sebész professzorként rengeteg mindennel találkozott már, bizton állítja, nincs két egyforma beteg. Ahogyan nincs két egyforma út sem. Az idő előrehaladtával, kicsit kifáradtan kezdi el ezt a naplót írni. Az eddig kezelt betegeinek életútját, kórképét összegyúrva , megformált karaktereivel szeretné bennünk erősíteni a reményt, a hitet és legfontosabbat: még pedig léteznek csodás gyógyulások!! Előadásmódja kivételes, nagyon különleges. Olyan , mintha egy hatalmas konferenciateremben ülve hallgatnád, ahogy mesél. Közben, a könyv ~felénél illusztráció is gazdagítja , hogy a vizuális érzékszerveinknek is kedvezzen. 
Külön kiemelném, hogy ezek a színes képek, inkább rajzok, a betegeinek vagy azok hozzátartózóinak tollából készültek. Megindítóak. 



A több évtizede praktizáló orvos tapasztalatai tükrében, tényekkel, élményekkel, meghitt, olykor meglepő, máskor tudományos kutatásokkal támasztja alá mondanivalóját. Vallja, hogy nem a betegség támadja meg a szervezetet, hanem az emberek kapják el a betegségeket, mert fogékonnyá válnak arra. Magyarázza: két biológiai mechanizmus működik bennünk: az egyik az „élni”, a másik a „meghalni” irányba hat. A lelkiállapot a központi idegrendszeren és az immunrendszeren keresztül változásokat idéz elő az emberi szervezetben. A lelki egyensúly „élni”, a levertség, a félelem, a megoldatlan problémák „meghalni” üzenetet közvetítenek. Ezért minden gyógyulást hozó tevékenység érvényesnek és hasznosnak tekinthető, még akkor is, ha a tudomány egyelőre nem képes megmagyarázni, miként következnek be a „csodák”.
Ebben a könyvben  Siegel olyan csodákról számol be, amelyekre minden ember képes. Siegel doktor 1978-ban alapította a Kívételes Rákbetegek elnevezésű mozgalmat, amely az orvos, a környezet és a beteg minden erejét igyekszik összefogni a betegség elleni küzdelemben – igen eredményesen. Az alapelvek világos magyarázatát számos érdekes és megrendítő esettanulmány teszi igazán meggyőzővé. Jobbára gyógyíthatatlan rákbetegeknél elért fájdalommentességről, javulásról, vagy elviselhető, szép halálról van szó, s ezekben a nem mindennapi orvosi eredményekben maga a beteg legalább akkora szerepet játszik, mint az orvos. Az embereknek megvan a képességük a gyógyulásra, melyeket számokban is alátámaszt: a küzdő betegek 78%-a túlél, míg a beletörődők, mindössze 22%ban gyógyulnak meg. Milyen elgondolkodtató, nemde?

A könyv gyökeresen meg fogja változtatni azt, amit eddig a gyógyulásról gondoltál. 

Nyíltan, szeretetre, segítségadásra nevel. Hiszen, a szeretet gyógyít. Mindemellett a tudatos , pozitív életre nevel. Az elhivatottság érzését adja át a fejezetekben. A belső tudásra, a mentális egészség fontosságára is kellő figyelmet fordít, ami a jelenlegi helyzetben , talán fontosabb, mint valaha. Szerettem olvasni, örülök, hogy olvashattam. Még biztosan sokszor fogom forgatni életem során. 


Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/4 
Borító:  5/4,5
Cím: 5/5*
Stílus: 5/5
Kiadás: Édesvíz kiadó, 2019 (1993 régi kiadás)
Oldalszám: 332

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖       
" Csodák belülről jönnek."        


Külön felemelő volt olvasni az előszót, melyet Dr Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus írt: Ebből olvassunk most egy kis részletet: 
"Az élethez, annak minden nehézségéhez pozitív módon viszonyuló betegek képesek mozgósítani a „szuperintelligenciát”, amely a mindünkben létező belső erő, az életben maradást és életre irányulást szolgálja" - mondja, hozzátéve :  Szeretem ezt a csodálatos könyvet, és mindenkit az elolvasására buzdítok. Tapasztaltam, hogy aki elkezdi olvasni, nem fogja tudni letenni és maradandó nyomot hagy az élmény az életében, szemléletében."

 

    Szintén Ő fogalmazza meg azt, amit gondolatként jó lenne, ha magatokkal vinnétek:
" Sajátos az a rádöbbenés, amit a könyv elolvasása nyomán átélhetünk. Minden, a könyvből a szívünkbe lopakodó "tudás" felfűzhető három rendkívüli emberi képesség működésére és működtetésének létfontosságára. Ezek: a hit, a remény, és a szeretet. " Nem véletlenül hordom ezt a három kulcsfontosságú szót a csuklómon. 

És akkor , ha már itt tartunk, engedjetek meg nekem egy nagyon fontos kitérőt! 


A karácsony közeledtével minden egyes évben rácsodálkozom milyen fura egy világban élünk. Nem tudom ennél jobban leírni: nyakunkon a karácsony, pedig a SZÍVÜNKBEN kellene lennie. Igen, ez a karácsony, más lesz, mint az eddigiek, de talán épp ezért lesz még különlegesebb. Nem kell felvásárolni az egész plázát haszontalan ajándékokat kergetve. Ajándékozz örömet, figyelmességet. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy az ajándék nem fontos, de nem annyira, mint amennyire manapság hangsúlyozzák. 


Mégis, most egy olyan ajándékötletet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami jelképes, de akár éveken keresztül elkísérheti az ajándékozott felet. 


Október végén kaptam a SpiritGift csapatától három karkötőt, melyek ajándékok testnek és léleknek egyaránt. Minimalista és letisztult karperecek, ugyanakkor nagyon könnyűek, szinte észre sem veszed, hogy viseled. Rozsdamentes acélből készült, állítható, így minden csuklómérethez kiválóan igazodik. Bibliai felirattal ékesítve.



Amikor rápillantasz, üzenetei erővel töltenek el. Segítenek szem előtt tartani a pozitív, optimista, mértékletes , keresztyén értékrendet nap, mint nap. Mindhárom nagyon szép, nálam mégis az abszolút favorit a hit, remény , szeretet lett. Mióta nálam van, folyamatosan viselem, nullhuszonnégy. Egyszerűen nagyszerű! Annyira szeretem! 
Mindig ráébredek, hogy VELE minden lehetséges. A hit, a remény és a szeretet mindig velünk van és lesz. Ezek azok , amik mindig velünk vannak, történjen bármi.

Ebben a nehéz időszakban is csak előre kell tekinteni, nem csüggedni, hanem állhatatosan, reményteli szívvel menni az újabb kihívások és akadályok felé. 
Advent második vasárnapjához közeledve adjunk hálát mindenért, amink van.  Koncentráljunk az ünnepre, s annak fontosságára.

A karkötőkről és a SpiritGift küldetéséről még többet: ide kattintva találtok.

A karpereceket mégegyszer nagyon-nagyon szépen köszönöm, Lívia és István. 


No meg nagyon szépen köszönöm Neked, hogy idáig kitartottál, és elolvastad ezt a hosszúra nyúlt bejegyzést. Ilyen az, amikor van miről írni. Egy könyv elolvasása óriási dolgokra képes mentálisan (is.) Engem, most erre a bejegyzésre inspirált. 


Remélem tetszett nektek, ha így volt és van kedvetek, beszélgessünk kommentben! 

Csodaszép decembert - és sikeres vizsgaidőszakot - kívánok mindenkinek!

(December az oldalam szempontjából is kiváltképp különleges, hamarosan erről is mesélek, de lehet van, aki emlékszik rá!)

Mostmár elköszönök, de hagyok itt még pár képet, 

Edina



Így járok kelek, nap, mint nap 
( Na jó, óra mostanában ritkán van rajtam)









You May Also Like

0 megjegyzés