Minden amit a napozásról tudnod kell

by - augusztus 26, 2017


Sziasztok!
Ezen a nyáron rendkívüli kánikulák voltak és lehet, még lesznek is. Ezért a mai bejegyzésben a helyes napozásról fogok pár dolgot megosztani veletek. Hiszen mindenki szereti, ha szép barna bőre van, akár egész évben is. 

Mióta divat a barna bőr? 1920-30as évek között Coco Chanel, franci tervezőnő hozta divatba. Azóta pedig szinte vírusként terjedt el, legfőképpen a nők között.

Az elviselhetetlen hőségben az emberek véleménye megoszlik. Vannak, akik a légkondis lakásban, bezárva vészelik át a meleget. De olyan merészek is akadnak, akik minden percet kihasználva, inkább strandon, víz közelében érzik jól magukat ezekben a napokban. Ilyenkor viszont nem árt pár dolgot figyelembe venni.  A barnulás egy természetes folyamat, amellyel bőrünk védekezik az erős napfény ellen. Ekkor képződik a melanin, amely ugyan képes megszűrni a káros UV sugarakat, de nem hosszú távon. Ezért kell segíteni bőrünknek.

Fontos tudnivalók:
  • Szervezetünk már 15-20 perc napon való tartózkodás után felveszi a napi D-vitamin szükségletét.
  • A napsugarak jótékony, gyógyító hatásúak ekcémára, pattanásos bőrre, de ugyanakkor minden leégés komolyan növeli a súlyos megbetegedés kialakulásának kockázatát.
  • Délelőtt 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napfényt. 
  • Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, 2-3litert .
  • A megfelelő ruházat kiválasztása sem elengedhető. Széles karimájú kalap és napszemüveg használata kötelező. A könnyű nyári ruhák közül a poliészter anyagúak bírnak jó UV védelemmel. A ruházat védőfaktorát az UPF  skálája határozza meg. (15-24 jó, 25-39nagyon jó, 40 feletti UPF kiváló fényvédelemről gondoskodhat).

A napozásról, napon való tartózkodásról:

  • Fényvédő nélkül 10perc alatt leéghetünk.
  • Ha 15 faktorszámú krémet használunk, ezt az időtartamot 150percre növelhetjük.

A fényvédő krém:

  • legyen megfelelő faktorszámú, figyeljünk a fokozatosságra. Kezdetben magas faktorszámúval kenjük be, és kevés időt, max 30-40percet tartózkodjunk vele a napon. 3-4 alkalom után már közepes faktorszámú fényvédő krém is elég.
  • védjen UVA UVB ellen is . Az UVA sugárzás elősegíti a szürkehályog kialakulását, ez ellen kell a megfelelő napszemüveg. Az UVB pedig hosszú távon , fényvédő használata nélkül rákkeltő lehet.
  • fontos a mennyiség: nincs szükség arra, hogy tömérdek anyagot vigyünk fel belőle a bőrünkre mert nem véd jobban.
  • Inkább többször kenjük magunkat , akár 1-2óra elteltével ismételjük meg a bekenés folyamatát.
  • Minden területre tegyünk , ami közvetlen ki van téve a napfénynek. Szem környékre, ajkainkra különösen figyeljünk, hiszen megfelelő védelmet igényelnek.
  • Lehetőleg vízálló fényvédőt válasszunk, hiszen akár már az izzadság is leoldhatja rólunk.

Napozáskor:

  • változtassunk testhelyzetünkön, hogy egyenletesen érjenek minket a nap sugarai.
  • parfümöket, dezodorokat, ne használjunk mert foltos lehet a bőrünk, vagy beleéghet abba.
  • teli gyomorral ne napozzunk
  • napozás után használjunk hidratáló testápolót, a kiszáradás ellen.

Ennek ellenére mégis leégtél?

  • Használj nyugtató krémet, gyulladáscsökkentő készítményeket.

Napérzékenység?

  • Ha napon tartózkodás után piros kiütések jelentkeznek, viszkető érzéssel, akkor sajnos nap érzékeny lehetsz. Fokozottan figyelj arra mennyit vagy a napon, és többször kend magad fényvédő krémmel.

Amiket én használok idén nyáron:

3 személyes kedvencem lett idén, amelyeket most megosztok veletek.
Mindhárom termék a Biobaza márkához tartozik. A márkáról bővebb információkért klikk ide. Mindegyiket már jó ideje tesztelgetem, voltak velem strandon, de a nyaralásra is elkísértek. 

Mikor elkezdődött a nyár és még nem büszkélkedhettem megfelelő barna bőrrel, akkor elővettem a Biobaza Önbarnító lotiont.  Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ettől rögtön természetellenes barnaságot kaptam. Éppen ellenkezőleg. Egy rétegben próbáltam ki és tökéletes hatást keltett. Feketerépa-kivonatot, tápláló olajokat, kakaóvajat és E-vitamint tartalmaz. Ezek összessége teszi lehetővé, hogy napsugárzás nélkül is barnulhass. A krémnek nagyon kellemes illata van, egyenletesen bekentem vele a bőröm, megvártam, amíg a lotion felszívódott, ez gyorsan ment, zsíros nyomot nem hagyott. Az eredmény pedig szemmel látható volt. Ezután meglehet ismételni a folyamatot mindaddig, amíg a kívánt tónust el nem éri. Nekem egy réteg is elég volt, hogy egy kis színt nyerhessek vele magamnak. A lotion-ről bővebben ide kattintva olvashatsz.
A Biobaza Önbarnítójával nem csak nyáron lehet remek színed, és még szoliba sem kell járnod.




A nyaralásra való bepakoláskor ezt már nem vittem magammal, viszont az ajakbalzsamot és napozóolajat annál inkább. Ezek is a Biobaza Sun termékeihez tartoznak. 
Miért ezt válaszd?
  • A Sun termékek segítenek abban, hogy a szépen lebarnult bőr a nyári időszakban és azt követő hónapokban is megtartsa barnaságát.
  • Természetes összetevőket tartalmaz.
  • Mindenféle tartósítószerektől és illatanyagtól mentesek.
  • Nem a fényvédelem a szerepük, nem mindegyikük tartalmaz SPF-et, sokkal inkább az ápolásért és a tartós barnaságért felelnek.  Ezért naptejjel együtt kell alkalmazni.
  • Nyugtatják az igénybevett bőrt.


A Sun Therapy méhviaszos ajakbalzsam nekem nagyon bevált. A sárgarépaolaj mellett más ápoló olajokat is tartalmas, melyek táplálják, puhítják az ajkakat. Tartalmaz fényvédőt, amely nagy pozitívum. (SPF15). Szuperül hidratál és ápol. Nem kell sűrűn újrakenni, hosszantartó. Felkenésekor nem csomósodik, és nem folyik szét.
Csomagolás is elég megnyerő, a sárga és bronzbarna színt nagyon eltalálták, igazán nyárias. Jó hogy natur színe van, ennek ellenére szép fényesnek hat.
Összetevői magukért beszélnek,ha fontos mit kensz a szádra, válaszd ezt! Ajakbalzsamről bővebben.


A harmadik termék a Sun napozóolaj, mely szintén nagy sikert aratott nálam. 100%ban természetes eredetű anyagokat tartalmaz, csillogást és hosszan tartó barnulást eredményez. Horvátországban termesztett sárgarépából és dióból nyert karotinoid összetevőkkel. Nem tartalmaz fényvédőt így naptejjel együtt használtam. Így a nyár végére nagyon megszerettem. Bevallom, kicsit féltem tőle, hogy a törülközőm, vagy a fürdőruhám az olajhoz hasonlóan narancssárga lesz, de nem fogott, így nyugodtan használtam utána. Ahhoz képest, hogy állaga olajos, gyorsan felszívódik és nem ragad , nem hagy zsíros nyomokat.
Nagyon szépen segíti a barnulást. Először naptejjel kentem be a bőrömet majd egy 20 perc elteltével használtam a Sun napozóolajat. Legfőképpen a karom és lábam lett tőle barnább, mint általában, mellette pedig nagyon jó fényt kölcsönzött. Több alkalom után volt érezhető a változás. Én a Nivea Sun 50+ naptejjel használtam együtt, az eredmény pedig tökéletes bronzos hatás lett. Sun Napozóolajért klikk ide

A termékekért köszönet a www.biobaza.com-nak.
Jött velem



Strandtáskába vele!






Remélem tudtam nektek segíteni a napozással kapcsolatban , hasznosnak véltétek ezt a bejegyzést. Véleményeiteket, észrevételeiteket valamint bejegyzés ötleteiteket mindig várom Insta direct message-ben , emailen, vagy itt,  a poszt alatt.
Szép hetet mindenkinek, használjátok ki a nyár utolsó napjait. Pihenjetek sokat!


Edina

You May Also Like

0 megjegyzés