Jennifer Niven - Veled minden hely ragyogó

by - március 09, 2021

Sziasztok ! :) 

Ma egy újabb könyvajánlóval érkeztem. Már annyi könyvet elemeztem, mégis mindegyik annyira más. Sosem lehet őket megunni. Remélem ezzel nem csak én vagyok így. Legfrissebb elemzésre váró regényem, melyet sokan már benne lévő kis képekből is felismertetek anno, Jennifer Niven Veled minden hely ragyogó.

Két főszereplőnk van. Theodor Finch, akit elbűvöl az elmúlás. Számtalanszor próbált már véget vetni életének, súlyos mentális (bipoláris) zavarral küzd. Ám a világ jó és szép dolgai minden egyes kísérletezését keresztbe vágják. A fiú azt számolja, mennyi napja van életben. A lány csak a jövőbe néz. Violet Markey úgy él, hogy próbálja elfelejteni azt a szörnyű éjszakát, amikor nővérével, Elenorral, autóbalesetet szenvedtek. Ő túlélte, testvére áldozatként jött ki belőle. Violet azt tervezi, elhagyja a várost, ahol minden a nővére halálára emlékezteti. Egy hihetetlen véletlen találkozás azonban mindkettejük életét megváltoztatja. Amikor Finch és Violet az iskolájuk óratornyának párkányán találkozik még nem tudják, ki menti meg a másikat. Később, az iskolai projekt miatt együtt is kell dolgozniuk. Azt a feladatot kapják, fedezzék fel a saját államukban a természet csodáit, de ők ketten fontosabb utazásra indulnak. Finch Violet mellett önmagára talál, a lány pedig megismerheti a furcsa, vicces, nyitott és jókedvű oldalát.
A fiú eléri Violetnél, hogy ne számolja a napokat az érettségiig, s készen álljon egy új életre és a továbblépésre. De, ahogyan Violet felé kinyílik a világ, Finch számára úgy zsugorodik.


Meghatóan szép történet a kamasz szerelem első három hónapjáról. Megrázó, de ennél mégis több: élet, halál, előítéletek, megbélyegzés, önfeláldozás, gyász, tragédiából a feltámadás felé haladunk benne.  Bepillantunk egy kiközösített, mindenki által furcsának titulált fiú gondolataiba, világába, gyermekkori traumájába, ami elkíséri őt és vele együtt sodródik a végzete felé. A felemelő vég olyan meglepetést tartogat az olvasó számára, amit sohasem képzelt volna.

A könyv elolvasása után kellett 10 apró lélegzetekkel ( 😉 ) teli két nap, hogy össze tudjam vele kapcsolatba szedni a gondolataimat. Itt is kitűnik mennyire jó olvasni. Csupán ABC betűit összerakva, olyan szöveget kapunk, ami képes akár megsiratni is. Igen, nagyon meghatott a könyv.

Egy keserédes történet, felemelő pillanatokkal. A remény ott van. De a végén mégis ürességet érzel, szomorúság fog el. Volt egy olyan kép a KMK-nál , hogy miután elolvastál egy könyvet és nem tudod mit kezdj magaddal. Na ez pont ilyen.

Egyhamar nem felejtjük el a regényt az biztos. Gyönyörűen mesél egy tragikus végkifejletű történetről. A könyvben saját tapasztalatokat ír le, ez talán magyarázat arra, mennyire brutálisan jól ki van fejezve. Minden embernek megvan a maga múltja. Tovább tud lépni? Képes rá?
A könyv olvasása alatt átértékelődik bennünk minden, saját értékek, stb.

Pont a Minden minden után olvastam el. Nos így együtt, elég húzós. Nem semmi. Semmiképpen sem mondanám könnyen emészthetőnek őket, de annál inkább szerethetőbb. Ha kinyitod a szíved és engeded a szereplőknek, hogy hassanak a lelkedre, megteszik. Valamit elültetnek benned, ami később elkezd gyarapodni, formálni téged és főként a szemléletedet. Kezded megérteni a miérteket a világban. Belelátsz az olyan elmékbe is, akik úgy gondolják már nincs kiút.
Hihetetlenül tetszett az, hogy a cselekmény 2 szemszögből van megírva. Fejezetenként váltanak, ez segíti, hogy mindkettejükhöz közel kerüljünk és megértsük őket. E könyv mellé készítsetek papírzsepit, mert kelleni fog. A vége után pedig már csak az írói köszönetnyílvánítás hat meg még
jobban.

A realitása miatt fájó, nagyon mai. Muszáj figyelnünk a körülöttünk levő emberekre. Annyian küzdenek az önpusztítás gondolataival. A világon 40 mp-ként meghal valaki saját keze által. Ahogyan a Minden mindenből megtanultuk, az élet ajándék! Élnünk kell. A könyv megtanít arra, hogy ha már a személy saját magán nem tud segíteni, a hozzátartozóknak kell közbe avatkoznia. Ez az, ami itt hiányzott. Finchnek nem segítettek, bolondnak gondolták.
A legrosszabb dolog volt, amikor már csak Violet mesélt. Hogy miért? Olvassátok el, kiderül!!

Mindenkinek el kellene olvasnia. Az írónő szavaival élve: "Akartam írni valami felkavarót, kortársat, szomorút, súlyosat, de vicceset. ! "

Ez kegyetlenül sikerült neki!


Örülök, hogy anno, úgy döntöttem, jó lenne, ha raknék az ajánlókba idézeteket is az adott könyvből. Ezáltal közelebb tudom hozni hozzátok a köteteket. Ezt a mai könyvet, ugyanis nehéz elengedni, de igazából csak fizikálisan kell. Az üzeneteket mindig magunkkal vihetjük 1-1 "post it-en."

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet:  5/5* 

Karakterek: 5/5*

Borító: 5/5* - csodás! Legyen inkább 5/6. Egyszerűen nagyszerű. A post it-eknek hatalmas szerepe van a történetben. 

Cím: 5/5

Stílus: 5/5

Szórakoztatás: 5/4

Vége: 5/5

Kiadás: Dream válogatás , 2015

Oldalszám:426

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖              


"Csak lépnék egyet előre. Pár másodperc alatt elintézhetném. magamat.  Nem lenne többé Theodore, a nyomorék, lökött. Nem lenne több bántás. Nem lenne semmi."


"A próbaidő azt jelenti, hogy "valaki alkalmasságát vizsgálni egy adott időszakban, amikor az illetőnek fejlődést kell tanúsítania." Nézz utána, ha nem hiszed el, és az ég szerelmére, maradj életben.


" -Még nem vagyok rá kész.  - A mágikus öt szócska... Rájöttem, hogy ezekkel szinte mindenből kidumálhatom magam. "

"Az írás én vagyok. Ám most ez az egyik dolog, ami nem megy."

"Rakd össze a világ darabkáit, bármi jön is eléd."

" Ha magadért nem figyel fel rád, akkor nincs rá szükséged."


"Amikor úton vagy, jelen kell lenned, nem pedig egy lencsében bámulva látni a dolgokat."

"Azt, hogy van jó is ebben a világban, csak nagyon kell figyelni, hogy az ember észrevegye."

"Úgy kell élnünk, hogy soha ne kelljen semmit se sajnálnunk. Könnyebb, ha az ember mindig helyesen cselekszik, így aztán később nem kell semmiért se bocsánatot kérnie. - Nem mintha én ilyen lennék."

"Egy évvel később kinőttem az összes ruhámat, mert egy nyáron 20-30 centit nőni könnyű, de kinőni egy megbélyegző skatulyából sokkal nehezebb."

" Te vagy a szivárvány összes színe a ragyogó fehérségben."

" Violet oxigén, szén, hidrogén, nitrogén, kalcium és foszfor. Ugyanazokból az elemekből áll, mint mindannyian, de mégis több ennél."


" A Slow Club játszik - ezt a bandát szeretem. Ironikus, édes-keserű, nem szokványos. Ahogyan Finch is az. Mindketten azok vagyunk."

"Számodra az adhat reményt, ha elfogadod az életedet olyannak, amilyen most, mert örökre megváltozott. Ha erre képes vagy, a vágyott béke meg fog találni."

"Arra jövök rá, hogy nem az számít, mit hozol el magaddal, hanem, hogy mit hagysz ott magadból."

"A szavak ölni tudnak."

" - Ő volt a legjobb barátom.
- Nekem sohase volt ilyenem. Milyen érzés?
- Nem tudom. Talán az a lényege, hogy önmagadat adhatod előtte, bármilyen is vagy. Megmutathatod a legrosszabb és a legjobb oldaladat. És bármi legyen is, szeret. Összeveszhettek, de ha haragszol is rá, tudod, hogy mindig a barátod marad."

"Milyen borzalmas érzés, hogy nem tudunk segíteni azon, akit szeretünk. "

"Az a gond az emberekkel, hogy általában elfelejtik, hogy többnyire és igazán csak a kis dolgok számítanak."

"Feszít belülről az ezernyi jó, ami még vár rám."

"A mai nap jó a halálra?"



Olvassátok! Többet nem mondok!

Ha úgy gondoljátok, hogy a bejegyzés tetszett nektek, jelezzétek egy kommenttel. Köszönöm! ♥
              
Hamarosan jövök, 






A bejegyzés bármely részletének felhasználáshoz a szerző írásbeli engedélye szükséges. 
Minden jog fenntartva
Copyrigth,
© Kutasi Edina 2017-2021

You May Also Like

0 megjegyzés