Vladimir Weaver: 13+1

by - június 16, 2018

Sziasztok,

Mi mással is érkezhetnék ezen a jó meleg szombati napon, mint egy újabb könyvajánlóval. Mától hivatalosan is NYÁR van, hiszen elkezdődött a szünet. Viszlát dolgozatok, tankönyvek és miegymás. (Na jó, természetesen azért kell tanulni nyáron is, de ne rontsuk el a pillanatot.)
Most, hogy végre már szabadok vagyunk, szállhatunk is, mint a madár egyik könyvről a másikra. Nagyon ironikus.

Ma egy újabb ajánlóval érkeztem. Méghozzá egy nagyon különleges könyvvel. Nem is olyan rég megkeresett egy magyar írónő, Vladimir Weaver, hogy elolvasnám e a könyvét, még a kiadás előtt. Természetesen igent mondtam és nagyon örültem, hogy rám gondolt. Fontosnak tartom az elején leszögezni, hogy nem kötelezett az ajánló megírására, magamtól írom ezeket a sorokat, hiszen fontos, hogy értesüljetek az ilyen jó olvasmányok megjelenéséről.

Mint már említettem, több szempontból is rendkívüli volt az élményem. Először is azért, mert még nem olvastam tabletről, virtuálisan könyvet. Ez volt az első ilyen alkalom. Nem mondom, hogy át fogok állni a megfogható könyvekről a pdf formátumúra vagy az e-book olvasóra, mert az igazi élményt csakis a papír alapú könyvek biztosítják, szerintem. A másik kivételes dolog volt azonban, hogy az első fantasy regényemet olvashattam el a 13+1 által.


Jöjjön egy kis betekintő a sztoriba: főszereplőnk Ree, aki 12 éves a könyv elején, de korát jóval meghazudtoló intelligenciával rendelkezik. Rögtön az elején érdekes szemszögből, helyzetben ismerhetjük meg, hiszen egy csatornában van. Valamilyen fontos csomagot szállít a megrendelő és a feladó között. Már az első fejezetben kiderül mennyire jó a megoldóképessége, esze, furfangossága. Nagyon tetszett az általa megformált karakter. Ezután, ugrunk az időben előre cirka 5 évet. Ree és szerelme Lini, épp a világukban fontos nagy választásra várnak. Arra az eseményre, amikor is mindenkit kihívnak, egyesével, s választani kell egy poharat melynek tartalmát elfogyasztva megnyerheti az örök életet és új beosztásba kerülhet a társadalmukon belül. A bolygón 12 osztály létezik. De nem mindegy, melyik pohárból iszol, hiszen ezen a ceremónián mindenki eldöntheti, melyik csoportba szeretne kerülni. Ree nyugodtan tervezgeti életét hiszen tervei szerint ő neki és a nagy Ő-jének is az egyes pohárból kellene inni, a megbeszéltek szerint. a dolgok viszont nem úgy sülnek el , ahogyan azt Ree szerette volna. Becsapták ? Az egész eddigi évei hazugságra alapultak?Vajon mi lehet az oka és legfőképpen ki akarna neki keresztbe tenni. Lini átejtette volna, és valójában sosem szerette?  Nem, ez nem lehet.  Ha az imént említett negatív történések nem sújtották volna le kellőképpen Ree-t megérkezett az újabb csapás. A birodalmiak elkapták. A kihallgatás után kedvesen és fennhangon kimondták a halálos ítéletét. Egy olyan ügyért, amit valaki csak szimplán a nyakába varrt, vigye el a balhét ő. És mit tesz a megsértett ember, hogy önbecsülését megtartsa? Te mit tennél a helyében?


Elgondolkoztál már azon, meddig él a bolygónk és mi lesz , ha eltűnik a Föld színéről. Igen,valószínűleg nem sokszor fordult meg ez a gondolat a fejedben. Megnyugtatlak, én sem ezen szoktam agyalni a nyugodt szombat reggelimen a kávémat szürcsölgetve és a hatalmas világégésre várva. Nos, az tényleg fura lenne. Mindegy is...
Most azonban valóban ezen tanakodtam. . Van e élet utánunk, valójában tudunk mi olyan bolygót magunk mögött hagynia mire emlékeznek? Lesz e olyan ÚJ világ, melyben az emberek kreditekért dolgoznak, de a 13.szektorba tartozók tulajdonképpen csak dolgoztatjuk és élvezik az elsőnek által megtermelt hasznot. Igazán ironikus, hiszen, a mai, huszonegyedik századi világunkban is hasonló tulajdonsággal rendelkezik, pedig , amint mindenki láthatja, itt vagyunk, nagyon is itt. A naprendszer körül keringő Föld bolygón lévő civilizációnk is azonos problémákkal küzd. Élesen elkülönülnek a társadalmi ranglétrái. Vannak nagyon gazdagok, átlagosak, létminimum alatt élők, és a pénzbeli vagyonnal nem rendelkezők, a nélkülözők. De tényleg megérdemlik a rangjukat akik ezen a virtuális dobogó tetején állnak? Megdolgoztak ők ezért? Vagy csupán élvezik valaki másnak a kemény munkával keresett kenyerét? Tényleg pénzben mérik a gazdagságot, dicsőséget, büszkeséget? Bizton állíthatom, nem teljesen. Talán a leggazdagabb és a legszegényebb is ugyanoda jut, hogy költőibb legyek, a játék végén a paraszt és a királynő is ugyanabba a dobozba kerül vissza.

Ha pedig vége és mind elhagyjuk ezt a földet, mi marad utánunk? Vannak lehetséges feltevések, de mint biztosat semmilyen halandó ember nem tud. Fognak e emlékezni a smartphonejainkra, a több millió embert összekovácsoló Facebook és Instagram platformjainkra. Mindez csak a mai ember számára nagy dolog? A jövőben repülő autóink lesznek? Gépek fognak irányítani minket, ahogyan ebben a könyvben is? Ha foglalkoztat a téma, ezen könyv elolvasása után is, ajánlóm megnézésre az Élet az emberiség után című filmet. Volt alkalmam többször is megnézni, elgondolkodtató miként veszi újra birtokba az anyatermészet ami az övé és veszünk hirtelen a semmivé. Minden, mit emberi kéz kreált, egyszer csak elveszhet. Összedől a jól működő birodalmunk.

Aztán itt vannak ezek a Sci-fi könyvek, sorozatok, melyek teljesen újfajta felfogásként értékelik a továbbiakat. Misztikus, de valójában ki ismeri a jövőnket? Senki, Rajta kívül, aki azonban nem az a típus, aki csak úgy beavat minket a legtitkosabb terveibe, ahhoz előbb kapcsolatot kellene teremtenünk Vele és megértenünk Őt újra, mint ahogy hajdan 2 ezer évvel ezelőtt is tették őseink.
És visszaérkeztünk újra a történetünkhöz, amely nem tudni melyik világban játszódik, A régmúltban már lezajlott eseményeket hoz elénk, vagy ez a távoli jövőnk? Azt tudhatjuk mindösszesen, hogy a Mynodis bolygóra utazhatunk el a 13+1 kötettel. A fülszöveg alapján: a sok világégés után egy látszólagos nyugalmas korszakot kezdenek az emberek, ahol mindenki munkája szükséges valamennyire. De mi van a felszín alatt? Ha élhetnél egy olyan életet, ahol nem leszel soha beteg, alig öregszel és akár örökkévalóságig nyitva van a szemed, akkor mi az amit megtennél érte? Vajon ezért cserébe odaadnád e az egész életed? 13 osztályba kerülhetsz, ahol az olcsóbb osztályokhoz tartozók és a felsőbb osztályok életszínvonala között akkora szakadék tátong, amelyet el sem tudnak képzelni a kisemberek. Ree Vox ( a már említett főalakunk) a legszegényebbek osztályában született bele. Egyszer az életében viszont minden ember választhat jó és rossz , gazdag és szegény között. Ezután az "osztályok" között már nincs lehetőség az átjárásra. Ree úgy dönt, hogy egy boldog, e szegény életet fog élni kedvesével, de semmi nem úgy történik, ahogy eltervezte.



Talán van, ami míg a halálnál is rosszabb? Vajon az örök élet a legjobb, amit kívánni lehet. Mi van akkor, ha az az élet nem olyan amilyet megálmodtunk? Te mit választanál?

Izgalom, kaland, szerelem, harc és minden más, amit még csak el tudsz képzelni. Ülj le, kapcsold be az öveket és kapaszkodj, mert kezdődik.
Elrepít a Mynodisra, de készülj, mert felejthetetlen élmény lesz!
A könyv olvasása közben


Középpontban a tudomány áll. A könyvben rengeteg titok van elrejtve, melyet csak fokozatosan tár elénk az író. Hihetetlen képzelőerő kell hozzá, de ha mindez megvan, egy fantasztikus történetet olvashatunk. Izgalmas, ugyanakkor megismerhetjük az elgépiesedett világ rémképeit, az elérzéstelenedett embereket, akikben mégis megvannak az igazi emberi tulajdonságok. Végig fenntartja az olvasó érdeklődését, hiszen , ha egy pillanatra is elveszted a fonalat, nem fogod érteni az egymásra épülő eseményeket.

Higgy nekem, ez a könyv Neked is szól ! Sokan elítélik a science fiction regényeket, mondván nem valósak. De éppen ez a lényeg. Mivel nem a jelenben játszódik, nem szabad elvárnunk tőle "mindennapi" dolgokat. Hiszen a távoli jövőnk kérdéses, ki tudja, talán pont ez fog történni. Jó előre felkészülni.

Pontozás / tudnivalók:📚📚                   
Történet: 5/5

Karakterek: 5/5

Borító: 5/5 -már önmagában is magával ragadó

Cím: 5/5 - a végére teljesen összeállt, miért is ez

Stílus: 5/5 - tökéletes : vicces, nagyon mai. 

Szórakoztatás: 5/5*

Vége: 5/? még várom a befejezést, de hamarosan elolvashatom teljesen is.

Kiadás: 2018 

Oldalszám: ?

Idézetek / kedvenc részek 🕮🔖               

"Ha mindened megvan, ami szükséges ahhoz, hogy élj, akkor ne halmozz fel, mert akkor elveszed a többitől a lehetőséget, és nem lehet fenntartani azt az áldott egyensúlyi állapotot, ahol mindenkinek van egy élhető élete."

" .... ha túl mohó vagy és nagyot markolsz, lehet a végén keveset fogsz."

"A lehetőség itt van a kezedben, és minden adott hozzá."

"Mert minél nagyobb vagy, annál nagyobbat eshetsz, minél gazdagabb vagy, annál nagyobbat veszíthetsz, csak az nem fél, aki nincstelen, mert neki nincs vesztenivalója."

".... a háborút nem mindig a legerősebbek nyerik. A legerősebbekkel vívhatják ki a győzelmet. De a végső élvezői azok a bölcsek, okos stratégiák, akik legtöbbször az egészet kikényszerítik. Ha egy háborúban, vagy harci helyzetben nem tudod, hogy ki az, akit átvernek, akkor bizony éppen téged tesznek lóvá!"

"Neked mindig tudnod kell minden mozzanatról, ami zajlik körülötted."

"Abban a pillanatban, amikor elveszted az irányítást, ugyanabban a pillanatban vesztettél."

"...és én átléptem a másik oldalra. Oda, ahol soha életemben előtte még nem jártam."

" Néha viszont jólesik az embernek a hatalmát kivetíteni egy szolgára, unalmas az élet, ha nem történik semmi, de te vagy a császár, és annyira minden szépen megy, hogy nincs szükség egy hangos szóra sem. Ilyenkor kell egy ki látszatproblémát generálni, hogy mégis tudják ki az úr a házban. Házban? Dehogy házban! Palotában."

" Nem vagyok már gyerek. Ne bosszants! Tudom már mi az, ami nekem jó. Nem láttad az öltözetkiegészítő programot?"

"Kessynek soha nem kellett volna a nyúl, ha az oroszlánt is megszerezhette magának. "

"Vagy elvágatom a torkod, vagy beállsz hozzánk és nekem dolgozol."

" A szerelem bizony egy hülye, baromállat. Beleköltözik az emberbe, és észrevétlenül egy olyan szérumot fecskendez belé, amitől vak, szenvedélyes, őrült, kiszámíthatatlan hős és egyben szerencsétlen is lesz. Ez a kábító hatás nem tudom, meddig tart. De amíg ki nem ürül a szervezetből, tehetetlen vagy."

" Szép lojalitás az örök hűség."

" Ha épp meg lehet lőni a medvét, akkor nem szabad az időt krumplihámozással tölteni."

" Ha szeretsz valakit, mindegy hol vagy, mert vele akarsz lenni, és ő meg veled."

" A szerelem olyan, mint egy szúnyogcsípés. Hiába van vége magának a csípésnek. Még sokáig látszik a helye és sokáig, égetően viszket. Ráadásul, ha jól el is kaparod, akkor még be is varasodik, emlékeztetve a régi dolgokra."

" A legnagyobb bajom, hogy amikor lassú, komótos lépésekkel megyek ki a helyről, akkor még mindig azt várom, hogy hátulról a nyakamba ugorjon."

                                                      

Végezetül, hogy kicsi betekintést nyerjünk egy nem is olyan távoli világba. Szeretnék ide belinkelni egy interjút, melyet Azurák Csaba, a tv2 egyik riportere készített a világ első robot emberével. Nézzétek végig. Szerintem rémisztő, ahogyan Sofia (a robot) beszél, akárcsak Te vagy Én. Hihetetlen. Beszél, válaszol a kérdésekre, az arcán pedig mintha érzelmek is tükröződnének. A mesterséges intelligencia alapú humanoid robottal először készült interjú Magyarországon. Kattints erre a szövegre a videóért.

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést, remélem meghoztam a kedveteket a könyv elolvasásához, melyre ettől a hónaptól lesz lehetőségetek. A pontos megjelenésről még Instagramon is tájékoztatlak bennetek.

És köszönöm még egyszer Vladimir Weaver-nek is a lehetőséget. Alig várom, hogy a kezembe foghassam a könyvet is!

Szép hetet kívánok, és csodás szünetet.


Egyébként nektek van nyári könyves bakancslistátok? Miket szeretnétek az idei június-július-agusztusi napokon elolvasni? Írjátok meg nekem mindenképp, kíváncsi vagyok.

Előző bejegyzésem:Nyári-bakancslista
Könyvajánlóim: itt érhetőek el
Az író Facebook oldala: https://www.facebook.com/VladimirWeaver/

Hamarosan jövök,

Edina

You May Also Like

0 megjegyzés